Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.1974 (Πρωί): Πλοία κατακλύζουν την περιοχή του Πέντε Μιλιού ενώ τούρκοι βατραχάνθρωποι βρίσκονται ήδη στην ακτή και αποστέλλουν συνθηματικά μηνύματα προς τα πλοία.

S-2162

20.7.1974 (ΠΡΩΙ): ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕ ΜΙΛΙΟΥ ΕΝΩ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ. Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

Γύρω στις 4 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ο κυβερνήτης των Κυπριακών Αερογραμμών Ανδρέας Μαρνέρος προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, με το αεροπλάνο του προερχόμενος από την Αθήνα και έχοντας μεταφέρει στη γη πολύ σημαντικές πληροφορίες γύρω από το ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε στο νησί η Τουρκία με 29 πολεμικά πλοία, χώρια τα υποβρύχια- στην ακτή της Κερύνειας, η Μαρία Ιωάννου Αλεξάνδρου, σύζυγος του ιδιοκτήτη του κέντρου "Χρυσός Βράχος" ξυπνούσε ανήσυχα.

Είχε βυθισθεί σε λήθαρχο. Κοίταξε το ρολόϊ της. Ηταν τέσσερις σχεδόν. Πάντοτε ξυπνούσε πιο πρωί τώρα το καλοακαίρι. Στο κέντρο έχει τόσες δουλειές, σκέφτεται. Και ιδιαίτερα σήμερα που αρχίζει το Σαββατοκυρίακο και περιμένει περισσότερους παραθεριστές και ξένους τουρίστες. Ετσι σηκώνεται βιαστικά από το κρεβάτι της.

Τρέχει πρώτα εκεί που βρίσκονται τα παιδιά της, η Βασιλική, ο Ανδρέας, ο Παναγιώτης, ο Γιώργος, ο Κωστάκης και ο Λευτέρης.

Είχαν κοιμηθεί έξω στο ύπαιθρο μια και ήταν καλοκαίρι και τρέχει να δει μήπως ξεσκεπάστηκε κάποιος για να του στρώσει την κουβέρτα του. Η πρωϊνή ομίχλη και το αεράκι που φυσά ίσως αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία τους. Και γνωρίζει ότι η γρίππη το καλοκαίρι δεν αστειεύεται.

Οπως κατευθύνετεαι στα κρεβάτια τους το βλέμμα της πέφτει στη θάλασσα. Και μένει ακίνητη και απολιθωμένη για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό που βλέπει την κάνει να τρομάξει: Η θάλασσα είναι γεμάτη με πλοία. Και βρίσκονται τόσο κοντά της...

Τα χάνει για μια στιγμή. Από την προηγουμένη είχε ακούσει και αυτή τους παραθεριστές να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής. Ομως ποτέ δεν φαντάστηκε ότι η εισβολή θα γινόταν στην περιοχή της Κερύνειας και μάλιστα κοντά στο κέντρο της.

Οταν κάποτε συνειδητοποιεί αυτό που βλέπει τρέχει στη μεγάλη της κόρη, τη Βασιλική και της φωνάζει με αγωνία, ενώ την σκουντά:

- Βασιλική...Βασιλική...ξύπνα... Η θάλασσα είναι γεμάτη πλοία.

Αγουροξυπνημένη η Βασιλική ανοίγει τα μάτια της και όπως είναι ακόμα γερμένη στο κρεβάτι της στρέφει κι' αυτή το βλέμμα προς τη θάλασσα. Αντιδρά αμέσως.

- Γρήγορα, μητέρα, είναι τουρκικά πλοία. Γίνεται τουρκική εισβολή. Ξύπνα και τους άλλους να φύγουμε.

Πανικόβλητες μάνα και κόρη αρχίζουν να φωνάζουν:

- Αντρέα... Παναγιώτη... Ξυπνάτε, άρχισε η τουρκική εισβολή. Πρέπει να φύγουμε αμέσως. Βιαστείτε.

