Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1974: Τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν δυο τορπιλλακάτους της Εθνικής Φρουράς προκαλώντας εννέα νεκρούς και επτά τραυματίες

S-2164

20.7.1974: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΔΥΟ ΤΟΡΠΙΛΛΑΚΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

O Υπαρχος και τηλεγραφητής Διονύσιος Μανάτος είναι ο μοναδικός επιζών από την τορπιλλάκατο της Εθνικής Φρουράς με τον Κωδικό Τ3, την οποφα βύθισαν οι τούρκοι ευθύς μετά τη έναρξη της εισΒολής τους το 1974. Αλλοι εννέα αξιωματικοί και άνδρες χάθηκαν στα νερά της Κερύνειας.

Στην ίδια επίθεση των τούρκων τραυματίστηκαν επίσης άλλοι έξη άνδρες από τη βύθιση της δεύτερης τορπιλλακάτου με τον κωδικό Τ1.

Ολα έγιναν λίγο μετά τη έναρξη της τουρκικής εισβολής στην περιοχή της Κερύνειας. Τα δυο σκάφη βρίσκονταν στο Ναύσταθμο της Κερύνειας και η έξοδος τους διατάχθηκε γύρω στις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου.

Πρώτη απέπλευσε η Τ3 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη και πλήρωμα τον Λ. Βιτουλαδίτη, Αρχικελευστή Μηχανικό, τον Διονύσιο Μαγέτο, Αρχικελευστή Τηλεγραφητή, τον Κ. Κορέτσο, Κελευστή Τορπιλλιστή, τον Ρ/Ε Νικόλαο Δεριζιώτη, Στρατεύσιμο Κελευστή, τους Ν. Στιβακτά και Ε. Κουτσουράδη, Ναύτες Μηχανικούς και τους Ναύτες Χρίστο Καρεφυλλδη, Φοίβο Φιερό και Χρυσόστομο Κεφαλλωνίτη.

Ακολούθησε σε λίγο η Τ1 με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βερύκιο.

Η θάλασσα βόρεια της Κερύνειας ήταν γεμάτη πλοία ενώ στον αέρα πετούσαν τουρκικα αεροπλάνα που έβαλαν στόχο τις δυο τορπιλλακάτους ευθύς μετά τη έξοδο τους από το Ναύσταθμο που βρισκόταν στην περιοχή του Κάστρου της Κερύνειας, γιατί μπορούσαν να πλήξουν τα τουρκικα σκάφη που έπλεαν σε απόσταση δυο τουλάχιστων μιλίων από αυτές.

Δυο μίλια από την ακτή πλήγηκε πρώτη η τορπιλλάκατος Τ1 με αποτέλεσμα να τραυματισθούν οι Νικόλαος Βερύκιος, Σημαιοφόρος ΣΕΑ/Μ, Γ. Βαϊλάς Αρχικελευστής Μηχανικός, Ι. Λεσιένκο Αρχικελευστής Τηλεγραφητής, Γ. Μορφόπουλος, Επικελευστής, Μ. Βασάκος, Κελευστής και Α. Σουκράς Ναύτης.

Το σκάφος έπαθε αρκετές ζημιές αλλά ο κυβερνήτης της κατόρθωσε να την οδηγήσει στην ακτή στην περιοχή του Βοσπόρου και να μεταφέρει τους τραυματίες στο Νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή ανέλαβε πρωτοβουλία η τορπιλλάκατος Τ3 με τον υποπλοίαρχο Τσομάκη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη επετέθησαν εναντίον του σκάφους και ύστερα από συνεχή καταδίωξη και καθώς το αντιαεροπορικό του έπαθε εμπλοκή, πλησίασαν με μεγαλύτερη άνεση και έβαλαν εναντίον της.

Το πλήγμα ήταν καίριο και ο κυβερνήτης Υποπλοίαρχος Τσομάκης βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Ο Αρχικελευστής Μαγέτος βαρειά τραυματισμένος στο πόδι έσπευσε προς το πηδάλιο αλλά αυτό είχε αχρηστευθεί ενώ το σκάφος είχε πάρει φωτιά. Επεσε στη θάλασσα ακολουθούμενος από το μηχανικό Στιβακτά.

Τελικά στην ακτή έφθασε μόνο ο Μαγέτος αφού κολύμπησε με βαρειά τραύματα το πόδι μια απόσταση τριών μιλίων.

Ο Μαγέτος έδωσε το 2004 συνέντευξη στο περιοδικό "Αγνωστοι στρατιώτες" και μίλησε για την περιπέτειά του από τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα:

"Κολυμπούσα επί 6 ώρες. Το καλό ήταν η θάλασσα: Αφενός ήταν εντελώς ήρεμη και αφετέρου το αλάτι έκανε καλό στο τραύμα. Αιμαρραγούσα μεν, αλλά αιμορραγούσα λίγο. Αλλά όταν βγήκα έξω δεν μπορούσα πλέον να σηκώσω το χέρι μου".

Από εκεί μεαφέρθηκε το Νοσοκομείο."