Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26-27.4.1974: Στελέχη του ΑΚΕΛ εκφράζουν στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος την ανάγκη μαζικοποίησης του ΑΚΕΛ, διεύρυνσης της συνεργασίας με τους τουρκοκύπριους και αντιμετώπισης της δράσης της ΕΟΚΑ Β και τακτικής της χούντας στην Κύπρο

S-2037

26-27.4.1974: ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ, ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις 26 Απριλίου 1974 άρχισε ενώπιον του 13ου Παγκυπρόυ Συνεδρίου του ΑΚΕΛ η συζήτηση για τα διάφορα προβλήματα που απασχολούσαν τον τόπο με κυριότερα το κυπριακό, οι ενδοκυπριακές συνομιλίες και η δράση της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γενκός Γραμματέας της ΠΕΟ Ανδρέας Ζιαρτίδης (Χαραυγή 27.4.1967) ο οποίος τόνισε ότι "η επιτυχία των ενδοκυπριακών συνομιλιών απαιτεί εμμονή και συνέπεια προς την πολιτική της εδαφικής λύσης για μια Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, εναία ως κράτος κα εδαφικά ακέραιη".

Η τελευταία κρίση, τόνισε ο Ανδρέας Ζιαρτίδης είναι το αποτέλεσμα της συνέπειας της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την εκτροπή της από τη εφικτή λύση και την απαίτηση της για ομοσπονδιακή διάρθρωση.

Πρόσθεσε: "Τις συνοικίες μπορεί να τις ανατινάξει τόσο μια δική μας στροφή προς την πολιτική του "Ενωση και μόνον Ενωση" όσο και μια στροφή κι' επιμονή των Τούρκων προς διχοτομικές απαιτήσεις".

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Ντίνος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της τετραετούς περιόδου από το προηγούμενο συνέδριο και υπογράμμισε την αποφασιστική συμβολή του Κόμματος στον αγώνα κατά των εχθρικών συνωμοτικών σχεδίων.

"Το Κόμμα μας", είπε,"αφιέρωσε στον αγώνα αυτό όλες του τις δυνάμεις.

Πρόσθετε η "Χαραυγή":

"Ο ομιλητής συνέδεσε τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στο κόμμα με τη ζωτικότητα της οργανωτικής του γραμμής και συνέχισε για να ασχοληθεί με τα διάφορα οργανωτικά προβλήματα του Κόμματος, όπως εκείνο των στελεχών της μαζικοποίησης του Κόμματος και της λεικτουργίας της κομματικής ομάδας.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήρε τα αποτελέσματα του οργανωτικού πλάνου που έληξε πριν λίγες μέρες. Ο στόχος των νέων μελών, έχει υπερκαλυφθεί. Μπήκαν στις γραμμές του Κόμματος 918 νέα μέλη που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και νέες. Εχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των εισπράξεων από συνδρομές όπως και ο στόχος για τη μορφωτική δουλειά. Στον τομέα του εράνου έγινε πραγματικά εξαίρετη δουλιά. Ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί κατά 15%. Εκεί που υστερήσαμε κάπως είναι στον τομέα της κυκλοφορίας της "Χαραυγής". Παρουσιάσαμε κάποιαν αύξηση όμως δεν καλύψαμε τον στόχο"

Μέσα σε θερμές εκδηλώσεις κασι παρατεταμένα χειροκροτήματα ο Γ.Γ. του Κόμματος κ. Παπαϊωάννου επέδωσε στους Ε.Γ. Λάρνακας και Αμμοχώστου κ.κ. Α. Μιχαηλίδης και Μ. Πουμπουρή τα επαμειβόμενα λάβαρα για τα καλύτερα αποτελέσμαστα που έφεραν οι δυο επαρχιακκές οργανώσεις στην οργανωτική εκστρατεία.

Ο κ. Γ. Σαββίδης, Πρόεδρος της Κεντρικής Επτροπής Ελέγχου, κατέθεσε έκθεση του σώματος στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται:

" Η Κ.Ε.Ε., είναι στην ευχάριστη θέση να διεβιώσει τους αντιπροσώπους στο 13ο συνέδριο για την καλή λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος και ότι οι καθοδηγητικοί οργανισμοί που εξέλεξε το 12ο συνέδριο εφάρμοσαν πιστά και ευσυνείδητα τις αποφάσεις και τη γραμμή που ενέκρινε το Συνέδριο του κόμματος.

