Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.4.74ΤοΠαγκύπριοΣυνέδριο τουΑΚΕΛ σε πολιτική διακήρυξη του καλεί τονΚυπριακό λαό σε ενότητα για εθνική σωτηρία τηςΚύπρου και για μιαΚύπρο πλήρως ανεξάρτητη και αδέσμευτη, ενώ διαδηλώνει τη συμπαράσταση του στονΜακάριο στον αγώνα εναντίον της διχοτόμησης

S-2038

28.4.1974: ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

Το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ολοκληρώθηκε με την έγκριση πολιτικής διακήρυξης με την αποία εκφραζόταν η αποφασιστική συμπαράσταση στον Πρόεδρο Μακάριο και η αντίθεση στο διχοτόμηση, τον φανατισμό και τις βάσεις.

Αναφερόταν στην πολιτική διακήρυξη:

Πατριωτικέ Λαέ της Κύπρου,

Μήνυμα αδελφικής αγωνιστικής αλλελεγγύης και συμπαράστασης προς τους υπέροχους και πατριωτικούς σου αγώνες για τη σωτηρία της Κύπρου μας απευθύνει το ΧΙΙΙ Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, μήνυμα μαχητικής επαγρύπνησης μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την ανεξαρτησία της Κύπρου, τον ελεύθερο και ειρηνικό δημοκρατικό σου βίο, τις επιτεύξεις σου στον χώρο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

ΤΟ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού, βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα σου, κομμάτι της μαχητικής εργατικής τάξης, της πολυβασανισμένης αγροτιάς και προοδευτικής διανόησης του τόπου μας, γέννημα και δημιούργημα μιας ιστορικής ανάγκης για ένα λεύτερο, δημιουργικά χαρούμενο μέλλον, απευθύνεται προς σε, με την ευκαιρία του ΧΙΙΙ Παγκυπρίου Συνεδρίου του, και σε προσκαλεί να συνεχίσεις ακόμη και αποφασιστικά με μεγαλύτερο σθένος και καυστικότητα, τους ευγενικούς πολιτικο- οικονομικούς και κοινωνικούς σου αγώνες για την προάσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων σου για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική προκοπή.

ΟΙ ΕΧΡΘΟΙ της Κ∩πρου, οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους, δεν έπαυσαν να συνωμοτούν και ν' απεργάζονται την καταστροφή της Κύπρου. Επιδιώκουν και θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε πολεμικά προγεφυρύρωμα τους κατά την εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων και των προοδευτικών αραβικών καθεστώτων του Μέσανατολικού χώρου. Στρατηγική επιδίωξη τους ήταν και παραμένει η ληστρική εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου των χωρών της περιοχής και η Κύπρος- ιδιαίτερα τώρα με την επικείμενη επαναλειτουργία της διώρυγας του Σουέζ- προσλαμβάνει γι' αυτούς ιδιαίτερη σημασία. Μηχανεύονται γι' αυτά και θέτουν σε εφαρμογή αλλεπάλληλα σχέδια υπόσκαψης του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οργανώνουν χρηματοδοτούν και καθοδηγούν την ένοπλη τρομοκρατία. Ενισχύουν και συντηρούν οικονομικά τον έξαλλο τύπο και τη ξέφρενη αδελφοκτόνα προπαγάνδα. Απειλούν και καταπατούν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας. Διέπραξαν και σχεδιάζουν πολιτικές δολοφονίες. Οργάνωσαν αλλεπάλληλες απόπειρες κατά της ζωής του αιρετού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Μάχονται απεγνωσμένα να διχάσουν τις πατριωτικές απελευθερωωτικές του δυνάμεις που στέκουν εμπόδιο στα εθνοκτόνα φασιστικά τους σχέδια. Ανεμίζουν συνεχώς τον ξεφτισμένο μπαμπούλα του κομμουνισμού για να δημιουργήσουν συνθήκες διχόνοιας και εμφύλιας διαμάχης. Επιδίδονται σε ανήθικη εκμετάλλευση των εθνικών αισθημάτων της νεολαίας και συνθηματολογώντας για άμεση "Ενωσιν" προσπαθούν να συγκαλύψουν τα επαίσχυντα σατανικά σχέδια τους για διαμελισμό της Κύπρου.

