Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.09Ο Πρόεδρος τηςΕπιτροπής τηςΚυπριακής Βουλής για τον φάκελο της Κύπρου,αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αποκαλύπει με γενικότητες ότι σύμφωνα με όσα άκουσε από τους διάφορους που κατέθεσαν στηνΕπιτροπή ο Μακάριος γνώριζε για το πραξικόπημα

S-2092

15.7.2009: O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥσ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ 15.7.2009)

Τα όσα ανέφερε το 1979 ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ Γεώργιος Τομπάζος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ, ότι δηλαδή τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Μακάριος ήταν βέβαιοι ότι θα γινόταν πραξικόπημα, στοιχειοθέτησε η Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον φάκελο της Κύπρου διά του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια.

Σε συνέντευξη του στον Αδωνη Παλληκαρίδη, στην εφημερίδα "Σημερινή" (15.7.2009) ο Μαρίνος Σιζόπουλος, χωρίς να αποκαλύπτει -λόγω δέσμευσης στην Επιτροπή- από ποιον αντλούσε τις πληροφορίες, ανέφερε στηριζόμενος προφανώς στα όσα είχε ακούσει από τις δεκάδες των μαρτύρων που κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής, ότι πραγματικά ο Μακάριος γνώριζε για το πραξικόπημα.

Εγραψε ο Παλληκαρίδης:

"Συγκλονιστικά στοιχεία, άκρως απόρρητα όταν εκδηλώνονταν τα γεγονότα έχουν συγκεντρωθεί στο φάκελο της Κύπρου από τις εργασίες της ομώνυμης επιτροπής της κυπριακής Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε δυσκολία να αναφερθεί στο απόρρητο των καταθέσεων. Ανέλαβε δέσμευση, η εργασία να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και αυτό θα τηρηθεί επακριβώς, μας επισήμανε.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 45 πρωταγωνιστές της τραγικής περιόδου του 1974. Κάποιοι από το ένα "στρατόπεδο" και κάποιοι από το άλλο, κατέθεσαν λεπτομερειακά τη δική τους εκδοχή για γεγονότα που έζησαν και για καταστάσεις που περιέπεσαν στην αντίληψη τους. Ο χρόνος περνούσε, κάποιοι από αυτούς έφυγαν από τη ζωή. Ο τέως Πρόεδρος της δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατέθεσε δυο φορές στην Επιτροπή. Κρίθηκε ότι είχε πολλά να πει και να πσοσθέσει για την τραγική περίοδο. Ηταν δίπλα στον Μακάριο, έβλεπε και άκουε πολλά. Γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και κάποια από αυτά του εξομολογήθηκε εκ βάθους καρδίας ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο η επιροπή της Βουλής για το φάκελο της Κύπρου κατέγραψε τις μαρτυρίες του Γλαύκου Κληρίδη, του Βάσου Λυσσαρίδη, του Πάατροκλου Σταύρου, του Σταύρου Σταύρου Σύρου και πολλών άλλων. Κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν δύο φορές, συμπληρωματικά, για να μη μείνει τίποτε πίσω από το πολύτιμο υλικό και από τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Η Επιτροπή συγκέντρωσε μαζί με τις αφηγήσεις που έχουν καταγραφεί σε όλες τις μορφές έντυπη και ηλεκρονική -και πολύτιμα έγγραφα, που τεκμηριώνουν καταστάσεις και εκδοχές. Υπάρχουν έγγραφα όπως επιστολές, σημειώματα, ενολές με ιδιόχειρη γραφή, που φωτίζουν τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ενεργείας των πρωταγωνιστών.

Αυτό που συγκλονίζει σήμερα, ανήμερα της τραγικής επετείου του πραξικοπήματος, είναι η βαθιά πεποίθηση του Μαρίνου Σιζόπουλου απόρροια των καταθέσεων των 45 πρωταγωνιστών, ότι ο Μακάριος γνώριζε. Είχε τη βεβαιότητα ότι η χούντα των Αθηνών ετοίμαζε πραξικόπημα και θα το εξεδήλωνε με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Η κυρίαρχη άποψη στην Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ότι ο Μακάριος δεν ...πίστωνε τη χούντα με τόση ελαφρότητα, ώστε να προκαλέσει τους τούρκους με πραξικόπημα και μετά να μη μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο, που θα δεχόταν σίγουρα το κύμα της τουρκικής επίθεσης.

Ο Μακάριος λοιπόν, γνώριζε με βεβαιότητα ότι η χούντα είχε αποφασίσει για το πραξικόπημα, αλλά ανέμενε τον κατάλληλο χρόνο για την εκδήλωση του.

Απόρρητο έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή αποδεικνύει ότι και η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το πραξικόπημα. Η χούντα ζήτησε άδεια για να εκτοπίσει τον ανυπάκουο Μακάριο και οι Αμερικανοί σίγησαν δίνοντας, έτσι, το πράσινο φως.

Συγκλονιστικά στοχεία βαμμένα με αίμα..."