Η Κ.Ε.Ε. επιθυμεί να τονίσει ότι η προσήλωση στις προγραμματικες και καταστατικές αρχές του κόμματος και η πιστή εκτέλεση των αποφάσεων από τα καθοδηγητικά σώματα και τις οργανώσεις του Κόμματος αποτελούν το γερό θεμέλιο πάνω στον οποίο στηρίζεται η ισχύς, η ενότητα, η μαχητική ικανότητα του Κόμματος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος πολλοί αντιπρόσωποι από τους 1000 περίπου που παρέστησαν στις εργασίες του.

Τα όσα ανέφεραν παρέθετε η ίδια εφημερίδα σε περίληψη:

Α. ΣΚΑΛΙΣΤΗΣ: Ετόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλειάς και εζήτησε να λειτουργήσει κεντρική κομματική σχολή, να οργανώνονται σεμιμάρια, να ετοιμασθεί πρόγραμμα αυτομόρφωσης και να βελτιωθεί ο "Θεωρητικός Δημοκράτης".

Α. ΣΕΡΓΙΔΗΣ: "Ανενεφερθη σε προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία και ετόνισε την ανάγκη για την καλή διαπαιδαγώγηση.

ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μίλησε για τους οικονομικούς πόρους του Κόμματος και ετόνισε την ανάγκη αύξησης των συνδρομών παρατηρώντας ότι υπάρχουν γι' αυτό αρκετά περιθώρια.

ΕΥΓΕΝΟΥΛΑ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΟΥ: Ασχολήθηκε με τον ρόλο της γυναίκας στο κόμμα, παρετήρησε ότι η πρόοδος στην εγγραφή γυναικών- μελών δεν είναι ικανοποιητική και είπε ότι πρέπει να αλλάξουν οι τρόποι δουλειάς σ' αυτόν τον τομέα.

Μ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ: Είπε ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος των στελεχών θα πρέπει να επιδιώκεται ο συνδυασμός παλαιών και νέων στελεχών και η ανανέωση των θεωρητικών γνώσεων του.

Κ. ΣΟΦΟΚΛΗ: Ετόνισε την ανάγκη βελτίωσης της δουλειάς στον τομέα της διαφώτισης και προπαγάνδας σε συνθήκες ανάπτυξης της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, που έχει στόχο το κόμμα και σοσιαλιστικές χώρες.

ΣΤΕΛΛΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ: Ανεφέρθηκε στα προβλήματα διαπαδαγώγησης της νεολαίας και ετόνισε το καθήκον των προοδευτικών γονέων να διαπαιδαγωγούν κατάλληλα τα παιδιά τους.

ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΓΚΛΗΣ: Μίλησε για την ανάγκη να διαφυλαχθεί και ενισχυθεί το οικονομικό μέτωπο, διότι υπονόμευση και κατάρρευση του θα εξυπηρετήσει ακριβώς τις δυνάμεις εκείνες που αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ανέλυσε τον υπεύθυνο τρόπο χειρισμού των οικονομικών προβλημάτων που ακολουθεί το ΑΚΕΛ που συνέβαλε αποφασιστικά στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και στη λήψη των κυβερνητικών αντιπληθωριστικών μέτρων. Εκάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει με αυστηρότητα τα μέτρα αυτά και να υιοθετήσει ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική αύξηση της πραγματικότητας, ανάπτυξη της τεχνολογίας, αύξηση των εξαγωγών κλπ) που θα προστατεύσει και θα επεκτείνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Ανεφέρθη στις μακρόχρονες προσπάθειες των ακελιστών για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών και εργαζομένων και ιδιαίτερα στον ρόλο της ΠΕΟ, που εκτιμάται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Ετόνισεν ιδιαίτερα την ανάγκη να οργανωθούν οι ανοργάνωτοι κυρίως οι νέοι και οι γυνίκες, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο αγώνας για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: Μετέφερε θερμό χαιρετισμό από τα μέλη του παραρτήματος ΑΚΕΛ Αγγλίας που έχει ήδη στις γραμμές του 500 περίπου μέλη. Εξήγησε ότι ο ρόλος των Ακελιστών Βρεττανίας είναι διαφορετικός από εκείνο των ακελιστών της Κύπρου. Σκοπός των πρώτων είναι η παροχή συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου και ταυτόχρονα η συνένωση τους με τις προοδευτικές βρετανικές δυνάμεις για καλύτερη ζωή και σοσιαλισμό. Το ΑΚΕΛ παρετήρησε στέκεται πολύ ψηλά στη συνείδηση των κυπρίων Αγγλίας γι' αυτά και είναι βέβαιο ότι το παράρτημα που έχει μόλις 1,5 χρόνο ζωής, θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΥΡΤΕΛΛΑΡΗΣ: Μίλησε για την ταχεία ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και εξήρε τον φωτισμένο ρόλο του ΑΚΕΛ προς την κατεύθυνση αυτή. Εχαιρέτισε την μετανόηση που επιδεικνύουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο συνεργατισμός όπως και τη συνεργασία μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων. Ετόνισε την ανάγκη ριζικών αγροτικών μεταρρυθμίσεων- λύση του αρδευτικού προβλήματος, ενοποίηση του γεωργικού κλήρου, παραχώρηση της χαλίτικης εκκλησιαστικής και τσιφλικάδικης γης, στους αγρότες, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ανάπτυξη της υπαίθρου.

