Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.11.1878: Η πρώτη έκδoση της Επίσημης Εφημερίδας της Κύπρoυ και oι πρώτoι διoρισμoί στη διoίκηση τoυ Σερ Γκάρvετ Γoύλσλη. Διoρίζovται τα πρώτα μέλη τoυ Εκτελεστικoύ και τoυ Νoμoθετικoύ Συμβoυλίoυ.

S-132

5.11.1878: Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡ ΓΚΑΡΝΕΤ ΓΟΥΛΣΗ. ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Για να μπορέσει να κυβερνήσει ο Υπατος Αρμοστής Σερ Γκάρνετ Γούλσλη προέβη σε διορισμούς για να στελεχώσει τη Διοίκηση ή Κυβέρνηση του.

Για να είναι όμως οι διορισμοί του και επίσημα κατοχυρωμένοι έπρεπε να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κύπρου, που θα αποτελούσε το επίσημο όργανο της βρετανικής Κυβέρνησης στην Κύπρο.

Ετσι προχώρησε στην έκδοση Επίσημης Εφημερίδας (Εφημερίς της Κύπρου ή The Cyprus Gazette "Αδεία δημοσιευομένη") στην οποία καταχωρούσε όλες τις αποφάσεις του.

-------------

Η πρώτη έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας με τίτλο «Εφημερίς της Κύπρου» ή "Cyprus Gazette" της 5ης Νοεμβρίου 1878.

------------------

To δεύτερο μέρος της πρώτης έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Κύπρου επί αγγλοκρατίας που εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1878

Η εφημερίδα πρωτοκυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου, 1878 και

στην έκδοση αυτή δημοσιεύονταν αναδρομικά όλοι οι διορισμοί που είχαν γίνει μέχρι τότε.

Πρώτος διορισμός αναφέρεται του Οικονομικού Εφόρου Γ.Οικ. Κέλνερ (C.S.I) που έγινε στις 10 Ιουλίου 1878.

Ακολούθησαν ο διορισμός του Ιδιαίτερου Γραμματέα Σ.Α.Α. Χέρβερτ στις 13 Ιουλίου, του διευθυντή του Ταχυδρομείου Σ.Ρ. Φρεντς στις 22 του ίδιου μήνα και του Πταισματοδίκη και Υγειονόμου της Λάρνακας Ιατ. Χάϊδεσταμ την επομένη.

Την πρώτη Αυγούστου διορίστηκαν οι διοικητές της Πάφου, Λοχίας Α. Γ. Ουάκαπ και της Κερύνειας ο Υπολοχαγός Ου. Χ. Χάλπεκ, οι Υποδιοικητές Λοχίας Ιγγλις και Α.

Γ. Τάφη της Πάφου.

Στις 6 Αυγούστου διορίστηκε ο Αρχιτελώνης Ρ. Ρόπσον και στις 7 ο Συνταγματάρχης Ρ. Βίδδωλφ, υποδιοικητής Λευκωσίας.

Στις 9 του ίδιου μήνα διορίστηκαν ο Συνταγματάρχης Γ. Γκρήηβς ως Αρχιγραμματέας της Κυβέρνησης και ο Αντισυνταγματάρχης Ι. Μακέϋ ως Μηχανικός της Κυβέρνησης.

Στις 18 Αυγούστου διορίστηκε ο Υπολογχαγός Ε. Σπένσερ ως Αστυνόμος Λάρνακας και στις 28 του ίδιου μήνα ο Υπολοχαγός Ε. Λ. Βρέϊθουετ, υποδιοικητής Λεμεσού, ο Υπολοχαγός Α. Γιλμόαρ Αστυνόμος Αμμοχώστου, ο Υπολοχαγός Χ.Δ. Ουίλλιαμ Αστυνόμος Λεμεσού, ο Υπολοχαγός Α. Χ. Γιαγκ Αστυνόμος Κερύνειας και ο Ι. Χ. Βορ Αστυνόμος Πάφου.

Στις 30 Αυγούστου ο Κ.Λ. Κούκσον διορίστηκε νομικός Σύμβουλος και στις 31 ο βοηθός Ταμείου Χ.Λ. Θόμσον διορίστηκε πολιτικός Ταμίας.

Την ίδια μέρα διορίστηκε επίσης ο Αντισυνταγματάρχης Χ. Βρακέμβαρυ Αρχιαστυνόμος και Επόπτης των Φυλακών.

