Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.8.74(Οι μάχες του Αεροδρομίου και τηςΕΛΔΥΚ-Μέρος9).Εφαρμόζοντας την τακτική"χιαστί όπλα"οι τούρκοι εισβολείς κατορθώνουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός να προελάσουν αμαχητί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την περιοχή Αγίου Παύλου-Ιπποδρόμου

S-2282

9.8.1974: (ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ- Μέρος 9). ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ "ΧΙΑΣΤΙ ΟΠΛΑ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΕΛΑΣΟΥΝ ΑΜΑΧΗΤΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ -ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι μέρες κατά τις οποίες επικρατεί κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται. Οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι τούρκοι έχουν προελάσει τελικά στην περιοχή του στρατοπέδου τους και την αποχώρηση των ανδρών του 11ου Τακτικού Συγκροτήματος που έχουν μετακινηθεί σε υψώματα πιο πίσω στη σχολή Γρηγορίου και το "ράουντ αμπάουτ" Κολοκασίδη, στην ανατολική είσοδο της Λευκωσίας.

Οι δυνάμεις αυτές με την παροδο του χρόνου αποτελούν τον πυρήνα ενός νέου τάγματος που δημιουργείται στην περιοχή, του 212 Τ.Ε. την διοίκηση του οποίου αναλαμβάνει ο κύπριος Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Αχιλλείδης.

Ο Ταγματάρχης Αχιλλείδης έχει ως βοηθούς του τους Λοχαγούς Ανδρέα Πασιαρδή, Χατζηδαμιανού και Μιχόπουλο.

Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνει ότι μεταξύ των θέσεων του τάγματος του και των τούρκων στην περιοχή του κέντρου " Αρκάδι" υπάρχει ένα μεγάλο κενό, το οποίο αποφασίζει να καλύψει. Γι' αυτό μελετά τρόπους αποστολής δυνάμεων στην περιοχή, ώστε να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των τούρκων.

Αποστέλλει μια ομάδα με επικεφαλής τον Λοχαγό Ανδρέα Πασιαρδή. Η μονάδα προχωρεί μέχρι το στρατόπεδο του 11ου Τ.Σ. Κανένας δεν υπάρχει. Οι τούρκοι δεν έχουν προωθηθεί προς αυτό. Ο Πασιαρδής ειδοποιεί τον Ταγματάχη του να στείλει ενισχύσεις. Ακολουθούν και άλλες ομάδες και σε λίγο στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο εγκαθίσταται μια δύναμη Λόχου.

Ετσι από αυτή τη στιγμή ένας λόχος της Εθνικής Φρουράς καλύπτει τη δυτική πλευρά της ΕΛΔΥΚ, η οποία έχει αφήσει στο στρατόπεδο μια διλοχία τυφεκιοφόρων και μια δύναμη υποστήριξης, μια και άλλες μονάδες έχουν αναλάβει άλλες αποστολές.

Πιο πίσω βρίσκεται ένας άλλος λόχος με τον ελλαδίτη Λοχαγό Μιχόπουλο (εργοστάσιο Καϋσή) και ανατολικά της ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του αρμενικού νεκροταφείου, βρίσκεται ένας άλλλος λόχος υπό τις οδηγίες του Λοχαγού Χατζηδαμιανού.

Στις επόμενες ημέρες οι τούρκοι κατορθώνουν να προελάσουν αμαχητί και προσεγγίζουν στις θέσεις της Εθνικής Φρουράς.

Ανδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνοδεύουν, όπως έχουν πληροφορήσει τις στρατιωτικές αρχές της περιοχής, τους άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ που έχει εκδηλώσει επιθυμία να επιστρέψει στο στρατόπεδο της που έχει εγκαταλείψει από την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Αυτό όμως σημαίνει προέλαση των τούρκων κάπου δυο με τρία ίσως και περισσότερα χιλιόμετρα σε κενό και ακάλυπτο έδαφος και προσέγγιση τους κοντά στις θέσεις της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, με δυνατότητα ελέγχου του αεροδρομίου.

Από την άλλη πλευρά, προς τα Ιπποδρόμια και τον Αγιο Παύλο ανατολικότερα οι τούρκοι βρίσκονται με τον τρόπο αυτό σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από ακραίο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

Ο Ιάκωβος Θωμά, από τη Λευκωσία, που βρίσκεται σε ένα από τα φυλάκια αυτά, βλέπει τους τούρκους να δημιουργούν νέες θέσεις μάχης σε σημείο που εκφράζει φόβους ότι αν επαναληφθούν οι συγκρούσεις οι τούρκοι από τις νέες τους θέσεις θα μπορούν ακόμα να κτυπούν πισώπλατα τα προκεχωρημένα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα στις 8 Αυγούστου 1974 δύο Λόχοι των τούρκων έχοντας χιαστί τα όπλα τους προχωρούν ανατολικότερα προς τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Ιπποδρόμου.

