Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.12.73Ο Μακάριος καταγγέλλει τον Γρίβα ότι κατέστη κοινός εγκληματίας και αιμοχαρής δολοφόνος και αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση του δεν επιδιώκει να τον συλλάβει, γιατί δεν θέλει να ντροπιάσει έναν ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

S-1983

13.12.73: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ ΟΤΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΚΟΙΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΧΑΡΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ. Ο ΓΡΙΒΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΡΥΨΩΝΑ ΤΟΥ

Στο διάστημα της δράσης της ΕΟΚΑ Β ο Πρόεδρος Μακάριος προέβη επανειλημμένας σε καταδίκη της δράσης του αρχηγού της οργάνωσης Γεώργιου Γρίβα. Ωστόσο ποτέ δεν θέλησε να τον συλλάβει ενώ όπως ισχυριζόταν γνώριζε που κρυβόταν ο Στρατηγός ως και την κατάσταση της υγείας του. Ούτε την οργάνωση του δεν κήρυξε παράνομη ενόσω βρισκόταν στη ζωή ώστε να μη χρειαστεί να τον κλείσει στη φυλακή.

Στη διάρκεια του 1973 ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μακάριος είχε και δημόσιο διάλογο με τον Στρατηγό Γρίβα έστω και ο τελευταίος ήταν κρυπτόμενος.

Στις 27 Ιανουαρίου 1973 δήλωσε για τη δράση των ενόπλων ομάδων του Στρατηγού:

"Η πρόσφατος δραστηριότης των ενόπλων ομάδων του στρατηγού Γρίβα εδημιούργησε δυσάρεστον και επιζήμιον εθνικώς κατάστασιν. Πηγή πολλής ανωμαλίας κατέστη ο Στρατηγός διά την Κύπρον. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι διά τούτο υπερήφανος. Αι αρπαγαί όπλων από την Εθνικήν Φρουράν και την αστυνομίαν, αι κλοπαί συσκευών ασυρμάτων και άλλων ειδών διά την χρησιμοποίησιν των εις παρανόμους δραστηριότητας, η ρίψις βομβών, η υποκίνησις αθώων μαθητών εις έκτροπα, η κυκλοφορία απειλητικών φυλλαδίων κατά κρατικών οργάνων και άλλαι τρομοκρατικής φύσεως ενέργειαι δεν αποτελούν πράξεις ηρωισμού. Δεν διεξάγεται διά τοιούτων μεθόδων εθνικός αγών, αλλ' επιτελείται έργον εθνικής καταστροφής.

Ως δευτέρα ΕΟΚΑ παρουσιάζεται η οργάνωσις των ενόπλων ομάδων του Στρατηγού Γρίβα. Θλίβομαι διότι κατασπιλούται κατ' αυτόν τον τρόπον ο αγών της ΕΟΚΑ. Λυπούμαι επίσης διότι μερίς του τύπου παρουσιάζει τα απαράδεκτα έκτροπα και την τρομοκρατίαν κατά τρόπον επιδοκιμαστικόν και ενθαρρύνοντα την συνέχισιν των. Η Κυβέρνησις επέδειξε μέχρι τούδε ψυχραιμίαν και πολλήν υπομονήν. Η συνέχισις όμως μιας τοιαύτης καταστάσεως δεν είναι περαιτέρω ανεκτή. Ούτε η Κυβέρνησις ούτε ο λαός θα ανεχθούν την συνέχισιν της τρομοκρατίας. Η βία και η τρομοκρατία των ενόπλων ομάδων του στρατηγού θα αντιμετωπίσουν άκαμπτον την Κυβέρνησιν και την παλλαϊκήν αντίδρασιν".