Την 1η Οκτωβρίου διορίστηκε υποδιοικητής της Αστυνομίας Λάρνακας ο Κ.Δ. Κόπαμ, ο Λώρενς Ολιβ. βοηθός στην Αστυνομία και ο Αντισυνταγματάρχης Φ. Ουάρρεν διοικητής Λεμεσού.

Επιστολή του βρετανού Αρχιμηχανικού για τη Συρία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα TIMES του Λονδίνου στις 11 Ιουλίου 1878 σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για την Κύπρο την οποία κατέλαβε η Βρετανία στα μέσα του 1878 με την αγγλοτουρκική συθήκη. (Το δεύτερο μέρος δημοσιεύεται στην επόμενη σελίδα).

Στις 7 Οκτωβρίου ο Λοχαγός Χ. Βονδ. διορίστηκε Λιμενάρχης και στις 18 του ίδιου μήνα ο Λοχαγός Χ.Φ. Πόλτον Αστυνόμος Αμμοχώστου.

Στις 6 Νοεμβρίου ο υπολοχαγός Ι.Ν.Σ. Γκραντ διορίστηκε υποδιοικητής Αμμοχώστου.

Επίσης ο Σερ Γκάρνετ διόρισε τα πρώτα επίσημα και ανεπίσημα μέλη του Πρώτου Εκτελεστικού Συμβουλίου και του πρώτου Νομοθετικού Συμβουλίου.

Ο διορισμός των επισήμων και ανεπισήμων μελών των δύο Σωμάτων δύο Σωμάτων έγινε στις 7 Οκτωβρίου. Με διάταγμα που εκδόθηκε από το Στρατόπεδο του Μοναστηρίου (Κύκκου) στις 7 Οκτωβρίου αποτελούσαν οι πιο κάτω σύμφωνα με την πρώτη έκδοση της Επίσημης εφημερίδας της Κύπρου (επίσημη μετάφραση):

ΜΕΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

Ο Υποστράτηγος Ουίλλιαν Παν. Κοινωνός του λίαν Εντίμου Τάγματος του Λουτρού.

Ο κ. Κάρολος Αλφρ. Κούκσον, Νομικός Σύμβουλος της Κυβερνήσεως της Κύπρου.

Ο Συνταγμα. Γεώργιος Ριχάρδος Γρήβς, Κοινωνός του λίαν Εντίμου Τάγματος του Λουτρού, Αρχηγός του Επιτελείου και Αρχιγραμματεύς της Κυβερνήσεως.

Ο Ι.Λ Γεώργιος Ουέλς Κέλνερ, Κοινωνός του λίαν Υψηλού Τάγματος του Αστέρος των Ινδιών, Οικονομικός Εφορος Κύπρου.

Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου ο κ. Σ. Λέγερ Αλγερνον Χέρβερτ.

Στις 16 Νοεμβρίου διορίστηκε επίσης ως μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου ο Συνταγματάρχης Βίδδωλφ, Κοινωνός του λίαν εντίμου Τάγματος του Λουτρού και διοικητής Λευκωσίας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

Ο κ. Κάρολος Αλφρ. Κούκσον, Νομικός Σύμβουλος της Κυβερνήσεως της Κύπρου.

Ο Συνταγ. Γεώργιος Ριχάρδος Γκρης, Κοινωνός του λίαν Εντίμου Τάγματος του Λουτρού, Αρχηγός του Επιτελείου κα Αρχιγραμματεύς της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Γεώργιος Ουέλς Κέλνερ, Κοινωνός του λίαν Υψηλού Τάγματος του Αστέρος των Ινδιών, Οικονομικός Εφορος Κύπρου.

ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

Ο Μουσταφά Φουάτ, Εφένδης εκ Λευκωσίας.

Ο κ. Ριχάρδος Ματτέης, εκ Λάρνακος και Νήσου.

Ο κ. Γεώργιος Γλυκής, εκ Λευκωσίας.

Γραμματέας του Νομοθετικού Συμβουλίου διορίστηκε ο κ. Λέγερ Αλγερνον Χέρβερτ.

Την 1η Ιανουαρίου επικυρώθηκε αναδρομικά ο διορισμός των αξιωματικών του Ιατρικού Σώματος των Πολιτικών Χειρούργων στις διάφορες πόλεις. Οι αξιωματικοί που ήσαν όλοι Χειρούργοι είναι οι πο κάτω:

Φαλούασσερ, Λάρνακα (1.12) Στιλ, Λεμεσός (1.1.1879) Μακναμάρα, Αμμόχωστος (19.10) Ζώνσον, Κερύνεια (1.12) Ρανδόλλ Πάφος (1.12) και Ιρβιγκ Λευκωσία (16.12).

