Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.4.1879: Εκθεση τoυ Διoικητή Αμμoχώστoυ Συvταγματάρχη Τζαίημς Iγγλις.

S-148

14.4.1879: ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΤΖΑΙΗΜΣ ΙΓΓΛΙΣ

Η έκθεση του διοικητή Αμμοχώστου Τζαίημς Ιγγλις προς τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου Σερ Γκάρνετ Γούλσλη μέσω του Αρχιγραμματέα Γκρήηβς έχει ως εξής:

Αμμόχωστος 14 Απριλίου, 1879

Προς τον Αρχιγραμματέα της Κυβέρνησης,

Σε απάντηση επιστολής σας της 11ης Απριλίου, 1879, αποστέλλω την παρούσα για πληροφορία της εξοχότητας σας και σε απάντηση των κατηγοριών του Σερ Σ. Δίλκε που έγιναν σε ομιλία του στη Βουλή στις 24 τρέχοντος.

Τα κανόνια της Αμμοχώστου

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διαψεύδω την κατηγορία του ότι η Αμμόχωστος ευρίσκεται σε ανθυγιεινή κατάσταση. Η εξοχότητα σας γνωρίζει τα γεγονότα. Είναι επαρκές να λεχθεί ότι η ασθένεια των ματιών είναι άγνωστη και στην περίπτωση της τυφλότητας δεν είναι σωστό να λαμβάνονται οι περιπτώσεις των ζητιάνων και την επαρχία ως παράδειγμα ανθυγιεινότητας της πόλης.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Υποχρεωτική εργασία. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα υποχρεωτική εργασία σύμφωνα με το Διάταγμα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα έπεσαν δυο αψίδες της γέφυρας που οδηγεί στην πόλη διά της τάφρου και μετά από δυνατές βροχές, πράγμα που κατέστησε το δρόμο επικίνδυνο.

Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που οδηγεί στην πόλη και πάνω από αυτή τη γέφυρα περνούν όλα τα προϊόντα της επαρχίας που προορίζονται για εξαγωγή. Συμβουλεύθηκα το Δήμαρχο που είναι Ελληνας και συμφωνήσαμε ότι ο κόσμος πρέπει να συνεισφέρει εργασία. Πλήρωσα τους οικοδόμους και το λαό της Αμμοχώστου που προτίμησαν να πληρωθούν για την εργασία και πλήρωσα τους Τούρκους της Αμμοχώστου για την εργασία.

Αυτή η εργασία εκελέστηκε σε τέσσερις μέ πέντε μέρες.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Οι ζαπτιέδες. Από ότι γνωρίζω καλύτερα οι ζαπτιέδες συμπεριφέρονται καλά.

2011: Αρχαίο Κανόνι στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία

Συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη πρόκληση. Ανύπαρκτες κατηγορίες γίνονται εναντίον τους τακτικά. Πάντοτε διερεύνησα πολύ αυστηρά τέτοιες κατηγορίες και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκαν μη αληθείς.

Ο Μαζίμ, πρώην ζαπτιές εδώ, καταδικάστηκε από το δικαστήριο Τεμίζ σε δεκαετή φυλάκιση γιατί προκάλεσε το θάνατο κάποιου Συμεών.

Ο Μουκτάρης του Αγία Τεοντόρ (Αγίου Θεοδώρου) παραπονέθηκε στο συνταγματάρχη Μπακέμπουρι ότι κάποιος ζαπτιές τον κτύπησε άγρια.

Ο συνταγματάρχης Μπακέμπουρι το ανέφερε σε μένα.

Κατά την έρευνα ανακάλυψα ότι ο μουκτάρης ήταν μεθυσμένος την ώρα της ισχυριζόμενης επίθεσης.

Ο Μουκτάρης εξύβρισε σκαιώς το ζαπτιέ και ο ζαπτιές τον έσπρωξε ελαφρά σε μια πλευρά. Ο Μ. Ντίγκλι, ένας Ελληνας, ο Μουδίρης της Καρπασίας, τον οποίο θεωρώ ως ένα πολύ έμπιστο άνθρωπο, με παρακάλεσε να συγκρατήσω τους ζαπτιέδες, γιατί ο κόσμος τους προκαλεί και τους εξυβρίζει συχνά.

