Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.12.1973: Ο Γλαύκος Κληρίδης εγγράφει στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα " η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών". Ο Γρίβας απαντά στον Μακάριο ότι τον θεωρεί προαγωγό εμφυλίου

S-1981

13.12.1973: Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ "Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΚΑΙ Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ". Ο ΓΡΙΒΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΡΟΑΓΩΓΟ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Η δολοφονία του Αντώνη Ανδρονίκου από την Παρεκκλησιά από άνδρες της ΕΟΚΑ Β συνέβη ενάμισυ μήνα πριν από τον φυσικό θάνατο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β Γεώργιου Γρίβα Διγενή στο κρησφύγετο του στη Λεμεσό.

Η δολοφονία προκάλεσε την πιο μεγάλη αντίδραση τόσο από τον Πρόεδρο Μακάριο ο οποίος είχε καταδικάσει τον Γρίβα ως αιμοχαρή δολοφόνο όσο και από τη Βουλή η οποία αποφάσισε ότι ο Γρίβας είχε προχωρήσει πολύ και έπρεπε να συζητήσει τα εγκλήματα του και να δώσει την προειδοποίηση της με τη ελπίδα ότι ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Β θα σηνετιζόταν.

Ετσι στην πρώτη συνεδρία της Βουλής μετά τη δολοφονία του Ανδρονίκου, στις 13 Δεκεμβρίου 1973, ο Πρόεδρος του Σώματος Γλαύκος Κληρίδης ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα " η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών".

Εγγράφοντας το θέμα ο Γλαύκος Κληρδης είπε ότι η διαφωνία των πολιτών προς τον Στρατηγό Γρίβα δεν δικαιολογούσε την εν ψυχρώ δολοφονία τους".

Η αντίδραση του Γρίβα ήταν άμεση και στις 19 Δεκεμβρίου απάντησε στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο Μακάριο με ένα σύντομο σχετικά φυλλάδιο (μόνο τρεις σελίδες).

Στο φυλάδιο του ο Γρίβας εξέφραζε παράπονο για την αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Μακάριος για να καταδικάσει τη δολοφονία του Αντώνη Ανδρονίκου και τον κατηγόρησε ως προαγωγό του εμφυλίου πολέμου.

Για τον Γλαύκο Κληρίδη ο Γρίβας ισχυρίστηκε ότι το 1964 η μητέρα του Κληρίδη είχε ζητήσει από τον Γρίβα να επαναφέρει τον γιο της στην ορθή οδό.

Ανέφερε στο φυλλάδιο του ο Στρατηγός Γρίβας;

ΕΟΚΑ Β

Προς

τον Ελληνικό ναόν

την Κυπριακήν Βουλήν

Οταν ο κατέχων το αξίωμα του ΠΡΩΤΟΥ εις εν κράτος εκτρέπεται εις ύβρεις και εναντίον αντιπάλου όστις επί 58 έτη ηναλώθη ανιδιοτελώς εις την υπηρεσίαν του Εθνους, δεν είναι τότε απλώς εις κοινός συκοφάντης αλλά και ανάξιος να κατέχη το αξίωμα του, διότι στερείται αυτοσυγκρατήσεως, ψυχραιμίας, ρεαλιστικής αντιμετωπίσεως, δύσκολων στιγμών, επί πλέον δε μολύνει και αυτό τούτο το υψηλό αξίωμα, το οποίον απαιτεί άνδρας εναρέτους και ιπποτικούς απέναντι αυτών των αντιπάλων των.

Οταν αι τοιαύται ύβρεις εκστομίζονται πλειστάκις και εις τόνον υστερικόν δεικνύουν νοσούσαν ψυχήν αλλά και επικιίνδυνον διά την χώραν.

Τοιαύτας ύβρεις και μάλιστα ηπιωτέρας εξεστόμιζον εναντίον μας οι Αγγλοι Γκαουλάϊτερς εν Κύπρω κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, από τας ύβρεις όμως αυτάς ουδέν έμεινε, αλλά τουναντίον ξεπήδησε το μεγαλείον του τότε αγώνος του οποίου ο υβριστής Κυβερνήτης της Κύπρου είναι τελείως αμέτοχος.