Η Μαρία Αλεξάνδρου τρέχει στον άντρα της. Κοιμόταν κι' αυτός λίγο πιο κάτω, στο ύπαιθρο, του καλού καιρού, αμέριμνος.

Μόλις άκουσε τις φωνές της γυναίκας του πετάκτηκε από το κρεβάτι του σαν ελατήριο.

Σε λίγο όλοι τους βρίσκονται στο πόδι. Και καθώς τρίβουν αγουροξυπνημένοι τα μάτια τους χαζεύουν τη θάλασσα που είναι γεμάτη από πλοία. Με σπασμωδικές ενέργειες πια αρχίζουν να τοποθετούν τα διάφορα πράγματα μέσα στο κέντρο, μαζεύουν πρόχειρα τα ρούχα τους, ντύνονται με ό,τι βρουν και όλοι έχουν και μια ιδέα προς τα που πρέπει να κινηθούν.

Μέχρι να αποφασίσουν που να κινηθούν κάμνουν την εμφάνιση τους τουρκικά αεροπλάνα και αρχίζουν να βομβαρδίζουν το στρατόπεδο της Γλυκιώτισσας και την Κερύνεια. Ο πόλεμος αρχίζει...

Αυτή τη στιγμή ξυπνούν και οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής του "Πέντε Μιλιού" της Κερύνειας και οι παραθεριστές όπως επίσης και οι κάτοικοι των περιοχών Καραβά, Λαπήθου και των άλλων χωριών της περιοχής όπως η Ελιά, τα Φτέρυχα, το Τριμίθι, ο Αγιος Γεώργιος και το Κάρμι μέχρι την Κερύνεια.

Οι περισσότεροι βγαίνουν στις βεράντες των σπιτιών ακόμα και με τα εσώρουχα τους για να δουν αυτό που όλοι φοβόντουσαν από την προηγουμένη και το οποίο δεν ήθελαν να πιστέψουν: Αεροπλάνα διασχίζουν τον ουρανό της Κύπρου και βομβαρδίζουν τον Πενταδάκτυλο και διάφορες θέσεις της Εθνικής Φρουράς.

Αλλες εκρήξεις συγκλονίζουν τον Πενταδάκτυλο καθώς τα πολεμικά πλοία στη αρχή βάλλουν με τα κανόνια τους. Οι εκρήξεις συγκλονίζουν την περιοχή της Κερύνειας, ενώ καθώς τα αεροπλάνα πετούν σε χαμηλό ύψος προκαλούν περισσότερο θόρυβο και πανικό.

Με τον βομβαρδισμό της Γλυκιώτισσας τα αντιαεροπορικά αρχίζουν να βάλλουν κι' έτσι τα αεροπλάνα αναγκάζονται για λίγο να πετούν σε μεγαλύτερο ύψος.

Ταυτόχρονα άλλα αεροπλάνα αρχίζουν να βομβαρδίζουν όλη την παραθαλάσσια περιοχή που είναι εντελώς ακάλυπτη, ενώ άλλα παλυβολούν τον κύριο δρόμο Λαπήθου- Κερύνειας και βάλλουν εναντίον κάθε κινούμενου στόχου.

Παράλληλα μεταγωγικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, πετούν πάνω από τον Πενταδάκτυλο και ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην περιοχή της Αγύρτας και της Μιάς Μηλιάς προς τη Λευκωσία και πολεμοφόδια και άνδρες στο αεροδρόμιο στο Κρινί, στο θύλακα Λευκωσίας- Αγίου Ιλαρίωνος.

Οι Εθνοφρουροί που βρίσκονται ψηλά στον Πενταδάκτυλο βλέπουν τα μεταγωγικά να περνούν πάνω από τα κεφάλια τους χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Το ίδιο και οι Εθνοφρουροί που επανδρώνουν φυλάκια στην περιοχή της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία. Οι διαταγές που φθάνουν συνέχεια σ' αυτούς είναι σαφείς:

- Μη πυροβολείτε. Μη πυροβολείτε.

