Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.4.1879: Εκθεση τoυ διoικητή της Κερύvειας συvταγματάρχη Βάλτερ Η. Χόμπελ.

S- 149

16.4. 1879: ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΒΑΛΝΤΕΡ Η. ΧΟΜΠΕΛ

Το λιμανάκι της Kερύνειας μετά την τουρκική εισβολή του 1974

Η έκθεση του διοικητή της Κερύνειας Βάλντερ Η. Χόμπελ προς τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου Σερ Γκάρνετ Γούλσλη μέσω του Αρχιγραμματέα Γκρήηβς έχει ως εξής:

16 Απριλίου 1879

Αρχιγραμματέα.

Διάβασα την ομλία του Σερ Τσιαρλς Δίλκε.

1. Αναφορικά με την "υποχρεωτική εργασία": Καμιά υποχρεωτική εργασία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ή ζητηθεί στην επαρχία μου και δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ αναγκαίο εφόσον μπορώ να εξασφαλίζω αρκετή εργασία, όση χρειάζομαι, προς ένα σελίνι την ημέρα και ο επόπτης μου ενοχλείται συνεχώς από άνδρες που ζητούν εργασία με το ημερομίσθιο αυτό. Ο Σερ Τσιαρλς Δίλκε είναι πολύ λανθασμένος όταν λέγει ότι "η υποσχεθείσα πληρωμή είναι μόνο η μισή της συνήθους και ο λαός θεωρεί την υπόσχεση πληρωμής ως τις τουρκικές υποσχέσεις.

Η αξία της εργασίας, στην αγορά πριν από την κατοχή ήταν πέντε γρόσια (ή 7,5 πένες) και τώρα σ' αυτή την επαρχία είναι γύρω στα 8 γρόσια (ή 10,5 πένες) και η ετοιμότητα με την οποία οι εργάτες εξασφαλίζονται αποδεικνύει ότι το μικρό ποσοστό που δίνεται από μένα και η σιγουριά της πληρωμής σε καλό νόμισμα, όταν τελειώσει η εργασία εκτιμάται από την εργατική τάξη.

Οι Τούρκοι μπορεί να μην εφάρμοζαν την ούτω καλούμενη "υποχρεωτική εργασία" αλλά εργοδοτούσαν άνδρες και ποτέ δεν τους πλήρωναν για την εργασία τους, πράγμα που στο τέλος ήταν το ίδιο.

2. Αποκλεισμός της ελληνικής λογοτεχνίας και των ελληνικών στα δικαστήρια: Από της κατοχής της Κύπρου που επέβλεπα τις τσχυδρομικές υπηρεσίες στην Κερύνεια, οι ελληνικές εφημερίδες παραδίδονταν τακτικά στους ιθαγενείς προς τους οποίους απευθύνονταν.

Οπως δήλωσα προηγουμένως, πάνω από τις μισές αιτήσεις γράφονταν στην ελληνική και έχω Ελληνα γραμματέα στο Δικαστήριο μου.

3. Δεν γνωρίζω καμιά περίπτωση όπου ζαπτιές κακομεταχειρίστηκε Κυπρίους. Ενας Ελληνας ζαπτιές πήρε εκβιαστικά μερικά χρήματα από ένα άλλο Ελληνα σ' αυτή την επαρχία και για το λόγο αυτό φυλακίστηκε για τρεις μήνες και απολύθηκε από τη δύναμη.

4. Δεν είχα περίπτωση φυλάκισης οποιουδήποτε ιερέα και κανένας φυλακισμένος ποτέ δεν χειροπεδόθηκε.

5. Ποτέ δεν άκουσα για οποιοδήποε Ελληνα κύριο, ο οποίος καταδικάστηκε σε πρόστιμο 25 λιρών γιατί εξέφρασε απόψεις μη ευνοϊκές για την αγγλική διοίκηση.

Κερύνεια 2011: Η ανατολική πλευρά του κάστρου της πόλης

6. Μαστιγώσεις. Εχω μόνο προσφύγει σ' αυτή την τιμωρία στη φυλακή και σε περιπτώσεις που οι φυλακισμένοι απεργούν και απειλούν τους βαριάνους που είναι υπεύθυνοι γι' αυτούς.

7. Κανένας δικηγόρος ποτέ δεν υπέβαλε αίτηση να παρουσιάζεται για οποιοδήποτε αιτητή και δεν γνωρίζω οποιοδήποτε στην επαρχία μου που δεν είναι ικανοποιημένος με την παρούσα διοίκηση. Πέραν αυτού, ποτέ δεν πηγαίνω σε χωριά χωρίς να εκφράζεται περαιτέρω απόδειξη τούτου από τους κατοίκους για την ασφάλεια που τυγχάνουν και για την ικανοποίηση που αισθάνονται από το παρόν καθεστώς.