Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.3.1927: Ο πρώηv βoυλευτής Νεoπτόλεμoς Πασχάλης διoρίζεται Γεvικός Δημόσιoς Κατήγoρoς και o βoυλευτής Στέλιoς Παυλίδης δικηγόρoς τoυ Στέμματoς. Οι Σέρτζιoς και Φoυάτ διoρίζovται εφέτες

S-429

16.3.1927: Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΣΕΡΤΖΙΟΣ ΚΑΙ ΦΟΥΑΤ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΦΕΤΕΣ

Νεοπτόλεμος Πασχάλης

Ο νέος Κυβερνήτης Σερ Ρόναλντ Στορρς, παρά τις διαφορές που είχε με τους Κυπρίους βουλευτές γύρω από τον φόρο Υποτελείας και τον Προϋπολογισμό του 1927 που είχε απορριφθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο, αλλά τον έθεσε σε εφαρμογή με διάταγμα του Βασιλέα εν Συμβουλίω, έκαμε στη συνέχεια μια προσπάθεια να εμπλέξει τους Κυπρίους στη διοίκηση του και για πρώτη φορά διόρισε το Μάρτη του 1927 ( Ελευθερία 16.3.1927) τον πρώην βουλευτή Νεοπτόλεμο Πασχάλη, γνωστό δικηγόρο της Λευκωσίας στη θέση του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου.

Η θέση ήταν πολύ σημαντική γιατί από τη θέση αυτή ο Πασχάλης θα μπορούσε να αντικαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα της νήσου Γκέρατι.

Γενικός Εισαγγελέας διοριζόταν πάντοτε Αγγλος.

Επίσης ο Σερ Ρόναλντ Στορρς διόρισε ως Εφέτες τους κ.κ. Σέρτσιο και Φουάτ Βέη για πρώτη φορά από της αγγλικής κατοχής και τον βουλευτή Πάφου Στέλιο Παυλίδη στη θέση του δικηγόρου του Στέμματος (Crown Counsel) σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" της 23.11.1927, με ένα μισθό 500 λιρών το χρόνο σε σύγκριση με 100 που ήταν η αντιμισθία του βουλευτή.

Στέλιος Παυλίδης

Ο Νεοπτόλεμος Πασχάλης είχε να επιδείξει πλούσια δράση. Γιος του παλαιοπολιτικού Πασχάλη Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1880 και ήταν απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου στα 1880.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου κατά το 1896-1897. Σπούδασε την αγγλική γλώσσα και τα Νομικά στο Λονδίνο από το 1898-1902 και ήταν ο πρώτος Κύπριος στον οποίο απονεμείτο το Barrister at Law στη νομική Σχολή του Middle Temple στις 17 Νοεμβρίου 1902.

Φουάτ Μπέης

Είχε διατελέσει βουλευτής Λευκωσίας-Κερύνειας κατά τη βουλευτική περίοδο του 1918-1921 και ήταν μέλος των δυο κυπριακών Αποστολών οι οποίες πήγαν αστο Λονδίνο το 1918 και 1920 και υπήρξε μέλος της Επαρχιακής Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου και της Θρονικής Επιτροπής.

Με την αποχώρηση του Στέλιου Παυλίδη τη θέση του στο Νομοθετικό κατέλαβε στο Νομοθετικό Συμβούλιο ο Νεόφυτος Νικολαϊδης, από την Πάφο, ενώ τη θέση του Χρ. Φιερού που κενώθηκε στο διαμέρισμα της Κερύνειας κατέλαβε ο Δημ. Σεβέρης.

Νικολαϊδης και Σεβέρης ανακηρύχθηκαν βουλευτές χωρίς εκλογές το Φεβρουάριο του 1928 μια και ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι.

Και οι δυο ήσαν σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" της 4 Φεβρουαρίου 1928 " παλαιοί πολιτικοί υπηρετήσαντες και άλλοτε τον τόπον εν τω Νομοθετικώ Συμβουλίω, καλώς γνωστοί εις τα διαμερίσματα των και εις όλην την νήσον".