Και να θέλουν όμως δεν μπορούν να επιτύχουν καμιά απώλεια στα εχθρικά αεροπλάνα. Με τα μικρά αυτόματα τους και τα τυφέκια που διαθέτουν στην περιοχή της Λευκωσίας, δεν μπορούν να βάλουν εναντίον των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων πολλά από τα οποία μένουν σε βάθος μέσα στο θύλακα Λευκωσίας- Αγίου Ιλαρίωνα και μακρυά από το βελινεκές τους.

Ισως αν δοκιμάσουν να βάλουν εναντίον των Αλεξιπτωτιστών κάτι να επιτύχουν αλλά οι διαταγές είναι σαφείς:

- Μη πυροβολείτε.

Οι ίδιες διαταγές φθάνουν και στους Εθνοφρουρούς στον Πενταδάκτυλο όπου βρίσκεται ο Πανίκος Πέτσας, από τη Λύση.

Ετσι οι Εθνοφρουροί στον Πενταδάκτυλο και στα φυλάκια της Λευκωσίας παρακολουθούν τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στο έδαφος, να κατευθύνονται προς το Κρινί όπου τουρκοκύπριοι έχουν μεταφέρει από την προηγουμένη λεωφορεία να ανεβαίνουν σ' αυτά και να κατευθύνονται προς τον Αγιο Ιλαρίωνα. Το τουρκικό φρούριο ενισχύεται με νέες δυνάμεις.

Μέσα σ' αυτή την κόλαση στην περιοχή του "Πέντε Μιλιού" στην παραλία της Κερύνειας, η οικογένεια Αλεξάνδρου αποφασίζει να κινηθεί προς μερικούς βράχους που βρίσκονται κοντά στην ακτή. Ελπίζουν ότι είναι μπόρα και θα περάσει. Δεν γνωρίζουν από πόλεμο. Ετσι ζητούν πρόχειρη κάλυψη μέχρι να περάσει η θύελλα...

Ενώ όμως προσπαθούν να κρυφθούν η Μαρία Αλεξάνδρου βλέπει μια ομάδα από στρατιώτες να κάθονται στην άκρη χωρίς να γνοιάζονται για το τι γίνεται γύρω τους.

- Κοίταξε είναι στρατιώτες, λέγει στον άντρα της. ρώτησε τους να μας πουν τι γίνεται.

Από την αρχη ο Αλεξάνδρου αρχίζει να εκφράζει φόβους για τους στρατιώτες.

- Μήπως είναι Τούρκοι; διερωτάται.

Οι υποψίες αρχίζουν να τους προβληματίζουν. Μήπως είναι βατραχάνθρωποι που ήλθαν νωρίτερα στην περιοχή σαν προπομποί;

- Ρώτησέ τους, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, θα βεβαιωθούμε ποιοι είναι και τι θέλουν.

Ο Αλεξάδρου βάζει το χέρι του στο στόμα του, το κάνει χωνί και φωνάζει δυνατά:

- Ε... Τι γίνεται εκεί κάτω; Είσαστε Ελληνες για Τούρκοι;

- Καμιά απάντηση δεν παίρνει. Τους ξαναφωνάζει. Τίποτα. Η αντίδραση των στρατιωτών είναι κάπως παράξενη. Η σύζυγος του υποψιάζεται ότι οι στρατιώτες προσπαθούν μάλλον να τους αποφύγουν.

Τελικά η οικογένεια Αλεξάνδρου αποφασίζει να εγκαταλείψει και αυτή τη θέση της και να κινηθεί προς τα ενδότερα, μέσα στα δέντρα.

