Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1974:Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης πέφτει στη μάχη των Καζιβερών.

S-2289

20.7.1974: Ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΑΖΙΒΕΡΩΝ

Ενα αμιγές τουρκοκυπριακό χωριό στην περιοχή της Μόρφου είναι τα Καζιβερά.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά της Μόρφου στο δρόμο προς το Λιμνίτη και σαν τέτοιο θεωρήθηκε από την Εθνική Φρουρά ότι έπρεπε να εξουδετερωθεί ώστε να μη μπορούν οι τουρκοκύπριοι να αποκόπτουν την κυκλοφορία.

Ετσι οργανώθηκε επίθεση εναντίον του χωριού. Επικεφαλής τέθηκε ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης από οτην Ασσια, ο οποίος έπεσε στην περιοχή.

Στις 6 Αυγούστου 1974 η εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ έγραφε:

"Ο αντισυνταγματάρχης Χρήστος Φώτης ηγήθη προσωπικώς της επιθέσεως εναντίον των Καζιβερών, παρ' όλον ότι σαν ανώτερος και αξιωματικός ηδύνατο να παραμείνη εις το στρατόπεδον του εις Λευκωσίαν.

"Με απαράμιλλον ανδρείαν και με το όπλο εις το χέρι πήγαινε πάντα μπροστά με την ιαχή: " Εμπρός παιδιά να πολεμήσουμε για τη πατρίδα μας, για τις γυναίκες μας, για τα παιδιά μας".

Τα τουρκικά οχυρά κατελήφθησαν το ένα ύστερα από το άλλο. Τα Καζιβερά σχεδόν έπεσαν.

Μόνο προς το τέλος της μάχης, έπεσε στο πεδίον της τιμής ο ηρωϊκός πολεμιστής αφού εβλήθη υπούλως από ριπήν που ερρίφθη εναντίον του από τουρκικόν φυλάκιον.

Ολοι εθρήνησαν τον χαμόν του γιατί σε ανώτερους και κατωτέρους του ο Χρήστος Φώτης ήταν γνωστός σαν ο άριστος αξιωματικός.

Ούτος είχε λάβει μέρος και εις τις μάχες εναντίον των τούρκων εις την Ομορφίτα και Πάφον το 1963-64 στις οποίες διεκρίθη.

Ο Χρίστος Φώτης γεννήθηκε το 1931 στην Ασσια. Αποφοίτησε από την σχολήν Ευελπίδων το 1954 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Το 1960 προήχθη σε λοχαγό και νυμφεύθηκε την Κίκη Ομορφανού από την Τρίπολη της Ελλάδας και γύρισε στην Κύπρο όπου εντάχθηκε στον Κυπριακό στρατό.

Υπηρέτησε για τετραετία ως στρατοδίκης στην Εθνική Φρουρά ακολούθως δε φοίτησε στη σχολή της Χαλκίδας και στη σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Οταν έπεσε το 1974 κατέλιπε σύζυγο και δυο ανήλικους γιους, τον Φώτη 12 ετών και τον Ευστάθιο 7.