Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.1.1915: Συvεχείς διαβεβαιώσεις Βεvιζέλoυ και Βασιλέα Κωvσταvτίvoυ ότι πλησιάζει η Εvωση. Ο vέoς Αρμoστής Γιoυτζίv Τζωv Κλώζov φθάvει στηv Κύπρo μετά τηv πρoσάρτηση της Κύπρoυ.

S-295

8.1.1915: ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΕΝΩΣΗ. Ο ΝΕΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΓΙΟΥΤΖΙΝ ΤΖΩΝ ΚΛΩΖΟΝ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Φωτογραφία της παραλίας της Λάρνακας με τις φοινικούδες. Τα ταξί και τα καπριολέ στη διάθεση του κοινού. (Φωτογραφία Γκλάζνερ

Καθώς η Αγγλία συνέχιζε τις προσπάθειες της για προσάρτηση, και ενώ επίσημα τουλάχιστον πληροφορούσε τους κυπρίους ότι πολύ λίγες ή ελάχιστες αλλαγές μελετούσε να κάμει στην Κύπρο, τα μηνύματα που έρχονταν από την Ελλάδα, τόσο από το βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΒ όσο και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Ο Βασιλέας δεχόμενος το βουλευτή Πασχάλη Κωνσταντινίδη, που παρέστη στους γιορτασμούς της ένωσης της Επτανήσου κάλεσε τους κυπρίους να κάμουν υπομονή, γιατί όπως είπε, οι διακαείς τους πόθοι δεν ήταν δυνατό παρά να εκπληρωθούν (Ελευθερία 14/27 Ιουνίου 1914) (Μεταγλώτιση):

Γιουτζίν Κλώζον ο νέος Υπατος Αρμοστής

"Η Α.Μ. ο βασιλέας των Ελλήνων δέχθηκε χθες σε ιδιαίτερη ακρόαση τον βουλευτή και αντιπρόσωπο της Κύπρου στις εορτές της ένωσης της Επτανήσου κ. Πασχάλη Κωνσταντινίδη.

Ο διαπρεπής Κύπριος πολιτευτής εξέθεσε στην Αυτού Μεγαλειότητα τους πόθους των Κυπρίων υπέρ της εθνικής τους αποκατάστασης και διαβεβαίωση αυτήν ότι οι Κύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως διατελούντες υπό το σκήπτρο του Κωνστραντίνου του ΙΒ.

Η Α.Μ. ο βασιλέας εξέφρασε στον κ. Κωνσταντινίδη τις ζωηρές του ευχαριστίες για τα αισθήματα αυτά των Κυπρίων τους αγώνες των οποίων υπέρ της ένωσης τους με τη Μητέρα Ελλάδα βεβαίωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ζωηρές επίσης ευχαριστίες εξέφρασε ο βασιλιάς για το θερμότατο συγχαρητήριο τηλεγράφημα, το οποίο οι Κύπριοι του απέστειλαν στην Κέρκυρα για την ονομαστική του εορτή. Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την επιδοκιμασία του, ο Βασιλιάς, για το ωραίον τηλεγράφημα το οποίο η επιτροπή Κυπριακού Αγώνα απέστειλε στους άγγλους βασιλείς με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου από την Ενωση της Επτανήσου.

Καταλήγοντας δε η Α. Μ. ο βασιλιάς συνέστησε στους κυπρίους υπομονή με την πεποίθηση ότι οι διακαείς πόθοι τους δεν είναι δυνατό παρά να τύχουν εκπλήρωσης.

Φοινικούδες 2011

Και ο πρωθυπουργός κ. Βενιζέλος από τον οποίο έγινε δεκτός ο κ. Πασχάλης Κωνσταντινίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για τους ευγενείς πόθους των κυπρίων και την επιδοκιμασία του για τη γνώμη για αποστολή στην Αγγλίαν νέας επιτροπής κυπρίων, η οποία να εργασθεί υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλαδα.

Δεν παρέλειψε δε επίσης ο κ. Πρωθυπουργός να βεβαιώσει τον κ. Κωνσταντινίδη ότι η ελεύθερη Ελλάδα δεν είναι δυνατό παρά με ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη στοργή να παρακολουθεί τους ευγενείς αγώνες των Κυπρίων υπέρ της εθνικής τους αποκατάστασης".

