Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.11.1921: Νέες βoυλευτικές εκλoγές. Οι Ελληvες κύπριoι συvεχίζoυv τηv πoλιτική της απoχής από τις κάλπες και εκλέγovται πέραv τωv Οθωμαvώv και δύo Μαρωvίτες βoυλευτές καταλαμβάvovτας δύo από τις έδρες τωv Ελληvωv.

S-369

9.11.1921: ΝΕΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ-ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 9/22 Οκτωβρίου 1921

Με τους νέους Ελληνες βουλευτές που είχαν επανεκλεγεί στις αναπληρωματικές εκλογές του Ιανουαρίου του 1921 χωρίς εκλογική μάχη και χωρίς ανθυποψηφίους να συνεχίζουν την πολιτική της αποχής και της μη συνεργασίας με την τοπική Κυβέρνηση, ο Αρμοστής προκήρυξε νέες εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου 1921.

Ομως με την πολιτική κρίση να συνεχίζεται και τις πολιτικές συγκρούσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ο Αρμοστής εφάρμοζε το στρατιωτικό Νόμο και συλλάμβανε και καταδίκαζε Ελληνες, που διαμαρτύρονταν για την άρνηση της Βρετανίας να παραχωρήσει την Κύπρο στην Ελλάδα.

Ετσι σαν έφθασε η ώρα της προκήρυξης των νέων εκλογών οι Ελληνες κύπριοι επέμεναν στη θέση τους και κανένας δεν βρέθηκε να υποβάλει υποψηφιότητα.

Αυτό εξάλλου ήταν σύμφωνο και με τις αποφάσεις της Δεύτερης Παγκύπριας Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων Κυπρίων που είχε γίνει στην Αρχιεπισκοπή στις 10 Οκτωβρίου και στο σχετικό ψήφιμσμα που είχε εκγριθεί τονιζόταν σαφώς "οπως ο ελληνικός λαός μη υποβάλει υποψηφιότητες και όπως απόσχει από τις βουλευτικές εκλογές".

Ωστόσο, βρέθηκαν δύο Μαρωνίτες, για να διεκδικήσουν δύο από τις έδρες, ο Χωρεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωάννης Μιχαήλ Τσιρίλλης και ο Μαρωνίτης κληρικός Μιχαήλ Τριανταφυλλίδης

Την υποψηφιότητα τους πρότεινε μάλιστα ο Αγγλος Αρχιεπόπτης της Παιδείας Νιούχαμ, διευθυντής της Αγγλικής Σχολής, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι αυτός δεν ήταν γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και οι εκλογές για τους Ελληνες προκηρύχθηκαν εκ νέου.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 25/5 Οκτωβρίου 1921:

"Η παρελθούσα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 1921 ήτο η ημέρα η ορισθείσα προς υποβολήν υποψηφιοτήτων διά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/21 Οκτωβρίου 1910

Εις ουδεμίαν των εκλογικών περιφερειών υπεβλήθησαν υποψηφιότητες Ελλήνων. Μόνον εις την εκλογικήν περιφέρειαν Λευκωσίας-Κυρηνείας προυτάθησαν ακριβώς τη μεσημβρίαν δύο Μαρωνίται, ο Ιωάννης Μιχαήλ Τσιρίλλης, Χωρεπίσκοπος των Μαρωνιτών και ο Ιωσήφ Μιχαήλ Τριανταφυλλίδης, Μαρωνίτης κληρικός. Τας δύο ταύτας υποψηφιότητας προέτεινεν ο Αντώνιος Γεωργίου Αλετράρης, εκ Καρπάσιας, Μαρωνίτης και υπεστήριξεν ο Αγγλος Αρχιεπόπτης της Παιδείας, αιδεσιμώτατος Φ. Δ. Νιούχαμ, διευθυντής της εν Λευκωσία αγγλικής σχολής. Επειδή όμως ο υποστηρίξας αμφοτέρας τας προτάσεις ταύτας αιδεσιμώτατος Νιούχαμ δεν ευρέθη εγγεγραμμένος εις τους εκλογικούς καταλόγους, αι προταθείσαι υποψηφιότητες, εθεωρήθησαν παράτυποι και οι προταθεντες δεν ανεκηρύχθησαν ως βουλευταί, ούτω δε μένουσι και πάλιν αι έδραι κεναί".

(Μεταγλώττιση)

Η περασμένη Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 1921 ήταν η ημέρα που ορίστηκε για υποβολή υποψηφιοτήτων για μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Σε καμιά από τις εκλογικες περιφέρειες δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες Ελλήνων. Μόνο στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας-Κερύνειας προτάθηκαν ακριβώς το μεσημέρι δύο Μαρωνίτες, ο Ιωάννης Μιχαήλ Τσιρίλλης, Χωρεπίσκοπος των Μαρωνιτών και ο Ιωσήφ Μιχαήλ Τριανταφυλλίδης, Μαρωνίτης κληρικός. Τις δυο αυτές υποψηφιότητες προέτεινε ο Αντώνιος Γεωργίου Αλετράρης από τα Καρπάσια, Μαρωνίτης και υπεστήριξε ο Αγγλος αριεπόπτης της Παιδείας αιδεσιμότατος Φ.Δ. Νιούχαμ, διευθυντής της αγγλικής σχολής στη Λευκωσία. Επειδή όμως ο αιδεσιμότατος Νιούχαμ που υποστήριξε και τις δυο προτάσεις δεν ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους οι υποψηφιότητες θεωρήθηκαν παράτυπες και αυτοί που προτάθηκαν δεν ανανακηρύχθηκαν ως βουλευτές και έτσι μένουν και πάλι οι έδρες κενές.

