Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.1974: Ο Λέλλος Δημητριάδης παύεται "πάραυτα" από δήμαρχος Λευκωσίας.

S-2100

15.7.1974: Ο ΛΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΠΑΥΕΤΑΙ "ΠΑΡΑΥΤΑ" ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το Σάββατο 15 Ιουλίου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης βρισκόταν στο ξενοδοχείο "Σαλαμίς Μπέϋ" στην Αμμόχωστο. Είχε μεταβεί εκεί από την προηγουμένη με την οικογένειά του για να περάσουν ένα ήσυχο, όπως πίστευαν, Σαββατοκυρίακο, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθη ότι θα εξελισσόταν ως το χειρότερο Σαββατοκυρίακο που πέρασαν.

Γύρω στις 9 το πρωί ενώ κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητο του ενημερώθηκε από ένα γνωστό του για το πραξικόπημα και όπως είπε αργότερα η πρώτη του σκέψη ήταν: "Τους ηλίθιους θα καταστρέψουν τον τόπο και θα μας φέρουν τους τούρκους".

Οταν συνειδητοποίησε καλύτερα την κατάσταση ο Λέλλος Δημητριάδης πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου βρισκόταν η οικογένεια του και τους συμβούλευσε να μη βγουν έξω από το ξενοδοχείο. Παράλληλα ο ίδιος πήγε στην πόλη για να πληροφορηθεί περισσότερα.

Καθώς πήγαινε προς την Αμμόχωστο σκέφτηκε να πάρει μερικά μέτρα προστασίας διότι "οι διάφοροι έξαλλοι, ίσως να αποχαλινώνονταν και δυνατόν να προέβαιναν ακόμη και σε μαζικές δολοφονίες εκείνων που θεωρούσαν ότι δεν είχαν τα ίδια μιαλά με αυτούς".

Μόλις ήρθη ο κατ' οίκον περορισμός στα μέσα της εβδομάδας του πραξικοπήματος πήγε κατ' ευθείαν στο γραφείο του στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Εκεί βρήκε ορισμένους από τους συμβούλους και αποφάσισαν να συγκαλέσουν συνεδρία της δημοτικής επιτροπής για την επομένη το πρωί για να καθορίσει η Επιτροπή τη θέση της έναντι το πραξικοπήματος.

Ο ίδιος ανέφερε εκείνη τη στιγμή στους παρισταμένους ότι αρνείτο να υπηρετήσει εν πάση περίπτωσει το καθεστώς του Νίκου Σαμψών.

Ορισμένοι σύμβουλοι συμφώνησαν μαζί του.

Αφού έδωσε ορισμένες οδηγίες στους υπαλλήλους και το δημοτικό γραμματέα επέστρεψε στην οικογένεια του στην Αμμόχωστο.

Οι οδηγίες του ήταν να συνεχίσουν να παρέχουν στο κοινό τις υπηρεσίες τους, να απέχουν από οποιεσδήποτε συζητήσεις επί πολιτικών θεμάτων και να έχουν κατά νουν ότι καθήκον τους την ώρα εκείνη ήταν να υπηρετήσουν τους δημότες και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του τόπου.

Ευρισκόμενος ακόμα στην Αμμόχωστο ο Λέλλος Δημητριάδης πληροφορήθηκε από το ραδιόφωνο ότι το λεγόμενον Υπουργείο Εσωτερικών τον απήλλαξε των καθηκόντων του "πάραυτα" τόσο τον ίδιο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

Ο Λέλλος Δημητριάδης επανήλθε στη θέση του επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη όταν άρχισε να επανέρχεται η νομιμότητα.