Στην ακτή όμως δεν βρίσκονται μόνοι αυτοί οι στρατιώτες. Σε κάποιο σημείο, μια άλλη γυναίκα, η Λούλλα Σώττου, που βρίσκεται με την οικογένεια της στο "Εξη Μίλι", βλέπει, μέσα στο ημίφως του ξημερώματος, μερικά φώτα που μοιάζουν με προβολείς να αναβοσβήνουν συνθηματικά, ενώ από απέναντι από τα πλοία παρακολουθεί να στέλλεται στην ακτή το ίδιο σήμα.

Αυτό της ενισχύει τις υποψίες ότι Τούρκοι βατραχάνθρωποι ή άλλα σώματα πεζοναυτών, δυνατόν να είχαν αποβιασθεί πολυ προηγουμένως και τώρα ειδοποιούσαν τους άλλους που βρίσκονται στα πλοία ότι προφανώς η περιοχή είναι ελεύθερη και μπορούσαν να πλησιάσουν άφοβα στην ακτή.

Ετσι, ενώ το ζεύγος Σώττου διερωτάται τι να κάμει, η οικογένεια του Ιωάννη Αλεξάνδρου, που βρίσκεται δίπλα από τους στρατιώτες που προσπαθούν να τους αποφύγουν, αποφασίζουν να μετακινηθούν για κάθε ενδεχόμενο σε άλλο μέρος. Προχωρούν και φθάνουν σε λίγο στο σπίτι του μένει ο δικηγόρος Νίκος Πελίδης με την οικογένεια του, στα ενδότερα από την ακτή μέσα στα δένδρα.

Δυτικότερα, στον αμερικανικό ραδιοσταθμό στον Καραβά οι "μόνιτορ" έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους με την εμφάνιση των τουρκικών πλοίων και παίρνουν τις πληροφορίες που θέλουν με πιο απλό τρόπο: Ανεβαίνουν στην ταράτσα του ραδιοσταθμού και από εκεί βλέπουν και μεταδίδουν στην Ουάσιγκτων απευθείας τι συμβαίνει γύρω.

Στην αίθουσα κάτω τα "τελεπρίντερ" δουλεύουν ακατάπαυστα. Τα πρώτα μηνύματα που μιλούν για την έναρξη της τουρκικής εισβολής έρχονται και φεύγουν αστραπιαία.

Ενας υπάλληλος του Σταθμού που ξενύκτησε το βράδυ παρακολουθώντας τις εξελίξεις βρίσκεται την οροφή του κτιρίου. Ενα τουρκικό αεροπλάνο περνά πάνω από τον Σταθμό και κατευθύνεται προς την περιοχή της Λάμπουσας. Σε μερικά δευτερόλεπτα το στρατόπεδο φλέγεται. Στη θάλασσα αρχίζει να μετρά τα πλοία. Ο αριθμός τους ξεπερνά τώρα τα 40 όπως αναφέρει στην υπηρεσία του σε γραπτή του κατάθεση αργότερα, ενώ στον αέρα μετρά 23 μεταγωγικά που πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω παό τον σταθμό με κατεύθυνση την Τουρκία. Θα πρέπει να είναι όλα κενά διότι και με γυμνό το μάτι βλέπει ότι οι πόρτες τους είναι ανοικτές καθώς κινούνται πολύ αργά.

Παραξενεύεται όμως, όπως ανέφερε αργότερα γιατί, ενώ τα αεροπλάνα πετούν σε τόσο χαμηλό ύψος κανένας δεν βάλλει εναντίον τους.

Στην αίθουσα μέσα στον Σταθμό ένας άλλος "μόνιτορ" παίρνει αυτή τη στιγμή την επιβεβαίωση της εισβολής. Ο ραδιοσταθμός της Αγκυρας μεταδίδει δήλωση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για την έναρξη της εισβολής στη Κύπρο:

"Ο τουρκικός στρατός διενεργεί απόβαση στην Κύπρο, όχι για να αρχίσει ένα πόλεμο, αλλά για να φέρει την ειρήνη τόσο στους τούρκους όσο και στους Ελληνες του νησιού. Εύχομαι ότι δεν θα γίνει χρήση όπλων εναντίον των δυνάμεων μας και ότι θα αποφευχθεί ένας αιματηρός αγώνας. Υποχρεωθήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση μετά που εξαντλήσαμε όλες τις πιθανότητες μιας πολιτικής ή διπλωματικής λύσης".

