Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.7.1974: Αργά το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου 1974, παραμονή της τουρκικής εισβολής, και ενώ η Εθνική Φρουρά εντοπίζει στα ραντάρ της τα τουρκικά πλοία να κινούνται στα ανοικτά της Κύπρου

S-2160

19.7.1974: ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΣΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ ΚΑΙ ΤΗN ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΦΥΛΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Την παραμονή της τουρκικής εισβολής (19 Ιουλίου 1974) με το λαό διασπασμένο και που αρνείται να δώσει πίστη στα όσα του λέγει ο πραξικοπηματίας Πρόεδρος Νικόλαος Σαμψών και οι χουντικοί αξιωματικοί από τη Ελλάδα, που είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο Κυπριακός λαός ζει μέσα σε ένα κυκεώνα αμφιλεγόμενων πληροφοριών και που σκορπούν από ανησυχία μέχρι πανικό ότι είναι ενδεχόμενο η Τουρκία να άρχισε ήδη τις διαδικασίες για να εισβάλει στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο εισβολής δεν φαίνεται να ανησυχούν τους πραξικοπηματίες και τους Επιτελείς της χούντας των Αθηνών που ενώ γνωρίζουν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων από τα ραντάρ στα παράλια παραμένουν απαθείς ή έχουν διαβεβαιώσεις και παρουσιάζονται σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Ομως στις οθόνες των ραντάρ της Εθνικής Φρουράς έχουν αρχίσει να σχηματίζοναι μικρές μαύρες κουκκίδες που συνεχώς μεγαλώνουν και αυξάνονται αριθμητικά καθώς τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις ακτές της Κερύνειας.

Μόλις νυκτώνει φθάνει στο 251 Τ.Π. της Γλυκιώτισσας, παρά την Κερύνεια, το πρώτο σήμα που αναφέρει για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, από το οποίο όμως κανένας δεν συγκινείται. Ενας αξιωματικός καλεί σε λίγο τον Κωστάκη Ιωαννίδη από τον Πρόδρομο για να του πει:

- Κωστάκη, θέλω να έχεις έτοιμο το άρμα σου αύριο το πρωί. Ισως χρειασθεί να κινηθείτε στα γρήγορα. Γι' αυτό ξαπλώστε τώρα και αύριο θα έχουμε εγερτήριο στις πέντε παρά δέκα.

- Τι συμβαίνει;

- Τα πλοία φάνηκαν στη θάλασσα και ίσως αύριο θα έχουμε τουρκική εισβολή. Πες και στους άλλους να ετοιμάσουν τα άρματά τους και για την ώρα του εγερτηρίου.

Μερικοί αξιωματικοί που έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις των πλοίων αρχίζουν να ανησυχούν και ένας μάλιστα ρίχνει την ιδέα:

- Να μετακινήσουμε τότε τα πυροβόλα στα πράκτια πολυβολεία.

Τον καθησυχάζουν:

- Ασκηση κάνουν. Δεν πρόκειται να ρθουν. Τους τουρκαλλάδες θα φοβηθούμε τώρα;...

Τα παράκτια αυτά πολυβολεία έχουν κτισθεί πριν από πολλά χρόνια στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και έχουν στοιχίσει χιλιάδες λίρες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα μεγάλο πολυβολείο στην περιοχή της Αϊρκώτισσας στοίχισε μόνο σε υλικά 3,500 λίρες στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Για την κατασκευή των πολυβολείων αυτών εργάστηκαν για μήνες ολόκληρους δεκάδες εκατοντάδες στρατιώτες. Σε μερικά από τα πολυβολεία αυτά, όπως εκείνο της Αϊρκώτισσας (κοντά στη Κερύνεια) θα μπορούσε να μπει στρατιωτικό αυτοκίνητο φορτωμένο με πυροβόλο με βεληνεκές 30 χιλιομέτρων, δηλαδή θα μπορούσε να βάλλει εναντίον των τουρκικών πλοίων μόλις αυτά θα ανοίγονταν στο πέλαγος από τους λιμένες της Τουρκίας με κατεύθυνσυη την Κύπρο.

Ενώ αναμένεται τουρκική εισβολή το Τάγμα της Γλυκιώτισσας, σε μικρή απόσταση δυτικά της Κερύνειας, το πρώτο Τάγμα που λογικά θα πληγεί σε μια ενδεχόμενη εισβολή παρουσιάζεται κουτσουρεμένο από άποψης αξιωματικών και ανδρών.

