Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.7.1977:0 ΠαναγιώτηςΔημητρίου απολογείται για την ανάληψη του "υπουργείου Παιδείας" κατά το πραξικόπημα το οποίο χαρακτηρίζει άφρον.

S-2112

22.7.1977: Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΦΡΟΝ

Στις 22 Ιουλιου, 1977, τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ένας από τους δυο βουλευτές του Ενιαίου Κόμματος του Γλαύκου Κληρίδη, που είχαν αναλάβει "υπουργείο" στην πραξικοπηματική Κυβέρνηση του Νίκου Σαμψών, καταδίκασε το πραξικόπημα ως "άφρον" και εξέφρασε τη μεταμέλεια του για την ενέργεια του.

Ο Παναγιωτης Δημητρίου είπε ότι δέχθηκε το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 1974 να αναλάβει "υπουργός" Παιδείας αφού εν τω μεταξύ είχε ανακοινωθεί από το ραδιόφωνο ο διορισμός του και πριν δώσει την τελική του απάντηση.

Ως λόγους της αποδοχής του "χαρτοφυλακίου" ο Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε σύμφωνα με δηλώσεις του σε κυπριακή εφημερίδα:

"ΠΡΩΤΟ: Το πραξικόπημα ήταν ήδη τετελεσμένο γεγονός. Ο Πρόεδρος Μακάριος ως μου ελέχθη ήταν ήδη νεκρός. Το χάος και η σύγχυση που επικρατούσαν εγκυμονούσαν κινδύνους αλληλοσπαραγμού. Πίστευα ότι διέθετα την αναγκαίαν μετριοπάθειαν και δικαιοκρισία που θα συνέβαλλε στην αποτροπή εκτραχηλισμού της καταστάσεως. Πίστεψα ότι μπορούσα να βοηθήσω τον τόπο μας να επανέλθει στην ομαλότητα. Καμμιά προσωπική μου φιλοδοξία δεν συνέβαλε στην αποδοχή της υπουργικής θέσεως. Ημουν βουλευτής και δεν ήτο λογικώς δυνατόν να φιλοδοξώ να γίνω υπουργός σε μια πραξικοπηματική Κυβέρνηση.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Στη μακρά συζήτηση που είχα με κάποιον

επιτελικόν στον οποίο ανατέθηκε να ακούσει και συζητήσει τις απόψεις μου διαφάνηκε πως οι θέσεις μου όσον αφορά την τακτική και τη μεθόδευση του κυπριακού αγώνος και ομαλοποίηση της εσωτερικής καταστάσεως ήσαν ανεπιφύλακτα δεκτές. Περαιτέρω είχα συνεχείς και ανεπιφύλακτες διαβεβαιώσεις από ολόκληρο το Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς που συνάντησα σε κάποιο στάδιο των συζητήσεων ότι η Αμερική είχε διαβεβαιώσει ρητώς ότι δεν ετίθετο θέμα αντιδράσεως της Τουρκίας. Αυτή η διαβεβαίωση εδίνετο μέχρι της αυγής της 20ης Ιουλίου που άρχισε η τουρκική εισβολή".

Επεξηγώντας ποιες από τις θέσεις του έγιναν αποδεκτές για να αναλάβει την υπουργική θέση, ο Παναγιώτης Δημητρίου ειπε:

ΠΡΩΤΟ: Θα εγίνοντο ελεύθερες προεδρικές εκλογές σε 45 μέρες, όπως προέβλεπε το σύνταγμα και θα ανελάμβανε εν τω μεταξύ το συντομότερο υπηρεσιακή Κυβέρνηση με νέο ουδέτερο πρόεδρο για τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Βουλή θα παρέμεινε και θα εφαρμόζετο το κοινό και το συνταγματικό δίκαιο και ουχί το επαναστατικό δίκαιο.

ΤΡΙΤΟ: Επ' ουδενί λόγω θα επιτρέπονταν κακοποιήσεις, θα σταματούσαν οι συλλήψεις άνευ δικαστικών ενταλμάτων και ουδεμία σύλληψη απερχομένου Υπουργού και πολιτικών προσώπων θα εγίνετο.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Η ένωση μόνο με στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία μπορούσε να επιτευχθεί και συνεπώς έπρεπε να συνεχιστούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, εφ' όσον η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ήταν στατιωτικά έτοιμες για ένα τέτοιο άλμα.

Ο Παναγιωτης Δημητρίου απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη από αυτόν έδωσε και τις πιο κάτω απαντήσεις:

"ΕΡ: Στις 15 Ιουλιου έγινε το χουντικο πραξικόπημα στην Κύπρο. Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε την αφετηρία της καταστροφής της Κύπρου. Ποιος είναι οι απόψεις σας για το πραξικόπημα αυτό;

ΑΠ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραξικόπημα αποτέλεσε την αφορμή για την από χρόνου πολλού προγραμματισμένη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Απ' αυτή και μόνο την σκοπιά αν κρίνουμε το πραξικόπημα υπήρξε πράγματι άφρον και εγκληματικόν.

ΕΡ: Το χουντικό πραξικόπημα συνιστούσε προδοσία, συμφωνείτε;

ΑΠ: Οι σχεδιαστές και εκτελεστές του πραξικοπήματος, παράβλεψαν τον κίνδυνο τουρκικής εισβολής και το χειρότερον έκλεισαν τα μάτια μπροστά σε ένα τέτοιο κίνδυνο και ενήργησαν κατά τρόπον προδοτικόν".