ΜΙΝΟΣ ΠΕΡΔΙΟΣ: Υπεγράμμισε ότι η κομμουνιστική ιδεολογία είναι η πιο ανθρωπιστική διότι επισκοπεί στην απαλλαγή του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη από ευτυχία του. Εισηγήθη ένταση της ιδεολογικής δουλειάς για την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού, που αποσκοπεί στην κατάλυση του δημοκρατικού κυπριακού κράτους και των κατακτήσεων του λαού. Εκάλεσε το κόμμα να βοηθήσει τα μέλη να μελετούν και κατανοούν την μαρξιστική διδασκαλία, όπως και τα ίδια τα μέλη να αναπτύξουν την αυτομόρφωση τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Ανεφέρθη στις ποικίλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος- απειλή πραξικοπήματος, δυσμενείς προοπτικές των ενδοκυπριακών οικονομικά προβλήματα- και υπεγράμμισε την ανάγκη περαιτέρω οργανωτικής ανάπτυξης του κόμματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Ιδιαίτερα εισηγήθη να προωθούν ως στελέχη νέοι με ενθουσιασμό και να δημιουργηθούν περιφερειακές επιτροπές.

ΧΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Μίλησε εκτεταμένα για το θέμα της ενότητας και της συνεργασίας όλων των πατριωτικών δυνάμεων του κυπριακού λαού, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του κόμματος. Υπενθύμισε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού για την αποτροπή πραξικοπήματος και τις αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εχθροί του λαού για τη διάσπαση των λαϊκών δυνάμεων και παρετήρησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική διάβρωση στις γραμμές όλων των κομμάτων και οργανώσεων της δεξιάς. Το ΑΚΕΛ, είπε, είναι τό μόνο κόμμα που έθεσε χωρίς όρους και επιφυλάξεις όλες τις δυνάμεις του στη διάθεση του Μακαρίου για την απόκρουση των συνωμοτικών σχεδίων. Εισηγήθη ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και οργανώσεις της δεξιάς και ένταση της δουλειάς μέσα στις λαϊκές μάζες.

ΕΥΣΤ. ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ: Εκάλεσε τους συνέδρους να γίνουν θερμοί κήρυκες της ενότητας και διαφωτιστές του λαού, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη μόρφωση, να επιδεικνύουν πρωτοβουλία και θάρρος και να προωθούν τις ιδέες και τη δουλειά του κόμματος με το καλό παράδειγμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΜΠΑΖΗΣ: Να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της νεολαίας όχι μόνο στα πολιτιστικά. Η κατάργηση της προίκας, η εξσφάλιση φθηνής στέγης για τα νεαρά ζευγάρια, η ισομιθσία κλπ. Είναι θέματα που συγκινούν τη νεολαία. Να γίνονται σεμινάρια και σχολές για τη δημιουργία στελεχών, που θα είναι εξοπλισμένα με την ακατάμαχητη θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού και θα μάθουν να εργάζονται συλλογικά και οργανωμένα.

ΧΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ: Ανεφέρθηκε σε προβλήματα της κυπριακής παροικίας της Βρετανίας και παρετήρησε ότι η παροικία άρχισε να χωρίζεται σε εργαζομένους και εργοδότες. γι' αυτό χρειάζεται να οργανωθούν οι εργάτες στα βρεττανικά συνδικάτα για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζώης τους. Είπε ότι η καταπληκτική πλειοψηφία των Κυπρίων της Βρεττανίας υ ποστηρίζουν το ΑΚΕΛ και παρετήρησε ότι το παράρτημα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς του με το Κ.Κ. Αγγλίας στην πόλη για την κοινωνική πρόοδο.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΣΙΑΣ: Εκάλεσε όλους σε συσπείρωση γύρω από τον Μακάριο για τη σωτηρία της Κύπρου και επαγρύπνηση εναντίον των ξένων επεμβάσεων. Υπενθύμισε τα χιτλερικά εγκλήματα και είπε ότι όλοι πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα χωρίς φόβο.

ΑΓΑΘΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ: Είπε ότι πρέπει να δοθεί κάθε βοήθεια στις εργαζόμενες να εργασθούν στις οργανώσεις τους και στις οικοκυρές να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες για τα δικαιώματα τους. Να λυθούν τα προβλήματα της υγείας, της παιδεία και της στέγης, που αποτελούν καθημερινό άγχος για κάθε γυναίκα. Να σχημαστισθεί οργάνωση μητέρων Εθνοφρουρών, για να προστατευθούν οι Εθνφρουροί από την προπαγάνδα του μίσους και του αντικομμουνισμού. Αξίωσε τέλος απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων και εξήρε τη Σοβιετική συμπαράσταση τους στην Κύπρο.

ΠΑΝ. ΜΥΡΟΣ: Ανέλυσε την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης και είπε ότι η πολιτική αυτή βοηθά τους εργαζομένους στουν αγώνα για τα δίκαια τους. Τη συνύπαρξη είπε, τη χρειάζονται οι ειρηνικές δυνάμεις στον αγώνα για να επεκτείνουν τις κατακτήσεις τους και να εκλείψουν για πάντα τον πόλεμο. Επέκρινε τη στάση της ηγεσίας του Κ.Κ. Κίνας που θέτει στην ίδια μοίρα την ιμπεριαλιστική Αμερική και την πρωτοπόρα της ειρήνης και του σοσιαλισμού ΕΣΣΔ και συκοφαντεί τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Ανέλυσε τη σημαντική συμβολή των βουλευτών του ΑΚΕΛ, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή για προώθηση των λαϊκών προβλημάτων. Οι βουλευτές, είπε, έρχονται σε επαφή με όλα τα στρώματα του λαού, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, ακούουν και μεταφέρουν τις απόψεις τους στο αρμόδια σώματα και συνοδεύσουν αντιπροσωπείες στο κυβερνητικά γραφεία. Τέλος υπεγράμμισε τη σημασία των συχνών επισκέφεων στα χωριά διότι σφυρηλατούν μεταξύ άλλων την ενότητα του λαού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ΑΚΕΛ εργάζεται να δημιουργήσει για τον άνθρωπο μια κοινωνία στην οποία θα μπορεί να αναπτύσσεται, ολόπλευρα, χωρίς οικονομικό και άλλα εμπόδια. Ο κομμουνισμός επιδιώκει να τερματίσει οριστικά τους πολέμους και να μετατρέψει τα όπλα σε άροτρα.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ: Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οργανωτικές αδυναμίες και ελλείψεις, κυρίως στις οργανώσεις βάσης. Κάθε βοήθεια να δοθεί για τη δημιουργία στελεχών, που αποτελούν τα κλειδί για την ανάπτυξη του κόμματος. Η ενότητα του κόμματος είναι ζηλευτή, πρέπει όμως να παταχθούν οι τάσεις αμφισβήτησης της προσφοράς στελεχών.

