Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5 15.7.1974: Οι πραξικοπηματίες αναγγέλλουν από το ελεγχόμενο ΡΙΚ ότι ο Μακάριος είναι ήδη νεκρός...

S-2061

15.7.1974: ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΡΙΚ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΝΕΚΡΟΣ...

Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος το ΡΙΚ καταλαμβάνεται από τους πραξικοπηματίες μαζί με το Αρχηγείο της Αστυνομίας και το Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας. Βρίσκονται και τα τρία κτίρια στην ίδια περιοχή στην Αγλαντζιά.

Με την κατάληψη του ΡΙΚ διακόπτεται αμέσως η μετάδοση του κανονικού προγράμματος και αρχίζει η μετάδοση εμβατηρίων και ανακοινώσεων με τις οποίες τονίζεται ότι η Εθνική Φρουρά επενέβη στην Κύπρο.

Το πρώτο ανακοινωθέν των χουντικών δεν βρέθηκε γιατί κταστράφηκε. Στο δεύτερο ανακοινωθέν αναφερόταν ότι ο Μακάριος ήταν ήδη νεκρός και ότι επεβλήθη κατ' οίκον περιορισμός:

"... Τονίζεται και πάλιν ότι το πρόβλημα είναι καθαρώς εσωτερικόν, είναι πρόβλημα ελληνικόν. Ηδη ο Μακάριος είναι νεκρός.

Καλούνται οι κατέχοντες όπλα όπως παραδώσουν ταύτα εις τας πλησιεστέρας στρατιωτικάς μονάδας. Και επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύεται πάσα κίνησις εις τας οδούς, πάσα κίνησις πεζών και οχημάτων, πλην των νοσοκομειακών οχημάτων".

Στη συνέχεια το ΡΙΚ μετέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση της αστυνομίας:

"Το Αρχηγείον της αστυνομίας εξέδωσε την ακόλουθον ημερησίαν διαταγήν:

Ενεκα της επελθούσης κυβερνητικής μεταβολής, η αρχηγία της Αστυνομίας ανετέθη εις τον μέχρι τούδε υπαρχηγόν κ. Πέτρον Ανδρέου. Ως εκ της θέσεως του ο αρχηγός εντέλλεται προς άπαντας αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και άνδρες της αστυνομικής δυνάμεως Κύπρου όπως πειθαρχήσουν εις την επιβολήν και επικράτησιν του νόμου και της τάξεως εις τη άπασαν την νήσον.

Οι αστυνομικοί διευθυνταί τμημάτων επαρχιών και οι Διοικηταί μονάδων και ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέον όπως συνεργάζωνται και πειθαρχούν μετά των τοπικών στρατιωτιών διοικητών τας εντολάς των οποίων δέον όπως εκτελούν πάραυτα.

Γνωστού όντος ότι αποστολή της αστυνομίας είναι η εμπέδωσις του νόμου και της τάξεως εντέλλονται άπαντες όπως αρθούν εις το ύψος των περιστάσεων ως Ελληνες διά την σωτηρίαν του ελληνισμού της Κύπρου. Οι απειθαρχούντες θα τιμωρούνται αυστηρώς".

Μέχρι το απόγευμα οι πραξικοπματίες ανήγγειλαν ότι έθεσαν την κατάσταση υπό τον έλεγχο τους:

" Επενέβη σήμερον η Εθνική Φρουρά για να σταματήση τον αδελφοκτόνον πόλεμον μεταξύ των Ελλήνων. Πάσα αντίστασις εις την νήσον έχει εκλείψει. ο κύριος σκοπός της Εθνικής Φρουράς είναι η επιβολή της τάξεως. Το θέμα είναι εσωτερικόν μεταξύ των Ελλήνων και μόνον. Η Εθνική Φρουρά αυτήν την στιγμήν είναι κυρία της καταστάσεως.

Ο Μακάριος είναι νεκρός. Τονίζεται και πάλιν ότι το θέμα είναι εσωτερικόν μεταξύ των Ελλήνων."

Οταν το απόγεμα της 15ης Ιουλίου έφθασε η είδηση ότι ο Μακάριος βρικόταν στη ζωή κυκλοφόρησαν φυλλάδια με τα οποία καλείτο ο λαός σε συλλαλητήριο.

Σε απάντηση το ΡΙΚ μετέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

" Οδηγίες προς τους πολίτες: Ειδοποιείται το κοινόν όπως παραμένη εντός των οικιών. Να μη πειθαρχήση εις τυχόν παραπλανητικάς εντολάς διά κάθοδον εις συλλαλητήριον. Η Εθνική Φρουρά είναι αποφασισμένη να επιβάλη την τάξιν. Απαγορεύεται η κυκλοφορία καθ' όλον το εικοσιτετράωρον, πλην των διατασσομένων νοσοκομειακών οχημάτων.

Οι υπάλληλοι της ΣΥΤΑ είναι όλοι εν ασφαλεία".

Αλλες δυο ανακοινώσεις αναφέρονταν στους κρατούμενους και στην επιστράτευση εφέδρων αξιωματικών:

- "Εκ του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοινούται προς τας οικογενείας των μέχρι σήμερον κρατουμένων ότι άπαντες εξήλθον των φυλακών και χαίρουν άκρας υγείας".

- "Η Εθνική Φρουρά καλεί άπαντας τους εφέδρους αξιωματικούς όπως το ταχύτερον προσέλθουν εν στολή στα γραφεία του συνδέσμου των εν Λευκωσία έναντι της Λέσχης ΕΛΔΥΚ".