Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.9.1974: Εκτελέσεις από τους εισβολείς στο χωριό Αχερίτου στην Επαρχία Αμμοχώστου.

S-2257

1.9.1974: ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΧΕΡΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Με την κατάληψη της Αμμοχώστου οι Τούρκοι προελαύνουν προς τα άλλα χωριά νότια και δυτικά της πόλης.

Τέσσερα χωριά στην περιοχή που αποτελούν εμπόδιο για τους Τούρκους για να φθάσουν μέχρι τα κράσπεδα της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας είναι τα χωριά Αχερίτου, Καλοψίδα, Μακράσυκα και Αχνα.

Τα χωριά αυτά βρίσκονται κοντά στη Δεκέλεια και καθώς δεν υπάρχει πλέον γραμμή αμύνης οι Τούρκοι έχουν την άνεση να προελάσουν προς κάθε κατεύθυνση από δυτικά όπου υπάρχει το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Πέργαμος που "αγγίζει" στη βρετανική βάση.

Κατάληψη των τεσσάρων ελληνικών χωριών θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε πλέον ουσιαστικά έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ της γραμμής Αττίλα και των βρεττανών και οι Τούρκοι θέλουν να έχουν επικοινωία με τη Δεκέλεια.

Στις 15 Αυγούστου οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αχερίτου και οι λίγοι εγκλωβισμένοι που έχουν απομείνει συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα εργοστάσιο στην Εγκωμη βορειότερα για ανάκριση.

Μόνο μερικοί γέροντες έχουν απομείνει.

Την 1η Σεπτεμβρίου ενώ οι Χριστοφής Προδρόμου, 68 χρόνων και η Γρηγορία Γεωργίου Ασπρόγιωρκου, 61 χρόνων, βρίκονται σε μια φάρμα βλέπουν από μακρυά μια ομάδα να τους πλησιάζει.

Μόλις φθάνουν κοντά τους οι Τούρκοι τους συλλαμβάνουν, τους ανακρίνουν και αφού τους δένουν τα μάτια και τα χέρια πισθάγκωνα τους οδηγούν σε μικρή απόσταση από τη φάρμα τους και εκεί αρχίζουν να βάλλουν εναντίον τους.

Πέφτουν και οι δυο διάτρητοι από τις σφαίρες νεκροί.