Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.7.1974: Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στον Πρόεδρο Μακάριο στην αναμέτρηση του με την χούντα και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την ανεξαρτησία του Κυπριακού κράτους.

S-S027

8.7.1974: ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΕΒΑΣΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στην αναμέτρηση του με την χούντα ο Πρόεδρος Μακάριος έτυχε ευρείας υποστήριξης στις 8 Ιουλίου 1974 τόσο από τους Ελλαδίτες Πολιτικούς όσο και τα κυπριακά κόμματα τα οποία φόρτωσαν την πλήρη ευθύνη για την κρίση στη χούντα.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τέως Πρωθυπουργός δήλωσε:

"Εκορυφώθη η κρίσις εις τας σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Αλλ' εκορυφώθη ταυτοχρόνως και ο κίνδυνος ρήξεως των ηθικών δεσμών μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Τον κίνδυνον αυτόν είχα ήδη επισημάνει προ τριών ετών.

Η σιωπή μου επί της κρίσεως εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις και εις τας σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας οφείλεται εις την επιθυμίαν μου να αποφευχθή η μεταφορά των μεγάλων αυτών εθνικών προβλημάτων εις τον χώρον, τον τόσον πολύ άλλωστε βεβαρημένον- των εσωτερικών προβλημάτων ή αντιθέσεων.

Δυστυχώς δεν έχω το δικαίωμα να εξακολουθήσω να σιωπώ. Θα είπω την αλήθειαν αλλ' όχι όλην. Πρώτον διότι δεν γνωρίζω όλην την αλήθειαν και δεύτερον διότι σέβομαι την εξαιρετικήν κρισιμότητα των περιστάσεων.

Αι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας: Είχον σημειωθή επανειλημμέναι κρίσεις εις τας σχέσεις των δυο χωρών και προ του Απριλίου του 1967. Κατωρθώσαμεν από του Δεκεμβρίου 1964 μέχρι και της 21ης Απριλίου 1967 να διατηρήσωμεν με βάσιν την κοινήν γραμμήν Αθηνών-Λευκωσίας την παρουσίαν της Ελλάδος εις Κύπρον, δυναμικήν ισορροπίαν μεταξύ ημών και της Τουρκίας.

Τούτο ωφείλετο κατά μέγα μέρος εις το γεγονός ότι από της μεγάλης κρίσεως του 1963 ουδεμία σοβαρά απόφασις των ελληνικών Κυβερνήσεων επί του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων είχε ληφθή χωρίς Συμβούλιον του Στέμματος, ευρείας πολιτικής συμμετοχής ή τουλάχιστον (τούτο συνέβη επανειλημμένως μετά το θέρος 1964) χωρίς συνεννόησιν του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και των αρμοδίων υπουργών του, με εμέ, ως αρχηγόν του δευτέρου μεγάλου πολιτικού κόμματος.

Μετά την 21ην Απριλίου 1967, η κρίσις εις τας ελληνοτουρκικας σχέσεις ωδήγησε, παρά την κωμωδίαν της περιφήμου συναντήσεως εις τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εις τα γνωστά οδυνηρά γεγονότα του Νοεμβρίου του 1967.

Η νέα οξυτάτη κρίσις που εξεδηλώθη με επίκεντρον το Αιγαίον κατά τους τελευταίους οκτώ μήνας έχει βεβαίως αποκλειστικήν πηγήν και αιτίαν μίαν απαράδεκτον αξίωσιν της Αγκύρας. Εις τούτο είναι όλοι οι Ελληνες σύμφωνοι. Αλλά δεν γνωρίζω πως εγένετο από του Δεκεμβρίου και εντεύθεν ο χειρισμός του ζητήματος, από ελληνικής πλευράς.

Τα πάντα γίνονται εν τω κρυπτώ, ως εάν οι άνευ εξουσιοδοτήσεως του ελληνικού λαού, διαχειριζόμενοι την τύχην του Εθνους, είναι υπό του θεού τοποθετημένοι εις την εξουσίαν".

