Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.4.1974: Η Εθνική Φρουρά μετατρέπεται σταδιακά σε εκκολαπτήριο αντικυβερνητικών νέων και υποστηρικτών της ΕΟΚΑ Β.

S-2004

17.4.1974: Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β

Η Εθνική Φρουρά, λόγω των δεσμών που αποκτούσαν οι Εφεδροι Αξιωματικοί με τους ελλαδίτες αξιωματικούς-εκπαιδευτές τους, σε μια κρίσιμη περίοδο μετά το πραξικόπημα του 1967, κατέστη, θα μπορούσε να λεχθεί, εκκολαπτήριο νέων πολλοί από τους οποίους αποτελούσαν τα νέα στελέχη της ΕΟΚΑ Β ή τους αντιμακαριακούς νέους που παρουσιάζονταν πρόθυμοι να αγωνιστούν, ακόμα και ένοπλα, εναντίον του κράτους.

Η επιλογή των νέων αυτών γινόταν με βάση τα πολιτικά τους πιστεύω και έπρεπε να ήταν της Δεξιάς, αν όχι της άκρας Δεξιάς.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που λεγόταν τότε ανάμεσα τους στρατευμένους ότι για να γίνουν έφεδροι αξιωματικοί έπρεπε ούτε ο πρόπαππος τους να μη ήταν κομμουνιστής.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματούσε εδώ αλλά προχωρούσε ακόμα περισσσότερο καθώς η εκπαίδευση των Εφέδρων στην Ελλάδα όπου μεταφέρονταν στηριζόταν στον αντικομμουνισμό πρώτα και ύστερα στη στρατιωτική τέχνη.

Δεν είμαι ακόμα τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί Εφεδροι Αξιωματικοί είχαν ταχθεί στη διάρκεια της δράσης της ΕΟΚΑ Β υπέρ του Στρατηγού Γρίβα και της οργάνωσης του ενώ πολλοί άλλοι πρωτοστάτησαν και σε συγκρούσεις στις διάφορες πόλεις με υποστηρικτές της ΕΔΕΚ οι οποίοι τάσσονταν αναφανδόν εναντίον της λεγόμενης Εθνικής Κυβέρνησης της χούντας των Αθηνών.

Τα θέματα αυτά συζήτησε επανειλημμένα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όπως το αποκάλυψε και ο ίδιος, με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στρατηγό Ντενίση.

Ο ίδιος ο Στρατηγός σε μια από τις πρώτες εγκυκλίους του προς τους στρατευμένους νέους την 1η Απριλίου 1974, μη γνωρίζοντας προφανώς πρόσωπα και πράγματα ακόμη ανέφερε:

" Η Εθνική Φρουρά την οποίαν ο λαός του μαρτυρικού αυτού τόπου και οι Πανέλληλες περιβάλλουν με την αγάπην και την στοργήν των, έχει αναλάβει την υποχρέωσιν έναντι των ψυχών των ηρώων αδελφών μας και έναντι του ελληνικού Εθνους να υπερασπίση και να διατηρήση τα κτηθέντα διά του αίματος των αγωνιστών (της ΕΟΚΑ).

Η άψογος και πειθαρχημένη συμπεριφορά σας, η αρτία οργάνωσις και η αρίστη εκπαίδευσις σας, η πίστις σας προς το ελληνιχριστιανικά ιδεώδη και η ετοιμότης σας να κατανοήσητε πάσαν πρόκλησιν και επιβουλήν των εχθρών του ελληνικού Εθνους, εκφράζουν την οφειλομένην ευγνωμοσύνην προς τας θυσίας των, τας οποίας κατεστήσατε σύμβολον αγωνιστικής ενότητος διά την επίτευξιν των εθνικών μας πόθων".

Στις 6 Απριλίου 1974 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος άγγιξε ερωτώμενος το θέμα της Εθνικής Φρουράς και μάλιστα στη ρίζα του και αποκάλυψε ότι τις σκέψεις του τις γνώριζε ο Στρατηγός Ντενίσης.

Ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος:

ΕΡ: Εις ποίον σημείον ευρίσκονται αι σχέσεις μεταξύ Κυβερνήσεως και ΓΕΕΦ; Πότε θα τερματισθή η ανάμιξις αξιωματικών και ανδρών της Εθνικής Φρουράς εις αντικυβερνητικάς και κομματικάς ενεργείας;

ΑΠ: Εις πρόσφατον συνάντησιν μου μετά του Διοικητού της Εθνικής Φρουράς στρατηγού Ντενίση συνεζητήσαμεν εν εκτάσει το όλον θέμα εξ αφορμής ωρισμένων θλιβερών επεισοδίων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Στρατηγός Ντενίσης εμφορείται υπό καλών προθέσεων και καταβάλλει συνεχή προσπάθειαν διά την δημιουργίαν Εθνικής Φρουράς, της οποίας οι αξιωματικοί και οι πολίται να αποφεύγουν οιανδήποτε ανάμιξιν εις κόμματα και πολιτικάς καταστάσεις, περιοριζόμενοι αυστηρώς εις τα στρατιωτικά των καθήκοντα και την αποστολήν των. Αντιλαμβάνομαι ότι η προσπάθεια αυτή του Διοικητού της Εθνικής Φρουράς προσκρούει πολλάκις εις παρεμβαλλόμενα εκ διαφόρων πλευρών εμπόδια εις ωρισμένας ανεπιθυμήτους καταστάσεις, υπονομευτικάς του έργου του. Πιστεύω, όμως, ότι θα επιτύχη τελικώς εις την προσπάθειαν του.