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1973 σε συνέντευξη του στο BBC (Φιλελεύθερος 20.2.1973) ο Πρόεδρος Μακάριος ανέφερε για τη στάση που τηρούσε έναντι του Γρίβα:

"Η Κυβέρνησις ακολούθησε μέχρι τούδε πολιτικήν συγκρατήσεως εν τη επιθυμία όπως μη προκληθή μεγαλυτέρα έντασις, τούτο όμως δεν σημαίνει, ότι θα ανεχθή την εκ μέρους ενόπλων ομάδων του στρατηγού Γρίβα συνέχισιν της τρομοκρατικής δραστηριότητος και την δημιουργίαν κλίματος φοβίας. Δεν υπάρχει ενδεχόμενον να εκφύγη ο έλεγχος της καταστάσεως από την Κυβέρνησιν. Εάν ο Στρατηγός συνεχίση την τρομοκρατικήν δραστηριότητα, η Κυβέρνησις θα λάβη όλα τα μέτρα διά την πάταξιν της".

Στις 30 Μαρτίου ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΕΡ: Εγράφη κατά κόρον τας τελευταίας ημέρας περί στοιχείων τα οποία κατέχετε δι' επικείμενον πραξικόπημα υπό του Στρατηγού Γρίβα. Δυνάμεθα να γνωρίζωμεν πόσην σοβαρότητα αποδίδετε εις τας πληροφορίας αυτάς:

ΑΠ: Ανεξαρτήτως των οιωνδήποτε πληροφοριών τας οποίας έχει η Κυβέρνησις περί των κινήσεων και προθέσεων του Στρατηγού Γρίβα, το βέβαιον είναι ότι ο Στρατηγός ουδέν άλλο πράττει από της αφίξεως του εις τη Κύπρον ειμή να καταρτίζη σχέδια συνωμοτικής και τρομοκρατικής δραστηριότητος με αντικειμενικόν πάντοτε σκοπόν την ανατροπήν της Κυβερνήσεως. Αποσκοπεί ο Στρατηγός εις Κυβερνητικήν ανατροπήν διά πραξικοπηματικής ενεργείας διότι δημοκρατικαί μέθοδοι και διαδικασίαι είναι μέθοδοι που δεν είναι ως αντιλαμβάνομαι πολύ προσφιλείς ιδιαίτερα εις αυτόν".

Στις 10 Απριλίου 1973 κατηγόρησε τον Γεώργιο Γρίβα για ηρωική μωρία που αφήνει πίσω της ερείπια, χήρες και ορφανά:

"Λυπούμαι διότι είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και πάλιν εις το εν Κύπρω εγκληματικόν έργον, το οποίον ανέλαβε και συνεχίζει δραστηρίως ο Στρατηγός Γρίβας, τας αυγινάς ώρας της χθες ένοπλες ομάδες του Γρίβα είχον στόχον τον αστυνομικόν σταθμόν Κουτραφά. Ο σταθμός ούτος λόγω γειτνιάσεως προς περιοχάς ελεγχομένας υπό των τούρκων απετέλει εθνικόν φυλάκιον. Αποτέλεσμα της επιθέσεως κατά του φυλακίου τούτου ήτο ο τραυματισμός τριών αστυνομικών και ο θάνατος ενός εκ των επιτεθέντων. Ερείπια έθνικά ερείπια οικονομικά, θρήνοι και πένθος χηρών και ορφανών είναι ο μέχρι τούδε ιερός απολογισμός της ηρωικής μωρίας του στρατηγού Γρίβα.

Χθες επλήγη η Κύπρος και από μέλη της Εθνικής Αραβικής Οργανώσεως Νεολαίας επιδραμόντα κατά της οικίας του πρέσβεως του Ισραήλ και κατά ισραηλινού αεροσκάφους, Κατά το επεισόδιο αυτό δύο μέλη της κυπριακής αστυνομίας επληγώθησαν εν τη εκτελέσει του καθήκοντος των. Μεγάλη αστυνομική δύναμις ήτο μέχρι βαθείας νυκτός απησχολημένη με τα επεισόδια αυτά. Ανελέητος όμως ο Στρατηγός Γρίβας δεν παρέλειψε να προσθέση και εκείνος το ιδικόν του πλήγμα και να ενεργήση επίθεσιν κατά του αστυνομικού σταθμού Πραστειού, καταγράφων εις το ημερολόγιον του και άλλην εγκληματικήν πράξιν. Ασυγκίνητος παραμένει ο στρατηγός ενώπιον του χυνομέλου αδελφικού αίματος και του κινδύνου εθνικής καταστροφής. Και διά να ενθαρρύνη ακόμη περισσότερον την δραστηριότητα των ενόπλων ομάδων του προσδίδει τον χαρακτηρισμόν του ήρωος εις όσους επεστράτευσε και παρέδωσε δολοφονικά όπλα χρησιμοποιούμενα κατόπιν ιδικών του εντολών. Επαναλαμβάνω και σήμερον ότι το κράτος δεν θα υποκύψη εις τρομοκρατικάς ενεργείας. Αι δυνάμεις Ασφαλείας θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την προσπάθεια των διά την αναχαίτισιν της ανπτυσσομένης εγκληματικής δραστηριότητος του Γρίβα".