Εξ άλλου ο ο ραδιοσταθμός της Τουρκίας μεταδίδει ότι "οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα πυροβολήσουν εκτός εάν δεχθούν επίθεση".

Οι πληροφορίες φθάνουν με τέτοιο γοργό ρυθμό που οι "μόνιτορ" στον αμερκανικό ραδιοσταθμό αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά ρουτίνας για να μπορούν να προλάβουν τα γεγονότα σε μια έκτακτη κατάσταση. Το 95% των Ραδιοσταθμών της Μέσης Ανατολής αναφέρονται στην τουρκική εισβολη. Κι' έτσι αναγκάζονται να αφήσουν τα τυπικά διακριτικά στα μηνύματα και τα αποστέλλουν ακόμη και χωρίς επικεφαλίδες.

Ενω αυτά διαδραματίζονται στον ραδιοσταθμό του Καραβά τα τουρκικά αεροπλάνα συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα πάντα και εφαρμόζουν την αρχή μιας οποιασδήποτε εισβολής: Η περιοχή θα πρέπει να γίνει στάκτη και να σιγήσει κάθε μορφή αντίστασης πριν αρχίσει η αποβίβαση ανδρών από τη θάλασσα.

Η καταπράσινη παραλία που την προηγουμένη έσφιζε από λουόμενους γεμίζει καπνούς, ενώ πυρκαγιές έχουν ανάψει στον Πενταδάκτυλο που φλέγεται.

Στη θάλασσα τα τουρκικά πλοία διακρίνονται να κινούνται όλο και περισσσότερο προς την ακτή.

Η μόνη πηγή πληροφοριών είναι για κακή τύχη των Ελλήνων, ο παράνομος ραδιοσταθμός των τουρκοκυπρίων Μπαϋράκ που αναγγέλλει πανηγυρικά την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Το ΡΙΚ δεν έχει ακόμα αρχίσει τη λειτουργία του.

Μεταδίδει ο Μπαϋράκ στην ελληνική σύμφωνα με ηχογράφηση της εμπομπής από το γιατρό Βία Λειβαδά:

"Απευθυνόμαστε σε σας οι οποίοι εζήσετε ελεύθεροι, αλλά διά της τελευταίας επιδρομής της χούντας απωλέσατε αγαπημένα σας πρόσωπα και τα δικαιώματα σας, σας αφηρέθη η ελευθερία σας, αναγκασθήκατε διά της βίας των όπλων να υποκύψετε σε ένα καθεστώς περί της αρχής του οποίου ευρίσκεται ο Νίκος Σαμψών.

Σε σας τας λαϊκάς μάζας απευθυνόμεθα οι οποίοι δεν έχετε κανένα άλλο σκοπό παρά από του να ζήσετε ελεύθεροι στην Κύπρο.

Ας ξεχάσουμε το παρελθόν, ας σκεφθούμε το μέλλον. Ας σκεφθούμε το μέλλον και τας ημέρας κατά τας οποίας δεν θα είμεθα πηγή έχθρας, αλλά μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ των μητέρων πατρίδων μας και θα ζούμε εις μίαν ελευθέραν και κυρίαρχον Κύπρον.

Αυτός είναι ο σκοπός της ενεργείας την οποίαν ήρχισαν αι τουρκικαί ένοπλοι δυνάμεις εν ονόματι της εγγυήτριας τουρκικής δημοκρατίας.

