Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1878: Τo Αρμoστείo ή Κυβερvείo. Ο Σερ Γκάρvετ Γoύσλη μεταφέρει από τηv Αγγλία ξύλιvo πρoκατασκευασμέvo κτίριo και τo εγΚαθιστά έξω από τη Λευκωσία δημιoυργώvτας τo δικό τoυ Αρχηγείo

S-128

1878: ΤΟ ΑΡΜΟΣΤΕΙΟ ή ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ: Ο ΣΕΡ ΓΚΑΡΝΕΤ ΓΟΥΛΣΛΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΞΥΛΙΝΟ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟ

Το Αρμοστείο στο χώρο του σημερινού (2011) Προεδρικού Μεγάρου σε φωτογραφία του J.P.FOSCOLO στο βιβλίο του κατά το 1878, που επανεξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα

Αρχικά ο πρώτος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Σερ Γκάρνετ Γούσλη εγκαταστάθηκε στο Μετόχιο του Κύκκου, έξω από τη Λευκωσία. Ομως αυτό το σημείο μειονεκτούσε πολύ γιατί όπως περνούσε ο ο ποταμός Πεδιαίος ανάμεσα στη Λευκωσία και το στρατόπεδο του φοβόταν ότι σε περίπτωση βροχής θα αποκοπτόταν εντελώς από το υπόλοιπο νησί.

Ετσι επέλεξε ένα άλλο σημείο, όπου έστησε το αρχηγείο του ή το Αρμοστείο που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Κυβερνείο και μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 σε Προεδρικό Μέγαρο.

Ηταν ένα ξύλινο κτίριο, το οποίο είχε στηθεί στο εξωτερικό (Αγγλία) και μεταφέρθηκε στο νησί σε κομμάτια, και αποτελούσε το πρώτο προκατασκευασμένο κτίριο που μεταφέρθηκε και στήθηκε στο νησί.

Ο Sir Samuel White Baker στο βιβλίο του CYPRUS AS I SAW IT, London 1879, γράφει ειδικά για το Αρμοστείο:

"Το Κυβερνητικό κτίριο κτίστηκε πάνω σε ένα από αυτούς τους λόφους που έχουν επίπεδη επιφάνεια και σε απόσταση 1900 υαρδών από το πλησιέστερο σημείο της Λευκωσίας. Ηταν μια ξύλινη οικοδομή που σχημάτιζε τις τρεις πλευρές ενός τετράεδρου.

Το αρχηγείο του στρατού αποτελείτο από ξύλινα παραπήγματα.

Το ύψωμα που κάλυπτε δεν μπορούσε παρά να προσελκύσει την προσοχή ενός στρατιώτη, γιατί αποτελούσε μια εξαίρετη θαυμάσια στρατηγική θέση από την οποία μπορούσε να διοικείται εξ ολοκλήρου η Λευκωσία και η γύρω περιοχή.

Από αυτό το σημείο υπήρχε μια θαυμάσια θέα προς όλες τις πλευρές.

Ο Ποταμός Πεδιαίος (ο μεγαλύτερος της Κύπρου) όταν έχει νερό, θα περνά από έναν κύκλο με ακτίνα 270 μοιρών γύρω από τη βάση της θέσης με τις πλευρές του λόφου να υψώνονται απότομα από το νερό.

2011:Το Προεδρικό Μέγαρο κτισμένο (μετά το 19310 στο χώρο που επέλεξε το 1878 ο πρώτος Υπατος Αρμοστής Σέρ Γκάρνετ Γούλσλη

Η ξηρή κοίτη του ήταν 120 υάρδες σε βάθος και παρόλον ότι ήταν χωρίς νερό, αυτό το σημείο εξασφαλίστηκε μερικά μίλια ψηλότερα από τον ποταμό, για να ποτίζεται ένα μέρος της εξαίρετης πεδιάδας που βρίσκεται κοντά στις δυο πλευρές. Ο Σερ Γκάρνετ Γούσλη πάσχισε πολύ για να δώσει νέα όψη στην άγονη επιφάνεια και είχε ήδη φυτεύσει ορισμένα στρέμματα από ευκαλύπτους και άλλες ποικιλίες δένδρων, στο πιο κάτω σημείο της περιοχής, ενώ μεγάλες φοινικιές μεταφέρθηκαν όπως ήταν, γύρω από το κυβερνητικό κτίριο και μεταφυτεύθηκαν.

Αυτή η αλλαγή αποτελούσε μια σημαντική ανακούφιση στο μάτι και τα δένδρα εάν προμηθεύονται κατάλληλα με νερό μέσα σε λίγα χρόνια, θα δημουργούσαν ένα άλσος εκεί που δεν υπήρχε τίποτα".