Ημείς θα ηδυνάμεθα να αποκαλέσωμεν τον κυβερνήτην και μάλιστα με στοιχεία μη επιδεχόμενα αμφισβήτησιν: ΕΜΠΟΡΙΟΝ, ΗΘΙΚΟΝ ΑΥΤΟΡΓΟΝ δολοφονιών Εθνικών αγωνιστών, ΟΛΕΤΗΡΑ της Κύπρου (οποίαν την παρέλαβεν και ποίαν την κατήντησεν) ΑΠΑΡΝΗΤΗΝ των Εθνικών ιδεωδών και δημιουργών προσωπικού κράτους, ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΤΗΝ του δημοσίου χρήματος και των μονών διά την διαφθοράν της εθνικής συνειδήσεως του λαού ΠΡΟΑΓΩΓΟΝ του εμφυλίου πολέμου, ΠΑΡΑΒΑΤΗΝ των Ιερών Κανόνων της εκκλησίας και ΥΠΕΥΘΥΝΟΝ δια το σχίσμα εις την εκκλησίαν της Κύπρου, διά να αρκεσθώμεν μόνον εις αυτά.

Και όμως ο γράφων ουδέποτε εξεστόμισε με τόσην εμπάθειαν ως αυτός πράττει τοιαύτας ύβρεις, δημοσίως εναντίον του.

Επεσημάναμεν πάντοτε τας καταστρεπτικάς διά την Κύπρον και τον ελληνισμόν πράξεις του, αφήσαντες εις τον κυρίαρχον λαόν να τον χαρακτηρίση.

Με αυτοσυγκράτησιν, περιφρόνησιν και αηδίαν ακούω τας κατ' εμού ύβρεις του, αλλά και ανησυχίαν διά τον κυπριακόν λαόν, ο οποίος επί 14 συνεχή έτη τον ανέχεται.

Ως προς τον Πρόεδρον της Κυπριακής Βουλής κ. Κληρίδην, ο οποίος τόσον όμως εσκέφθη επί παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν Κύπρω, αλλά εκ μέρους ημών μόνον αυτός είναι άξιος οίκτου, διότι είναι κινούμενον, άλλων, γι' αυτό και κατήντησε αρχηγός κόμματος, άνευ οπαδών, προσπαθεί τώρα να πάρη φως από όπου βρη διά να σωθή πολιτικώς. Πάσχων όμως από δαλτωνισμόν δεν είναι εις θέσιν να ξεχψωρίση τα χρώματα των φώτων προς τα οποία πρέπει να προσανατολισθή και υπό τα οποία εμφανίζονται σήμερον τα γεγονότα εν Κύπρω.

Και όμως ούτος κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και είναι αναπληρωτής του Κυβερνήτου...

Ο άνθρωπος ο απαρνηθείς υπό του πατρός και της μητρός του (;) Η τελευταία, όταν ήλθον εις Κύπρον το 1964 με επεσκέφθη διά να με παρακαλέση ίσως κατορθώσω να επαναφέρω τον υιόν της εις την ορθήν οδόν... Οποία κατάπτωσις διά την Κύπρον να έχη τοιούτους ηγέτας;

Τα ανθρώπινα διικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς και απροκαλύπτως υπό του Κυπρίου Προέδρου και των συνεργατών του.

Η Κυπριακή Βουλή πρέπει να έχη υπ' όψιν της ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει βασικώς υποχρέωσιν η Κυβέρνησις να σέβεται και να τα διαφυλάττη και συνεπώς θα έπρεπε προς αυτήν να αποταθή και ουχί μονομερώς προς ημάς, ως έπραξε εις την συνεδρίαν της 13ης τρέχ. Και επειδή δεν το έπραξε θα ερωτήσωμεν ημείς τον κύπριον πρόεδρον, τον Πρόεδρον της κυπριακής Βουλής και τον Κυπριακόν λαόν:

- Τι έκαμαν όταν εφολοφονούντο εξ ενέδρας οι ενωτικοί αγωνισταί, δράσαντες κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ Νεοκλής και Νούρος;

- Τι έκαμεν όταν εφοδολοφονείτο ο ενωτικός αγωνιστής Παντελίδης;

- Πώς δεν ανεκαλύφθησαν ακόμη και δεν συνελήφθησαν οι δολοφόνοι των; Διατί δεν διεμαρτυρήθη τότε εις την Βουλήν ο κ. Κληρίδης; (Διότι οι δολοφόνοι ευρίσκοντο εις τας τάξεις του).