ΒΑΛΘΗΚΑΝ να διαβρώσουν την Κυπριακή Εθνοφρουρά, στην οποία κατατάσσονται τα παιδιά σου, για την άμυνα της Πατρίδας. Οργανώνουν μέσα σ' αυτή παραστρατιωτικές ομάδες και προσπαθούν να την εμπλέξουν και να την παρασύρουν στις αντεθνικές συνωμοτικές τρομοκρατικές ραδιουργίες τους, υποσκάπτοντας έτσι την υψηλή αποστολή της. Κλέβουν τα όπλα της Κυπριακής Εθνοφρουράς που προορίζονται για την άμυνα κατά των εχθρών της Κύπρου την αποδυναμώνουν και παίζουν έτσι το παιγνιδι των ιμπεριαλιστών.

Εργάτες.

Υπάλληλοι,

Αγρότες και διανοούμενοι,

Εργαζόμενοι της Κύπρου,

Πατριωτικέ Λαέ,

Οι στιγμές που περνούμε είναι ιστορικές, είναι κρίσιμες. Το φάσμα της ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας για κατάλυση της αδέσμευτης Κυπριακής Δημοκρατίας για διαμερισμό και μετατροπή της Κύπρου σε στρατηγικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, δεν έπαυσε να πλανάται απειλητικά πάνω από το μαρτυρικό, και πολύπαθο νησί μας.

Το ΑΚΕΛ ολόρθο πάντα στις επαλξεις της αντιϊμπριαλιστικής πάλης πρωτοπόρο στους αγώνες για τη λευτεριά και τη δημοκρατία, σαλπίζει το προσκλητήριο του παλλαϊκού πατριωτικού συναγερμού, το προσκλητήριο της πιο πλατιάς, της ολόπλευρης πατριωτικής ενότητας, της μαχητικής εναντίωσης και πάλης για να συντριβούν τα ποικιλώνυμα ανατρεπτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και των μισθοφόρων οργάνων τους.

Σηκώστε το ανάστημα μας σταθερά και αποφασιστικά κατά της ιμπεριαλιστικής επιβουλής. Για να ματαιωθούν τα σατανικά σχέδια για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Για να διαφυλαχθεί και να περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου. Συσπειρωθείτε ακόμη πιο αποφασιστικά γύρω από τον αιρετό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και δόστε όλες σας τις δυνάμεις, σφυρηλατώντας το πανίσχυρο όπλο της παλλαϊκής πατριωτικής ενότητας, για μια δημοκρατική αδέσμευτη, εδαφικά ακέραιη, πλήρως ανεξάρτητη, ενιαία, και αποστρατικοποιημένη Κύπρο. Ενωθείτε όλοι για να συντριβεί και να εξαλειφθεί από κάθε γωνιά της Κύπρου ή ξενόπνευστη ξενοσυντήρητη φασιστική τρομοκρατία και συνωμοσία, για ν' αποκατασταθούν η δημοκρατική τάξη, η ομαλότητα και ειρήνη σ'όλη την Κύπρο.

ΕΝΩΣΤΕ όλοι τις προσπάθειες σας για να συνεχίσουν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες προς εξαίρεση μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, για να επικρατήσει η κατανόηση η αμοιβία συνεργασία και η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων εργαζομένων της Κύπρου. Παντού ας ακουστεί η αλήθεια κι' ας πρυτανεύσουν η λογική και η σύνεση. Το Κυπριακό δεν θα μας το λύσουν οι ξένοι- όποιοι κι' αν είναι. Το Κυπριακό θα το λύσουμε μόνοι μας, εμείς οι κύπριοι, στην τράπεζα των ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με τη στρατιωτική αντιπαράθεση και την αιματοχυσία. Η ένοπλη σύγκρουση και τα στρατιωτικά μέτρα θα τα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο, θα ενισχύσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτούς που απεργάζονται την διχοτόμηση και θα δώσουν την ευκαιρία στους λογής, λογής εχθρούς της Κύπρου να παίξουν ελεύθερα το παιγνιδι τους σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρυ και του λαού της.

ΠΑΝΤΟΥ ας υψωθεί το λάβαρο της συναδέλφωσης ανάμεσα σ' ολους τους Ελληνες πατριώτες- ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση ή κομματική ένταξη, το λάβαρο της ειρηνικής συμβίωσης της συναδέλφωσης και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου.

ΕΜΠΡΟΣ. Να απομονώσουμε τους κράχτες της διαίρεσης και του εμφυλίου σπαραγμού, τους ξενοκίνητους πράκτορες των ιμπριαλιστικών συμφερόντων στην Κύπρο, είτε Ελληνες είναι αυτοί είτε Τούρκοι, που με την Ενωσιολογία από τη μια και την ομοσπονδολογία από την άλλη επιδιώκουν ουσιαστικά τον ίδιο σκοπό: Τη ναρκοθέτηση των ενδοκυπριακών συνομιλιών, τη ματαίωση της διευθέτησης του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, τον εκτροχιασμό του από τη μόνη ορθή και ενδεδειγμένη διαδικαστική πορεία στην εκτροπή προς τυχοδιωκτικές περιπέτειες βίας και στρατιωτικής σύγρουσης για να επιτύχουν έτσι εύκολα την ξένη Νατοϊκή επεμβαση και τον διαμελισμό της Κύπρου.

Συμπατριώτες Τούρκοι εργάτες και εργαζόμενοι,

ΤΟ ΑΚΕΛ κόμμα όλων των εργαζομένων της Κύπρου απευθύνει σε σας αδελφκκά αγωνιστικό χαιρετισμό. Τα προβλήματα των εργαζομένων της Κύπρου, είνα προβλήματα κοινά και για τους Ελληνες και για τους Τούρκους. Μας ενώνουν κοινά συμφέροντα, κοινοί αγώνες κι' επιδιώξεις. Ενωμένοι κι αδελφωμένοι- Ελληνες και Τούρκοι εργαζόμενοι- ας εργασθούμε για να περάσουν τα τείχη της καχυποψίας και της δυσπιστίας που έστησαν ανάμεσα μας, οι αντιδραστικές δυνάμεις- ο ιμπεριαλισμός για να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού και μαζί να κτίσουμε ένα δημοκρατικό ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,

Εργάτες, Υπάλληλοι, Αγρότες, Επιστήμονες,

Ανθρωποι των Γραμμμάτων της Τέχνης και της διανόησης,

Μικρολεπαγγελματίες και Βιοτέχνες,

Η Κύπρος έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, απόλυτη ανάγκη από ησυχία και ομαλότητα για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της.

Η Κυπριακή οικονομία δέχεται τις συνέπειες της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που την επέτεινε η πρόσφατη ενεργειακή κρίση συνέπειες που σε συνδυασμό με τς σοβαρότατες επιπτώσεις της πρωτοφανούς ανομβρίας στην Κύπρο αποτελούν τα αξιόλογα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Οι καπιταλιστικές πληθωριστικές πιέσεις και οι συνέπειες της ανομβρίας στην Κύπρο, απειλούν το βιοτικό σας επίπεδο, τις κατακτήσεις σας, τα δικαιώματα σας. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα αυτά είναι καρπός σκληρών, μακρόχρονων αγώνων και αιματηρών θυσιών και πρέπει να προστατευθούν και να επεκταθούν. Μην επιτρέψετε να παραβιασθούν και να χαθούν. Ενωθείτε κι αγωνισθείτε για την περιφρούρηση τους.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,

Το ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ Κόμμα του εργαζομένου Λαού με την πλούσια αγωνιστική πείρα που διαθέτει, με τη συνέπεια που πάντα το χαρακτηρίζει, σας καλεί σε ενότητα και αγώνα για την περιφρούρηση και επέκταση των κατακτήσεων σας. Περιφρονείστε και απομονώστε τους διασπαστές κι' όλους εκείνους που σκοπό έχουν τη δημαγωγία για να προωθήσουν τα ανίερα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο Πυκνώστε τις επαγγελματικές σας οργανώαεις, ενωθείτε και αγωνισθείτε για ένα καλύτερο μέλλον:

-Για να χαλιναγωγηθούν οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών.