ΖΑΧ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Πρέπει να τροποποιηθεί η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία σήμερα τοποθετεί το μεγαλύτερο φορτίο στους ώμους των εργαζομένων- που έχει μάλιστα μεγαλώσει με τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών. Το συνδικαλιστικό κίνημα υπέβαλε την αξίωση για αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, ώστε να ανακουφισθούν οι χαμηλότερον αμοιβόμενοι. Επιβάλλεται επίσης αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής, με τη δημιουργία ειδικού δεκατημορίου.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΠΡΑΣ: Εξήγησε την οργανωτική δουλειά του παραρτήματος του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο και τη μεγάλη εκτίμηση που έχει το κόμμα στην Αγγλια. Εισηγήθη όπως το ΑΚΕΛ (στο κέντρο) επιλαμβάνεται των προβλημάτων της παροικίας, σοβαρώτερο από τα οποία είναι η διδασκαλία της ελληνικής στα κυπριόπουλα. Μίλησε επίσης για τον παροικιακό τύπο και πρότεινε τη διεξαγωγή συζητήσεων μέσα στο κόμμα επί θεωρητικών θεμάτων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ: Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότεροι διανοούμενοι ακελιστές παρά προηγουμένως. Είναι χρέος των προοδευτικών διανοουμένων να διαφωτίζουν, να διδάσκουν και να βοηθούν τον λαό στη λύση των προβλημάτων του και να εργάζονται με σθένος για την πατριωτική ενότητα. Αρκετοί ήδη προσφέρουν πολλές υπηρεσίες, ενώ άλλοι αδιαφορούν ή φοβούνται να προσφέρουν τη συμβουλή τους.

Εξήρεν επίσης τη συμβουλη του ΑΚΕΛ στο παγκόσμιο επανασταστικό κίνημα.

ΚΥΡ. ΚΟΥΚΚΟΥΛΛΗΣ: Το κόμμα να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διαφώτιση και πρσέλευση μελών από την ύπαιθρο, όπου υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος. Επίσης είναι ανάγκη ανάπτυξης του μορφωτικού επιπέδου των μελών και αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην ομάδα και με την αυτομόρφωση.

ΧΑΜΠΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ: Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκλογή γραμματέα της ομάδας και τα γραφεία της ομάδας να παρακολουθούνται και να βοηθούνται συνεχώς, ώστε να ανεβάζουν τον ρόλο τους, να γίνονται τακτικά ακτίβ και να ενθαρρύνονται τα μέλη να πουν τις απόψεις τους.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΙΟΝΙΔΗΣ: Ωρίμασε η ανάγκη στροφής στον ιδιεολογικό τομέα. Πρέπει να γίνεται ευρύτερη προβολή της ιδιεολογίας του Κόμματος. Η ιμπεριαλιστική φασιστική ιδεολογία έχει αποθρασυνθεί, καπηλεύεται το εθνικό φρόνημα και οργιάζει στην Εθνική Φρουρά και σε σχολεία. Τα υποπροϊόντα του αστικού πολιτισμού έχουν κατακλύσει την Κύπρο. Το κράτος δεν επιτρέπεται να ανέχεται τη φασιστική διολιοφθορά. Οι επιστήμονες και οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δημιουργηθεί σε

ένα πνευματικό, δημοκρατικό μέτωπο αντίστασης στην ιδεολογία του φασισμού.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Η συζήτηση πάνω στην εισήγηση του Γενικού Γρμαματέα του Κόμματος Εζεκία Παπαϊωάννου ολοκληρώθηκε στς 27 Απριλίου με τις ακόλουθες παρατηρήσεις των παρευρεθέντων στο συνέδριο σύμφωνα και πάλι με την εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ (28.4.74):

Κ. ΤΣΙΟΥΠΡΑΣ: Ετόνισε ότι η δραστηριότητα του κόμματος στον ιδεολογικό τομέα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες της πολυπλοκότητας της εσωτερικής κατάστασης και του καλύτερου μορφωτικού επιπέδου των κυπρίων. Το κόμμα πρέπει να ανταποκριθεί στς νέες απαιτήσεις αυτών των συνθηκών και να βρει τρόπους και μέσα αποφασιστικής βελτίωσης της ιδεολογικής του δραστηριότητος οργανώνοντας και ειδικά σεμινάρια για θέματα της κυπριακής και διεθνούς επικαιρότητας.

ΓΡ. ΣΠΥΡΟΥ: Από τη λειτουργία της ομάδας είπε εξαρτάται ή όλη δράση του κόμματος. Οι λόγοι για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της ομάδας είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί. Καλύτερη οργάνωση της δουλειάς δεν μπορεί να εξουδετερώσει πλήρως τους αρνητικούς αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά μπρεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση. Βασικά η απόδοση της ομάδας εξαρτάται από τη συμβολή των στελεχών της.

