Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.10.1907: Οι Κύπριoι Κύριλλoς Παπαδόπoυλoς και Θεoφάvης Θεoδότoυ διoρίζovται ως τα πρώτα μέλη τoυ Εκτελεστικoύ Συμβoυλίoυ από τηv έvαρξη της Βρετταvικής κατoχής

S-258

30.10.1907: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Κύριλλος Παπαδόπουλος (Kυριλλάτσος)

Ο νέος Υπατος Αρμοστής Κιγκ Χάρμαν, στα πλαίσια της χρυσής του Αρμοστείας, όπως είχε χαρακτηρισθεί η περίοδος που βρισκόταν στην Κύπρο, λόγω των μέτρων που είχε πάρει υπέρ των Κυπρίων, διόρισε και τους πρώτους Κυπρίους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ο διορισμός ήλθε σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Διατάγματος εν Συμβουλίω της επίσημης κυβέρνησης της Αγγλίας στις 6 Ιουλίου 1907 με το οποίο ακυρώνονταν όλα τα προηγούμενα διατάγματα εν Συμβουλίω της 14ης Σεπετεβρίου 1878, της 30ης Νοεμβρίου 1882, της 14ης Φεβρουαρίου 1883, της 3ης Αυγούστου 1886 και της 26ης Φεβρουαρίου 1897.

Το νέο διάταγμα αποτελούσε επανάληψη των προηγουμένων και με αυτό κωδικοποιούνταν σύμφωνα με την εφημερίδα "Κύπριος" της 15ης Σεπτεμβρίου 1907 όλα τα προηγούμενα διατάγματα ενώ αφαιρείτο "πάσα περιττή φρασεολογία και εθεωρήθη ίσως αναγκαία απλώς ως εκρίθη προπέρυσι χρήσιμος και η κωδικοποίησις των νόμων".

Θεοφάνης Θεοδότου

Εξ άλλου με οδηγίες του Αρμοστή δόθηκαν στη δημοσιότητα οδηγίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο Υπατος Αρμοστής μπορούσε να διορίσει επιπρόσθετα από τα τέσσερα τουλάχιστον επίσημα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου που κατείχαν δημόσια υπουργήματα στη νήσο, άλλα τρία λεγόμενα Επιπρόσθετα Μέλη.

Τα μέλη αυτά θα ήσαν Κύπριοι και με ειδική πρόνοια προβλεπόταν ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο μπορούσε να συνεδριάζει έστω και αν δεν παρίσταντο τα Επιπρόσθετα Μέλη κι' αυτό προφανώς, για να μη υπάρχει περίπτωση να καταστήσουν τα κυπριακά μέλη αδύνατη τη λειτουργία του Εκτελεστικού.

Ο Κιγκ Χάρμαν καθόρισε ότι δεν υπήρχε ασυμβίβαστο για ένα Πρόσθετο Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου με την κατοχή της θέσης του μέλους του Νομοθετικού.

Από την άλλη ένα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα έπαυε να είναι μέλος του όταν θα έπαυε να είναι μέλος του Νομοθετικού εάν δε κάποιος που δεν ήταν αιρετό Μέλος του Νομοθετικού διοριζόταν Πρόσθετο Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα άφηνε την έδρα του ως Πρόσθετο Μέλος τρία χρόνια μετά το διορισμό του.

Ως πρώτα Επιπρόσθετα Μέλη του Εκτελεστικού διορίστηκαν οι βουλευτές Κύριλλος Παπαδόπουλος, Μητροπολίτης Κιτίου και Θεοφάνης Θεοδότου.

Αναφερόταν σε επιταγή του Υπατου Αρμοστή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 15 Νοεμβρίου 1907:

"Η Αυτού Εξοχότης ο Μέγας Αρμοστής σύμφωνα με τις εξουσίες με τις οποίες ειναι περιβεβλημένος από τις Οδηγίες της Αυτού Μεγαλειότητας από 9 Αυγούστου 1907 διόρισε το Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Κιτίου Κυρ, Κύρλλο Παπαδόπουλο και το επίσης Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου Κυρ, Θεοφάνη Θεοδότου ως Πρόσθετων Μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου από τις 30 Οκτωβρίου 1907".