Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.7.1987: Ο χουντικός αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Αλ. Παπανικολάου με σήμα του στις 27 Ιουλίου 1974 αυτοδιαψεύδεται ότι τα αεροπλάνα "Φάντομ" δεν μπορούσαν να καλύψουν την Κύπρον από αέρος κατά την τουρκική εισβολή

S-2361

11.7.1987: Ο ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΛ. ΠΑΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ "ΦΑΝΤΟΜ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Tον Ιούλιο του 1987 καθ' ον χρόνο οι Επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου συνέχιζε τις συνεδριάσεις της, η αθηναϊκή εφημερίδα "Τα Νέα" (αναδημοσίευση από την κυπριακή εφημερίδα "Αγών" στις 11.7.87) αποκάλυπτε ένα σγκλονιστικό άκρως απόρρητο σήμα του αρχηγού της ελληνικής αεροπορίας Αλ. Παπανικολάου ημερομηνίας 28 Ιουλίου 1974-έξη ημέρες μετά την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός στον Αττίλα 1 με το οποίο αυτοδιαψευδόταν ότι τα αεροπλάνα "Φάντομ", της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν ήταν σε θέση να καλύψουν την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Παπανικολάου με το άκρως απόρρητο σήμα του με τα στοιχεία ΑΑ/ΚΕ 48, με ημερομηνία έκδοσης 28.7.1974 προσδιορίζει "την προσβολήν του τουρκικού στόλου εις περιοχήν Κύπρου διά Α/Φ (Αεροσκαφών) "Φάντομ"

Προσθέτει η εφημερίδα:

Ο Παπανικολάου τόσο κατά τη σύσκεφη της 22ας Ιουλίου 1974 δύο μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και ενώ, έστω και σπασμωδικά αντιμετωπίζεται από τη χούντα ή καλύτερα από την τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κάποια εκ μέρους της Ελλάδας στρατιωτική αντίδραση στην Κύπρο, ο αρχηγός της αεροπορίας δεν διαβλέπει τη δυνατότητα συμβολής σ' αυτές του όπου του οποίου ηγείται.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ Μπονάνου- Γαλατσάνου, Αραπάκη και Παπανικολάου κατά τη σύσκεψη αυτή.

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Πρέπει να χτυπήσουμε τους τούρκους, όχι σ' άλλο μέτωπο, αλλά στην Κύπρο.

ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ: Οι κινητοποιήσεις προς τον Εβρο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι τούρκοι υπερτερούν 3 προς 2.

ΑΡΑΠΑΚΗΣ: Τα υποβρύχια βρίσκονται στην Ρόδο.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αεροσκάφη δεν μπορούμε να στείλουμε στην Κύπρο. Τα Φάντομς είναι μεν αξιόμαχα, αλλά όχι αξιοποιήσιμα.

Την ίδια θέση υποστηρίζει ο κ. Παπανικολάου και στη σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή της 12ης Αυγούστου, καθώς και στην κατάθεση του στην ανακριτική επιτροπή της Βουλής για το φάκελο της Κύπρου.

Ανακύπτει το ερώτημα: Πότε ο κ. Παπανικολάου έλεγε την αλήθεια; Και ποια σχέση μπορεί να έχει με την ευθυγράμμιση του ιδίου στη θέση ότι ήταν αδύνατη για τεχνικούς λόγους η αεροπορική κάλυψη της Κύπρου και ο βομβαρδισμός της αρμάδας του " Αττίλα" η ιδιόγραφη παρατήρηση πάνω στην πρώτη σελίδα του "σήματος", η ιδιόγραφη παρατήρηση πάνω στην πρώτη σελίδα του σώματος από τον αρχηγό ενόπλων δυνάμεων Γρ. Μπονάνο: "Είναι απαράδεκτον, αντικανονικόν και επικίνδυνον. Εδόθησαν εντολαί διά προβλέψεις ενδεικνυομένων ενεργειών παρουσία και των λοιπών αρχηγών. Μου είναι ακατανόητος η ενέργεια του Αρχηγού Αεροπορίας".

