Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.10.1924: Ο Αvτώvης Λευκovικιάτης εκλέγεται βoυλευτής στηv αvαπληρωματική εκλoγή πoυ έγιvε ύστερα από τηv παραίτηση τoυ "Επταδικoύ" Οδυσσέα Ευρυβιάδη.

S-385

13.10.1924: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΥΚΩΝΟΙΚΙΑΤΗΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΕΠΤΑΔΙΚΟΥ" ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΥΡYΒΙΑΔΗ

Κ. Ρωσσίδης: Ηττήθηκε στις εκλογές του 1924 από τον Αντώνη Λευκωνοικιάτη

Με την παραίτηση του "Επταδικού" βουλευτή Λάρνακας- Αμμοχώστου Οδυσσέα Ευρυβιάδη, προκηρύχθηκε αναπληρωματική εκλογή ύστερα από έξη ολόκληρους μήνες και το Εθνικό Συμβούλιο βρέθηκε για πρώτη φορά, μετά από τόσο χρόνο μη συνεργασίας με την Κυβέρνηση, μπροστά στην πρόταση να υποβάλει δικό του υποψήφιο στις εκλογές, ο οποίος, ωστόσο, μετά τη σίγουρη εκλογή του θα υπέβαλλε και πάλι παραίτηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο διχάστηκε, αλλά τελικά επικράτησαν οι σκληροί και η πρόταση για υποβολή υποψηφιότητας απορρίφθηκε.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" την 1η Οκτωβρίου, 1924:

"Είτα συνεζητήθη διά μακρών πρότασις όπως κατά την αναπληρωματικήν βουλευτικήν εκλογήν Λάρνακος- Αμμοχώστου το Συμβούλιο λάβη μέρος εις την εκλογήν δι' υποψηφίου του εκτιθεμένου με πρόγραμμα, εάν εκλεγή να παραιτηθή, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας δια την τοιαύτην σύστασιν του Νομοθετικού Συμβουλίου και την κακοδιοίκησιν του τόπου.

Η πρότασις αύτη επολεμήθη μετά πολλής ζωηρότητος ως δεικνύουσα ανακολουθίαν του Συμβουλίου, το οποίον υιοθέτησε πολιτικήν τελείας αποχής και είτα τεθείσα εις ψηφοφορίαν απερρίφθη διά ψήφων 11 έναντι 8.

(Μεταγλώττιση)

Οδυσσέας Ευρυβιάδης

Υστερα συζητήθηκε (στο Εθνικό Συμβούλιο) για αρκετή ώρα πρόταση όπως κατά την αναπληρωματική βουλευτική εκλογή Λάρνακας- Αμμοχώστου το Συμβούλιο πάρει μέρος στην εκλογή με δικό του υποψήφιο, που θα κατέλθει με πρόγραμμα και, εάν εκλεγεί, να παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύσταση του Νομοθετικού Συμβουλίου και την κακοδιοίκηση του τόπου.

Η πρόταση αυτή πολεμήθηκε με πολλή ζωηρότητα γιατί έδειχνε ανακολουθία του Συμβουλίου, το οποίο οριοθέτησε πολιτική τελείας αποχής και ύστερα αφού τέθηκε σε ψηφοφορία απορρίφθηκε με ψήφους 12 έναντι 8".

Οπως και στις προηγούμενες εκλογές βρέθηκαν και πάλι υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την έδρα του Ευρυβιάδη.

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές που ορίστηκαν για τις 13 Οκτωβρίου 1924 ήταν οι πιο κάτω σύμφωνα με την "Ελευθερία" της 8ης Σεπτεμβρίου 1924:

1. Κυριάκος Παύλου Ρωσσίδης, δικηγόρος από τον Αγιο Θεόδωρο, που υποστηριζόταν από τον Ευαγόρα Σαββίδη και το Βασίλειο Λοϊζου από το Βαρώσι.

2. Αλέξανδρος Δίγκλης, δικολάβος, από τα Βαρώσια που υποστηριζόταν από το Μιλτιάδη Δίγκλη από τον Αγιο Θεόδωρο και τον Σ. Σωτηρίου από τα Βαρώσια.

3. Αλέξανδρος Φάνος από τα Βαρώσια που υποστηριζόταν από τον Κώστα Σαββίδη και τον Αλέξανδρο Δημητρίου από τα Βαρώσια.

4. Ανδρέας Αντωνίου από τη Γιαλούσα που υποστηριζόταν από το Θεοδόση Κυριάκου και τον Καλλή Δημητρίου από τη Γιαλούσα.

5. Αντώνης Λευκoνικιάτης από τη Λάρνακα, που υποστηριζόταν από τον Γ. Ανατολίτη και τον Ε. Κλεάνθη.

6. Στυλιανός Αδάμου Τσαγκάρη, από τα Πάνω Λεύκαρα, που υποστηριζόταν από το Λοϊζο Ποχάνη και τον Χριστόφορο Πάτσαλου.

Η αποχή στις εκλογές ήταν και πάλι πολύ μεγάλη και σ' αυτές εκλέγηκε ο Αντώνης Λευκωνικιάτης με 1041 ψήφους με πρώτο επιλαχόντα τον Κ. Π. Ρωσσίδη με 971 ψήφους.

Οι επτά βουλευτές έμειναν στις θέσεις τους μέχρι το 1925 οπότε με τις νέες εξελίξεις τέλειωνε η περίοδος της θητείας των καλουμένων "Επταδικών" και το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσιζε πλέον να διεκδικήσει τις έδρες με στόχο να αναδείξει τους δικούς του ανθρώπους που θα έδιναν την περαιτέρω μάχη για πολιτικές ελευθερίες μέχρι να επιτυγχανόταν η Ενωση μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε αποικία το Μάϊο του 1925 και την αύξηση του αριθμού των εδρών των Χριστιανών βουλευτών από τις 9 στις 12.