Ο Διοικητής των αρμάτων είναι τραυματισμένος, ενώ ο υποδιοικητής του τάγματος έχει διαταχθεί από το απόγευμα να αναλάβει μια μονάδα λοκατζήδων στη Λευκωσία για ενίσχυση του πραξικοπήματος. Αλλοι εξ άλλου άντρες του Τάγματος βρίσκονται στην Κερύνεια από το Πραξικόπημα και περιπολούν στην πόλη.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στο 251 Τάγμα Πεζικού είναι όλο και πιο ανησυχητικές. Ο ανθυπολοχαγός Γιάννης Οικονομίδης, υπεύθυνος του Λόχου Βαρέων, ενώ κατεθύνεται προς το διοικητήριο ακούει ένα συνάδελφο του να μιλά στο τηλέφωνο και να αναφέρει ότι άνδρες του ΟΗΕ έχουν ειδοποιήσει τους Τούρκους κατοίκους του χωριού Τραπέζου, κοντά στην Κλεπίνη, σε απόσταση μερικών χιλομέτρων ανατολικά της Κερύνειας, να μετακινηθούν σε πιο αφαλισμένο σημείο.

Προχωρεί στο διοικητήριο όπου ο διοικητής αντισυναγματάρχης Κουρούπης τον διατάζει:

- Ετοίμασε κι' εσύ τα αντιαεροπορικά, ίσως χρειασθούν αύριο.

Ο Ανθυπολοχαγός αναζητεί τους χειριστές των πέντε αντιαεροπορικών και παίρνοντας πρωτοβουλία διατάζει:

- Απόψε να μείνετε μέσα στα φυλάκια. Πάρτε όσες σφαίρες χρειάζεσθε και μόλις δείτε τα αεροπλάνα το πρωί βάλτε εναντίον τους. Μη περιμένετε οδηγίες εκείνη τη στιγμή από μένα, διότι ίσως να είμαι μακρυά και να μη μπορώ να σας ειδοποιήσω. Θα αφήσω ανοικτή και την αποθήκη των πυρομαχικών για να πάρετε και άλλα προμαχικά αν χρειασθείτε.

Μόλις βραδυάζει φθάνει στο στρατόπεδο της Γλυκιώτισσας η πληροφορία από τους παρατηρητές που βρίσκονται στην Παιδική Εξοχή στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ότι στο βάθος της θάλασσας επεσημάνθησαν μικρά φώτα που προφανώς πρόκειται για τούρκικα πλοία.

Και πάλι παρατηρείται η ίδια ανεξήγητη τακτική. Κανένας δεν φαίνεται να ανησυχεί όσο θα έπρεπε. Και όμως κατά την κρίση των αξιωματικών που βρίσκονται εκεί υπάρχουν αρκετές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν να επανδρώσουν τα φυλάκια και να αποκρούσουν μέχρις ενός βαθμού τυχόν προσπάθεια τουρκικής απόβασης μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις.

Στον "Βόσπορο" κοντά στον Αγιο Επίκτητο, ανατολικά της Κερύνειας, βρίσκεται μια Μοίρα Πυροβολικού. Στον Καραβά, δυτικά της Κερύνειας είναι μια δεύτερη, ενώ μια τρίτη έχει τη βάση της δυτικότερα στη Μύρτου. Στον πενταδάκτυλο είναι μια Μοίρα Ορεινού Πυροβολικού.

Στην ίδια την Κερύνεια βρίσκεται το 251 Τ.Π. το οποίο άνκαι κουτσουρεμένο από αξιωματικούς και άνδρες, διαθέτει πέντε άρματα Τ-34. Ενα δεύτερο Τάγμα βρίσκεται στη Μύρτου, τρίτο στο Διόριος, τέταρτο στο Δίκωμο και πέμπτο στον Πενταδάκτυλο. Μια Μοίρα Καταδρομών βρίσκεται επίσης στο Μπελλα Παϊς. Δηλαδή η περιοχή διαθέτει με τους μετριότερους υπολογισμούς μια μάχιμη δύναμη μεταξύ 3-3.500 ανδρών.

Και ενώ οι πληροφορίες μιλούν για ενδεχόμενο εισβολής, οι δυνάμεις αυτές, παρόλον ότι βρίσκονται σε κάποιας μορφής συναγερμό (ο συναγρμός δεν οφείλεται στο ενδεχόμενο εισβολής, αλλά στο πραξικόπημα) δεν διατάσσονται να δράσουν έστω και προληπτικά.

