Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.1.1974: Τέσσερις ημέρες πριν από το θάνατο του Στρατηγού Γρίβα η Βουλή με ψήφισμα της τον καλεί να διαλύσει την ΕΟΚΑ Β και την Κυβέρνηση να αφοπλίσει τις παράνομες ομάδες υποστηρικτών της.

S-1989

23.1.1974: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ Η ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΟΚΑ Β, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ

Η συζήτηση στη Βουλή πάνω στο θέμα "η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας", θέμα που ενέγραψε ο Πρόεδρος του Σώματος Γλαύκος Κληρίδης ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τον θάνατο του Στρατηγού Γρίβα.

Τη συζήτηση έκεισε ο Γλαύκος Κληρίδης (πρακτικά Βουλής, Β βουλευτική περίοδος, σύνοδος Δ) ο οποίος είπε:

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψεως, της εκφράσεως απόψεων, της δημιουργίας κομμάτων, της δημιουργίας συνασπισμών ή πολιτικών συνασπισμών, διά τη έκφρασιν και προώθησιν δι' ειρηνικών μέσων των απόψεων των. Αποτελεί δικαίωμα το οποίον είναι αναφαίρετον διά κάθε άνθρωπον και το δικαίωμα αυτό τίθεται εν κινδύνω όχι μόνον εάν η Κυβέρνησις δεν το επιτρέπη, και εάν πολίται ωπλισμένοι χρησιμοποιούν βίαν διά να παρεμποδίσουν την εξάσκησιν του δικαιώματος αυτού.

Η Κυβέρνησις επομένως έχει ευθύνην να καταπολεμήση την ωργανωμένην βίαν. Οπως έχει και εξ ίσου ευθύνην να καταπολεμήση την αντιβίαν, διότι και η αντιβία οδηγεί εις τον εκφοβισμόν και αποσκοπεί εις το να εκβιάζη πρόσωπα να υιοθετήσουν πολιτικάς απόψεις με τας οποίας είναι αντίθετοι.

Κλείων την συζήτησιν επί του θέματος αυτού θα ήθελα να παρατηρήσω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μίαν πτυχήν του κώδικος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει αναγνωρισθή διεθνώς και ο οποίος Κώδιξ επεκυρώθη υπ' αυτής της Βουλής και επομένως η Βουλή, αφού επεκύρωσε την σχετικήν σύμβασιν, έχει καθήκον και ευθύνην να παραμείνη άγρυπνος φρουρός της αυστηράς εφαρμογής της υπό πάντων.

Και πάλιν προσωπικώς αισθάνομαι ικανοποίησιν διότι ουδείς ετόλμησε να θεωρήση ως αποδεκτήν την χρήσιμον παρανόμου αντιβίας, έναντι της βίας. Απώς κατεβλήθη προσπάθεια διαχωρισμού επί τη βάσει της θεωρίας της μη εξισώσεως της παρανομίας της ενασκουμένης υπό ούτω καλουμένων οπαδών του κράτους με εκείνην την οποίαν ασκείται υπό οπαδών του Γρίβα.

Η παρανομία είναι παρανομία, η παραβίασις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι παραβίασις αθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε αύτη προέρχεται εκ μέρους των οπαδών του Στρατηγού Γρίβα είτε εκ μέρους παρανόμων υποστηρικτών της Κυβέρνησης".

Ενώπιον του Σώματος κατατέθηκαν δυο σχέδια ψηφίσματος, ένα από τον Πρόεδρο της Βουλής και ένα από τον βουλευτή Πάφου Κυριάκο Παπαδημητρίου.