- Διατί δεν διεμαρτυρήθησαν όταν πρό τινος εδολφονείτο εν ψυχρώ εντός του αγρού ο ανωτικός αγωνιστής Αριστοκλής Αυγουστή;

- Διατί δεν διεμαρτυρήθησαν όταν προ τινος εδολοφονείτο εν ψυχρώ ο ενωτικός αγωνιστής Σωτηρίου εις Δίκωμον υπό οπαδών του Κυπρίου Προέδρου;

- Τι έπραξαν όταν οπαδοί του ιδίου εις πλήρως ωργανωμένην εξόρμησιν εν Λεμεσώ , Λευκωσία και αλλαχού εν μιά νυκτί ανετίνασσον ιδιωτικάς περιουσίας Ενωτικών μέχρι και δικηγορικών γραφείων, ο δε Πρόεδρος χαριεντολογών έλεγεν ότι οι δράσται ήσαν μερικοί ανόητοι δικοί του;...

- Ο κ. Κληρίδης διατί δεν ανέγραψε τα θύματα αυτά εις την ημερησίαν διάταξιν της Βουλής προς συζήτησιν;

- Τι έπραξαν όταν αι ανατινάξεις και καταστροφαί περιουσιών ενωτικών συνεχίσθησαν και συνεχίζονται και σήμερον;

- Διατί απελύθησαν άνευ δίκης αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και διατί αι εκδικητικαί μεταθέσεις και μη προαγωγαί εκπαιδευτικών;

- Τι έκαμαν όταν Ενωτικοί αγωνισταί συλλαμβανόμενοι πολλάκις άνευ στοιχείων εκρατούντο και εβασανίζοντο κατά τρόπον απάνθρωπον, ενθυμίζοντα εποχήν του Χάρτιγκ; Διατί δεν συνεκινήθη τότε ο κ. Κληρίδης και διατί δεν ανέγραψε το θέμα προς συζήτησιν εις την Βουλή "καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό της κυπριακής Κυβερνήσεως;"

Ερωτώμεν ακόμη διατί δεν συνεκινήθησαν όταν ανετινάσσετο υπό βομβιστών οπαδών του κ. Προέδρου εκκλησία εν Λεμεσώ διά να μη εκκλησιάζωνται εκεί Ενωτικοι;

Σταματώ έως εδώ διότι απαρίθμησις των εγκληματικών πράξεων των οπαδών του Κυπρίου προέδρου δεν έχει τέλος.

Συνεκινήθη όμως η δυάς Κυπρίου Προέδρου- Κληρίδη διά τον φόνον του Αντωνίου Ανδρονίκου. Διατί όμως όχι διά τους φόνους που ανεφέραμεν; Και πώς εξηκρίβωσαν αμέσως άνευ ουδεμιάς εξετάσεως ότι ο φόνος διεπράχθη υπό οπαδών του Γρίβα αφού ούτε η αστυνομία δεν είχε ακόμη δαλευκάνει την υπόθεσιν;

(Ο Πέτρος Πετρίδης (Ι.Εγκ.Κ. περίοδος 1960-74, τόμος Β) γράφει στο σημείο αυτό για τα αναφερόμενα στο φυλλάδιο: Αναφέρεται στον φόνο του Φάνου Ευριπίδου, από τον Πύργο Λεμεσού, που απήχθη στις 11 Οκτωβρίου και βρέθηκε νεκρός την επομένη σε σκουπιδότοπο, στην ίδια περιοχή που βρέθηκε νεκρός ο Ανδρονίκου).

Πολύ χρήμα που διατίθεται εις αυτούς και ο πειρασμός μέγιστος μεταξύ πρακτόρων του. Ηρώτησε ποτέ κανείς πόθεν ευρίσκεται τόσον χρήμα διά τον εξοπλισμόν, συντήρσιν είναι δωροδοκίαν των παρανόμων του σεπτού Προέδρου; Εις άλλην ευκαιρίαν θα θείξωμεν και το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος μας λέγει ότι η ένωσις δεν επιτυγχάνεται με δολοφονίας, συνφωνούμεν και μάλιστα προσθέτομεν ότι εν κράτος ετοιμόρροπον, ως το κυπριακόν, δεν μπορεί να στηριχθή με δολοφονίας, πολιτικών αντιπάλων του, ως εκείναι που διέπραξε και διαπράττει το κράτος του κυπρίου Προέδρου.

Ημείς δεν υπήρξαμεν ποτέ δολοφόνοι, αλλά αγνοί αγωνισταί. Δολοφόνους μας απεκάλεσε και ο Χάρτιγκ, αλλά από τους δολοφόνους αυτούς εξεπήδεσε μία Κύπρος απηλλαγμένη από τον βρετανικόν ζυγόν την οποίαν μετέτρεψε σήμερον ο Πρόεδρος της εις ζούγκλαν.