Οι στρατιωτικοί έχουν άλλες έγνοιες. Θέλουν να σταθεροποιηθούν πρώτα στην εξουσία τους. Οι Τούρκοι έρχονται σε δεύτερη μοιρα. Ισως, ακόμα, τους εμποδίσει κάποιος άλλος, αυτός που τους εμπόδισε να εισβάλουν στην Κύπρο και το 1964.

Παράλληλα οι λίγες δυνάμεις που υπάρχουν στο στρατόπεδο της Γλυκιώτισσας ενισχύονται συνεχώς, ενώ βραδιάζει. Λόγω της μερικής επιστράτευσης που έχει διαταχθεί εκατοντάδες αντιαεροπόροι, ΠΑΟτζήδες, ολμιστές και έφεδροι αξιωματικοί, όσοι δεν έχουν κληθεί από τους πραξικοπηματίες από την επομένη που εξερράγη το πραξικόπημα, επιστρατεύονται και καταφθάνουν συνεχώς στο στρατόπεδο της Γλυκιώτισσας.

Οπλισμός δεν υπάρχει τόσος για να καλύψει τις ανάγκες αυτών που καλούνται. Και πολλοί είναι άοπλοι, ενώ άλλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ο τρόπος όμως που ενεργούν οι διάφοροι έφεδροι, δείχνει πόσο απροετοίμαστοι είναι και αυτοί, και κατά βάθος, όλη η Κύπρος, για απόκρουση τουρκικής εισβολής και γενικά για έναν πόλεμο. Ολοι έχουν πάρει πολύ στα "ελαφρά" το ενδεχόμενο του πολέμου ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ουσιαστικά πόλεμος.

Οι Εφεδροι φθάνουν προς κατάταξη στο στρατόπεδο της Γλυκιώτισσας μετά την μερική επιστράτευση και σε άλλα μέρη της Κύπρου, μια επικίνδυνη περιοχή, με το πολιτικό τους αυτοκίνητο. Το σταματούν έξω από το στρατόπεδο και μπαίνουν μέσα αναζητώντες όπλα και στολή. Υπολογίζουν ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα επιστρέψουν στο στρατόπεδο, θα παραδώσουν το όπλο τους, θα μπουν στο αυτοκίνητο τους και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και στην οικογένεια τους, όπως έφυγαν προηγουμένως.

Κανένας δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πόλεμος.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Σάββα Ολύπιου, από τη Λευκωσία που κλήθηκε να παρουσιασθεί στη Γλυκιώτισσα. Ηταν ειδικευμένος στα αντιαεροπορικά.

Μπήκε στο αυτοκίνητο του και ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει φώναξε στη γυναίκα του:

- Δόσμου και το μαγιώ μου. Είναι καλοκαίρι και ίσως μπορέσω να κάμω και κανένα μπάνιο μια και πηγαίνω στην περιοχή της Κερύνειας.

Ο Ολύμπιος, επαγγελματίας φωτογράφος, ξεκίνησε να καταταγεί στο στρατό παίρνοντας επίσης μαζί του και τη φωτογραφική του μηχανή:

- Ισως βγάλω και μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες, σκέφτεται.

Από την άλλη το πραξικόπημα διέσπασε τον λαό σε τέτοιο σημείο που πολλοί έστω και αν καλούνται υπό τα όπλα δεν πηγαίνουν για κατάταξη. Αρνούνται, όχι γιατί δεν θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, αλλά γιατί διερωτούνται για ποιον να πολεμήσουν.

- Ποτέ μου δεν θα πολεμήσω για να σωθεί ο Σαμψών, ο άνθρωπος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μακάριο, ακούστηκε να φωνάζει ένας από μια ομάδα απολυθέντων από τις Κεντρικές Φυλακές.

- Ας βάλει ο ίδιος τα κάστανα από τη φωτιά, όπως την άναψε, είπε ένας άλλος.

Ο νέος αυτός δεν είναι δειλός. Στο πραξικόπημα πολέμησε εναντίον των αρμάτων στην Αρχιεπισκοπή. Αλλά θεωρούσε το γεγονός αν πήγαινε στον πόλεμο σαν βοήθεια να κρατηθούν οι πραξικοπηματίες στην εξουσία.

Τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτή υπήρχαν πολλές ενώ από την άλλη οι πραξικοπηματίες φαίνονταν ακόμα απρόθυμοι να δώσουν όπλα σ' αυτούς που τους καταδίωκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, φοβούμενοι ότι θα τα έστρεφαν εναντίον τους.

