Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3/16.10.1907: Οι Χριστιαvoί απoκαλoύvται πλέov Χριστιαvoί και όχι μη Μωαμεθαvoί

S-257

3/16.2.1907: ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΗ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ

2012: Περιοχή Μακέντζι στη Λάρνακα

Ενα από τα πολλά παράπονα των Χριστιανών ή Ελλήνων μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου ήταν ότι αποκαλούνταν μη μωαμεθανοί μαι όχι απλά χριστιανοί. Δηλαδή στο Νομοθετικό αντιπροσωπεύονταν τα επίσημα μέλη ή οι βρετανοί, οι μωαμεθανοί και οι μη μωαμεθανοί δηλαδή οι χριστιανοί.

Ετσι συνέχιζαν να αποκαλούνται οι χριστιανοί για πολλά ακόμα χρόνια.

Ωστόσο, ανεπίσημα ο νέος Υπαστος Αρμοστής

Σερ Κιγκ Χάρμαν, που ανέλαβε την εξουσία στην Κύπρο, στις 17 Οκτωβρίου 1904, αποδέχθηκε, ανεπίσημα τουλάχιστον, το αίτημα των χριστιανών.

Ετσι όταν ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα των εκλογών του 1906 αναφερόταν σε εκλεγέντες μωαμεθανούς και χριστιανούς.

Το όλο θέμα ηγέρθη και στη Βουλή και υπό το φως της στάσης αυτής του Κιγκ Χάρμαν και έγινε δεκτό όπως στο εξής οι χριστιανοί ονομάζονται χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι μωαμεθανοί.

Ενδεικτικό του πνεύματος που άρχισε να επικρατεί γύρω από το θέμα είναι και η προθυμία επίσημου μέλους του Νομοθετικού, του Σμιθ, όπως στο εξής προσαγορεύει τους χριστιανούς ως χριστιανούς και όχι ως μη μωαμεθανούς στο Νομοθετικό.

Εγραφε σχετικά η "Φωνή της Κύπρου" στις 3/16 Φεβρουαρίου 1907:

"Μετά την επικύρωσιν των πρακτικών και την κατάθεση υπό του αρχιλογιστού εκθέσεως περί της καταστροφής της ακρίδος κατά το 1906 και τελωνειακών τινών καταστάσεων ως και την υπό του δικηγόρου του στέμματος κατάθεσιν του τροποποιητικού στέμματος κατάθεσιν του τροποιητικού περί δημαρχείων νόμου, ο κ. Σμιθ εγείρεται και λέγει ότι η υπεπιτροπή δεν ηδυνήθη να αποπερατώση την εργασίαν αυτής και να παρουσιάση πλήρη και συμπληρωματική αντιφώνηση. Τα μη μωαμεθανικά μέλη ειργάσθησαν, έστειλαν δε ήδη παραγράφους τινάς όπως ληφθώσιν ως βάσεις.

Ο κ. Κυριακίδης λέγει ότι δεν πρέπει να γίνεται πλέον χρήσις της φράσεως "μη μωαμεθανοί", ότι πρέπει να παύση πλέον το τοιούτον, διότι πολύ σκανδαλίζει η φράση αύτη.

Ο κ. Σμιθ λέγει ότι μετ' ευχαριστήσεως θα προσαγορεύη τα έντιμα μέλη δι' επικλήσεως μάλλον δηλωτικών, αν δεν έκαμε χρήσιν της φράσεως "μη μωαμεθανοί", τούτο προέρχεται εκ του ότι ο όρος ούτος απαντά εν τω Βασιλικώ διατάγματι, δυνάμει του οποίου συνεστήθη το σώμα τούτο. Του λοιπού θα κάμνη χρήσιν της λέξεως χριστιανοί.

ΚΙΤΙΟΥ: Αλλά τότε θα συμπεριλαμβάνηται και ο ίδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά πρόκειται περί της αντιφωνήσεως και ο κ. Σμίθ δέον να αφεθή ελεύθερος να εξακολουθήση.

Αλλά και ο Υφυπουργός Αποικιών Σερ Ουίνστων Τσώρτσιλ κατά την άφιξη του στην Κύπρο το 1907 επανέλαβε τα ιδια πράγματα.

Απαντώντας σε υπομνήματα που του είχαν επιδώσει οι Χριστιανοί και οι Μωαμεθανοί είχε τονίσει σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης της 17ης Οκτωβρίου 1907 ότι "με ευχαρίστηση εξέτασα και μελέτησα το πολίτευμα της Κυβέρνησης και αδυνατώ να διακρίνω επί του παρόντος οποιονδήποτε τρόπο κατά τον οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί η επίδραση και η δύναμη των Ελληνικών Αιρετών Μελών..."