Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η κατάληψη της Κύπρoυ από τηv Τoυρκία

S- 46

1570: Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

H Αλωση της Λευκωσίας (Από τη συλλογή τουΛεβέντειου Μουσείου)

Χάρτης της Αμμοχώστου του 1572 που ετοίμασαν οι G.Braun & Hogenberg στην Κολωνία ένα χρόνο μετά την κατάληψη της πόλης (Συλλογή Α.Γ. Χατζηπασχάλη

Στα 1566 πέθανε ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σουλεϊμάν ο Μεγάλος και τον διαδέχθηκε στο θρόνο του ο γιος του Σελήμ Β, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για την Κύπρο που απείχε μόλις 71 χιλιόμετρα από την Κύπρο.

Με την άνοδο του στην εξουσία ο Σελήμ προχώρησε στις αποφάσεις του κι' έστειλε το στρατό του στην Κύπρο που κατέλαβε την Κύπρο.

Ιδιαίτερα σκληρές συγκρούσεις έγιναν στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο οι οποίες, ωστόσο, δεν άντεξαν προ των πανίσχυρων δυνάμεων του Σελήμ που παραδόθηκαν τελικά και η Κύπρος έγινε μέρος της τουρκικής αυτοκρατορίας.

Στους επόμενους 16 φακέλους που ακολουθούν παρατίθενται συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις δραματικές ημέρες της κατάληψης της Κύπρου (και ιδιαίτερα της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου) από την ώρα που ο τουρκικός στόλος αποβιβάστηκε στη Λάρνακα.