Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η επαvάσταση τoυ 1607

S-70

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1607

Στα 1607 και ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η εξέγερση του 1606 με τον Πέτρο Αβεντάνιο άρχισε μια άλλη επαναστατική κίνηση.

Ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης Φερδινάνδος Α, στηριζόμενος στην καλή διάθεση των Κυπρίων, οργάνωση ξαφνική πίεση εναντίον της Αμμοχώστου με πέντε γαλέρες και 5.000 στρατιώτες.

Αλλά λόγω λάθους αξιωματικού, οι γαλέρες εισήλθαν στο λιμάνι από λανθασμένη είσοδο αντί να μείνουν έξω και να εισέλθουν την επομένη νύκτα, όπως είχε αποφασισθεί.

Ετσι οι Τούρκοι πήραν τα όπλα και κάλεσαν τους Κυπρίους να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης. Κάπου 400 Κύπριοι επαναστάτησαν επίσης στην Πάφο, αλλά έχασαν τη ζωή τους σε σφαγές.

Σύμφωνα με έκθεση του Σιέρ Ντε Γκραντνού, που δημοσιεύθηκε στην εργασία του Μας Πατρί το 1907, ο Μεγάλος Δούκας επιτέθηκε εναντίον της Κύπρου στην περιοχή της Πάφου και στο Ακρωτήρι Κάβο Γάτα.

Συγκρούστηκε με τον τουρκικό στόλο, που βρισκόταν κάτω από τις διαταγές του Ελληνα αυτόμολου Μουσταφά και το νίκησε, αλλά δεν μπόρεσε να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια του αναφορικά με την Κύπρο.

Τα ανωτέρω γεγονότα του 1607 παρατίθενται από τον Ιστορικό Φίλιο Ζαννέτο.

Πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή του μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης υπάρχουν επίσης σε ισπανικό έγγραφο με το οποίο ανακοινώνεται στην Κωνσταντινούπολη ότι δέκα μεγάλα και 15 μικρά σκάφη, που ανήκαν στο Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης προέβησαν σε ανεπιτυχή απόπειρα να εισέλθουν στη νήσο σε ορισμένες περιοχές της Αμμοχώστου και της Λάρνακας.

Είχε επίσης διαδοθεί η φήμη ότι ισπανικός στόλος πραγματοποίησε επιτυχείς επιχειρήσεις σε κρίσιμα σημεία της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσπάθησε να ενισχύσει την τουρκική φρουρά στη νήσο χωρίς καθυστέρηση με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που επρόκειτο να φθάσουν μέσα σε δέκα ημέρες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι φωτογραφίες κυπρίων είναι παρμένες από το βιβλίο του Τζον Τόμσον "περιδιαβάζοντας την Κύπρο», το 1878 που επανεξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα