Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.8.1974: Τουρκοκύπριοι λεηλατούν τον Ξερό και μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους έπιπλα και σκεύη στα σπίτια τους, ενώ οι λίγοι εγκλωβισμένοι στο χωριό περιμένουν τη μοίρα τους.

S-2271

17.8.1974: ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΞΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΕΚΓΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ

Στον Ξερό, δυτικά της Μόρφου στον παραλιακό δρόμο από τη Μόρφου προς τον Κατω Πύργο Τηλλυρίας, με το λιμάνι από το οποίο εξαγόταν το μετάλλευμα από το μεταλλείο της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, οι Τούρκοι φθάνουν στις 17 Αυγούστου, τρεις μόλις ημέρες μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής.

Με την είσοδο τους στον Ξερό οι εισβολείς αρχίζουν τις λεηλασίες. Οι λίγοι κάτοικοι που έχουν παραμείνει κρύβονται στα σπίτια τους και περιμένουν τη σειρά τους.

Μεταξύ άλλων είναι ο Χρίστος Σάββα με τη σύζυγό του Στέλλα και ο Χριστόδουλος Θεμιστοκλέους.

Οι Τούρκοι λεηλατούν το Ξερό βοηθούμενοι και από τους Τουρκοκύπριους των γύρω χωριών που φθάνουν εδώ με καρρότσες και φορτηγά αυτοκίνητα και παίρνουν ό,τι τους αρέσει.

Οι λίγοι εγκλωβισμένοι μένουν στο χωριό μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου οπότε οι Τούρκοι τους μεταφέρουν στην Πεντάγια και αργότερα στη Μόρφου και από εκεί όσοι επιβιώνουν καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές.