Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.74Λοκατζήδες ορμούν με 3 ΒΤβ στο Προεδρικό Μέγαρο.Ενας φρουρός τουΜεγάρου βάλλει εναντίον ενός από τα Αρματα Μεταφοράς Προσωπικού και το βλήμα αφού διαπερνά τη μηχανή μέχρι το θάλαμο του οχήματος, όπου βρίσκονται εθνοφρουροί, σκοτώνοντας 8 από αυτούς

S-2078

15.7.1974: ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ ΟΡΜΟΥΝ ΜΕ ΤΡΙΑ BTR ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ. ΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΑΛΛΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΛΑΜΟ ΤΟΥ ΟΧΗΜΤΟΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΟΚΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

Οι πραξικοπημιες χρησιμοποίησαν ακόμα και δόλο για να κάνουν τους νεαρούς εθνοφρουρούς να αναλάβουν δράση και να συνταχθούν μαζί τους στις 15 Ιουλίου 1974 κατά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Το περιοδικό "Εικόνες" με εκδότη τον Χαράλαμπο Αβδελλόπουλο, που ήταν γνωστό για τις καλές του πηγές στο τέταρτο τεύχος (8-21 Ιουλίου 1977) έγραψε ότι είχε στα χέρια του κατάθεση νερού λοκατζή που εκτελούσε τη θητεία του και πήρε μέρος στην επιχείρηση κατάληψη του προεδρικού.

Το περιοδικό δεν δημοσίευσε το όνομα του λοκατζή

"για ευνόητους λόγους" ενώ αφαίρεσε από αυτήν ορισμένα αποσπάσματα.

Πρόσθετε το περιοδικό:

"Δημοσιεύουμε την κατάθεση αυτούσια διατηρώντας το ύφος και τη λιτότητα της για να μη χαθεί η γνησιότητα της μέσα από την οποία βγαίνει αβίαστα ένα συγκινητικό συμπέρασμα: Οτι όσο κι' αν με δόλο οδήγησαν τα νεαρά κυπριόπουλα στο έγκλημα και παρ' όλη την πλύση εγκεφάλου που τους έκαναν για μήνες δεν κατόρθωσαν να αμβλύνουν την κρίση και να παραμορφώσουν την ψυχή τους. Γι' αυτό βλέπουμε μερικά από τα αμούστακα αυτά παιδιά την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να αντιδρούν ανθρώπινα αδιαφορώντας για τον θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχαν.

Ο νεαρός λοκατζής πριν από το πραξικόπημα υπηρετούσε στον 23ο λόχο της 32ας Μοίρας Καταδρομών που βρισκόταν τότε στον Αγιο Χρυσόστομο. Διοικητής του ήταν ο ελλαδίτης υπολοχαγός Π.Α.

Στις 3 το απόγευμα ης 13ης Ιουλίου 1974 ο διοικητής του κάλεσε τον λόχο του να συγκεντρωθεί γιατί θα μετεφέρετο στο στρατόπεδο της Τύμπου, όπου θα καθάριζαν τους θαλάμους για να μπουν μέσα νεοσύλλεκτοι. Πριν από αυτούς για την Τύμπου έφυγε ακόμα ένας λόχος με διοικητή τον ελλαδίτη υπολοχαγό Κ. Κ.

Στην Τύμπου ο Δοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Δ.Ν. διέταξε να πάνε μερικά άτομα από κάθε λόχο στην αποθήκη πυρομαχικών και θα γεμίσουν σφαιροθήκες με σφαίρες.

Στις 15 Ιουλίου γύρω στις 6.30 το πρωί οι λοκατζήδες συγκεντρώθηκαν στο ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος) όπου τους χώρισαν σε διμοιρίες και ομάδες και πήραν οπλισμό. Οι μεν απλοί στρατιώτες τυφέκια οι δε βαθμοφόροι αυτόματα Μ3.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήσαν οι ταγματάρχες Δ.Ν. (Διοικητής) Τ.Ν. (Υποδιοικητής) και οι υπολοχαγοί Π.Α, Π.Μ και Κ.Κ.- όλοι ελλαδίτες".

Αναφέρει στην κατάθεση του ο λοκατζής σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό:

" Μας έβαλαν μέσα σε φορτηγά αυτοκίνητα και μας πήραν στο στρατόπεδο ΒΜΗ. Στο ΒΜΗ μας συγκέντρωσαν σε ένα χώρο όπου υπήρχαν παρατεταγμένα 3 BTR. (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού) εδώ μας μίλησε ο Διοικητής του ΒΜΗ και ο Διοικητής μας

Δ.Ν. που μας είπαν ότι "Κατόπιν διαταγής του Συνταγματάρχη, θα πηγαίναμεν να εκτελέσωμεν μίαν αποστολήν". Δεν μας εξήγησαν τι αποστολή θα ήτο. Ακολούθως μας έβαλαν μέσα στα BTR. Εγώ μπήκα στο πρώτον μαζί με άλλα 19 άτομα δηλαδή όλοι 20. Μπήκε μέσα ο λοχαγός μας Α.Π., ο ανθυπολοχαγός Α.Π. κύπριος και άλλα 18 άτομα. Μέσα στο πρώτον BTR μπήκεν επίσης ο Υποδιοικητής μας, Ν.Τ., Ταγματάρχης. Μέσα στα άλλα δυο μπήκαν οι άλλοι λόχοι με τους διοικητές τους που ανέφερα πιο πάνω. Γύρω στις 8 το πρωί της 15ης Ιουλίου ξεκινήσαμε από το ΒΜΗ και τα 3 BTR.