Αλλά δεν είναι μόνον οι Εφεδροι που δεν είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τουρκικης εισβολής, αλλά και οι πολίτες. Κανένας δεν τους έχει ειδοποιήσει. Αντίθετα, το ελεγχόμενο ΡΙΚ μεταδίδει ειδήσεις κάθε άλλο παρά ανησυχητικές. Ετσι ενώ σιγοβράζει η κατάσταση οι ακτές της Κερύνειας είναι γεμάτες παραθεριστές. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς με την χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης αλλά και της έλευσης του Σαββατοκυρίακου.

Η ακτή είναι ένα καταφύγιο μακρυά από τις συγκρούσεις του πραξικοπήματος. Προτιμούν να μείνουν εδώ παρά το γεγονός ότι μερικοί εκφράζουν φόβους ότι είναι δυνατό το πρωί, να γίνει εισβολη. Καθισμένοι στις αναπαυτικές τους. Αν υπάρχει κίνδυνος το πρωί θα μετακινηθούν σε άλλη πιο ασφαλέστερη περιοχή. Βλέπουν τα πάντα τόσο ήρεμα και δικαιολογημέα γιατί κανένας δεν έχει γνώση από πόλεμο.

Ενώ όμως οι Κύπριοι και οι παραθεριστές αποφεύγουν να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα, οι αμερικάνοι που υπηρετούν στον αμερικανικό ραδιοσταθμό στον Καραβά, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το "Πέντε Μίλι", βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Αργά την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο μετά την άφιξη του δικηγόρου Νίκου Πελίδη από τη Λευκωσία στο σπίτι του στο "Πέντε Μίλι", ένα αυτοκίνητο της Αμερικανικής πρεσβείας, με τα διπλωματικά διακριτικά CD εισέρχεται στο κτίριο του ραδιοσταθμού.

Το αυτοκίνητο μεταφέρει ένα από τους ανώτερους αξιωματούχους του σταθμού. Βρισκόταν στο Λονδίνο για υπηρεσιακούς λόγους και είχε φθάσει στην Κύπρο το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου 1974.

Πήγε κατ' ευθείαν στην αμερικανική πρεσβεία, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Κύπρο. Με ανάμικτα αισθήματα αναχώρησε για το γραφείο του στον Καραβά, έχοντας μαζί του τη σύζυγο του και την κόρη κάποιου συναδέλφου του που θα περνούσε τις διακοπές της στο νησί.

Στην πρεσβεία του είχαν δώσει πέντε αμερικανικές σημαίες και μια μεγάλη, τις οποίες θα τοποθετούσε στην οροφή του Κεντρικού Κτιρίου, σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών ή τουρκικής εισβολής.

Στο δρόμο σταματά για να κάνει τα ψώνια του. Ξοδεύει 18 κυπριακές λίρες και προτιμά να αγοράσει τρόφιμα τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών. Ενώ πληρώνει τον καταστηματάρχη πλησιάζει η ώρα που αρχίζει ο κατ' οίκον περιορισμός που επέβαλαν οι πραξικοπηματίες.

Φτάνοντας στην περιοχή του Καραβά συναντά Εθνοφρουρούς. Ενας από αυτούς, ο οποίος μιλά αγγλικά, του λέγει σαν τον ρωτά σχετικά:

- Εχουμε προβλήματα με τους Τούρκους.

Προχωρά στο γραφείο του στο σταθμό, ενώ στον νου του στριφογυρίζει η ιδέα ότι ίσως έφθασε ο καιρός για ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την Τουρκία. Η Τουρκία, σκέφτηκε, είχε την πρόκληση που περίμενε τόσο χρόνια για να εισβάλει στο νησί.

Μπαίνοντας στο γραφείο του συναντά μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από εκείνη που άφησε φεύγοντας λίγες μέρες προηγουμένως. Οι λίγοι πεζοναύτες που βρίσκονται στο σταθμό είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού εδώ και πέντε μέρες- από τη μέρα του πραξικοπήματος. Ορισμένοι μάλιστα έχουν αγοράσει και επιπρόσθετα τρόφιμα, κάτι σύνηθες για ξένους στρατιωτικούς που πέρασαν στο παρελθόν τέτοιες στιγμές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε ξένες χώρες ή που ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που έχουν.