Αι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκπροσωπεί αναμφισβητήτως την μεγάλη πλειοψηφίαν των Ελλήνων της Κύπρου. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπήρξε ούτε προ του Απριλίου 1967 πάντοτε και εις όλας τας περιπτώσεις εύκολος η συνεργασία των Αθηνών μαζί του. Αλλά με πρόθυμον συμβολήν και του ιδίου διακρινομένου διά την μεγάλην οξυδέρκειαν και σωφροσύνην του, εξευρίσκετο πάντοτε τρόπος εναρμονίσεως των απόψεων Αθηνών- Λευκωσίας.

Η έκκλησις εις την οποίαν προέβη προ τριών ετών να γίνη σεβαστή εκ μέρους των Αθηνών η ιστορική αποστολή του δυστυχώς δεν εισηκούσθη.

Ευρισκόμεθα τώρα ενώπιον μιας τραγικής εμπλοκής. Τον Δεκέμβριον του 1967 αναχώρησαν αι στρατιωτικαί δυνάμεις εκτός της ΕΛΔΥΚ που είχον σταλή εξ Ελλάδος εις την Κύπρον με αξίωσιν της Τουρκίας.

Τώρα εφθάσαμεν εις το θλιβερώτατον σημείον να αξιοί ο Ελλην αρχηγός του Κυπριακού κράτους την απομάκρυνσιν μεγάλου αριθμού των πλαισιούντων την Εθνικήν Φρουράν Ελλήνων Αξιωαματικών.

Πταίει τάχα ο Αρχιεπίσκοπος διά την απόφασιν που έλαβε; Εξ όσων γνωρίζω όχι. Εις την απόφασιν του τον ωδήγησεν η πολιτική των Αθηνών. Τι επιδιώκουν εις την Κύπρον οι κυβερνώντες εν Ελλάδι; Είναι αδύνατον να απαντήσω εις το ερώτημα τούτο. Φοβούμαι ακόμη και να μαντεύσω τους πραγματικούς σκοπούς των. Βέβαιον είναι ότι ο Ελληνισμός με την απειλουμένην δραματικήν θραύσιν του εθνικού δεσμού Αθηνών- Λευκωσίας εισέρχεται εις μίαν κρίσιν απροβλέπτων και αποσμετρήτων συνεπειών και μάλιστα καθ' ην ώραν έχει οξυνθή η κρίσις εις τας σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας.

Αποδίδω μεγίστην σημασίαν (και τούτο εν ονόματι του Ελληνισμού ως ενιαίας ακαταλύτου στοργικής πραγματικότητος) εις την αποκατάστασιν αρμονικών σχέσεων μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας, αποκατάστασιν που πρϋποθέτει τον ειλικρινή εκ μέρους των Αθηνών σεβασμόν της ανεξαρτησίας του Κυπριακού κράτους".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΛΑΡΙΝΟΣ: Ο Κωνσταντίνος Πιλαρινός εκ μέρους της ΕΡΕ Εξωτερικού προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

" Αποκορύφωμα της εγκληματικής ανευθυνότητος των κρατούντων είναι αι απίθανοι κατηγορίαι του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η χούντα αφού προηγουμένως τραυμάτισε το κύρος των Ελλήνων Αξιωματικών πλησίασε όσο ποτέ άλλοτε (μετά το ξεπούλημα και του Βορειοηπειρωτικού) την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Το Εθνος κινδυνεύει. Η επαγρύπνησις και η υπεύθυνη κοινή δράση είναι το καθήκον μας".

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ Ανδρέας Παπανδρέου απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο Μακάριο:

"Χαιρετίζουμε αδιάλλακτη στάση σας και απόφαση για αναμέτρηση με τη χούντα των Αθηνών, τους πράκτορες της αμερικανικής κατοχής στην Ελλάδα. Ο λαός της Ελλλαδας και ο ελληνισμός της Κύπρου θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα για την αυτοδιάθεση μας, την εθνική μας ανεξαρτησία και την αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία. Ο λαος θα νικήσει".