Δεν εβυθίσαμεν το εγχειρίδιον μας ποτέ παρά εις την καρδιά προδοτών του εθνικού αγώνος, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος το βυθίζει συνεχώς στην καρδιά εκείνων που ελευθέρωσαν την Κύπρον από την αποικιοκρατίαν και τώρα θα την απελευθερώσουν από την στυγνήν δικτατορίαν του διά να την οδηγήσουν εις την Ελλάδα.

Εκεί έγκειται το μεγαλείον του αγώνος μας. Ο Κύπριος πρόεδρος δολοφονεί το τρίπτυχον Ελλάς- Ενωσις- Δημοκρατία, ημείς αγωνιζόμεθα εναντίον εκείνων οι οποίοι αντιτίθενται εις το τρίπτυχον αυτό.

Η Κυπριακή Βουλή δεν είναι αμέτοχος ευθυνών διά το δημιουργηθέν Παποκαισαρικον Κυπριακόν κράτος. Εξαιρέσει ελαχίστων, εις τα αποτρόπαια εγκλήματα του Κυπρίου προέδρου και έναντι της όλης πολιτικής του εν Κύπρω,.............

............... ποίαν θέσιν έλαβε επί των καταγγελιών των περιλαμβανομένων εις την έκθεσιν Γκάρετ; Πλην του βουλευτού Σαμψών οι άλλοι διατί εσιώπησαν όταν ο πολύς Κληρίδης εζήτησε και ενέγραψε προς συζήτησιν εις την Βουλήν θέμα "δολοφονίαι πολιτών υπό οπαδών του Γρίβα" μη γενομένης δεκτής της προτάσεως του Βουλευτού ............

συμφώνως, όπως η συζήτησις γενικευθή και προς την αντίπαλον πλευράν του Κυπρίου Προέδρου;

Μία ξένη επιτροπή, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, ενδιεφέρθη αμέσως και διερεύνησε το θέμα παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν Κύπρω, η κυπριακή Βουλή όμως δεν ενδιεφέρθη ούτε και ησθάνθη την ανάγκη να λάβη θέσιν επί της εκθέσεως της Δ.Ε.Ν η οποία είναι μαστίγωμα κατά του Κυπριακού κράτους και προσβολή διά τον τόπον.

Είμεθα περίεργοι να ακούσωμεν την συζήτησιν του εγγραφέντος υπό του προέδρου της Βουλής θέματος, απαιτούμεν επίσης συζήτησιν και επί του πορίσματος των κοινοβουλευτικών επιτροπών διά την αδικαιολόγητον και ανεπίτρεπτον χρήσιν βίας εναντίον των κρατουμένων εις τας Κεντρικάς Φυλακας υπό κρατικών οργάνων καθώς επίσης και επί της εκθέσεως Γκάρετ της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών διά να τας εκτυπώσωμεν εις ξένας γλώσσας μαζί με την υφ' ημών ετοιμαζομένην Μαύρην Βίβλον των απαισίων εγκλημάτων του "κράτους του Θεού" του Παποκαίσαρος διά να λάβη γνώσιν ο πεπολιτισμένος κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει εις Κύπρον.

Ερωτώμεν την κυπριακήν Βουλήν και τους απανταχού Ελληνας: Τι εναπέμεινε εις τους διωκομένους υπό του κράτους του παποκαίσαρος να πράξουν εφόσον τα δικαιώματα των παραβιάζονται; Δεν πρόκειται ποτέ ούτοι να υποκύψουν εις τας ορέξεις του Κυπρίου προέδρου, ούτε πτοούνται προ των απειλων του.

Δεν επιθυμούμεν τον εμφύλιον πόλεμον, τον οποίον ο κύπριος πρόεδρος από μακρού ετοιμάζει. Απόδειξις των τοιούτων προθέσεων μας είναι αι προτάσεις τας οποίας υπεβάλομεν κατά την συνάντησιν μας μετά τούτου την 26ην Μαρτίου 1972 περί εκδημοκρατικοποιήσεως της Κύπρου και δημοκρατικής λύσεως του κυπριακού, προτάσεις αι οποίαι απερρίφθησαν.

Θα συνεχίσωμεν ως εκ τούτου τον αγώνα μας απτόητοι διά να απαλλάξωμεν την Κύπρον από τον παποκαισαρισμόν, να αποκαταστήσωμεν τας λαϊκάς ελευθερίας και να οδηγήσωμεν την Κύπρον εις τα εθνικά πεπρωμένα της διά τα οποία τόσαι γενεαί ηγωνίσθησαν και τόσα τέκνα της εθυσιάσθησαν τα οποία όμως και τόσον κατεπροδόθησαν υπό της δυάδος κυπρίου Προέδρου-Κληρίδη.

ΕΟΚΑ Β

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ" .