Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.2.1885: Οι Κύπριoι εξεγείρovται λόγω τωv περιoρισμώv πoυ επέβαλαv oι Αγγλoι στo Νoμoθετικό Συμβoύλιo.

S-172

22. 2.1885: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βρετανοί στρατιώτες και ζώα μεταφέρονται σε βάρκες στην ακτή της Λάρνακας και αποβιβάζονται στη στεριά, ώστε να είναι πιο επιτυχής η κατάληψη της νήσου. Την εικόνα αυτή δίνει ο σκιτσογράφος της εφημερίδας ILLUSTRATED LONDON NEWS σε γκραβούρα του που δημοσιεύεται στην έκδοση της εφημερίδας 17 Αυγούστου, 1878

Οι Αγγλοι, και ιδιαίτερα από της Αρμοστείας του Ρόμπερτ Βίδδωλφ, έδωσαν στους Κυπρίους το Νομοθετικό και ικανοποίησαν το αίτημά τους, όπως τα μέλη του μη είναι διορισμένοι, αλλά να εκλέγονται.

Ακόμα ικανοποίησαν τους Χριστιανούς όπως η αντιπροσώπευση είναι ανάλογη με τη δύναμη του πληθυσμού-έστω και αν αυτό δεν άρεσε στους μωαμεθανούς ή μουσουλμάνους.

Αλλά δεν θέλησαν με κανένα τρόπο να τους δώσουν τέτοιες εξουσίες στο Νομοθετικό ώστε να μετέχουν πραγματικά στον έλεγχο της διοίκησης ή να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις ώστε να καθορίζουν πού θα πήγαιναν τα χρήματα του προϋπολογισμού.

Αυτό επιφυλάχθηκε, σαν κόρη οφθαλμού από τους νέους αφέντες στο νησί και δεν άρεσε σε κανένα.

Πολλοί, αν όχι όλοι, σαν κώπασαν οι πανηγυρισμοί από την εγκαθίδρυση του Νομοθετικού, άρχισαν να φωνάζουν και να διαμασρτύρονται ότι επρόκειτο για παρωδία Βουλης και όχι πραγματικής Βουλής που έδινε μόνο στον έξω κόσμο την εντύπωση ότι λειτουργούσε σωστά η Δημοκρατία

Το Νομοθετικό αποτελείτο από 12 Χριστιανούς, τρεις μουσουλμάνους και έξι διορισμένους βρετανούς ενώ στον Κυβερνήτη, που συνήθως προήδρευε του Νομοθετικού ή στον αντιπρόσωπο του είχε δοθεί νικώσα ψήφος κι' αυτό οι Χριστιανοί το θεώρησαν ως προσπάθεια να έχουν τον τελευταίο λόγο

Οι εννέα ψήφοι των Χρισιανών εξουδετερώνονταν συνήθως από τις τρεις των οθωμανών και των έξι των επισήμων μελών και τη νικώσα ψήφο του Αρμοστή.

Γιατί οι Αγγλοι προσπάθησαν από την αρχή να εκμεταλλευθούν τα παράπονα των Οθωμανών που προσπαθούσαν να μη προωθηθούν οι θέσεις των χριστιανών κι έτσι έκαμναν ουσιαστικά ότι ήθελαν.

Το αρχαίο υδραγωγείο της Λάρνακας, γνωστό ως "Οι Καμάρες" με το οποίο μεταφερόταν νερό σε μεγάλη απόσταση καθώς δεν υπήρχαν τότε σωλήνες. Στο σημείο αυτό βρισκόταν το Τσιφλίκ Πασά, όπου ίδρυσε το πρώτο του στρατόπεδο ο Σερ Γκάρνετ Γούλσλη, κατά την αποβίβαση των ανδρών του στο νησί, για κατάληψη του, το 1878

Σε κάποιες όμως περιπτώσεις που συνέπιπταν οι θέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων και συνεργάζονταν στο Νομοθετικό Συμβούλιο και εξασφάλιζαν απόλυτη πλειοψηφία (9 ψήφοι χριστιανικοί συν τρεις μουσουλμανικοί) επενέβαινε ο Αρμοστής ή η Κεντρική Κυβέρνηση του Λονδίνου και με τις εξουσίες που διέθετε και ακύρωνε την απόφαση.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1885, τρίτο χρόνο της λειτουργίας του νέου Νομοθετικού, η εφημερίδα " Σάλπιγξ" της Λεμεσού

έγραφε :

" Απεφασίσθη λοιπόν να εκλεχθώσι τα πρόσωπα της κωμωδίας, 9 Χριστιανοί, 3 Τούρκοι και 6 Αγγλοι. Εδώ ίσια, ίσια ήταν η στραβάρα την οποίαν δεν έμπλεψεν ο τόπος τότε.