Κ. ΤΣΕΤΤΗΣ: Η αγροτική συμμαχία είναι η βάση για επιτυχία του Κυπριακού αγώνα και για προώθηση των διαφόρων προβλημάτων των εργαζομένων. Εκεί όπου γίνεται ορθή εκτίμηση του ρόλου που διαδραματίζει η αγροτική τάξη, εκείνα είναι και μεγαλύτερες οι επιτυχίες του αγώνα.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Περίεγραψε την πείρα της από τη δουλειά μεταξύ των γυναικών και της νεοαλαίας στις συνθήκες του Λονδίνου και ετόνσιε την ανάγκη για ανάπτυξη της κομματικής δραστηριότητας σ' αυτούς τους τομείς.

ΧΡ. ΠΕΤΑΣ: Ασχολήθηκε σε διάφορους τομείς δραστηριότητας της ομάδας τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της καλής λειτουργίας της. Ο ρόλος του γραμματέα και του γραφείου, είπε, είναι πολύ σημαντικός. Ο προγραμματισμός η πρωτοβουλία και το καλό παράδειγμα βοηθούν στην ανάπτυξη της δράσης της ομάδας. Δεν είναι σωστό να αντιγράφουμε δογματικά μεθόδους άλλων κομμάτων, όταν οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά επιβάλλεται η εξεύρεση νέων καλύτερων τρόπων δουλειάς.

Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Το στεγαστικό είναι οξύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν. Είναι ανάγκη, είπε, να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα, τουλάχιστον για απάμβλυνση του. Τέτια μέτρα είναι η οικοπεδοποίηση της χαλίτικης γης, έναντι χαμηλών τιμών, η επιβολή ελέγχου στα ενοίκια, η διάθεση πολύ μεγαλυτέρων κινδυλίων από τον Ποροϋπολογισμό για ανέγερση κατοικιών, η δανειοδότηση των δήμων για τον ίδιο σκοπό και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Υποστήριξε επίσης μέτρα προς κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΧΡ. ΛΑΣΕΤΤΑΣ: Εδωσε ένα περίγραμμα της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά την ανεξαρτησιακή περίοδο, τονίζοντας όμως ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών και ημερομισθίων, για την περίοδο 1960-72 ήταν μικρότερος εκείνου του ακαθορίστου εγχωρίου προϊόντος. ανεφέρθη στα διάφορα συμπληρωματικά ωφελήματα που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες και την κυβέρνηση και τα οποία συμβάλλουν στη δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Κατέληξε τονίζοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ: Ετόνισε ότι την προσφορά της γυναίκας στους απελευθερωτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού και παρετήρησε ότι οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στους αγώνες αυτούς. Πρέπει να τους δοθεί κάθε βοήθεια για να απαλλαγούν από τέτοια προβλήματα όπως η προίκα, η στέγη, η έλλειψη παιδικών σταθμών, η χαμηλότερη πληρωμή, οι αναχρονιστικές παραδόσεις και προλήψεις. Μίλησε για την μεγάλη συμβολή του προοδευτικού γυναικείου κινήματος και ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από τα κομματικά μέλη για την οργάνωση και τη μόρφωση των γυναικών.

ΚΟΚΟΣ ΜΑΠΠΟΥΡΙΔΗΣ: Υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της ιδεολογικής δουλειάς, μπροστά στη συκοφαντική εκστρατεία του φασιστικού τύπου σε βάρος του Κόμματος, των λαϊκών οργανώσεων και του σοσιαλισμού. Εισηγήθη μέτρα για την ανάπτυξη της κυκλοφορίας των λαϊκών εντύπων ώστε να γίνεται αποτελεσματική η απόκρουση της εχθρικής προπαγάνδας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΝΤΗΣ: Ανέλυσε εκτεταμένα την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης, η οποία αποτελεί πολιτικήν της εργατικής τάξης εναντίον του κεφαλαίου και των αντιδραστικών δυνάμεων. Η πολιτική αυτή εξήγησε, είναι συμφυής με το σοσιαλιστικό κίνημα και στο σοσιαλιστικό καθεστώς που αγωνίζονται για την οριστική εξάλειψη της επιδρομής και του πολέμου. Είναι ο αντίποδας της πολιτικής του ψυχρού πολέμου την οποία εχρησιμοποιούσαν τα ιμπεριαλιστικά κράτη για να καταπιέζουν άλλες χώρες και να εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζομένους. Η πολιτική του ψυχρού πολέμου κατέρρευσε χάρη στην αύξηση της ισχύος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου την ένταση των αγώνων των εργαζομένων στις κεφαλαιοκρατικές χώρες, τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και την ενίσχυση του μετώπου των αναπτυσσομένων χωρών. Το ισοζύγιο της δύμαμης υπογράμμισε έχει κλίνει υπέρ των δυνάμεων της ειρήνης, γεγονός υποχρεώθησαν να αναγνώσουν και οι ψυχροπολεμικοί κύκλοι, χωρίς βέβαια να έχουν πάψει να είναι επικίνδυνοι.

ΔΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗΣ: Να ενταθεί ο αγώνας για ματαίωση των σχεδίων μετατροπής της Κύπρου σε πειρατική βάση και διχοτόμηση της νήσου. Να ενταθεί η εκστρατεία ενότητος γύρω από την εσωτερική δημοκρατική και την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Μακαρίου. Να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή προς τη νεολαία, την οποία η αντίδραση προσπαθεί να στρέψει ενάντια στην εργατική τάξη, να την αποπολιτικοποιήσει και να τη διαφθείρει. Σ' αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνεισφέρουν με δημιουργική εργασία οι προοδευτικοί πνευματικοί άνθρωποι. Το κράτος επίσης πρέπει να σκύψει με μεγαλύτερη στοργή στα προβλήματα της νεολαίας.

Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Ανεφέρθηκε στη σημασία των οικονομικών για την κανονική λειτουργία του κομματικού μηχανισμού από το προηγούμενο συνέδριο αυξήθηκαν πολύ τα έξοδα του κόμματος. Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς ενώ οι πηγές των οικονομικών πόρων είναι μόνο οι συνδρομές και οι εισπράξεις από τον έρανο. Οι εισπράξεις από συνδρομές έχουν αυξηθεί, αλλά μπορούν και πρέπει να αυξηθούν περισσότερον, όπως και οι εισπράξεις. Από τον έρανο. εισηγήθηκε όπως κατά την περίοδο μέχρι το επόμενο συνέδριο οι εισπράξεις τόσο από τις συνδρομές όσο και από τον έρανο σημειώσουν σημαντική αύξηση.

Κ. ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ: Ασχολήθηκε με το θέμα της αντιβίας, για να τονίσει ότι οι παράνομες παρακρατικές ομάδες πρόσφεραν τη χειρότερη υπηρεσία στην κυβέρνηση Μακαρίου. Η γριβική παρανομία αντιμετωπίζεται με τις νόμιμες ένοπλες δυνάμεις του κράτους. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι η εξτρεμιστική δεξιά διέδιδε ότι δήθεν η αριστερά εξοπλίζεται. Το κόμμα μας ούτε οργάνωσε, ούτε θα οργανώσει τέτοιες ένοπλες ομάδες τις οποίες θεωρεί επιζήμιες. Ο ορθός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της παρανομίας είναι η αποφασιστική υποστήριξη των νομίμων δυνάμεων του κράτους όπως και η κινητοποίηση του λαού κατά της τρομοκρατίας όπως στην περίπτωση της Καλαβασού.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΝΕΖΟΥ: Μίλησε για τα προβλήματα της εργαζομένης γυαίκας, ετόνισε ιδιαίτερα τηε ανάγκην προώθησης του αιτήματος για ισομισθία. Υπογράμμισε τα πλατιά περιθωρια που υπάρχουν για στρατολόγηση νέων μελών μεταξύ των γυναικών.

ΚΥΡ. ΧΡΙΣΤΟΥ: Ασχολήθηκε με το πρόβλημα των στελεχών τονίζοντας ότι η κοινωνική προέλευση του μέλους και η πίστη του στα συμφέροντα της εργατικής τάξης όπως και η δράση του υπέρ αυτών των συμφερόντων ενέχουν μεγάλη σημασία. Η κατάρτιση και οι ικανότητες επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη. Αποφασιστικά στοιχεία δεν είναι ότι υπόσχεται το στέλεχος να κάνει άλλά το τι κάμνει. Μόνο ύστερα από δοκιμασία στην κομματική δουλειά πρέπει να προωθούνται στελέχη σε κατώτερα σώματα.