Στις 19 Μαϊου 1973 σε συνέντευξη στον απεσταλμένο της "Sunday Taims του Λονδίνου, Αλλαν Χωλ είπε;

"Η Κυβέρνησις δεν καταδιώκει τον Γρίβαν και δεν γνωρίζω τους λόγους διά τους οποίους ούτος κρύπτεται. Δεν είναι βεβαίως δύσκολον να συλληφθή, αλλά δεν επιθυμούμεν την σύλληψιν του, διότι τούτο πιθανώς να θεωρείτο ως προσπάθεια υποτιμήσεως ενός ήρωος της ΕΟΚΑ. Προσωπικώς πιστεύω ότι ο Γρίβας θα επεθύμει να συλληφθή διά να τεθή ούτω τέρμα εις την περιπέτειαν εις την οποίαν έχει εμπλακή".

Την 1η Ιουνίου 1973 σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο Στρατηγός ήταν άρρωστος δήλωσε ότι γνώριζε επακριβώς που κρυβόταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β:

"Ο Στρατηγός Γρίβας ευρίσκεται εισέτι εν Κύπρω και διαμένει ως επί το πλείστον εις γνωστήν εν Λεμεσό οικίαν. Δεν έχω θετικικάς πληροφορίας περί ασθενείας του. Γνωρίζω όμως ότι κατά διαστήματα τυγχάνει ιατρικής περιθάλψεως".

Στις 30 Ιουνίου 1973 ασχολιάζοντας τα έγγραφα της ΕΟΚΑ Β τα οποία περιήλθαν στα χέρια της Αστυνομίας ανέφερε για τα σχέδια του Στρατηγού:

"Τα εις χείρας της Κυβερνήσεως περιελθόντα έγγραφα και πληροφορίαι αποδεικνύουν το μέγεθος των εις βάρος της Κύπρου εγκληματικών σχεδίων του Γρίβα. Τιθέμενα ταύτα εις εφαρμογήν θα είχον ως αναπόφευκτον αποτέλεσμα τον εμφύλιον πόλεμον και την αυτοκαταστροφήν του Κυπριακού ελληνισμού. Πείθομαι ότι διά τον Γρίβαν δεν υπάρχει εθνικός και ηθικός φραγμός.

Το Γεγονός ότι ο Στρατηγός Γρίβας αποσκοπεί διά των ενεργειών του εις την διάβρωσιν και διάλυσιν του κράτους συμπορευόμενος ούτω μετά των τούρκων αποτελεί σαφή ένδεξιν ότι η διπλή ένωσις είναι η αποδεκτή διά τον Στρατηγόν λύσις, αντί της ανεξαρτησίας. Aλλωστε και κατά το παρελθόν το περί του κυπριακού γνωστόν δοχοτομικόν σχέδιον Ατσησον, δεν έτυχε δυσαρέστου υποδοχής εκ μέρους του η Στρατηγού και τινών άλων ομοφρόνων του".

ΕΡ:Πιστεύετε ότι ο Στρατηγός Γρίβας είναι ο υποκινητής όλων των επεισοδών τα οποία δημιουργούν οι οπαδοί του ή έχει εκφύγει κατά τινα τρόπον εκ των χειρών του η κατάστασις;

ΑΠ: Δεν δύναμαι να είπω ποία η σωματική και η όλη εν γένει κατάστασις του Γρίβα εξ ονόματος όμως, τούτου εκδίδονται διαταγαί δι' επιθέσεις, φόνους και άλλας εγκληματικάς πράξεις. Εάν εξέφυγε των χειρών του, εν μέρει ή εν όλω, ο έλεγχος της καταστάσεως και κατέστη ούτος υποχείριος ανικάνων επιτελών και συνεργατών, δεν απαλλάσσεται ευθύνης διά τας επιζημίους διεθνώς ενεργείας του.