ΕΡ: Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνησις να τερματίση την εκκόλαψιν από τας τάξεις της Εθνικής Φρουράς Εφέδρων αξιωματικών, οι οποίοι αποτελούν την σπονδυλικήν στήλην της τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΟΚΑ Β:

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι πολλοί Εφεδροι Αξιωματικοί κατά την διάρκειαν της θητείας των ως και μετά την αποστράτευσιν των, πρωτοστατούν εις αντικυρνητικάς εκδηλώσεις, όπερ δε το χειρότερον, επιδίδονται εις παρανόμους πράξεις. Μερικοί τούτων αποτελούν ενεργά μέλη της τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΟΚΑ Β εις όλας τας περιπτώσεις κλοπής οπλισμού εκ στρατοπέδων της Εθνοφρουράς, ήσαν αναμεμιγμένοι αντικυβερνητικοί δόκιμοι αξιωματικοί. Είναι επίσης πρωτοστάται και εις πολλάς άλλας αθλιότητας, τας οποίας προσπαθούν να ωραιοποιήσουν διά της καλύψεως των με εθνικόν μανδύαν. Προς τερματισμόν της απαραδέκτου αυτής καταστάσεως ελήφθησαν ήδη οριστικά μέτρα διά την επιλογήν και την προαγωγήν Εθνοφρουρών εις δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς. Η Εθνοφρουρά ανήκει εις το κράτος και διά την επιλογήν των στελεχών της τον τελικόν λόγον έχει η Κυβέρνησις.

Στις 17 Απριλίου 1974 σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πλατεία Μεταξά (μετέπειτα πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία) ενώ έκθεση της αστυνομίας την επομένη ανέφερε:

"Περί την 9.30 μ.μ. προχθές εσημειώθησαν επεισόδια μεταξύ μελών του κόμματος της ΕΔΕΚ και ανδρών της Εθνικής Φρουράς όταν οι τελευταίοι εξέσχισαν αφίσες διά των οποίων εκαλείτο ο λαός να προσέλθη εις το συνέδριον του Κόμματος".

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τα επεισόδια:

"Σύμφωνα προς τον Νόμον η αναγραφή οιοωνδήποτε συνθημάτων απαγορεύεται, η αντιμετώπισις όμως του θέματος αυτού αποτελεί αποκλειστικόν έργον και ευθύνην της αστυνομίας και του κράτους.

Είναι ανεπίτρεπτον μέλη της Εθνικής Φρουράς, παρά τας επανειλημμένας διακηρύξεις και της ηγεσίας της, να επεμβαίνουν εις θέματα εκτός της δικαιοδοσίας των και δη εις πολιτικά, με αποτέλεσμα να γίνωνται πρόξενοι αναταραχής.

Εις προσπάθειαν δικαιολογήσεως της ανεπιτρέπτου επεμβάσεως ανδρών της Εθνικής Φρουράς εις πολιτικά θέματα και προκλήσεως επεισοδίων ως εκείνων της Πλατείας Μεταξά ο εκπρόσωπος είπε:

"Εάν επιτρέπεται να φανατίζεται η Εθνική Φρουρά, εις τούτο φέρει ευθύνην η ηγεσία της, η οποία πρέπει να επαναφέρη τους φανατιζομένους εις την τάξιν. Το να ενθαρρύνεται ο φανατισμός είναι ενθάρρυνσις της παρανομίας.

Εάν νομίζουν μερικοί ότι άνδρες της αστυνομίας ή η ηγεσία της αστυνομίας ή και η Κυβέρνησις ακόμη δεν εκτελούν το καθήκον των έναντι παρανόμων ενεργειών δύναται να καταγγέλλουν τούτο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Προκαλώ οποιονδήποτε εάν νομίζη ότι Κυβερνητικόν όργανον ή ηγεσία οιουδήποτε κυβερνητικού Σώματος δεν εκτελούν το καθήκον των να καταγγέλλη τας τοιαύτας περιπτώσεις εις τας αρμοδίους αρχάς της Δημοκρατίας".

Στις 19 του μήνα ο Στρατηγός Ντενίσης διεμαρτυρήθη στον υπουργό Εσωτερικών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες είπε απλώς ότι ο Στρατηγός συνωμίλησε επί του θέματος με τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας απλώς τη δήλωση του Μακαρίου με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν στη Λευκωσία.

Η κρίση όμως στην Εθνική Φρουρά δεν θα υποχωρούσε, αλλά αντίθετα, ενθαρρυμένα τα μέλη της από πολλούς και όχι λίγους Ελλαδίτες αξιωματικούς που επάνδρωναν την Εθνική Φρουρά, θα κορυφωνόταν τους επόμενους μήνες...