Ο Κύπριος λοχαγός Γιάννης Χριστοδουλίδης ζητά από τους υπευθύνους άδεια για να βάλει εναντίον των τούρκων γιατί από τις νέες τους θέσεις θέτουν σε κίνδυνο τους άνδρες του.

Η διαταγή που παίρνει είναι ότι "τώρα υπάρχει εκεχειρία και θα πρέπει να τηρηθή πάση θυσία".

Ο ανώτερος αξιωματικός του Χριστοδουλίδη φαίνεται ότι αντιλαβάνεται ότι με την προέλαση των τούρκων θα κινδυνεύουν οι άνδρες του. Αλλα και σ' αυτόν έχουν φθάσει οδηγίες από άλλους. Λέγει στον Χριστοδουλίδη:

- Ρε Γιάνη μη με φέρνεις σε δύσκολη θέση. Είναι διαταγή από τους πιο πάνω να μη κτυπήσουμε Τι θέλεις να κάμω;

Ομως υπάρχει και συνέχεια. Ενας εκσκαφέας ξεκινά από την περιοχή του τουρκικού χωριού Κιόνελι και κατευθύνεται προς την περιοχή που έχουν μετακινηθεί οι τούρκοι, παρά τον Ιππόδρομο, βόρεια της Λευκωσίας. Ο εκσκαφέας πιάνει δουλειά και ανοίγει χαρακώματα με βασική γραμμή τον ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή και με κατεύθυνση το στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ.

Ο εκσκαφέας εργάζεται όλο το απόγευμα και το βράδυ. Σαν ξημερώνει η 9η Αυγούστου οι εθνοφρουροί αντικρύζουν ένα μεγάλο χαματένιο τοίχο που δημιουργεί μια καθ'όλα οχυρωμένη γραμμή.

Στο κάθε φυλάκιο τοποθετείται και μια τουρκική σημαία ενώ στρατιωτικά τζιπ, εξοπλισμένα με αντιαρματικά ΠΑΟ κατευθύνονται σ' αυτά.

Με αυτό τον τρόπο οι τούρκοι κατορθώνουν να προσεγγίσουν πολύ τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Αγίου Παύλου- Ιπποδρόμου, μια περιοχή που με άλλο τρόπο δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν, γιατί θα είχαν να διανύσουν ενα κενό χώρο γύρω στο ενάμισυ χιλιόμετρο.

Οι κινήσεις των τούρκων προκαλούν ένταση στην περιοχή μέχρι τις Κεντρικές Φυλακές τουλάχιστον που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Τάγματος 336 Επιστράτευσης του ελλαδίτη Ταγματάρχη Δημήτριου Αλευρομάγειρου, με υποδιοικητή τον Κύπριο λοχαγό Ανδρέα Δημητρίου.

Ως βοηθούς του έχει τους έφεδρους ανθυπολοχαγούς Παναγιώτη Παμπόρη, διοικητή του Πρώτου Λόχου, Χρίστο Σολωμή, του δευτέρου, Λάκη Σωφρονίου του Τρίτου, Αντώνη Καρά του λόχου υποστήριξης και Μίκη Κοντούρη του Λόχου διοίκησης.

Υπασπιστής του τάγματος που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις 23 Ιουλίου το απόγευμα, προερχόμενο από την Αμμόχωστο, είναι ο ανθυπολοχαγός Μιχάηλ Στεφανίδης. Διαχειριστής υλικών είναι ο Ανθυπολοχαγός Κυριάκος Κουδουνάς και για τον εφοδιασμό υπεύθυνος είναι ο Ανθυπολχοαγός Παναγιώτης Παυλίδης.

Ο πρώτος λόχος ελέγχει τα φυλάκια λίγω έξω από τις Κεντρικές Φυλακές, ο δεύτερος τα φυλάκια των Κεντρικών Φυλακών (φυλάκια Μιχαηλίδη και ΛΥΤ και ο τρίτος την περιοχή από τις Φυλακές μέχρι την Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία. Η διοίκηση του τάγματος βρίσκεται σε μια περιοχή πίσω από τον σύλλογο Μαυρομμάτης" Αγίου Παύλου είναι δηλαδή στο κέντρο του μετώπου που ελέγχει το τάγμα.

Στις 13 Αυγούστου το βράδυ οι άνδρες σε όλη τη γραμμή τίθεται σε συναγερμό. Ολοι περιμένουν εξελίξεις...