ΕΡ: Η τρομοκρατική δραστηριότης με την νέαν σοβαράν κλιμάκωσιν της απειλεί απροκαλύπτως την ιδίαν την κυβέρνησιν και την υπόστασιν του κράτους, εδημοσιεύθησαν μάλιστα ισχυρισμοί ότι αι ομάδες του Στρατηγού Γρίβα είναι εις θέσιν να πλήξουν Υμάς και το κράτος πολύ βαθύτερον, εν όψει της καταστάσεως αυτής και των σοβαρωτάτων επιπτώσεων επί του εθνικού θέματος και της εν γένει κυπριακής ζωής τι προτίθεται να πράξη η Κυβέρνσις;

ΑΠ: Η δραστηριότης του Γρίβα δημιουργεί πρόβλημα διά τη Κυβέρνησιν και προκαλεί από πάσης πλευράς ζημίαν διά την Κύπρον. Δεν είναι, όμως ούτος εις θέσιν ούτε την Κυβέρνησιν να ανατρέψη ούτε την υπόστασιν του κράτους να θέση εν κινδύνω. Δεν θα εκθέσω εν λεπτομερεία τα ληφθέντα ή σχεδιαζόμενα υπό της Κυβερνήσεως μέτρα προς αντιμετώπισιν παντός ενδεχομένου. Λέγω μόνον ότι συνεχίζονται και εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας και θα γίνωνται σταθερώς και βαθμιαίως πλέον αισθητά τα αποτελέσματα των.

ΕΡ: Σκοπεύετε Μακαριώτατε να κηρύξετε παράνομον την ΕΟΚΑ Β;

ΑΠ: Θα ήτο καλύτερον να ομιλώμεν περί παρανόμων ενεργειών. Το όνομα της οργανώσεως δεν έχει σημασίαν. Αι ενέργειαι λαμβάνονται υπ' όψιν και όχι το όνομα.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η ΕΟΚΑ Β αναπτύσσει μεγαλυτέραν δραστηριότητα εις την επαρχίαν Λεμεσού;

ΑΠ: Παρά το γεγονός ότι η οργάνωσις αυτή επεξετάθη επι παγκυπρίου κλίμακος, το Αρχηγείον ευρίσκεται εις Λεμεσόν λόγω της εκεί απουσίας του αρχηγού και του Υπαρχηγού της.

ΕΡ: Ο υπαρχηγός είναι Κύπριος;

ΑΠ: Μάλιστα πρόκειται περί του Ταγματάρχου Σύρου.

ΕΡ: Γίνεται μνεία του ονόματος Σύρου εις τα ανακαλυφθέντα εν Λεμεσώ έγγραφα;

ΑΠ: Πολλά αναφέρονται περί Συρου, το τελευταίον ψευδώνυμον του είναι Αγρας. Ούτος κατεζητείτο προηγουμένως, αι κινήσεις του όμως ήσαν πολύ περιωρισμέναι, είτε διότι ενόμιζεν ότι κατεζητείτο, είτε διά λόγους προνοίας.

ΕΡ: Εχετε δηλώσει Μακαριώτατε ότι δεν επιθυμείτε να συλλάβετε τον Στρατηγόν Γρίβα. Μήπως έχετε αλλάξει γνώμην;

ΑΠ: Οχι, δεν άλλαξα ακόμη γνωμην.

ΕΡ: Πώς συμβαίνει να καταζητείται ο υπαρχηγός και να μη καταζητείται ο Αρχηγός της Οργανώσεως, δηλαδή ο Γρίβας;

ΑΠ: Υπάρχουν ωρισμένοι λόγοι.

ΕΡ: Ο Σύρος εχρησιμοποιήθη ως σύνδεσμος κατά την συνάντησιν του στρατηγού Γρίβα μετά της Υμετέρας Μακαριότητος;

ΕΡ: Μάλιστα.