- Για μια δικαιότερη κατανομή και ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος.

- Για την αναπροσαρμογή της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής προς όφελος, των φτωχότερων εργαζομένων στρωμάτων.

- Γιά την πιο αποτελεσματική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε σαν εργατοϋπάλληλοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι σαν επιστήμονες, σαν εκπαιδευτικοί, σαν επιστήμονες, σαν εκπαδευτικοί, σαν μητέρες σαν νεολαία.

- Για φτηνή προσιτή στα εργαζόμενα στρώματα οικιακή και επαγγελματική στέγη.

- Για ένα πλήρες κρατικό σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να περιλαμβάνει την δωρεάν ιατροφακακευτική περίθαλψη και αυξημένες παροχές ωφελήματα προς όλους τους σαφαλισμένους.

- Για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την παροχλη δωρεάν παιδείας σ' ολες τις βαθμίδες της Μέσης Εκπαίδευσης.

Πατριωτικέ Λαέ της Κύπρου,

ΖΟΥΜΕ σε μια περίοδο ιστορικών κοσμογονικών κοινωνικών αλλαγών και πολιτικών ανακατατάξεων σε παγκόσμια κλίμακα. Κάτω από την πανίσχυρη θέληση και τη μαχητική αποφασιστικότητα των λαών, ο πάγιος της φυχροπολεμικής έντασης έσπασε, υποχωρεί κι' ο ήλιος της διεθνούς ύφεσης και ειρηνικής συνύπαρξης άρχισε να θερμαίνει τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Παντού σ' όλες τις ηπείρους και ιδιαίτερα στην Ευρώπη το κάλεσμα για ειρηνική συνεργασία και ασφάλεια, βρίσκει συνεχώς και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Οι φιλοπόλεμες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού υποχρεώνονται σε διαρκή υποχώρηση. Το παγκόσμιο ιμπεριλιστικό σύστημα, παραδέρνει μέσα στη δίνη των αντιθέσεων του και τα συμπτώματα της ιμπεριαλιστικής ηθικο- πολιτικής και οικονομικό- κοινωνικής σήψης γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας κανούργιας εποχής της εποχής των λαών, της εποχής των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας της ειρήνης, της εποχής του σοσιαλισμού- κομμουνισμού. Σ' αυτόν τον πανανθρώπινο αγώνα για την επικράτηση των πιο υψηλών ανθρωπιστικών ιδεωδών της ειρήνης, της δημοκρατίας και της λεφτεριάς, κι' ο δικός μας αγώνας, ο αγώνας του Κυπριακού λαού, αποτελεί ένα αδιαχώριστο κι ανεκτίμητο κομμάτι.

Αντιπαλεύουμε τον ιμπεριαλισμό και το απάνθρωπο ανήθικο σύστημα του. Αγωνιζόμαστε για μια Κ'υπρο ελεύθερη, ειρηνική, ενιαία εδαφικά ακέραιη, δημοκρατική κι' αποστρατικοποιημένη για μια Κύπρο που να σκεπάζει στοργικά κι ευτυχισμένα όλα τα παιδιά της- ανεξάρτητα από δικαιολογίες, κόμματα, θρησκευτικές ή εθνικές διαφορές. Μαχόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, για την κοινωνική πρόοδο, για τη δικαιοσύηνη, για την πραγματική ευτυχία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και στον αγώνα μας, αυτό, δεν είμαστε μόνοι μας συμπαραστέκουν, μας υποστηρίζουν και μας βοηθούν όλοι οι φιλελεύθεροι και προοδευτικοί λαοί του κόσμου, όλες οι σοσιαλιστικές χώρες μ' επικεφαλής την πρωτοπόρα και πανίσχυρη, Ενωση Σοβιετικώνσ Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

- Εμπρος. Ολοι και όλες ενωμένοι για την εθνική σωτηρία της Κύπρου.

- Εμπρος. Ολοι για μια Κύπρο πλήρως ανεξάρτητη, κι αδέσμευτη από οποιεσδήποτε, ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις.

- Ολοι και όλες για μια λεύτερη, ευτυχισμένη ζωή.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΧΙΙΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

28 Απριλίου, 1974.