Τέλος πάντων συνήλθον τα πρόσωπα όλα και ηρώτησαν-ποίον είναι το έργον μας; Δυνάμεθα να αφαιρέσωμεν ή να ολιγοστεύσωμεν φόρους; Να ελαττώσωμεν μισθούς και έξοδα μεγάλα; Να μεταβάλωμεν διοίκησιν;

Οχι δα. Ανέβητε πολύ υψηλά και θα κρεμήσητε. Το σχοινί είνε αρκετά τεντωμένον. Εδώ κάτω θα χορεύσητε. Να αφαιρέσητε ή να ολιγοστεύσητε φόρους δεν έχετε δικαίωμα. Να ελαττώσητε μισθούς ή έξοδα δεν δύνασθε. Να μεταβάλητε τρόπον δοικήσεως δέν είναι έργον δικόν σας.

Και λοιπόν ποίος ο σκοπός του Βουλευτηρίου;

Αν προσπαθήτε να μου γελάσητε να σας πω ότι ο σκοπός που συστήνεται το βουλευτήριον είνε για να βγη το όνομα της Αγγλίας ότι έδωκε Βουλήν και της Κύπρου, ότι εδέχθη Βουλήν και τον δικόν σας ότι είσθε αντιπρόσωποι του λαού και εμού ότι είμαι Βασιλίσκος σας, αλλά δεν μου γελάτε.

Και τι θά κάμωμεν λοιπόν; Θα κάμνωμεν στα ψέματα ότι κάμνουν τα αληθή βουλευτήρια και προσέξατε καλά έκαστος το μέρος του διά να επιτυγχάνη η παράστασις. Μα καλά πρέπει να υπάρξη μια αιτία διά να δίδωμεν μιάν τέτοιαν σειράν παραστάσεων. Πρέπει να υπάρχουν δράματα. Από δράματα μη έχετε έννοιαν και από κωμωδίας. Θα σας παρουσιάζονται τέτοια κάθε φορά να παριστάνητε οποία όλ' οι άλλοι να γελώσι και σεις να κλαίητε. Μη φοβάστε. Εμπρός λοιπόν ζήτω εκείνος που πρωτοεφεύρεν αυτήν τη διασκέδασιν.

Και ήρχισαν λοιπόν αι παραστάσεις και ιδού τρίτη σειρά παραστάσεων και δεν δυνάμεθα να ελέγξωμεν κανένα ότι δεν έπαιζε καλώς το πρόσωπον του

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 5 6 1885

Οι τύποι όλοι είναι βασιλικοί. Λόγοι δίδονται εις την αρχήν των παρατάσεων, λόγοι καθαρίζονται και λόγοι μαγειρέυονται κατά την διάρκειαν και επί τέλους άνεμοι παρακενώνονται. Ανεμοι, οι οποίοι άλλων δεν φουσκώνουν τας κεφαλάς, άλλων τα βαλάντια και άλλων τους συμμάχους, αλλ' οι τελευταίοι ούτοι, είνε οι περισσότεροι.

Ολοι λοιπόν παίζουν εξαίρετο μέρος των και οι δικοί μας δεν παν παρακάτω, αλλά τι να σου κάμουν;

Ο χώρος εντός του οποίου πρέπει να χορεύουν είνε τόσον μικρός οπού ουδέ τον γύρον των δεν δύνανται να κάμουν. Και εν τούτοις ας ειναι καλά οι άνθρωποι, εξακολουθούν ακαμάτως χορεύοντες.

Οσον παράδοξος τόσον αληθής η εικών αύτη του βουλευτηρίου μας της Κύπρου. Σκοπός ήτο και είναι να κατειρωνεύωνται οι Κύπριοι και οι απαιτήσεις των, τίποτε περισσότερον. Σκοπος είνε να μας γλυκαίνουν με το "η κατάστασις της νήσου είνε εν γένει ανθηρά", διά να ελαττώνωσιν ολίγον τας δεινάς εντυπώσεις της απελπιστικής πραγματικότητος".