ΕΡ: Εχρησιμοποιήθη ούτος και εις άλλας περιπτώσεις δι' επαφάς μεταξύ του Στρατηγού Γρίβα και Υμών;

ΕΡ: Υπήρξεν εις των συνδέσμων, συνέβη να με συναντήση εκ μέρους του Στρατηγού

ΕΡ: Εχει δημοσιευθεί Μακαριώτατε ότι ο Στρατηγός Γρίβας πάσχει από ανίατον ασθένειαν και ότι κατά την διάρκειαν των χθεσινών επιχειρήσεεων ευρίσκετο πολύ μακράν της Λεμεσόύ.

ΑΠ: Κατά τας δικάς μου πληφοφορίας δεν απείχε μακράν του τόπου των επιχειρήσεων.

Πολύ έντονος στην καταδίκη των ενεργειών του Στρατηγού Γρίβα ήταν ο Μακάριος στην πρώτη του δήλωση (28.7.1973) για την απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Χρίστου Βάκη:

"Η απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χρ. Βάκη αποτελεί την πλέον βάναυσον και βδελυράν εκδήλωσιν της βίας εκ μέρους των εγκληματικών ομάδων του στρατηγού Γρίβα. Πολλάκις ανεγράφη εις τον τύπον ότι εσχεδιάζοντο υπό των ομάδων του Γρίβα απαγωγαί υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων. Ουδέποτε όμως, ήτο δυνατόν να πιστεύσω ότι ο Στρατηγός Γρίβας θα έφθανεν εις τοιούτον αποτρόπαιον κατάντημα, το οποίον αποτελεί δι'αυτόν και τους υποστηρικτές του στίγμα ανεξίτηλον.

Σκοπός των απαγωγέων του υπουργού Δικαιοσύνης και στόχος της όλης εγκληματικής δραστηριότητος των γριβικών ομάδων είναι η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας δι' επιβολήν αντιδημοκρατικών απόψεων, αι οποίαι ως ακραδάντως πιστεύω, οδηγούν εις καταβαράρθρωσιν του εθνικού μας θέματος και καταστροφήν του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ας γνωρίζουν οι απαίσιοι απαγωγείς, ας γνωρίζουν ο Γρίβας και οι εγκληματίαι υποστηρικταί του, ότι ούτε η Κυβέρνησις, ούτε ο λαός θα ενδώσουν εις τρομοκρατικάς μεθόδους. Η Κυβέρνησις είναι αποφασισμένη να πατάξη και συντρίψη το τέρας της τρομοκρατίας.

Καλώ τους απαγωγείς και προσωπικώς τον στρατηγόν Γρίβαν όπως αφήσουν αμέσως ελεύθερον τον Υπουργόν Δικαιοσύνης και αγωνιστήν της ΕΟΚΑ κ. Χρ. Βάκην. Η περαιτέρω απάνθρωπος κατακράτησις του Υπουργού Δικαιοσύνης δημιουργεί καταστάσεις αι οποίαι μόνον δεινά επισωρεύουν και πλήττουν την εθνικήν υπόθεσιν του Κυπριακού ελληνισμού".

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη τους όρους του Γρίβα προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον απαχθέντα Υπουργό.

Με δήλωση του στις 3 Αυγούστου 1973 ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:

"Ο Στρατηγός Γρίβας ωμίλησε διά κυκλοφορήσαντος ενυπογράφου φυλλαδίου του διά να είπη ότι η απαγωγή του υπουργού Δικαοσύνης κ. Χρίστου Βάκη έγινε κατ' εντολήν του και διά να θέση όρους διά την απελευθέρωσιν του.

"Καταθλίβομαι διά το κατάντημα του Στρατηγού, όστις εις τον ολισθηρόν δρόμον τον οποίον από καιρού ακολουθεί, δεν εδίστασε να διαπράξη τοιούτου μεγέθους ατιμίαν και να απαγάγη Υπουργόν διά να δυνηθή, ως νομίζει, διά της βδελυράς μεθόδου της ομηρείας να ασκή εκβιασμούς. Υπάρχουν εις την ιστορίαν παραδείγματα στρατιωτικών ανδρών, οίτινες δι' ωρισμένων πράξεων των απεδείχθησαν ανάξιοι της στρατιωτικής τιμής και αποστολής των. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενον εις την ελληνικήν τουλάχιστον ιστορίαν, κατά το οποίον στρατιωτικός οιουδήποτε βαθμού προσέφυγεν εις την μέθοδον απαγωγής και ομηρείας πολιτικών ανδρών διά την εξυπηρέτησιν οιουδήποτε σκοπού.

Μελανόν στίγμα ατιμίας θα παραμείνη η τοιαύτη πράξις του Στρατηγού Γρίβα εις τας σελίδας της ελληνικής ιστορίας.

Ορους θέτει ο Στρατηγός Γρίβας διά την απελευθέρωσιν του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ομιλεί μεταξύ άλλων και περί πολιτικών ελευθεριών και περί σεβασμού της θελήσεως του λαού. Αλλ' εάν ο στρατηγός έτρεφε σεβασμόν προς την θέλησιν του λαού, ουδέποτε θα προσέφευγεν εις την βίαν, την τρομοκρατίαν, τας απαγωγάς και την ομηρείαν. Υπάρχει πάντοτε ο δημοκρατικός τρόπος και μέθοδοι διά την εκφρασιν της λαϊκής θελήσεως, έναντι των οιωνδήποτε θεμάτων ή απόψεων.

Σέβομαι την θέλησιν του λαού. Είμαι φορεύς και εκφραστής της θελήσεως του λαού και επί της θελήσεως του λαού στηρίζομαι. Αντιθέτως ο Γρίβας σχεδιάζει εν κρυπτώ και από κρύπτης κατευθύνει εγκληματικάς δραστηριότητας. Δεν έχει το θάρρος να εμφανισθή ενώπιον του λαού.

Εδήλωσα προσφάτως και επαναλαμβάνω και σήμερον κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε θα ενδώσω εις εκβιασμούς. Αρνούμαι έστω και συζήτησιν οιωνδήποτε εκβιαστικών όρων του Γρίβα. Η τυχόν υποχώρησις εις εκβιασμούς καλλιεργεί κλίμα αναρχίας και ενθαρύνει η προσφυγήν εις τον νόμον της ζούγκλας. Ποίον θα είναι το μέλλον, εάν παραδειγματιζόμενος από τον Γρίβαν, προβάλη και έτερος παράφρων χρησιμοποιών παρομοίας εγκληματικάς μεθόδους, διά να θέση ακολούθως όρους προς επιβολήν των απόψεων του;

Ομιλεί ο Γρίβας διά του φυλλαδίου του περί αποφάσεως του να συνεχίση την δράσιν του ανεξαρτήτως θυσιών. Φαίνεται ότι ο Γρίβας επιδιώκει να ταυτίση το τέλος της ζωής του με την καταστροφήν της Κύπρου, αλλά δεν θα επιτρέψωμεν την καταστροφήν. Κυβέρνησις και λαός θα αντιμετωπίσουν και θα ματαιώσουν τα σχέδια του Γρίβα. Ως προς εμέ προσωπικώς και τα κατ' εμού δολοφονικά σχέδια του Γρίβα, λέγω ότι έταξα τον εαυτόν μου εις την υπηρεσίαν του λαού και ουδόλως φείδομαι της ζωής μου υπερασπιζόμενος την ελευθερίαν και τα δικαιώματα του".

Στις 5 Αυγούστου 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανέφερε με δήλώση του, απαντώντας σε μακροσκελή ανακοίνωση του Γρίβα ότι αποδεχόταν μια δημοκρατική αναμέτρηση τους με τον όρο ότι ο Γρίβας θα σεβόταν την ετυμηγορία του λαού και αν ο λαός δεν ενέκρινε τη γραμμή του τότε "να απαλλάξη ούτος την Κύπρον από την ζημιογόνον παρουσίαν του".

