Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1974: Είκοσι άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο στα Ψυχιατρεία Αθαλάσσας όπου νοσηλεύονταν, από βόμβες Ναπάλμ που μετατρέπουν δυο θαλάμους σε παρανάλωμα του πυρός

S-2273

20.7.1974: ΕΙΚΟΣΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ ΟΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΝ, ΑΠΟ ΒΟΜΒΕΣ ΝΑΠΑΛΜ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΔΥΟ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 η τουρκική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει στόχους στην περιοχή της Λευκωσίας.

Τέτοιοι στόχοι ήταν η ΕΛΔΥΚ, το ΓΕΕΦ, το ΡΙΚ και το Ψυχιατρεία Αθαλάσσας.

Δυο θάλαμοι των Ψυχιατρείων σφυροκοπήθηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν παρανάλωμα του πυρός.

Είκοσι άνθρωποι που βρίσκονταν στους θαλάμους βρήκαν το θάνατο και άλλοι τουλάχιστον σαράντα τραυματίστηκαν.

Σε λίγο έφθασαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο δρ Δ. Πογιατζής μαζί με άλλους δυο γιατρούς και άλλους έξη ασκούμενους για περίθαλψη των τραυματιών.

Ο δρ Πογιατζής και οι άλλοι γιατροί βρέθηκαν μπροστά σε μια φοβερή σκηνή: Καμένοι άνθρωποι και πολλοί σοβαρά ή ελαφρά βρίσκονταν μέσα σε αποτεφρωμένους θαλάμους γογγύζοντας και κλαίοντας σύμφωνα με την εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (20.7.1975).

Πρόσθετε:" Κατόπιν πολυώρων προσπαθειών παρέσχον τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες οι δε σοβαρότερα τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο ενώ οι ελαφρότερα παρέμειναν στο Ασυλο όπου και νοσηλεύθηκαν γιατί στο νοσοκομείο έπρεπε να πάνε αυτοί που είχαν ανάγκη χειρουργικής ή ορθοπεδικής νοσηλείας.

Κάπου είκοσι ασθενείς ούτε χειρουργική επέμβαση χρειάζετο να τους γίνει ούτε ορθοπεδική.

Ηταν αυτοί που βρήκαν τον πιο φρικτό θάνατο μέσα στις φωτιές που προκάλεσαν οι απαγορευμένες από το δίκαιο του πολέμου βόμβες ναπάλμ".