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ: Ο τέως Υπουργός Γ. Μαύρος (Ε.Κ.) δήλωσε: "Δύο σημαντικώτατα γεγονότα μαρτυρούν την έκτασιν και το βάθος της εθνικής κρίσεως εις την οποίαν περιήγαγε την χώραν η επταετής δικτατορία.

Αι συγκλονιστικαί καταγγελίαι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά του καθεστώτος των Αθηνών και προβολή υπό της Αγκύρας αβασίμων αξιώσεων εις βάρος νομίμων και διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της χώρας.

Καθ' ην στιγμήν η διπλή αυτή κρίσις συγκρατεί την προσοχήν της διεθνούς κοινής γνώμης, ο ελληνικός λαός τηρείται επιμελώς απληροφόρητος και αναγκάζεται να προσφύγη εις τους ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ακριβώς έπραττε κατά την διάρκειαν της εχθρικής κατοχής. Πρέπει να γίνη από όλους κατανοητόν ότι πάσα προσπάθεια αποτροπής της Συνταγματικής τάξεως εις την Κύπρον οδηγεί αφεύκτως εις την διχοτόμησιν".

ΤΟ ΑΚΕΛ: Στη Λευκωσία το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διακήρυξε ύστερα παό συνεδρία του την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Μακάριο και προειδοποίησε τους επίδοξους πραξικοπηματίες ότι οποιαδήποτε απόπειρα τους προς κατάλυση του κυπριακού κράτους θα συναντήσει όχι μόνον την αποφασιστική αντίσταση του λαού και των ενόπλων δυνάμεων του, αλλά και εκείνην των πολυπληθών φίλων και υποστηρικτών του προέδρου Μακαρίου στο εξωτερικό με επικεφαλής τη Σοβιετική Ενωση.

Ανέφερε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ:

" Η ιμπεριαλιστική συνωμοσία κατά της Κύπρου με προαγωγή, χρηματοδότη και καθοδηγητή το δικτατορικό στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών και με εκτελεστικό όργανο την ΕΟΚΑ Β κλιμάκωσε την τρομοκρατική της δραστηριότητα και προετοιμαζόταν για τον τελικό γύρο ενάντια στις δυνάμεις της δημοκρατίας και της Κύπρου.

Η πρόσφατη τρομοκρατική έξαρση του συνδικάτου του εγκλήματος με τις πολιτικές δολοφονίες τις ανατινάξεις κυβερνητικών συνεργατικών και ιδιωτικών κτιρίων, δεν ήταν παρά το προοίμιο της οριστικής αναμέτρησης με τις δυνάμεις της δημοκρατίας για την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας.

Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο ήταν και παραμένει η ανατροπή και εξόντωση του Προέδρου Μακαρίου, η κατάληψη της εξουσίας από τους φανατικούς κύκλους της άκρας δεξιάς με στόχο πάντα την διχοτόμηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε νατοϊκό, ιπεριαλιστικό ορμητήριο.

Την ανάπαυλα που μεσολάβησε μετά τον θάνατο του Γρίβα και τα μέτρα επιείκειας της κυβέρνησης, η ΕΟΚΑ Β και οι Ελλαδίτες καθοδηγητές της τα εκμεταλλεύτηκαν για να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους, να προμηθευθούν περισσότερο οπλισμό και να τελειοποιήσουν τα εγκληματικά σχέδια τους.

Ο νέος γύρος βίας και τρομοκρατίας από μέρους της ΕΟΚΑ Β απέβλεπε στη δημιουργία χάους και αναρχίας και στην επέμβαση των "εγγυητριών δυνάμεων" υπό το πρόσχημα ότι η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας είναι ανίσχυρη να επιβάλει τον νόμο και τη τάξη.