Κατέληξε στη δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος:

"Ο προααγγελλόμενος υπό του Γρίβα "αγών μέχρις εσχάτων" διά την σωτηρίαν της Κύπρου, δύναται να διεξαχθή με ειρηνικά μέσα και δημοκρατικώ τρόπω, και ως ο ίδιος λέγει "επί του στίβου της ευγενούς παλαίστρας". Ο μόνος παρ' εμού όρος προς τον Γρίβαν είναι να σεβασθή την θέλησιν και την ετυμηγορίαν του λαού. Εάν ο λαός πεισθή διά την ορθότητα της πολιτικής του Γρίβα και δεν τον περιβάλη διά της εμπιστοσύνης του, απαλλαγή ούτος την Κύπρον από την ζημιογόνον παρουσίαν του".

Η απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο Μακάριο να βάλει εναντίον του Στρατηγού σε διαφορες άλλες εκδηλώσεις.

Μια τέτοια ήταν εκδήλωση γυναικών στη Λευκωσία στις 24 Αυγούστου 1973 στην οποία οι γυναίκες πορεύθηκαν με επικεφαλής τη σύζυγο και τη μητέρα του Βάκη και την Λίλα Κληρίδη, σύζυγο του Προέδρου της Βουλής Γλαύκου Κληρίδη.

Η εκδήλωση έγινε καθώς εκδόθηκε από την Αθήνα και σαφής οδηγία- διαταγή προς τον Γρίβα από τον αυτοδιορισθέντα Πρόεδρο της Ελλάδας Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τα συνθήματα που είχαν γράψει οι γυναίκες σε "πανώ" ήταν": "Εξω ο Γρίβας από την Κύπρο" και "ο Γρίβας είναι εγκληματίας".

Με τα μπαστούνια τους η γριά μητέρα του Χρίστου Βάκη και η Λίλα Κληρίδη, γιατί είχε το πόδι της στο γύψο, στάθηκαν στο πλευρό της Ελενας Βάκη σε μια σιωπηρή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία που κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο και η οποία αποτέλεσε την πιο έντονη καταδίκη της απαγωγής.

Οι γυναίκες είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο της ΟΧΕΝ σε μια συγκινητική εκδήλωση που είχε ως κεντρικό σύνθημα "οι γυναίκες της Κύπρου απαιτούν άμεση απελευθέρωση του Υπουργού Χρήστου Βάκη".

Εκεί η Πρόεδρος της ΟΧΕΝ Ουρανία Κοκκίνου μιλώντας στις δύο χιλιάδες περίπου γυναίκες ανέφερε:

"Πριν από 18 χρόνια η πρώτη, η πραγματική ΕΟΚΑ αγωνίστηκε για ιδανικά και ήταν το γέννημα της αγάπης του λαού. Η σημερινή ΕΟΚΑ Β είναι γέννημα του μίσους μιας μικρής μειονότητας εξάλλων που θέλει να καταστρέψει αυτόν τον τόπο".

Στο προεδρικό επέδωσαν ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Μακάριο στο οποίο τόνιζαν:

"Οι απεχθείς συνωμόται του Γρίβα, καυχώνται διά σειράν εγκλημάτων και δολιοφθορών.

Διά της μεθόδου της βίας και της τρομοκρατίας, διέφθειραν και εξηγόρασαν συνειδήσεις, εγέμισαν δε το σώμα της μαρτυρικής ελληνικής Μεγαλονήσου με βαθείας πληγάς.

Διαβεβαιούμεν την υμετέραν Μακαριότητα ότι θα αγωνισθωμεν παρά το πλευρόν σας διά την πάταξιν της αστυνομίας διά την εκκαθάρισιν της Εκκλησίας, διά την απομόνωσιν των απαισίων συνωμοτών οι οποίοι επιβουλεύονται την ζωήν, την ελευθερίαν και την αξιοπρέπειαν του Λαού μας.

Θα ευρισκόμεθα εν εγρηγόρσει διά την ειρήνην και την ασφάλειαν των παιδιών μας. Ο γυναικείος κόσμος θα εργασθή υπεύθυνα και αποφασιστικά διά την αποτροπήν του εμφυλίου σπαραγμού".

Ο Πρόεδρος Μακάριος προσφωνώντας τις γυναίκες ανέφερε ότι όλοι θα σταθούν εμπόδιο στα παράφρονα σχέδια του χαρακτήρισε το Γρίβα "πανάθλιο απαγωγέα".

