Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.11.1918: 6.000 Λευκωσιάτες πρoπέμπoυv τηv Πρεσβεία τωv Κυπρίωv στo σιδηρoδρoμικό σταθμό της Λευκωσίας με τηv ιαχή Ζήτω η Εvωση

S-321

21.11.1918: ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΠΕΜΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΧΗ "ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΗ"

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3/16 Νοεμβρίου 1918. Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Μετά τη δέηση που ψάληκε στον Καθεδρικό Ναό Αγου Ιωάννου στη Λευκωσία υπέρ ευόδωσης της Κυπριακής Πρεσβείας, που θα αναχωρούσε το 1918 στο Λονδίνο ατμοπλοϊκώς, για να προωθήσει τον ενωτικό αγώνα των Κυπρίων, όλοι άρχισαν να συρρέουν στο σταθμό του σιδηροδρόμου στη Λευκωσία, απ' όπου θα αναχωρούσαν τα μέλη της Πρεσβείας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Γ για την Αμμόχωστο για να επιβιβαστούν σε πλοίο για το μεγάλο ταξίδι.

Πρόσθετε η εφημερίδα "Ελευθερία" (24/7.12.1918):

" Μετ'ολίγον η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος υπό του Π. Μητροπολίτου Πάφου, υπό του προσωπικού της Αρχιεπισκοπής και υπό των ακολούθων αυτού εν τω ταξειδίω ήτοι του πανοσ. Αρχιμανδρίτου και γέροντος Δραγουμάνου του Παναγίου Τάφου κ. Δαμασκηνού Σμυρνοπούλου και του ιερολ. Ιεροδιακόνου της Αρχιεπισκοπής κ. Φιλοθέου Ιερείδου, ως και υπό πλείστων άλλων πολιτών κατήλθε του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και επέβη αμάξης, κατευθυνόμενος εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν, εις τον οποίον και έφθασε περί την 2αν μ.μ. ώραν εν τιμητική συνοδεία 10 και πλέον αμαξών και ανευφημούμενος υπό πολλού πλήθους, όθεν διήρχετο.

Εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν πολύ προ της ώρας ταύτης είχε συρρεύσει κόσμος άπειρος εκ τε της πρωτευούσης και των προαστείων ανερχόμενος εις 6 και πλέον χιλιάδας, όπως προπέμψη την Πρεβείαν. Ητο τοσαύτη η συγκέντρωσις ώστε επληρώθη άπασα η ευρεία και μακρά πλατεία του σταθμού και οι διάδρομοι αυτού. Εγκαίρως κατέφθασαν εις τον σταθμόν και οι εντ. βουλευταί κ.κ. Θ. Θεοδότου, Ν. Πασχάλης και Δ. Σεβέρης συνοδευόμενοι υπό των συγγενών και φίλων αυτών.

Ητο εις άκρον συγκινητική η στιγμή καθ'ην εδίδοντο οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί. Ιερός ενθουσιασμός είχε καταλάβει τους πάντας και ρίγη πατριωτισμού διέδραμον τας καρδίας των με την συναίσθησιν ότι κάτι μεγαλοπρεπές και μυσταγωγικόν επετελείτο την στιγμήν εκείνην.

Εκαστος ανεπόλει το μέγα έργον όπερ ανέλαβε να εκπληρώση η Πρεσβεία και βέβαιοι πάντες περί της αισίας απολήξεως του έργου τούτου εξερράγησαν εις ζωηροκραυγάς υπέρ της Ενώσεως καθ' ην στιγμήν εξεκίνει η αμαξοστοιχία και αι ζητωκραυγαί εκάλυψαν τους ολίγους αλλά συγκινηητικωτάτους αποχαιρετιστηρίους λόγους του κ. Θ. Θεοδότου τους οποίους απηύθυνε προς τα πλήθη από της αποβάθρας της αμαξοστοιχείας.

Ούτω παρεπέμφθη η Πρεσβεία μας εκ της πρωτευούσης κατεθυνομένη εις Αμμόχωστον, όπου την ανέμενεν άλλη ενθουσιωδεστάτη δεξίωσις".

(Μεταγλώττιση)

Το τελευταίο τμήμα του "διαγγέλματος"του επικεφαλής της πρεσβείας

" Μετά από λίγο η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από το Π. Μητροπολίτη Πάφου, από το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής και από τους ακολούθους του στο ταξείδι δηλαδή τον πανοσ. Αρχιμανδρίτη και Γέροντα Δραγουμάνο του Παναγίου Τάφου κ. Δαμασκηνό Σμυρνοπούλου και τον ιερολ. Ιεροδιάκονο της Αρχιεπισκοπής κ. Φιλόθεο Ιερείδη, ως και από πολλούς άλλους πολίτες κατήλθε από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και επέβη σε άμαξα, κατευθυνόμενος στο σιδηροδρομικό σταθμό, στον οποίο και έφθασε γύρω στις 2 μ.μ. σε τιμητική συνοδεία 10 και πλέον αμαξών και επευφημούμενος από πολύ πλήθος, οπόθεν διερχόταν.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό πολύ πριν από την ώρα αυτή είχε συρρεύσει απειρος κόσμος και από την πρωτευούσα και τα προάστεια ανερχόμενος σε 6 και πλέον χιλιάδες, για να προπέμψει την Πρεβεία. Ητο τόση η συγκέντρωση ώστε γέμισε όλη η ευρεία και μακρά πλατεία του σταθμού και οι διάδρομοι του. Εγκαιρα κατέφθασαν στο σταθμό και οι εντ. βουλευτές κ.κ. Θ. Θεοδότου, Ν. Πασχάλης και Δ. Σεβέρης συνοδευόμενοι από τους συγγενείς και φίλους τους.

Ηταν πολύ συγκινητική η στιγμή κατά την οποία δίδονταν οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί. Ιερός ενθουσιασμός είχε καταλάβει όλους και ρίγη πατριωτισμού διαπερνούσαν τις καρδιές τους με τη συναίσθηση ότι κάτι μεγαλοπρεπές και μυσταγωγικό επετελείτο τη στιγμή εκείνη.

Ο καθένας αναπολούσε το μέγα έργο το οποίο ανέλαβε να εκπληρώσει η Πρεσβεία και βέβαιοι όλοι για την αίσια κατάληξη του έργου τούτου εξερράγησαν σε ζωηροκραυγές υπέρ της Ενωσης καθ' ην στιγμή ξεκινούσε η αμαξοστοιχία και οι ζητωκραυγές κάλυψαν τους λίγους αλλά συγκινηητικόταστους αποχαιρετιστήριους λόγους του κ. Θ. Θεοδότου τους οποίους απηύθυνε προς τα πλήθη από την αποβάθρα της αμαξοστοιχείας.

Ετσι παραπέμφθηκε η Πρεσβεία μας από την πρωτεύουσα κατεθυνομένη στην Αμμόχωστο, όπου την ανέμενε άλλη ενθουσιωδέστατη δεξίωση".