Ο εγκέφαλος που συνέλαβε και οργάνωσε τις δολοφονίες και όλες τις άλλες τρομοκρατικές ενέργειες ήλπιζε ότι θα υπάρξουν αντίποινα από μέρους υποστηρικτών της κυβέρνησης για να δημιουργηθούν έτσι ηθικά ερείσματα για τους εγκληματίες τρομοκράτες προς προώθηση των σχεδίων τους.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αντίποινα άφησε τους τρομοκράτες τρομερά εκτεθειμένους και συνέβαλε ώστε πολλές μάζες, που στο παρελθόν είχαν κάποια σύγχυση και εξίσωναν την βία με την αντιβία να κατανοήσουν τα εγκληματατικά σχέδια της ΕΟΚΑ Β.

Η έγκαιρη κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις που διενήργησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας κατά των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ Β ενίσχυσαν το έργο του Προέδρου Μακαρίου και της Κυβέρνησης και συνέβαλαν στην ολοκλήρωσιν των μέτρων κατά της βίας και της τρομοκρατίας.

Τα έγγραφα που έπεσαν στα χέρια της κυβέρνησης πιστοποίησαν πέραν πάσης αμφιβολίας εκείνο που ο λαός από καιρό πίστευε, πως τα νήματα της συνωμοσίας κινούν παράγοντες του στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών μέσω Ελλαδιτών αξιωματικών στην κυπριακή Εθνοφρουρά.

Τα έγγραφα αυτά βοήθησαν τον Πρόεδρο Μακάριο να αποκαλύψει το μέγεθος και τις ρίζες της συνωμοσίας κατά της Κύπρου,

Η επιστολή του Προέδρου Μακαρίου προς τον Στρατηγόν Γκιζίκη που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της περ. Κυριακής συνιστά το μεγάλο κατηγορώ της Κύπρου εναντίον των ιθυνόντων κύκλων του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών που οργανώνουν και κατευθύνουν τις τρομοκρατικές ανατρεπτικές ενέργειες της ΕΟΚΑ Β.

Με αδιάσειστα στοιχεία που βρίκονται στα χέρια της κυπριακής Κυβέρνησης αποδεκνύεται ότι οι ιθύνοντες του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών μετέτρεψαν την κυπριακή Εθνφρουρά σε εκτροφείο βίας, τρομοκρατίας και ανατρεπτικών ενεργειών κατά της νόμιμης δημοκρατικής κυβέρνησης και της Κύπρου.

Τα αποκαλυπτήρια των συνομοτών που έκαμε τόσο πειστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φανέρωσε τη διπλοπροσωπία της στρατιωτικής Κυβέρνησης των Αθηνών: Υποστηρικτές των ενδοκυπριακών συνομιλιών και φίλος της Κυπριακής Κυβέρνησης από τη μια, υπονομευτής αυτών των συνομιλιών και οργανωτής και καθοδηγητής της βίας και τρομοκρατίας για την ανατροπή του προέδρου Μακαρίου και της Κυβέρνητησης του από την άλλη.

Οι καταγγελίες καταπέλτης του Προέδρου Μακαρίου έχουν πείσει και τους πλέον αφελείς ότι πίσω από την τρομοκρατική ανατρεπτική δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β κρύβεται το στρατιωτικό δικτακτορικό κεθεστώς που πάνω από 7 χρόνια καταπιέζει και κατατυραννεί τον αδελφό ελληνικό λαό.

Ο Κυπριακός λαός που ανησυχούσε και δυσανασχετούσε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή Εθνοφρουρά, δέχτηκε με ενθουσιασμό και ανακούφιση τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και άρχισε να εφαρμόζει ο Πρόεδρος Μακάριος, και τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνοφρουράς στο δυνάμωμα της εσωτερικής ασφάλειας και του εσωτερικού Μετώπου αντίστασης του κυπριακού λαού.