Ενημερώθηκε για την κατάσταση από πρώτο χέρι. Αντελήφθη κάποια ένταση μεταξύ των υπαλλήλων, κυρίως των Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι είναι συνεχώς καθηλωμένοι στα "μόνιτορ" και παίρνουν πληροφορίες από τους διάφορους ξένους και κυπριακούς ραδιοσταθμούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες προέρχονται από τον ραδιοσταθμό της Αγκυρας και το Μπι- Μπι- Σι και μιλούν για επιβιβάσεις τουρκικων στρατευμάτων στο λιμάνι της Μερσίνας.

Την πληροφορία αυτή γνωρίζει και ένας άλλος υπάλληλος του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στην Κερύνεια. Είχε σχολάσει στις 3 το απόγευμα και μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, ήλθε σε επαφή με άλλους συναδέλφους του και τους ανέφερε τις πληροφορίες, αλλά και για να τους πληροφορήσει ότι βρισκόταν στην Κερύνεια σε περίπτωση που τον χρειαζόταν.

Θεωρεί όμως καλό να ετοιμάσει μια μικρή βαλίτσα με πρόχειρα μερικά εσώρουχα και τροφές σε περίπτωση που χρειαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι τουε εσπευσμένα, ενώ παράλληλα μετατρέπει τον κεντρικό διάδρομο του σπιτιού σε πρόχειρο καταφύγιο και ξαπλώνει για να κοιμηθεί. Τις ίδιες πληροφορίες γνωρίζουν λίγο πολύ και οι άλλοι αμερικανοί υπάλληλοι του σταθμού με τους εξαρτώμενους τους που διαμένουν στην Κερύνεια. Και παίρνουν τα ανάλογα μέτρα. Αλλά ούτε και αυτοί δεν σκέφτονται να μετακινηθούν σε άλλο σημείο της νήσου. Δεν έχουν καταληφθεί από πανικό, αλλά απλώς λαμβάνουν συνήθη έκτακτα μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι φόβοι τους είναι αυτοί που εκφράζουν και οι Κύπριοι: Ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλεψει την έκταση μιας τέτοιας ενέργειας.

Ενώ όμως οι αμερικανοί, παρά το γεγονός ότι είναι ξένοι υπήκοοι και ασφαλώς δεν θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο των Τούρκων σε περίπτωση εισβολής, παίρνουν έστω και συνήθη προληπτικά μέτρα και τοποθετούν σημαίες στα διάφορα κτίρια που μένουν, αγοράζουν τρόφιμα και δημιουργούν προστατευτικούς χώρους ανάγκης, ή γεμίζουν βαλίτσες με πρόχειρα ρούχα για έκτακτη ανάγκη, οι Κύπριοι δεν φαίνεται να φροντίζουν για κάτι τέτοιο ή δεν τους έχει συμβουλεύσει ή προτρέψει κανένας για κάτι τέτοιο.

Το σκοτάδι της ενημέρωσης εξ άλλου από το ραδιόφωνο των πραξικοπηματιών δεν τους κεντρίζει το ενδιαφέρον να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα. Το μόνο που κάμνει το ραδιόφωνο είναι να μεταδίδει απειλητικές ανακοινώσεις εναντίον εκείνων που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ότι έφθασαν ή αναμένεται να φθάσουν οι Τούρκοι αντί να μεταδίδει οδηγίες στους πολίτες να πάρουν κάποια προληπτκά μέτρα.

Εκείνο που μεταδίδει πρόθυμα το ΡΙΚ και στη διαπασών είναι η δήλωση του "υπουργού" Εξωτερικών του Σαμψών Ντίμη Δημητρίου, ο οποίος όταν κλήθηκε λίγες ώρες προηγουμένως σε δημοσιογραφική διάσκεψη να σχολιάσει τις πληροφορίες για συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και αποβατικών σκαφών στους λιμένες της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας απάντησε:

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότης τουρκικής εισβολης".

Ετσι όλα στην περιοχή της Κερύνειας φαίνονται τόσο ήρεμα. Κανένας στρατιώτης δεν κυκλοφορεί εκτός από εκείνους που πηγαίνουν με τα πολιτικά τους αυτοκίνητα για να καταταγούν στη Γλυκιώτισσα ύστερα από τη μερική επιστράτευση, και τους λίγους που βρίσκονται στα διάφορα μπλόκκα επιβάλλοντας τον κατ' οίκον περιορισμό που επέβαλαν οι πραξικοπηματίες...