Είπε ο Μακάριος:

"Συγχαίρω θερμώς τα γυναικεία σωματεία Λευκωσίας και προαστείων και γενικώς όλας τας γυναίκας, αι οποίαι, ως μέλη οργανώσεων ή ως άτομα, προέβησαν εις τας σημερινάς διαδηλώσεις υπέρ της απελευθερώσεως του απαχθέντος Υπουργού Διαιοσύνης Χρίστου Βάκη. Τα συνθήματα σας, την αξίωσιν σας περί απολύσεως του απαχθέντος Υπουργού συμμερίζεται ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός. Η διαδήλωσις σας, αποτελεί εκδήλωσιν των αισθημάτων αντιδράσεως κατά των μεθόδων βίας και τρομοκρατίας, τας οποίας ο Γρίβας αδιστάκτως εφαρμόζει.

Η απαγωγή του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί βδελυράν πράξιν, διά την οποίαν ουδεμία δικαιολογία δύναται να ευσταθήση. Ας γνωρίζη, όμως ο πανάθλιος απαγωγέας και οι δολοφόνοι οπαδοί του, ότι κυβέρνησις και λαός, άντρες και γυναίκες, θα σταθούν εμποδιον εις τα παράφρονα σχέδια του.

Ουδέποτε θα πτοηθώμεν από την βίαν και την τρομοκρατίαν. Αι δολοφονίαι, αι απαγωγαί και αι άλλαι κατάπτυστοι μέθοδοι βίας, τας οποίας ο Γρίβας εφαρμόζει ουδέποτε θα κάμψουν τον λαόν μας. Κυβέρνησις και λαός θα πατάξουν και θα συντρίψουν την κεφαλήν του τέρατος, το οποίον λέγεται τρομοκρατία".

Στις 5 Νοεμβρίου, διόμισυ μήνες πριν από τον θάνατο του ο Γρίβας απάντησε στους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου ότι γνώριζε πού κρυβόταν:

ΕΡ: Ο Πρόεδρος Μακάριος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πού ευρίσκεθε αλλά δεν σας συλλαμβάνει διά να μη σας ηρωοποιήση. Ποία η απάντησις σας;

ΑΠ: Και εδώ ισχύει μία άλλη λαϊκή παροιμία "όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμμαστάρια. Ο κ. Πρόεδρος αντιγράφει και εδώ τα συστήματα που εφήρμοζαν οι Αγγλοι κατά τον αγώνα τηνς ΕΟΚΑ διά να καταρρίψη, ως νομίζω το ηθικόν των οπαδών μου αλλά και να εντυπωσιάση ότι δηλαδή με έχει στα χέρια οποτεδήποτε θελήσει και συνεπώς τον αγώνα μας δύναται να τερματίση οπωτεδήποτε θέλει. Εάν εγνώριζε πού ευρίσκομαι θα επεχείρει να με συλλάβη διότι γνωρίζει ότι τούτο θα του προσεπόριζε τεράστια οφέλη. Πρώτον θα συνελάμβανε τον μόνον αντίπαλον στον οποίον υπολογίζει υπηρετών ούτω και τους φίλους του αγγλοαμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται τα μέγιστα διά την καταστολή του αγώνος μας εν Κύπρω όπως κάλλιστα γνωρίζω. Δεύτερον τεράστιον ο ηθικόν κύρος που θα απέκτα διότι εσυνέλαβε αντίπαλον του τον οποίον δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν οι βρεττανοί κυνηγώντας αυτόν επί τέσσερα έτη με 40.000 στρατόν.

Νομίζετε αυτά τα οφέλη δεν είναι τεράστια και θετικά περισσότερον από τας γλυώδεις εκάτοτε δηλώσεις του ότι γνωρίζει μεν πού ευρίσκομαι...αλλά δεν θέλει να με συλλάβη; Διότι δεν νομίζω ότι η σύλληψις μου θα με ηρωοποιήση. Τουναντίον θα με εμείωνε σημαντικώς ενώ εξ αντιθέτου ο κ. Πρόεδρος θα ηρωοποιείτο".