Το ΑΚΕΛ και η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, όπως κααταδεικνύει η προχθεσινή ανακοίνωση των επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων του τόπου υποστηρίζουν ένθερμα και ανεπιφύλακτα τα μέτρα που άρχισε να εφαρμόζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που θα οδηγήσουν τον τόπο στην δημοκρατική τάξη και ομαλότητα.

Οι δολοφόνοι και επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει μηδέ η παραμικρή ελπίδα επιτυχίας των σχεδίων τους. Ο αδούλωτος κυπριακός λαός και οι ένοπλες δυναμεις του, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θα συντρίψουν και θα εξουθενώσουν κάθε απόπειρα για την επιβολή φασιστικού δικτατορικού καθεστώτος στον τόπο.

Αλλά και οι επίδοξοι ξένοι επεμβασίες πρέπει να ξέρουν ότι οποιαδήποτε απόπειρα κατάλυσης του κυπριακού κράτους θα συναντήσει όχι μόνο στην αποφασιστική αντίσταση του κυπριακού λαού και των ενόπλων δυνάμεων του, αλλά και εκείνη των πολυπληθών φίλων και υποστηρικτών του και στο εξωτερικό με επιφαλής την πανίσχυση Σοβιετική Ενωση.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον λαό σε συνεχή επαγύπνηση και ετοιμότητα για την παροχή αποφασιστικής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο Μακάριο εναντίον των συνωμοτών, των δολοφόνων και πραξικοπματιών:

- Κάτω τα δολοφονικά χέρια από τον αιρετό λαοφιλή Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

- Κάτω τα δολφονικά χέρια από την Κύπρο.

- Ολες οι πατριωτικές δυνάμεις ενωμένες γύρω από τον πρόεδρο Μακάριο για τη σωτηρία της Κύπρου και το άνοιγμα του δρόμου προς την ειρήνη, την πρόοδο και την ευτυχία όλου του λαού.

- Ο φασισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. ο κυπριακός λαος θα νικήσει".

Η ΕΔΕΚ: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ εξέφρασε σε ανακοίνωση του τη συμπαράσταση για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο Μακάριο και επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του κεθεστώτος της Ελλάδας, το οποίο κατηγόρησε ότι "αντί να οργανώση, αποδιοργάνωσε την άμυναν της Κύπρου".

Ακόμα κατηγορούσε το καθεστώς ότι "μετέτρεψε την Εθνικήν Φρουράν εις χώρον φατριασμού, αντικυπριακής δραστηριότητος, αντιμακαριακής προπαγάνδας και ευνοίας διά τα όργανα του φασισμού".

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ: Θέση πήρε και το Ενιαίο Κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη το οποίο πραγματικά είχε αποσυντεθεί τις μέρες αυτές με τα στελέχη του να τραβούν προς κάθε κατεύθυνση.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Ενιαίου Κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη στις 10 Ιουλίου ανέφερε:

"Το Ενιαίον Κόμμα υποστηρίζει ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί όργανον του κράτους και πρέπει εντός των πλαισίων του νόμου να ελέγχεται υπό της Κυπριακής Κυβερνήσεως, καλεί δε τας κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου να εργασθούν από κοινού, εν πνεύματι συνεργασίας, με γνώμονα τα γενικώτερα συμφέροντα του Εθνους και κατά τρόπον ομαλόν, ώστε να αποφευχθή η αποδυνάμωσις της αμυντικής δυνατότητος της Κύπρου και η Εθνική Φρουρά να περιορισθή αποκλειστικώς εις την αμυντικήν αποστολήν της και ο έλεγχος του κυπριακού κράτους επί της Εθνικής Φρουράς να καταστή πραγματικότης".

Το Ενιαίο καλούσε "την κυβέρνησιν της μητρός πατρίδος" να διεκρινήσει την πολιτικήν της στο κυπριακό και να πάρει τα δέοντα μέτρα ώστε να αποτραπή κάθε ενίσχυση της παρανομίας στην Κύπρο.