Τελικά εγκρίθηκε με ψήφους 20 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα που κατέθεσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Με το ψήφισμα αυτό καλείτο ο Στρατηγός Γρίβας να διαλύσει την ΕΟΚΑ Β και η κυβέρνηση να αφοπλίσει και διαλύσει τις παράνομες ομάδες υποστηρικτών της και όπως επιτηρή αυστηρά και ελέγχει τα όργανα του νόμου και της τάξης στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ώστε να μη παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκφραζόταν επίσης η πίστη ότι με την υιοθέτηση του φηψίσματος θα δημιουργούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση διάσκεψης υπό την προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία να μετάσχουν όλες οι πλευρές προς εξέταση της γραμμής που θα ακολουθούν οι Εληνες Κύπριοι στο εθνικό θέμα.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε και που είχε κατατεθεί από τον Πρόεδρο του σώματος έχει ως εξής:

"ΕΠΕΙΔΗ κατά την συζήτησιν του υπό του Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων εγγραφέντος θέματος, "η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Στρατηγού Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας" διεπιστώθη ότι βία ενασκείται υπό ωργανωμένων παρανόμων ομάδων οπλοφόρων οπαδών του Στρατρηγού Γρίβα, και

ΕΠΕΙΔΗ διεπιστώθη ωσαύτως ότι βία ενασκείται υπό ωργανωμένων παρανόμων ομάδων οπλοφόρων οπαδών της Κυβερνήσεως, και

ΕΠΕΙΔΗ τα ανθρώπινα δικαιώματα εν τη ευρυτέρα αυτών εννοία παραβιάζονται υπό παρανόμων υποστηρικτών τόσον του Στρατηγού Γρίβα όσον και της Κυβερνήσεως, και

ΕΠΕΙΔΗ η Σύμβασις περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήτις υπεγράφη υπό της Κυβερνήσεως και επεκυρώθη υπό της Βουλής των αντιπροσώπων παρεβιάσθη επανειλημμένως, και

ΕΠΕΙΔΗ οι συνεχιζόμενοι κύκλοι βίας και αντιβίας εκτός των θυμάτων και των υλικών ζημιών τας οποίας προκαλούν, είναι δυνατόν να οδηγήσουν τον ελληνισμόν της Κύπρου εις αδεφοκτόνον σπαραγμόν,

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουσα υπ' όψιν το συμφέρον του Κυπριακού λαού και του Κυπριακού Ελληνισμού, ψηφίζει ως ακολούθως:

(α) Καλεί τον Στρατηγόν Γρίβαν όπως καταδικάση την βίαν ως μέσον πολιτικής επικρατήσεως, διαλύση την παράνομον οργάνωσιν του, παραδώση τον οπλισμόν αυτής και ακολουθήση παραδεδεγμένας δημοκρατικάς αρχάς, διά να κατατοπίση τον λαόν επί των απόψεων του.

(β) Καλεί την Κυβέρνησιν όπως αφοπλίση και διαλύση τας παρανόμους ομάδας υποστηρικτών της και όπως εν ισότητι προστατεύση τους πολίτας της τρομοκρατίας από κάθε πράξιν βίας και αντιβίας διά των νομίμων οργάνων αυτής ενισχυομένων εν ανάγκη, καταλλήλως.

(γ) Καλεί την Κυβέρνησιν όπως επιτηρή αυτηρώς και ελέγχη τα όργανα του νόμου και της τάξεως εις την εκτέλεσιν των καθηκόντων των, ούτως ώστε να μη λαμβάνη χώραν οιαδήποτε παράνομος ενέργεια εκ μέρους τούτων ή παραβίασις των ανθρωπίνων δκικαιωμάτων και όπως προσαγάγη άπαντας τους παρανομούντας ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της Δημοκρατίας.

(δ) Πιστεύει ότι διά της υιοθετήσεως του παρόντος ψηφίσματος θα δημιουργηθούν αι αναγκαίαι προϋποθέσεις διά την συγκρότησιν διασκέψεως, πρωτοβουλία και υπό την προεδρίαν της Ελληνικής Κυβερνήσεως εις την οποίαν να μετάσχουν όλαι αι πλευραί προς εξέτασιν της ακαλουθουμένης γραμμής του Εληνισμού της Κύπρου επί του εθνικού μας θέματος.

Τη 17η Ιανουαρίου 1974.