Ο σκοπός της ενεργείας αυτής είναι η επανεγκαθίδρυσις της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητος και ασφαλείας της Κύπρου, δημιουργηθείσης διά των συμφωνιών του 1960 και εξασφάλισις της απομακρύνσεως ενός δικτατορικού καθεστώτος το οποίον σας επεβλήθη και η δημιουργία μιας δημοκρατίας στα πλαίσια της οποίας Ελληνες και Τούρκοι θα μπορούν να ζήσουν εν πλήρει κατανοήσει και συνεργασία.

Προ ολίγου τα είπαμε αυτά και στην τουρκική κοινότητα. Εχουμε εξηγήσει τον νόμιμον σκοπόν της περιωρισμένης αυτής αστυνομικής επιχειρήσεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ή οποία στηρίζεται εις τας συμφωνίας.

Εζητήσαμεν όπως ουδείς Τούρκος σας φερθεί εχθρικώς. Εζητήσαμεν όπως οι Τούρκοι λάβουν ο,τιδήποτε, κατάλληλα μέτρα πέραν των αμυντικών. Η επιχείρησις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα διαρκέση επί μακρόν. Θα αποκατασταθή η τάξις και θα διασφαλισθή η ειρήνη.

Δεν επιθυμούμεν αιματοχυσίαν. Σας παρακαλούμεν όπως βοηθήσετε τον εαυτόν σας και την Κύπρον προς την κατεύθυνσιν αυτήν.

Ισως θα βρεθούν μερικοί οι οποίοι θα σας ζητήσουν να ενταχθείτε εναντίον της νομίμου αυτής επιχειρήσεως των τουρκικών ενόπλων δυάμεων και να προβάλετε αντίστασιν.

Ισως θα βρεθούν μερικοί οι οποίοι θα σας είπουν ότι αι επιθέσεις εναντίον αμάχων Τούρκων χωρικών είναι ηρωισμός.

Ισως θα υπάρξουν μερικοί οι οποίοι θα ισχυρισθούν ότι η επιχείρησις αύτη αποτελεί επιδρομήν και θα καταβληθεί προσπάθεια διά να σας παραπλανήσουν.

Μην τους πιστέψετε. Αι τουρκικαί ένοπλοι δυνάμεις ήλθαν εις Κύπρον διά να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησίαν, εδαφικήν ακεραιότητα και ασφάλειαν. Δεν είναι εχθροί σας, αλλά φίλοι και θα σας προσταστεύσουν.

Η επιχείρησις αύτη κατέστη αναπόφευκτος διά την αποκατάστασιν των δημοκρατικών δικαιωμάτων σας, διά την σωτηρίαν της ανεξαρτήτου Κυπριακής Δημοκρατίας και διά την εξασφάλισιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Ο υπεύθυνος για όλα αυτά είναι η δικτατορία, η οποία επετέθη τας τελευταίας ημέρας και απεπειράθη να δολοφονήσει τον εκλελεγμένον ηγέτη σας και να επιβάλει στη νήσον σας ιδικάς της πολιτικάς βλέψεις.

Οταν συμπληρωθεί η επιχείρησις αύτη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα σωθείτε, θα αποκτήσετε τα δικαιώματα και την ελευθερίαν σας. Η ανεξάρτητος Κυπριακή Δημοκρατία θα λυτρωθεί. Οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν εις διενέξεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα εξαλειφθούν και θα επανέλθει η ειρήνη και η γαλήνη εις τον τόπον.

Επιθυμούμεν όπως γνωρίζετε όλα αυτά. Σκεφθείτε μετά ψυχραιμίας και μη προβείτε εις αυθαιρέτους ενεργείας διά να μη μετατρέψετε την νόμιμον αυτήν επιχείρησιν των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εις μίαν δύναμιν αντεκδικήσεως.