Επίσης αναδρομικά επικυρώθηκαν οι πιο κάτω διορισμοί όπως ανέφερε η εφημερίδα:

- Η Αυτού Εξοχότης Μέγας Αρμοστής ευηρεστήθη να προβή εις τους ακόλουθους διορισμούς:

- Ο Υπολοχ. Α. Σκοτ Στίβενσον 42ου Τάγματος να είναι Υποδιοικητής και Αστυνόμος Κερύνειας: Τη 19η Νοεμβρίου 1878.

- Ο Υπολοχ. Α Χ. Γιαγκ, 27ου Τάγματος από Αστυνόμος Κερυνείας να είναι Υποδιοικητής Πάφου: Τη 20η Νοεμβρίου 1878.

- Ο Υπολ. Σ. Κ. Νόρτον Γκραντ Βασίλ. Μηχ. να είναι Υποδιοικητής Αμμοχώστου: Τη 7η Νοεμβρίου 1878.

- Υπολ.Ρ.Χ. Τυάκ, 98ου Τάγματος να είναι Αστυνόμος Λάρνακος: Τη 13 Δεκεμβρίου 1878.

- Ο κ. Ρ. Καζολάνης να είναι Μεταφραστής του Υπέρτατου Δικαστηρίου: Τη 16η Σεπτεμβρίου 1878.

- Ο κ. Ουτίζιαν, να είναι Μεταφραστής του Υπερτάτου Δικαστηρίου: Τη 21η Αυγούστου 1878.

Στις 17 Ιανουαρίου 1879 έξι μήνες μετά τη σταθεροποίηση της διοίκησης σε κάποιο βαθμό ο Σερ Γκάρνετ ανακοίνωσε ότι ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Νομοθετικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν διάφορα διατάγματα που προέβλεπαν την ίδρυση Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκτέλεση διαφόρων έργων δημόσιας ωφελείας, εξίσωση του φόρου γνωστού ως Στρατιωτική Ασφάλεια (Μπεδέλ Ασκεριέ) καθορισμό των διοικητικών διαμερισμάτων της νήσου, αλλαγές στα τελωνεία και τα χαρτόσημα.

Επίσης στις 16 Φεβρουαρίου με νέο διάταγμα του διέτασε όπως κάθε πλοίο που έφθανε στα λιμάνια της Κύπρου από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική και τα ρωσικά λιμάνια θα τίθετο υπό κάθαρση για περίοδο 21 ημερών.

Το μέτρο επεκτάθηκε στις 14 του ίδιου μήνα για τα πλοία που έρχονταν από τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, της Μικράς Ασίας, της Συρίας, της Τριπόλεως, των λιμένων της Τύνιδας, της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου με νέο διάταγμα καθόρισε κανονισμό για τη διεύθυνση των φυλακών και στις 18 με τη σύμφωνη γνώμη του Νομοθετικού επέβαλε κανονισμούς για το κυνήγι για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στο νησί, περί εκλογής των μελών των δικαστηρίων του Νιζάν, ενώ στις 23 απαγόρευσε λόγω ύπαρξης ασθενειών στην Αίγυπτο την αποβίβαση οποιουδήποτε ζώου από πλοία που έφθαναν από τη χώρα αυτή.

ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ 12 24 Ιανουαρίου 1880. (Το δεύτερο τμήμα της είδησης στην επόμενη σελίδα)

Με το διάταγμα περί ασφαλείας που είχε εκδοθεί στις 17 Φεβρουαρίου αλλά είχε δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της 25ης του μηνός, δινόταν εξουσία στον ίδιο, όπως, με τη σύμφωνη γνώμη του Νομοθετικού, οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο κατά την άποψη του συμβουλίου που ήταν επικίνδυνο για την ειρήνη και την καλή τάξη στη νήσο να μη μπορεί να παραμένει στη νήσο για πάντα ή για καθορισμένη περίοδο, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να εξορίσει όποιον ήθελε ή έκρινε επικίνδυνο.