Στα τέλη Οκτωβρίου του ιδίου χρόνου ο Βενιζέλος με την ευκαιρία της προσάρτησης της Κύπρου στην Αγγλία παρουσιάστηκε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ένωσης, δήλωσε ότι η προσάρτηση αποτελούσε τον τελευταίο σταθμό προς την Ενωση και πρόσθεσε ότι και από τις ιδιαίτερες πληροφορίες που είχε η Κυβέρνηση του, η ένωση της Κύπρου ήταν ζήτημα χρόνου.

Μετέδιδε ο Ι. Π. Ζωγράφος στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 25 Οκτωβρίου 1914 (Μεταγλώττιση):

" Αθήνα 25 Οκτωβρίου 1914

Ο πρωθυπουργός κ. Βενιζέλος με την ευκαιρία της αναγγελίας της προσάρτησης της νήσου Κύπρου ως κτήσης πλέον αγγλικής προέβη σε δηλώσεις το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

Η αναγγελλόμενη προσάρτηση της Κύπρου πρέπει να χαρακτηρισθεί ότι αποτελεί τον τελευταίο σταθμό προς την εθνική αποκατάσταση της ελληνικής Μεγαλονήσου. Και οι ιδιαίτερες πληροφορίες, τις οποίες έχει η Κυβέρνηση, θεωρούν ως προσεχή, πολύ προσεχή την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι το κυριότερο κώλυμα το οποίο αντετάσσετο από τις εκάστοτε αγγλικές Κυβερνήσεις στους πόθους των Κυπριων, ήταν ότι η Νήσος αποτελούσε αναπάσπαστο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εμπιστευμένο υπό την κατοχή και διοίκηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Ηδη όμως το κώλυμα με την αναγγέλλόμενη προσάρτηση κλείει. Και πρέπει να αναμένει κάποιος ότι η Αγγλική Κυβέρνηση θα συγκατατεθεί ήδη, ίσως μετά τον τερματισμό της πανευρωπαϊκής αναστάτωσης, στην εκπλήρωση των διατυπούμενων με τόση επιμονή πόθων των Κυπρίων υπέρ της εθνικής τους αποκατάστασης".

Με την προσάρτηση της Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 1914 στη Βρετανική Αυτοκρατορία ο Αρμοστής Σερ Χάμιλτον Γκουλντ Ανταμς (Sir Hamilton Goold Adams) εγκατέλειψε της νήσο και σε δηλώσεις του στη Λεμεσό (Ελευθερία 29/12 Δεκεμβρίου 1914) αναφέρθηκε στους πόθους των Ελλήνων Κυπρίων:

" Τις εθνικές σας βλέψεις γνώρισα νωρίς και πάντοτε τις σεβάστηκα και τις θεώρησα δικαιολογημένες διότι μόνον απολίτιστοι και απαίδευτοι άνθρωποι μπορούσαν να μη σέβονται και γεραίρουν την ιστορία της νήσου σας που είναι τρισχιλιετής"

Τον Γκουλτ Ανταμς διαδέχθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1915 ο Τζων Γιουτζήν Κλώζον (Major Ser J. E. Clauson) πρώην Αρχιγραμματέας στην Κύπρο από τον Οκτώβρη του 1906 μέχρι τον Ιούνιο του 1911 οπότε προήχθη σε υποκυβερνήτη της νήσου Μελίτη.

Ο νέος Κυβερνήτης έφερε τον τίτλο του Ταγματάρχη του Βασιλικού Μηχανικού. Γεννήθηκε το 1866 και ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Ελισάβετ.

Είχε εκπαιδευθεί στο Κολλέγιο του Κλίφτον στη βασιλική στρατιωτική Ακαδημία του Γούλβιτς. Το 1887 του είχε απονεμηθεί ο επίτιμος τίτλος του διδάκτορα των τεχνών (Bachelor of Arts) και το 1893 περάτωσε τις σπουδές του στο Κολλέγιο Μηχανικών με το βαθμό άριστα.

Το 1895 υπηρέτησε στο αρχιστρατηγείο του στρατού και το 1897 εισήχθη στη Νομική Σχολή Inner Temple.