Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.7.1974: Η εφημερίδα της Γενεύης "Λα Σουϊς" παραθέτει δήλωση του Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Τουρκία "αποβιβάζεται στην Κύπρο, όχι για να κάμει πόλεμο, αλλά για να μεταφέρει εκεί την ειρήνη τόσο στους έλληνες όσο και στους τούρκους".

S-2341

21.7.1974: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ "ΛΑ ΣΟΥΙΣ" ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΖΕΒΙΤ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ "ΑΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ"

Η εφημερίδα "Λα Σουίς" της Γενεύης έγραψε στις 21 Ιουλίου 1974 σε ανταπόκριση της από την Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία:

Χθες στις 4 το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ογουζχάν Ασίλτουρκ ανεκοίνωσε μετά από συνεδρία του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ότι η Τουρκία αποφάσισε να αποβιβάσει στρατεύματα στην Κύπρο.

Ο τουρκικός στρατός αποβιβάζεται στην Κύπρο όχι για να κάμει πόλεμο, αλλά για να μεταφέρει εκεί την ειρήνη τόσο στους Ελληνες όσο και στους τούρκους, ανεκοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Ετζεβίτ.

Δεν σκοπεύουμε, είπε, να κάνουμε πόλεμο και αναλαμβάνουμε αυτή την υποχρέωση αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πιθανατότητες.

Μεταξύ άλλων το ραδιόφωνο της Τουρκίας ανεκοίνωσε: "Οι τούρκοι στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν εναντίον οποιουδήποτε παρά μόνον εναντίον εκείνων που θα τους επιτεθούν".

Χθες το πρωί υπολογίζεται ότι απεβιβάσθησαν στη νήσο 6.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων και αλεξιπτωτιστές ως και 40 άρματα.

Λίγο πριν από την εισβολή ο ραδιοσταθμός των ελλήνων της Κύπρου μετέδωσεν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον λιμένα της Κερύνειας. Επίσης έπληξαν το αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς στην Λευκωσία.

Τα αεροπλάνα επετέθησαν επίσης εναντίον της Λευκωσίας ως και θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην πρωτεύουσα. Αλλα αεροπλάνα των τούρκων επετέθησαν εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς δυτικά της Λευκωσίας.

Στην πράσινη γραμμή έγιναν συγκρούσεις και μεγάλος αριθμός προσώπων έχουν πάρει όπλα. Λίγο πριν από το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι είδαν πολλά ελικόπτερα στην περιοχή τα οποία ακολούθησαν τουρκικά αεροπλάνα "Χέρκουλες" και "Ντακότα" που έρριψαν αλεξιπτωτιστές.

Αλλα τουρκικά στρατεύματα έχουν αποβιβασθεί στα Κόκκινα και στην περιοχή Λαπήθου. Καθόλη τη διάρκεια του πρωινού χθες ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας καλούσε σε επιστράτευση. Οι Τούρκοι μας επετέθησαν χωρίς πρόκληση. Αλλά δεν θα περάσουν, μετέδιδε ο ραδιοσταθμός.

Ο τουρκικός ραδιοσταθμός μετέδωσεν ότι η Κερύνεια έπεσε στις τουρκικές δυνάμεις το μεσημέρι. Σε άλλα σημεία της νήσου χθες το απόγευμα οι τούρκοι φαίνεται να ελέγχουν το διεθνή αερολιμένα Λευκωσίας και τον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας.

Η ίδια εφημερίδα με τίτλο "το φιλμ της αποβάσεως" έγραφε τα εξής:

ΩΡΑ 4.00: Στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι τα τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να αποβιβάζονται στην Κύπρο υπό την κάλυψη των αεροπλάνων.

ΩΡΑ5.00: Το ελληνοκυπριακό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι τέσσερα βομβαρδιστικά Εφ-104 επετέθησαν εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Καπνοί εθεάθησαν υπεράνω της πόλεως.

ΩΡΑ5.15: Ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί στη Λευκωσία.

ΩΡΑ 5.30: Ο Ραδιοσταθμός της Κύπρου διατάζει όλους τους εφέδρους να παρουσιασθούν στις μονάδες τους και καλεί όλους τους πολίτες που μπορούν αν πάρουν όπλα.

Στην Αγκυρα η Κυβέρνηση επιβάλλει τον στρατιωτικό Νόμο σε τέσερις επαρχίες μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα και η Σμύρνη. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινοπόλεως εκλείσθη.

ΩΡΑ 6.30: Στρατιωτικά αερολάνα από τις βρεττανικές βάσεις πετούν και καλύπτουν τον εναέριο χώρο των βάσεων.

ΩΡΑ 7.00: Ελληνικές δυνάμεις κινούνται προς τη Θράκη στα σύνορα με την Τουρκία.

ΩΡΑ 8.00: Η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτηση της στον Πρόεδρο Φαίδανα Γκιζίκη, ο οποίος εν τω μεταξύ αντικαθίσταται. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιούνται επίσημα.

ΩΡΑ 9.00: Ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας που ακούστηκε στη Βηρυτό ανέφερεν ότι τρία τουρκικά αεροπλάνα κατερρίφθησαν.

ΩΡΑ 9.15: Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει γενική επιστράτευση στη χώρα.

ΩΡΑ 11.00: Το ελληνικό απόσπασμα που βρίσκεται στην Κύπρο και το οποίο αποτελείται από 950 άνδρες ανέλαβε δράση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων εισβολής. Ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας έχει ανακοινώσει ότι έχει καταληφθεί το χωριό Κιόνελι στον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας.

ΩΡΑ 11.30: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νετζμεντίν Ερμπακαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το βόρειο τμήμα της Λευκωσίας ως επίσης και το λιμάνι της Κερύνειας έχουν πέσει στα χέρια του τουρκικού στρατού.

ΩΡΑ 15.00: Ο ραδιοσταθμός των βρεττανικών δυνάμεων, μεταδίδει ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός στη Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία.