Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.7.1974: Το χωριό Παλιόσοφος στην περιοχή Καραβά εκκενώνεται.

S-2185

22.7.1974: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΙΟΣΟΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΡΑΒΑ ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ

Δυτικά των χωριών Ελιά και Φτέρυχα προς τον Καραβά βρίσκεται το χωριό Παλιόσοφος.

Στο χωριό βρίσκονταν ανάμεσα στους λίγους κατοίκους του οι Λάμπρος Χατζηχριστοδούλου και ο γαμβρός του Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Αφηγήθηκαν:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ" ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Νωρίς την αυγή του Σαββάτου 20 Ιουλίου ξυπνήσαμε από το βόμβο των αεροπλάνων. Καθώς το χωριό μας είναι ψηλά, βλέπαμε τα αεροπλάνα να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και να βομβαρδίζουν τον Καραβά. Ταυτόχρονα έβαζαν τα πλοία από τη θάλασσα στον Πενταδάκτυλο.

Σταδιακά άρχισαν να κτυπούν όλο και χαμηλότερα. Ετσι αναγκαστήκαμε όλοι οι χωριανοί να τρέξουμε στα φυσικά χαρακώματα που δημιουργήθηκαν, τα πιο πολλά, από το νερό για να προφυλαχθούμε".

Η σύζυγος του είπε ότι το μόνο περίπου που πρόλαβαν να πάρουν ήταν λίγο νερό για τα παιδιά που για τρεις μέρες ήταν νυστικοί.

Πρόσθεσε:

"Βλέπαμε τους όλμους να σκάνε δίπλα μας και αποφασίσαμε να αλλάξουμε καταφύγιο όπως και έγινε. Λίγα λεπτά αργότερα το μέρος όπου βρισκόμαστε πριν γινόταν κάρβουνα από τη φωτιά που πρροκαλούσαν οι όλμοι.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουλίου 1974 δεν κινηθήκαμε. Το μεσημέρι όμως το χωριό εκκενώθηκε και καταφύγαμε στον Καραβά. Οι άντρες ήταν στον στρατό μέχρι την Πέμπτη, 1ην Αυγούστου. Εμείς πήγαμε την Παρασκευή στη Μόρφου και την επομένη ήλθαμε στη Λεμεσό.

ΔΗΜΤΡΙΟΣ Χ" ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το κέντρο "Τσέρτσιλ Γκάρντεν" του οποίου είμαι ιδιοκτήτης, έγινε στάκτη από τους βομβαδισμούς. Σημασία όμως έχει που ζήσαμε όλοι"