Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.74Ο Κ.Κυριακίδης αφηγείται ότι με τη έκρηξη του πραξικοπήματος τύπωσαν φυλλάδια με τον Ιεροδιάκονο του ναού τηςΑγίας ΒαρβάραςΚαϊμακλίου κα καλούσαν τον λαό σε αντίσταση,ενώ ένοπλα πολέμησαν τους πραξικοπηματίες στονΠεντάδρομο και στο Λ.Καφεκοπτείο.

S-2087

15.7.1974: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΩΣΑΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΒΑΡΑΣ ΚΑΙΜΑΚΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΩ ΕΝΟΠΛΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ

Ο Κωστας Κυριακίδης, από το Καϊμακλί, ήταν ένας από τους νέους που τάβαλαν με τους πραξικοπηματίες στο Καϊμακλί στις 15 Ιουλίου 1974.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Χαραυγή" (15.7.76) είπε ότι σαν ξέσπασε το πραξικόπημα "οι δρόμοι γέμισαν ένοπλους πραξικοπηματίες"

Πρόσθεσε:

" Πήγαμε με άλλους φίλους μου στο σπίτι του Ιεροδιάκονου της Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου ο οποίος διαβεβαίωσε για δύο πράγματα: Οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζει και δεύτερο ότι οι νόμιμες δυνάμεις του κράτους θα μας προμήθευαν με οπλισμό.

Αμέσως μετά θεωρήσαμε αναγκαίο να εκδώσουμε και φυλλάδιο. Ο ιερωμένος το έγραψε στη γραφομηχανή τονίζοντας σ'αυτό ότι ο Μακάριος ζει και καλούσαμε τον κόσμο σε αντίσταση. Ανέλαβα να το διανείμω και συγχρόνως να ειδοποιήσω και τους συντρόφους μου που μπορούσαν να κρατήσουν όπλα, να μαζευτούν στην πλατεία της Εκκλησίας της συνοικίας μας.

Σε λίγο έφθασαν στον καθορισμένο τόπο πολλοί νέοι στους οποίους δόθηκε κι' από ένα αυτόματο. Μερικοί πρότειναν να κατευθυνθούμε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Ομως άλλοι το θεώρησαν πολυ δύσκολο, αφού οι οι δρόμοι είχαν στο μεταξύ καταληφθεί από ένοπλους και μηχανοκίνητα ενώ είχε αρχίσει η πολιορκία της Αρχιεπισκοπής και η εναντίον της επίθεση".

Συνεχίζοντας τη διήγηση του ο Κυριακίδης ανέφερε ότι οι νέοι που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας σχημάτισαν δυο ένοπλες ομάδες. Η μια από αυτές πήγε στο παλαιό Λαϊκό Καφεκοπτείο και η άλλη στον λεγόμενο Πεντάδρομο Καϊμακλίου:

" Το απόγευμα σε μια συμπλοκή της αντιστασιακής μας ομάδας του Λαϊκού Καφεκοπτείου πληγώθηκε ο φίλος μου Αχιλλέας. Τα τραύματά του ήταν σοβαρά και αιμαρραγούσε συνεχώς. Ευτυχώς όμως επέζησε. Στις επόμενες ένοπλες συμπλοκές που έδωσαν οι αντιστασιακές ομάδες δεν είχαμε ούτε νεκρούς, ούτε τραυματίες. Συμπλοκές έγιναν πολλές και σε πολλά σημεία του προαστείου μας, ιδιαίτερα στα δυο προαναφερθέντα σημεία. Μάλιστα στον Πεντάδρομο ένα από τα πρωτοπαλλίκαρα της χούντας στην Κύπρο, ο τρανός υποπλοίαρχος Ντάνος (ο φασίστας τρομοκράτης του Γ. Νοσοκομείου) προσπάθησε να σπάσει την αντίσταση μας με πολυβόλα, αλλά γελοιοποιήθηκε από τα λεβεντόπαιδα που φύλαγαν εκεί και στο τέλος τράπηκε σε φυγή.

Την επομένη στις 4 μ.μ. είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός στρατού, μηχανοκίνητα και τάνκς γύρω από το Καϊμακλί και άρχισαν να βάλλουν αδιακρίτως. Ο στρατός προχωρούσε πια με όλες του τις δυνάμεις. Η συνέχιση της αντίστασης με τον ίδιο τρόπο θα ήταν μάταιη. Αποφασίσαμε ο καθένας να κρυφτεί και να δράσουμε αργότερα όταν θα μας εδίδετο νέα ευκαιρία.

Κρύψαμε τον οπλισμό μας και ο καθένας κρύφτηκε όσο το δυνατό πιο αφαλισμένα.

Την επομένη από τις 9.30 το πρωί άρχισαν και στην περιοχή μας οι συλλήψεις. Δεκάδες σύντροφοι σύρθηκαν στις Κ. Φυλακές και κακοποιήθηκαν.

Πολλοί διέφυγαν τη σύλληψη και ένας από αυτούς και εγώ που κυνηγημένος προσπαθούσα να βρω τρόπο να διαφύγω. Τα κατάφερα μέχρι το τέλος. Βέβαια οι πραξικοπηματίες την Τετάρτη 17.7.74 με επεσήμαναν. Οταν με πλησίασαν (κατόπιν προδοσίας φυσικά) μου ζήτησαν όπλα. Αρνήθηκα ότι έχω και αυτοί τότε με απείλησαν ότι "θα με εκτελούσαν εάν δεν τους παρέδιδα τον οπλισμό μου..." και ότι θα ξανάρθουν σε λίγο". Ομως εντελώς απροσδόκητα έμπαινε εκείνη τη στιγμή ο αδελφός μου ο Κόκος και τον παρέλαβαν αμέσως γιατί κι' αυτός ήταν στην "λίστα".