Το σημαντικό αυτό στοιχείο, δεν έχει κατατεθεί στην ανακριτική επιτροπή της Βουλής και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν ετέθη σε γνώση του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό στην κρίσιμη σύσκεψη της 12ης Αυγούστου να υποστηριχθεί από σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία ότι ήταν αδύνατη η αεροπορική κάλυψη της Κύπρου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Αττίλα 2.

Παράλληλα με την απόκρυψη επιδιώκεται από την χουντική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων- η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν είχε αλλάξει ακόμη την ηγεσία του στρατεύματος- να αιτιολογηθεί η εγκατάλειψη της Κύπρου και κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής.

Υποστηρίζεται ότι την ενέργειαν αυτήν τόσο του αρχηγού της Αεροπορίας Αλ. Παπανικολάου όσο και του έντονα ανησυχήσαντος αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Γρ. Μπονάνου, εντάσσεται στην τακτική τους να δημιουγήσουν συνενόχους, ώστε να καλυφθεί η δική τους ανάλογη ενέργεια, που δεν διαφέρει από την απροκάλυπτη προδοσία.

Ενα δεύτερο σημείο από το περιώνυμο σήμα Παπανικολάου είναι εκείνο που με ιδιαίτερη επιμονή σταματά ο αρχηγός της ελληνικής πολεμικής προσφοράς του από βορρά κινδύνου.

Σε τρία σημεία του εγγράφου ο κ. Παπανικολάου επισείει τον κίνδυνον βουλγαρικής επεμβάσεως εις Μακεδονίαν τη υποστηρίξει Ρωσίας ή και Γιουγκοσλαβίας ενώ γνωρίζει ότι παρόμοιο ενδεχόμενο ήταν εκτός πραγματικότητος και επιπλέον αξιωματικοί πληροφοριών της αεροπορίας είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του όπλου ότι "οι πληροφορίες αυτές σκόπιμα είχαν τεθεί σε κυκλοφορία από τις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας και ΗΠΑ με σκοπό να αποτρέψουν ελληνική στρατιωτική δράση στην Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η τουρκική επιδίωξη της διχοτόμησης της Κύπρου".

Η κατάθεση στην υποεπιτροπή του φακέλου της Κύπρου του αποστάτου Ταξίαρχου Σεμερτζάκη, είναι άκρως διαφωτιστική για την τακτική των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Αγγλίας κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο, το πραξικόπημα την Κύπρο και την τουρκική εισβολή.

ΤΟ ΣΗΜΑ: Ακρως απόρρητον (ΕΔΧ) ΑΑ/ΚΕ 548 28-7-74

ΘΕΜΑ: ΙΔΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ "Ε".

1. Ως έχει εξελιχθεί μέχρι τούδε η κατάστασις, ο εχθρός ενδέχεται α) να σταθεροποιήση το δημιουργηθέν προγεφύρωμα, β) να διερυνθή τούτο εις τρόπον ώστε να προκαλέση διχοτόμησιν της νήσου, γ) να προβή εις ολοσχερή κατάληψιν της νήσου.

2. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης ναυαγήσουν, πιθανόν να υπάρξη περαιτέρω κλιμάκωσις και εις άλλους ώρους ελληνικής επικρατείας ως τοιαύτοι χώροι δύναται να χαρακτηρισθούν.

α). Αι μεγάλαι νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου.

β). Ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου.

γ). Ο εναέριος χώρος άνωθεν τον Αιγαίου.

δ). Η δυτική Θράκη υπό το πρόσχημα υποστήριξης της τουρκικής μειονότητος.

3. Μία γενικοτέρα σύρραξις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας περικλείει τον κίνδυνον τουρκικής επεμβάσεως εις Μεκαδονίαν τη υποστηρίξει Ρωσίας ή και Γιουγκολαβίας υπό διάφορα προσχήματα με στόχους Καβάλαν ή και Θεσσαλονίκην.