Στο δρόμο ο υποδιοικητής μας είπε αν δούμε αστυνομικόν πάνω σε πολυκατοικίαν να τον πυροβολήσουμε.

Το ΒΤR το οποίον ήμουν εγώ μέσα, δηλαδή το πρώτον έφθασε έξω από την έξοδον του Προεδρικού Μεγάρου όπου είδα τον υποδιοικητή Ν.Τ. βγάζει το πιστόλι του και το θέτει στον κρόταφο του οδηγού του BTR και τον διατάζει να προχωρήσει.

Εν τω μεταξύ μπροστά μας από την έξοδον του Προεδρικού εμπήκεν ένα άρμα μάχης το οποίον άρχισε να ρίχνει βλήματα πάνω στο Μέγαρον, ένα άλλο έμεινε κοντά στο "ράουντ-αμπάουτ" της αγγλικής σχολής και άρχισε να βάζει και αυτό προς κάλυψη του δικού μας ΒΤR, το οποίον επροχώρησε μέσα στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη διαδρομή μας προς τα Γραφεία της αστυνομίας για να αποκόψουμε διαφυγήν αστυνομικών από την πίσω πλευρά του Προεδρικού και συγκεκριμένα μόλις φθάσαμεν απέναντι της εισόδου του μεγάρου όπου ήταν τα κανόνια, ένα βλήμα που έρριξαν οι αστυνομικοί κτύπησαν το BTR όπου και το τρύπησε από την μηχανή μέχρι πίσω που ήταν οι στρατιώτες, όπου και εφονεύθησαν οκτώ άτομα και ετραυματίσθησαν άλλα τέσσερα. Ο υποδιοικητής ετραυματίσθη σοβαρά το γόνατο, ο δε υπολοχαγός μας έχασε τρία δάκτυλα του αριστερού του χεριού.

Μόλις κατεβήκαμε κάτω από το πρώτο BTR εφονεύθη ο κύπριος ανθυπολοχαγός μας και ετραυματίσθη ένας στρατιώτης. Μετά τη μάχη εμάζεψα 13 άτομα νεκρούς τους οποίους και ετοποθετήσαμεν στο γρασίδι όπου ήτο το φυλάκιο εξόδου.

Σε μια στιγμή που ήρθα εκεί στο γρασίσι όπου ίστατο ο διοικητής μας Δ.Ν μαζί με άλλους στρατιώτες για να του αναφέρω ότι δεν εύρισκα "λαντ- ρόβερ" για μεταφοράν του υποδιοικητή και άλλων στρατιωτών με εφώναξε κοντά του και μου έδειξε ένα λοχία της Αστυνομίας που ήταν χαμαί πεσμένος στο γρασίδι και δυο άλλους αστυνομικούς να τους εκτελέσω. Μου είπεν επί λέξει: " Αυτοί εδώ (σημείωση είπε το επίθετο του λοκατζή) να τους εκτελέσεις αυτά τα καθάρματα".

Εγώ του είπα, κύριε διοικητά αρνούμαι τη διαταγή, δεν μπορώ να τους εκτελεσω... Αυτός μου είπε τσακίσου, φύγε πήγαινε να μαζέψεις τους τραυματίες. Εν τω μεταξύ τον άκοσυα να φωνάζει άλλον στρατιώτη και να τον διατάζει εκείνον να τους εκτελέσει".

Στην επιχείρηση εναντίον του προεδρικού, όπως λέει ο λοχατζής πήραν μέρος και αξιωματικοί και άνδρες της 31ης Μοίρας Καταδρομών. Τα ονόματα τους δεν τα γνωρίζει. Γνωρίζει όμως ότι σκοτώθηκε ο Ταγματάρχης και ένας λοχαγός της 32ας Μοίρας Καταδρομών.

Στη συνέχεια έθεσαν άλλη "αποστολή" το Λόκατζη. Λέει:

" Με διέταξαν να φυλάω τον υπουργό Χρήστο Βάκη και μου είπαν να μη του δώσω ούτε νερό ούτε τίποτα. Εγώ πράγματι επήγα και τον εφύλαξα, του έδωσα νερό και ήπιε και με δική μου πρωτοβουλία τον έστειλα στο Νοσοκομείο, διότι είδα ότι από την κεφαλή του έτρεχεν αίμα από κτύπημα που τον εκτύπησε ο διοικητής μας".