Στην παρούσα περίπτωση όταν ο Μουκτάρης ήλθε σε μένα για να αναφέρει την περίπτωση του ήταν τόσο μεθυσμένος, ώστε δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του.

Τον έδιωξα από το Κονάκι.

ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διαβατήρια. Κανένα διαβατήριο δεν δόθηκε εξ όσων γνωρίζω.

ΕΚΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Φαβοριτισμός υπέρ των τούρκων. Συμπεριφερόμαστε στους Χριστιανούς και τους Τούρκους αμερόληπτα. Εγινε το κάθε τι για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι την Κυβέρνηση δεν τη νοιάζει κατά πόσον ένας είναι χριστιανός ή όχι.

ΕΒΔΟΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ελληνικές αιτήσεις: Καμιά αίτηση δεν αρνηθήκαμε να πάρουμε επειδή ήταν γραμμένη στα ελληνικά. Παίρνω αιτήσεις σε οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα.

ΟΓΔΟΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διπλή φορολογία: Αγρότες και άλλοι δεν ρίχνονται στη γη χειροπεδομένοι εκτός αν είναι εγκληματίες.

ΕΝΝΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μετανάστευση: Δεν γνωρίζω κανένα να φεύγει από τη νήσο εκτός από έναν άνδρα που αναχώρησε από εδώ για τη Λάρνακα, πριν δυο μέρες, για να κάνει κάτι τέτοιο.

ΔΕΚΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διπλή φορολογία: Δεν λήφθηκαν διπλές φορολογίες.

ΔΕΚΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ιερείς και κακοποιοί στην ίδια φυλακή. Η φυλάκιση για χρέη σε κάθε περίπτωση, εάν είναι δυνατό, αποφεύγεται. Εάν είναι αναγκαίο ιερείς φυλακίζονται, όπως

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (13 10 1934)

οι άλλοι. Οι οφειλές δεν εργάζονται υποχρεωτικά. Είναι προαιτερικό και η εργασία τους πηγαίνει σε πληρωμή των χρεών.

Σε μια περίπτωση, όταν ο ιερέας φυλακίστηκε για χρέος, ο Λοχαγός Μπόλτον, αξιωματικός της αστυνομίας, είπε σε ορισμένους Ελληνες που στέκονταν εκεί: "Θέλετε να δείτε έναν από τους ιερείς σας να φυλακίζεται για ένα μικρό ποσό χρημάτων όταν μπορεί εύκολα να τον εγγυηθείτε;" Στην ερώτηση αυτή ένας Ελληνας κύριος απάντησε: "Ευχαριστούμε όχι. Ανέμενα να τον βάλω φυλακή, αντ' εμού σε σύντομο χρονικό διάστημα".

ΕΝΤΕΚΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πρόστιμο 125 λιρών επιβλήθηκε σε άνθρωπο που παραπονέθηκε εναντίον της Κυβέρνησης: Για την ιστορία ενός κυρίου που φυλακίστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο 25 λιρών, γιατί μιλούσε εναντίον της Κυβέρνησης ποτέ δεν άκουσα, παρά μόνο όταν άκουσα το λόγο του κ. Σ. Δίλκε.

ΔΩΔΕΚΑΚΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ανοιγμα ιδιωτικών επιστολών: Θα "εμοιαζα με το να παίρνω από την τσέπη κάποιου Ελληνα ένα νόμισμα, με το να ανοίγω τις επιστολές του".

ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Υπόδικοι και κατάδικοι κρατούνται μαζί. Κατάδικοι και υπόδικοι κρατούνται λόγω ανάγκης μαζί. Μόλις οι παρούσες δευθετήσεις συμπληρωθούν αυτό θα γίνει.

Περαιτέρω παρακαλώ να μου επιτραπεί να δηλώσω ότι πήρα ένα πολύ θερμό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο, το οποίο μου διαβιβάστηκε από τον αντιπρόσωπο του εδώ, ένα ιερέα, πριν από λίγο καιρό.