ΧΡ. ΖΑΒΡΟΣ: Η ορθή πολιτική και τακτική του κόμματος, η γραμμή της ενότητος και ο υπεύθυνος χειρισμός διαφόρων θεμάτων ενίσχυσε το κύρος και μεταξύ του κυπριακού λαού. Με την ίδρυση του παραρτήματος στην Αγγλία θα μπορέσει το ΑΚΕΛ να βοηθήσει την κυπριακή παροικία.

ΧΡ. ΡΟΥΣΗΣ: Ανεφέρθηκε στο ότι σημαντικό ποσοστό των μελών του κόμματος είναι προχωρημένης ηλικίας. Πρέπει οι ομάδες να δουν αν θα έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από αυτά τα μέλη που έχουν από τους νεώτερους. Καλεί όλους τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο κόμμα, ανεξάρτητα από δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ηλικίας τους.

Α ΑΛΕΤΡΑΣ: Μίλησε για τη μαθητική νεολαία και τα προβλήματα της. Οι γονείς, είπε, έχουν καθήκον να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, δημοκρατικά. Η μαθητική νεολαία έχει τις δικές της ιδιορφίες τις οποίες πρέπει να προσέξει το κόμμα.

Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Ασχολήθηκε με προβλήματα παιδείας. Ανεφέρθη στις μεγάλες επιτυχίες στην εκπαιδευση κατά τη μετανεξαρτησιακή περίοδο. Υπάρχουν όμως προβλήματα και αδυναμίες. Μια τέτοια αδυναμία αφορά την προσχολική εκπαίδευση. Η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να επεκταθεί μέχρι το 15ο έτος. Η μέση εκπαίδευση πρέπει να ποροσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες. Η επαγγελματική και τεχνική μέση εκπαίδευση, πρέπει να επεκταθεί ώστε να απορροφά 20% περίπου των μαθητών. Ανεφέρθη επίσης στο πρόβλημα των ανέργων επιστημόνων. Μόνο με ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Μ. ΑΨΕΡΟΣ: Η οργάνωση Λάρνακας χρησιμοποίησε συνδυασμό μεθόδων για προσέλευση γυναικών- μελών στις συνεδρίες των ομάδων, όπως υπεδείκνυε η περισινή οργανωτική συνδιάσκεψη με πολύ καλά αποτελέσματα.

Γ.ΣΟΦΟΚΛΗ: Η μαζικοποίηση του κόμματος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τερματισμό της διαρροής όπως έχει γίνει στο διάστημα από την περσινή οργανωτική συνδιάσκεψη. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα από τα οποία η επιστράτευση μελών είναι πεπεισμένη όπως συμβαίνει με αρκετά χωριά και με στρώματα επισημόνων και διανοουμένων. Η μαζικοποίηση παραμένει βασικό καθήκον για το κίνημα. Η 50η επέτειος του κόμματος το 1976 πρέπει να βρει το κόμμα ισχυρότερο. Ετόνισε την ανάγκη διερεύνησης της συνεργασίας με τους τουρκοκύπριους με βάση τα κοινά προβλήματα. Επίσης υπεγράμμισε την ανάγκην διαδήλωσης της αγωνιστικής αλληλεγγύης προς τον σοσιαλισμό και την πρώτη σοσιαλιστική χώρα, την Σοβιετική Ενωση.

Μ. ΠΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Μίλησε για το ιδεολογικό μέτωπο, τονίζοντας ότι αυτός ο τομέας προσλαμβάνει τώρα μεγαλύτερη σημασία.

Ενας λόγος γι' αυτό είναι ότι περιορίζονται τα περιθώρια στρατιωτικής σύγκρουσης και επεκτείνεται η ιδεολογική διαβρωτική δραστηριότητα. Μέρος αυτής της δραστηριότητος είναι και η γνωστή θεωρία περί δύο "υπερδυνάμεων", την οποία περιβάλλει και η κινεζική ηγεσία. Ανεφέρθη στην κυπριακή κατάσταση τονίζοντας την ανάγκη να ξεσκεπασθεί η διπλοπρόσωπη τακτική της χούντας. Στις συνθήκες αντιμπεριαλιστικού αγώνα επαναστατική τακτική δεν είναι εκείνη που λαμβάνει υπ' όψει τα στενά ταξικά συμφέροντα, αλλά εκείνη που υποτάσσει αυτά τα συμφέροντα στο γενικώτερο συμφέρον του κυπριακού αγώνα.