Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.7.1974: Ο Κώστας Μισιαούλης, αριστερών φρονημάτων, από το Τσέρι, πυροβολείται και τραυματίζεται από ενόπλους της ΕΟΚΑ Β και υποκύπτει στο μοιραίο αργότερα.

S-2075

17.7.1974: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΙ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΚΑΙ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

Οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν κατά το πραξικόπημα στις 19 Ιουλίου 1974 ("ΑΓΩΝ", "ΜΑΧΗ", "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" και "ΕΘΝΙΚΗ") περιλάμβαναν μόνο τα όσα είχε δηλώσει ο πραξικοπηματίας Πρόεδρος Νίκος Σαμψών και διάφορες πληροφορίες γύρω από το πραξικόπημα.

Καμιά αναφορά δεν γινόταν για τις διάφορες δολοφονίες που διέπραξαν οι πραξικοπηματίες τις δραματικές εκείνες ημέρες.

Ωστόσο οι πληροφορίες για τις δολοφονίες είχαν αρχίσει να διαρρέουν και κυκλοφορούσαν απο στόμα σε στόμα.

Μια από τις δολοφονίες ήταν εκείνη του Κώστα Μισιαούλη από το Τσέρι που έγινε υπό δραματικες συνθήκες όπως κατατέθηκε αργότερα στο δικαστήριο το Δεκέμβριο του 1979.

Στις 17 Ιουλίου 1974 το βράδυ, δυο μέρες μετά το πραξικόπημα μερικοί ένοπλοι κτυπούσαν την πόρτα του Κώστα Μισιαούλη, αριστερών φρονημάτων, στο Τσέρι.

Ο Μισιαούλης και η σύζυγος του ξύπνησαν έντρομοι και έτρεξαν προς τη πόρτα. Μπροστά πήγαινε η σύζυγος του και ακολουθούσε εκείνος. Οι ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα συνέλαβαν τον Μισιαούλη με τη δικαιολογία ότι είχε όπλα και τον οδήγησαν στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκονταν και άλλοι συγχωριανοί του που είχαν συλληφθεί προηγουμένως από ενόπλους της ΕΟΚΑ Β.

Οι ένοπλοι ανάγκασαν τους κρατουμένους τους να φωνάζουν "Ζήτω ο Νικόλαος Σαμψών" και "Ζήτω η Ενωσις".

Στη συνέχεια και πυροβολώντας στον αέρα οι ένοπλοι τους μετέφεραν λίγο έξω από το χωριό στην τοποθεσία "Κόκκινες" και κατέβασαν από το αυτοκίνητο τον Κώστα Μισιαούλη και τον συγχωριανό του Γεώργιο Κυριάκου Πίσση με απειλές και βρισιές.

Είπε ο Πίσσης:

"Oι οπλοφόροι διέταξαν εμένα κα τον Μισιαούλη να σταθούμε μπροστά από το λάντροβερ το οποίο μας συνόδεψε στην τοποθεσία εκείνη. Τα φώτα του λάντροβερ ήταν αναμμένα. ο Μισιαούλης στάθηκε δυο- τρία μέτρα μπροστά από το λάντροβερ και εγώ δυο- τρία μέτρα πίσω από τον Μισιαούλη. Στο "καπώ" του λάντροβερ καθόταν ένας ένοπλος και δυο άλλοι βρίσκονταν ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά. Εκείνος που καθόταν στο "καπώ" διέταξε τον Μισιαούλη να του παραδώσει τα όπλα που κατείχε. Ο Μισιαούλης δεν απάντησε και τότε οι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ.

Αυτός που ήταν πάνω στο "καπώ" έρριξε μια ριπή πάνω από τις κεφαλές μας. Επρόσεξα επίσης ότι από τα δεξιά του αυτοκινήτου ήλθε μια λάμψη πάνω στον Κώστα Μισιαούλη. Αυτός που βρισκόταν στα αριστερά του λάντροβερ με πυροβόλησε και η ριπή πέρασε από δίπλα μου.

Τότε είδα τον Κώστα Μισιαουλη να πέφτει "χαμαί" μπρούμυτα.

Ο Μισιαουλης εξακολουθούσε να βρίσκεται στο έδαφος όταν ήλθε αυτός που ήταν δεξιά και του φώναξε να σηκωθεί. Δεν απάντησε και τότε ο οπλοφόρος έβαλε το πόδι του πάνω στον ώμο του Μισιαούλη και τον γύρισε ανάσκελα. Πρόσεξα ότι "χαμαί" υπήρχε μια λάντα από αίμα και η κοιλιακή χώρα του Μισιαούλη ήταν γεμάτη από αίμα. Τοτε αυτός που ήταν πάνω στο "καπώ" ρώτησε ποιος τον έπαιξε. Αυτός που ήταν δεξιά του λάντροβερ είπε: "Εγώ τον έπαιξα".

Αμέσως αυτός που καθόταν στο "καπώ" έδωσε οδηγίες και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο.

Πριν μεταφερθεί ο Μισιαούλης στο Νοσοκομείο οι ένοπλοι υποχρέωσαν τον επίσης κρατούμενο Χριστάκη Παντελή Καμπούρη επίσης από το Τσέρι να σκύψει και να γλείψει το αίμα του Μισιαούλη.

Ο Μισιαούλης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματα του στις 22 του ίδιου μήνα".