Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.8.1974: Οι τούρκοι εισβολείς προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις Ελλήνων εγκλωβισμένων στη Γιαλούσα.

S-2251

25.8.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΥΣΑ

Τα τρία τελευταία ελληνικά χωριά στην Καρπασία πριν από τον Απόστολο Ανδρέα είναι η Γιαλούσα, η Αγία Τριάδα και το Ριζοκάρπασο.

Και τα τρία αυτά χωριά έχουν την ίδια τύχη με την υπόλοιπη Καρπασία και τουρκοποιούνται μαζί με το μοναστήρι του Αποτόλου Ανδρέα στο τέρμα της Χερσονήσου της Καρπασίας.

Στη Γιαλούσα, το πρώτο από τα τρία χωριά πριν από τον Απόστολο Ανδρέα, στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου, οι Τούρκοι κάνουν νωρίς την παρουσία τους και αρχίζουν τις συλλήψεις.

Πρώτοι που συλλαμβάνονται είναι ο δικαστής Τάκης Χατζηνικολάου, 40 χρόνων, ο αστυνομικός Οδυσσέας Ηλία Παύλος Χατζηδημήτρης, Σάββας Καλλής, υπάλληλος της Συνεργατικής, Πανίκος Κεμέκκης, Στέλιος Σαββίδης, Πιερής Αδάμου, Μιχαήλ Παράσχος που μεταφέρονται σε άγνωστο μέρος.

Αργότερα κάποιοι συγωριανοί τους τους είδαν όπως ανέφεραν, στο γκαράζ Παυλίδη, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Τούρκων στη Λευκωσία.

Πίσω στη Γιαλούσα οι Τούρκοι συνεχίζουν τις ομαδικές συλλήψεις. Ετσι στις 25 του μήνα δέκα και πλέον ημέρες μετά την κατάρρευση του μετώπου της Μιάς Μηλιάς, κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, συλλαμβάνουν γύρω στα 120 άτομα που τα μεταφέρουν στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στις Ακράδες, κοντά στον Αγιο Ανδρόνικο όπου τους ανακρίνουν.

Μεταξύ αυτών είναι οι Κυριάκος Παρούτης, Γεώργιος Χατζηγεωργίου, καθηγητής, Πλούταρχος Ζαχαρίου, Ευαγόρας Κοσμά, Κυριάκος Α. Σπύρου, Κουμής Ν. Μισιέλλης, Παναγιώτης Πάπαλλος, Γεώργιος Χατζηδημήτρη, Πέτρος Καφουρής, Ανδρέας Χριστοδούλου Νεοπτολέμου και Παράσχος Παράσχου.

Στο χωριό μένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι περνούν πραγματικά δύσκολες στιγμές αργότερα όταν αρχίζουν να καταφθάνουν κουβαλητοί από την Τουρκία και διάφορα τουρκοκυπριακά χωριά.

Στη συνέχεια ο Ραούφ Ντενκτάς με διάφορες δικαιολογίες και εκβιασμούς, εκδιώχνει αρκετούς από αυτούς από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι εξαναγκάζονται να υπογράψουν εθελοντικές δηλώσεις ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ετσι ένας, ένας οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται προ των δυσκολιών να εγκαταλείψουν το χωριό τους.