Οι εκλογές επαναπροκηρύχθηκαν για τις 9 Νοεμβρίου και σ' αυτές υπέβαλαν και πάλι υποψηφιότητα οι δυο Μαρωνίτες. Αυτή τη φορά στάθηκαν πιο τυχεροί και ανακηρύχθηκαν αμέσως βουλευτές στο διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας χωρίς ανθυποψηφίους.

Εγραφε η "Ελευθερία στις 23/3.12.1921:

"Κατά την παρελθούσαν Δευτέραν, ημέραν ορισθείσαν το δεύτερον υπό της Κυβερνήσεως προς υποβολήν υποψηφιοτήτων διά την εκλογήν 9 αντιπροσώπων των μη Μωαμεθανικών κοινοτήτων εις το Νομοθετικόν Συμβούλιον, υπεβλήθησαν εις το Διοικητήριον Λευκωσίας πάλιν αι υποψηφιότητες των δύο γνωστών Μαρωνιτών ήτοι του Βικαρίου Ι. Ιωάννου Κυρίλλη (ή Τσιρίλλη) Χωρεπισκόπου των Μαρωνιτών και του κ. Ιωσήφ Μ. Τριανταφυλλίδου, Μαρωνίτου ιερέως και διδασκάλου εν Κορμακίτη. Αμφότεροι οι υποψήφιοι προυτάθησαν και υπεστηρίχθησαν υπό χωρικών Μαρωνιτών, επειδή δε δεν υπήρχον άλλοι υποψήφιοι ανεκηρύχθησαν υπό της Διοικήσεως οι προταθέντες ως βουλευταί του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κυρηνείας.

Εις τα έτερα δύο εκλογικα διαμερίσματα ουδεμία υποψηφιότης υπεβλήθη. Ούτω, εξαιρέσει των δύο Μαρωνιτών κληρικών, οι οποίοι κατέλαβον τας 2 έδρας του Νομοθετ. Συμβουλιου, αι λοιπαί 7 έδραι μένουσι και πάλιν κεναί. Ως ήτο φυσικόν και επόμενον, ο ελληνικός πληθυσμός της νήσου απέσχεν ενδεικτικώτατα και την φοράν ταύτην των εκλογών".

Αγιος Νεόφυτος: Κυπριακή Γεωργική εφημερίδα 1923

(Μεταγλώττιση)

Κατά την περασμένη Δευτέρα, ημέρα που ορίστηκε για δεύτερη φορά από την Κυβέρνηση προς υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή 9 αντιπροσώπων των μη Μωαμεθανικών κοινοτήτων στο Νομοθετικό Συμβούλιο υποβλήθηκαν στο διοικητήριο Λευκωσίας πάλι οι υποψηφιότητες των δύο γνωστών Μαρωνιτών δηλαδή του Βικάριου κ. Ιωάννη Κυρίλλη, (ή Τσιρίλλη) Χωρεπισκόπου των Μαρωνιτών και του κ. Ιωσήφ Μ. Τριανταφυλλίδου, Μαρωνίτη ιερέα και δασκάλου στον Κορμακίτη.

Και οι δύο υποψήφιοι προτάθηκαν και υποστηρίχθηκαν από χωρικούς Μαρωνίτες, επειδή δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι, ανακηρύχθηκαν από τη Διοίκηση οι προταθέντες ως βουλευτές του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας.

Στα άλλα δύο εκλογικά διαμερίσματα καμιά υποψηφιότητα δεν υποβλήθηκε. Ετσι, με εξαίρεση τους δύο Μαρωνίτες κληρικούς, οι οποίοι κατέλαβαν τις 2 έδρες του Νομοθετικού Συμβουλίου, οι άλλες επτά έδρες παραμένουν και πάλι κενές. Ως ήταν φυσικό και επόμενο, ο ελληνικός πληθυσμός της νήσου απέσχε ενδεικτικότατα αυτή τη φορά από τις εκλογές.

Η κρίση θα συνεχιζόταν μέχρι το 1922 όταν ο Αρμοστής θα εύρισκε επτά Ελληνες κυπρίους να συνεργαστούν μαζί του στο Νομοθετικό για τέσσερα χρόνια καθώς η Εθναρχία και άλλοι πολιτικοί θα συνέχιζαν την αποχή τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

Από πλευράς Οθωμανών υπήρχαν αρκετές υποψηφιότητες.

Στο εκλογικό διαμέρισμα Λευκωσίας- Κερύνειας υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Αχμέτ Λουλουπή εφένδης Μισιρλιζαδέ, Μουσά Ιρφάν βέης, τέως βουλευτής και Αχμέτ Δερβίς Μουσεβή εφένδης.

Στο διαμέρισμα Λεμεσού- Πάφου προτάθηκαν ο τέως βουλευτής Σαϊτ Χότζας και ο γιατρός Εγιούπ Βέης.

Στο διαμερισμα Λάρνακας- Αμμοχώστου προτάθηκαν ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Χαμή, έμπορος από τη Λάρνακα, ο Βεχίτζ Νεσίπ, ιατρός από τη Λευκωσία και ο Αχμέτ Ρασίς δικηγόρος από τη Λευκωσία.

Στις εκλογές που ακολούθησαν εκλέγηκαν οι Μουσά Ιφάν βέης στη Λευκωσία-Κερύνεια, Εγιούπ Βέης στη Λεμεσό-Πάφο και Χαμή εφένδης στη Λάρνακα-Αμμόχωστο.