Στις 25 Φεβρουαρίου επικυρωνόταν επίσης διάταγμα του περί πωλήσεως γαιών σε ξένους υπηκόους με το οποίο απαγορευόταν η πώληση, η δωρεά ή μεταβίβαση γης της νήσου σε οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν ήταν Τούρκος ή Αγγλος υπήκοος και στις 13 Μαρτίου απαγόρευσε όπως μη λαμβάνονται μεταλλικά γρόσια από τα ταμεία της Κυβέρνησης και από τις 31ης του ιδίου μήνα να μη λαμβάνονται Καϊμές, Εξάρια ή Πεντάρια και όπως οι Φόροι από την ημέρα αυτή καταβάλλονται σε καθαρό νόμισμα.

Στις 18 Μαρτίου καθόρισε όπως καταβάλλονται δυο τοις εκατό των ενοικίων ως δικαιώματα για κάλυψη των εξόδων οδοποιίας, καθαρισμού της πόλης Λευκωσίας και δυο τοις χιλίοις αν ο ιδιοκτήτης ήταν επίσης κάτοχος περιουσίας. Καθορίστηκαν επίσης δικαιώματα για τη σφαγή των ζώων.

Στις 25 Μαρτίου ο Σερ Γκάρνετ ενέκρινε με τη σύμφωνη γνώμη του Νομοθετικού διατάγματα που προέβλεπαν τη σύσταση Εφετείου για το Εμποροδικείο Λάρνακας και καθορισμό αποβαθρικών που θα εισπράττονταν από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Επίσης απαγόρευσε τις εξαγωγές διαφόρων προϊοντων όπως κατράμι, πίσσα, Ρητίνη, και φλοιό πεύκου.

Στις 16 Απριλίου με τη σύμφωνη γνώμη και πάλι του Νομοθετικού διέταξε τη σύσταση αποθήκης για διαμετακομιζόμενα προϊόντα στη Λάρνακα ελευθέραν τελών εφόσον τα προϊόντα προορίζονταν για επανεξαγωγή.

Στις 21 Απριλίου ήρε το δασμό για το εισαγόμενο σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και αλεύρι και άχυρα και απαγόρευσε την εισαγωγή "παλαιών φορεμάτων και ρακών".

Στις 3 Μαϊου με τη σύμφωνη γνώμη του Νομοθετικού Συμβουλίου καθόρισε ως χώρους φυλακών τα πιο κάτω μέρη: Κονάκι και Μπουγιούκ Χαν στη Λευκωσία, το Φρούριο της Λάρνακας,το "παλαιόν φρούριον" της Λεμεσού για κράτηση ανδρών και άλλο κτίριο στη βορειοδυτική γωνιά του ιδίου τετραγώνου για γυναίκες, το Κονάκι στο Κτήμα το "απέναντι του Κονακίου Θολωτόν δωμάτιον όπως άλλοτε εχρησίμευεν ως Τέμενος στην Αμμόχωστο και το Φρούριο της Κερύνειας.

Στις 9 του ίδιου μήνα με διαταγή του Σερ Γκάρνετ απαγορεύθηκε η αποκοπή δασών. Αναφερόταν στη διαταγή:

Το δεύτερο τμήμα της είδησης σχετικά με τους απαγχονισμούς στην εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ, στη Λάρνακα

"Κατά διαταγή της Αυτού Εξοχότητας του Μεγάλου Αρμοστή και για να διασωθούν από την καταστροφή τα δάση της Κύπρου (επίσημη μτάφραση: "τα εν Κύπρω εισέτι διαμένοντα δάση) με την παρούσα διατάσσσεται όπως καμιά ξυλεία που φύεται, ούτε κάρβουνα που κατασκευάζονται στη νήσο μεταφέρονται στις πόλεις Λευκωσία, Κερύνεια, Λάρνακα ή Λεμεσό από τις 31 προσεχούς Αυγούστου και στο εξής.

Η απαγόρευση αυτή εφαρμόζεται επίσης και για καυσόξυλα που κόπτονται και για ασβέστη που καίεται στη νήσο, όχι όμως και για τα χαμόκλαδα".

Στις 12 Μαϊου απαγόρευσε τις εισαγωγές άλατος, τη χρήση ξύλων για τις ατμομηχανές στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό και απάλλαξε από κάθε τέλος όλα τα υλικά που εισάγονταν για χρήση από τους βρετανούς στρατιώτες.

Αυτές ήταν και οι τελευταίες επιταγές του Σερ Γκάρνετ. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε ότι έπειτα από οδηγίες αναχωρούσε στην Αγγλία και ότι θα τον αντικαθιστούσε ο Συνταγματάρχης Γ. Γκρήβς, ως ο αρχαιότερος από τους αξιωματικούς του που βρίσκονταν στην Κύπρο.