4. Προς αντιμετώπισιν ανωτέρου ενδεχομένων η αεροπορία απαιτείται όπως είναι εις θέσιν να αντιδράση διά τακτικές εκτάκτου απαντήσεως.

5. Προ της γενικής συρράξεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η τακτική αεροπορία δέον όπως είναι εις θέσιν:

Α). Εις Κύπρον.

1. Να εξασφαλίση διά ΑΦ την μεταφοράν πυρομαχικών και πολεμοφοδίων.

2. Να προσβάλη συγκεκριμένους στόχους διά Α.Φ. Phantom.

3. Να προσβάλη τον τουρκικόν στόλον εις περιοχήν Κύπρου.

Β). Να είναι εις θέσιν να αποκτήση υπεροχήν αέρος άνωθεν Αιγάιου.

Γ). Να είναι εις θέσιν να υποστηρίξη αποφασιστικώς την άμυναν των νήσων του ανοικτού Αιγαίου εις περίπτωσιν εισβολής.

Δ). Να είναι εις θέσιν να εξουδετερώση τον τουρκικόν στόλον εις Αιγαίον και ιδιαιτέρως εις περιοχήν Σμύρνης.

Ε). Να δύναται να υποστηρίξη αποφασιστικώς τας δυνάμεις και ιδιαιτέρως εις Εύρον και ιδίως εις προγεφύρωμα Κάραγατς.

Ζ). Να επαγρυπνά διά την αντιμετώπισιν τυχόν επεμβάσως εκ Βορρά.

Η). Να εξασφαλίσει την μεγίστην επιβίωσιν εις περίπτωσιν αιφνιδιαστικής επιθέσεως.

Θ). Να παρέξη πληροφοριακήν κάλυψιν διά των Α/Φ τακτικής αναγνωρίσεως.

1. Να διατηρήση την μεγίστην μαχητικήν ικανότητα και ετοιμότητα διά γενικήν σύρραξιν.

6. Εις περίπτωσιν γενικού πολέμου τακτική αεροπορία:

Α). Θα προσπαθήσει δι' αντιθέσεις να εξουδερώση το μέγιστον της εχθρικής αεροπορικής απειλής.

Β). Θα υποστηρίξη αποφασιστικώς την εξουδετέρωσιν του προγεφυρώματος Κάραγατς.

Γ). Θα προσβάλη τον εχθρικόν στόλον εις περιοχήν Σμύρνης.

Δ). Θα παρεμποδίση την μετακίνησιν του εχθρικού στόλου εκ της Ν.Α. Τουρκίας εις Αιγαίον.

Ε). Θα αμυνθή του ημετέρου εναερίου χώρου διά των διατεθειμένων δυνάμεων αεροαμύνης.

Ζ). Θα υποστηρίξη τας χερσαίας και ναυτικάς δυνάμεις όπου και αν απαιτηθή.

Η). Θα δατηρήται εν εγρηγόρσει διά το ενδεχόμενον αντιμετωπίσεως επεμβάεως εκ Βορρά.

7. Προς εκπλήρωσιν των ανωτέρω και επί πλέον των μέχρι τούδε ληφθέντων μέτρων.

Α). Να βελτιωθή η υφισταμένη διάταξις μάχης διαλαμβανομένων υπ' όψιν των εν συσσωρεύσει αεροσκαφών εις την Α/Δ και των υφισταμένων κενών καταφυγίων εις έτερα Α/Δ.

Β). Να ελεγθή η διάταξις των πυρομαχικών και του αναγκαιούντος προσωπικού.

Γ). Να διατηρηθή η παρούσα κατανομή του αεροπορικού δυναμικού κατά ρόλους.

Δ). Ετοιμότης με πρώτον φως 29.7.74 και κατά την 28.7.74.

Ε). Εις περίπτωσιν εμπλοκής αεροσκαφών αναχαιτίσεως θα εκτελήται βολή μόνον κατόπιν επιθέσεως των εχθρικών αεροσκαφών.

8. Μερίμνη διοικήσεων ενημερωθούν οι μονάδες και εκδηλωθούν αι δέουσαι ενέργειαι.