Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το Βαρώσι καταλαμβάνεται από τους Τούρκους.

1974

Το Βαρώσι καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Στην Ταύρου μια Ιδχρονη δολοφονείται από τους εισβολείς όταν αρνείται να υποκύψει στις ορέξεις τους. Μαζικές συλλήψεις και δολοφονίες στη Γιαλούσα,

Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 22.8.1974: Τούρκοι στρατιώτες δολοφονούν εν ψυχρώ στην Ταύρου μια Ιδχρονη μπροστά στα μάτια της μητέρας της όταν αρνείται να υποκύψει στις ορέξεις τους.
2 25.8.1974: Οι τούρκοι εισβολείς προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις Ελλήνων εγκλωβισμένων στη Γιαλούσα.
3 22.8.1974: Τουρκοκύπριοι, ως προπομποί των δυνάμεων της εισβολής, καλούν τους έλληνες στην Αγία Τριάδα στην Καρπασία να μη ανησυχούν, αλλά ο Αττίλας που ακολουθεί ξεκληρίζει και αυτό το χωριό.
4 26.8.1974: Το Ριζοκάρπασο ακολουθεί την τύχη των άλλων χωριών της Καρπασίας και αργότερα έποικοι που μεταφέρονται στο χωριό αρχίζουν μαζικές δολοφονίες για να αναγκάσουν τους έλληνες να το εγκαταλείψουν.
5 9.8 1975: Ο Ελλαδίτης Στέλιος Γρηγοράκης, ο οποίος κρύβεται για μήνες σε σπηλιά στην περιοχή του χωριού Κώμη Κεπήρ απελευθερώνεται από τον Γλαύκο Κληρίδη.
6 15.8.74ΤοΒαρώσι πέφτει στα χέρια των τούρκων,οι οποίοι αρχικά αναζητούν τις τοπικές αρχές για να κάνουν εκεχειρία.Στη συνέχεια καταλαμβάνουν σταδιακά την έρημη πόλη και στήνουν οδοφράγματα όπου προβαίνουν σε ομαδικές εκτελέσεις στα"περβόλια της Πάρτζιενας
7 17.8.1974: Μαζικές εκτελέσεις γυναικοπαιδών και ηλικιωμένων στην Κάτω Δερύνεια από το στρατό του Αττίλα.
8 1.9.1974: Εκτελέσεις από τους εισβολείς στο χωριό Αχερίτου στην Επαρχία Αμμοχώστου.
9 28.8.1974: Οι τούρκοι παρενοχλούν τους κατοίκους της Αχνας η οποία σιγά, σιγά, αρχίζει να εκκενώνεται μέχρι που περνά κι' αυτή υπό τον απόλυτο έλεγχο του Αττίλα.