Εκτιμάτε την αξίαν της ειρήνης και βοηθείστε στην εφαρμογήν των συνθηκών εγγυήσεως, αι οποίαι υπεγράφησαν με σκοπόν την εξασφάλισιν της ειρήνης, την οποίαν αναζητούμεν και νοσταλγούμεν εδώ και ένδεκα έτη".

Στο μεταξύ στη Λευκωσία ο τουρκολόγος Ιάκωβος Τενέδιος, συνεργάτης και εκφωνητής του ΡΙΚ στην τουρκική, στρέφει τον δείκτη του ραδιοφώνου του αμέσως στον ραδιοσταθμό της Αγκυρας και ακούει τον εκφωνητή να αναγγέλλει την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Ο εκφωνητής καταλήγει με τη φράση "Ζήτω το Ανεξάρτητο Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος".

Πολλοί Κύπριοι στρέφουν συνεχώς αυτή την ώρα τους δείχτες των ραδιοφώνων τους στο ΡΙΚ, το οποίο παραδόξως παραμένει ακόμα βουβό. Καμιά είδηση. Καμιά πληροφορία.

Αλλοι καταφεύγουν στο τηλέφωνο. Οι λίγοι υπάλληλοι που βρίσκονται στον σταθμό δεν μπορούν να τους διαφωτίσουν. Και αυτοί δεν έχουν ακόμα μήνυμα. Οι χουντικοί αξιωματικοί που ελέγχουν ακόμα μάθε εκπομπή από το πραξικόπημα, δεν έχουν δώσει διαταγή να αρχίσει ο σταθμός τη λειτουργία του. Μερικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν μόνοι τους να διερευνήσουν την πληροφορία για έναρξη της εισβολής στην Κερύνεια, αν όχι για μετάδοση, τουλάχιστον για προσωπική τους χρήση. Γιατί σε λίγο κάμνουν την εμφάνιση τους τα τουρκικά αεροπλάνα πάνω απαό τον ίδιο το ραδιοσταθμό.

Γύρω στις 5.30 ένας υπάλληλος ττου ΡΙΚ τηλεφωνά στον ανταποκριτή του Ιδρύματος στην Κερύνεια, Τεύκρο Χειμώνα.

Αυτός του αναφέρει ότι βομβαρδίζεται η Κερύνεια. Τίποτε άλλο δεν μπορεί όμως να του πει.

Σε λίγη ώρα ο Χειμώνας παίρνει ένα νέο τηλεφώνημα:

- Τι γίνεται στην Κερύνεια;

- Εισβολή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες όμως γιατί βομβαρδίζεται και είναι επικίνδυνο να μετακινηθώ.

- Δηλαδή μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι πρόκειται περί εισβολής;

- Βεβαίως, γιατί να σας πω ψέμα;

Ετσι, ενώ ο ο παράνομος ραδιοσταθμός των τουρκοκυπρίων Μπαϊράκ οργιάζει και μεταδίδει μάλιστα και την πρώτη πληροφορία σε άπταιστα ελληνικά ότι" αι τουρκικαί ένοπλοι δυνάμεις εβύθισαν μίαν τορπιλλάκατον των επιδρομέων εις τα ανοικτά της Κερύνειας όταν η τελευταία απεπειράθη να προβάλη αντίστασιν" και ότι "αι εστίαι αντιστάσεως σφυροκοπούνται ανηλέως διά των πυροβόλων του τουρκικού ναυτικιού", το ΡΙΚ δεν δεν φροντίζει να ενημερώσει το λαό.

Ο ραδιοσταθμός αυτός θα αρχίσει τελικα τη λειτουργία του ύστερα από αρκετή ώρα και δίνει την εντύπωση πως δεν συμβαίνει τίποτα. Γιατί αρχίζει με το εορτολόγιο, την πρωϊνή γυμναστική και τα παρόμοια. Μόνο στις 6,20 θα ανακοινώσει ότι αρχισε η απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας κατά της Κύπρου και ότι κηρύχθηκε γενική επιστράτευση.