Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.9.1973: Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οιεφημερίδες "ΓΊΑΤΡΙΣ" "ΕΘΝΙΚΗ" και "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις τους στη δράση της ΕΟΚΑ Β.

S-1975

24.9.1973: ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ "ΠΑΤΡΙΣ" "ΕΘΝΙΚΗ" ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β

Κατά τη διάρκεια της όξυνσης της δράσης της ΕΟΚΑ Β κατά το 1973 και της κρίσης στην Εκκλησία και ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες οι εφημερίδες "Πατρίς", "Εθνική" και "Μεσημβρινή" που πρόσκειντο προς τον Στρατηγό Γρίβα χρησιμοποιούσαν πολύ βαρειά γλώσσα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Αστυνομίας και της Προεδρικής Φρουράς, τους άνδρες της οποίας χαρακτήριζαν ως πραιτωριανούς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Δεινή θέσις του Μούσκου και ο Μούσκος υβρίζει και πάλιν τον Διγενή.

11 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η ώρα καθάρσεως πλησιάζει διά τους βασανιστάς. Θα λογοδοτήσουν όλοι οι ένοχοι.

2 ΙΟΥΛΙΟΥ: Νέος Χάρτιγκ ο Μ. Μούσκος. Παίζει τον ρόλον του κοινού Αρμοστού.

16 ΙΟΥΛΙΟΥ: Αιματηρά επεισόδια χθες εις Χανδριά μεταξύ εθνικοφρόνων και πραιτωριανών.

23 ΙΟΥΛΙΟΥ: Κέρφιου επέβαλον χθες εις τα Λατσιά 60 επικουρικοί.

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Καννιβαλικά βασανιστήρια εις βάρος 4 ενωτικών. Τα όργανα του Μ. ξεπέρασαν τον Χαρτιγκ.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ασύδοτοι οι παρακρατικοί συνεχίζουν το όργιον των. Νέαι εκρήξεις και πυροβολισμοί χθες.

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Αφιέρωμα εις τον Ζυρίχης: Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Φέρνει και άλλα όπλα ο Ζυρίχης.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο "Λήδρας Χρύσανθος" έθεσεν εις "αργίαν" τον ιερέα του Ασκά, επειδή μνημονεύει τον Μητροπολίτην του. Αστυνομικοί επέβαλον έτερον ιερέα παρά τας διαμαρτυρίας των κατοίκων.

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ιδού οι νεκροθάπται της ενώσεως. Αποκαλυπτικά των δύο μεγάλων συνενόχων Κυβερνήτου και Κληρίδη, αι χθεσιναί βαρυσήμαντοι αποκαλύψεις του Αρχηγού Διγενή.

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Παποκαισαρισμός εις την Εκκλησίαν. (Κείμενο): Ενα δριμύτατον κατηγορώ του Αρχιεμανδρίτου Σπυρίδωνος Μπιλάλη. Ο Μακάριος νομίζει ότι δύναται να επευλογή από της Ωραίας Πύλης του ιερού Ναού και απειλή τους αντιπάλους του από του εξώστου της Αρχιεπισκοπής. Να εύχεται υπέρ των εν φυλακαίς και να κατακλείη εις τας φυλακάς τους τιμίους αγωνιστάς. Να τελή την θείαν λειτουργίαν και να φρουρείται πανταχόθεν από τας λόγχας των πραιτωριανών του.

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Μπλόφα η απόπειρα (κατά του Μακαρίου). Η "Πατρίς" καταγγέλλει προς τον Κυπριακόν λαόν: Μπλόφα η "απόπειρα" (κατά του Μακαρίου). Ο Πρόεδρος ευρίσκετο μίλια από το σημείον των 4 εκρήξεων. Παγίς εις βάρος του Διγενή.

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Αξίωσις του εθνικόφρονος κυπριακού λαού. Να παραιτηθή άμεσως η φασιστική κυβέρνησις. Προσεγγίζει το οικτρόν τέλος της βασιλείας της.

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Δύο ΟΧΙ εώρτασεν ο λαός. Οι φασίσται στο σκαμνί. Κατεθορυβήθη η Κυβέρνησις.

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: (5ο Μέρος): Παποκαισαρισμός στην Εκκλησίαν. Ο Μακάριος ήτο Εθνάρχης πριν υποκύψη εις τον Διάβολον.- Εντείνεται συνεχώς η γενική κατακραυγή κατά των φασιστών

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Νέον ράπισμα κατά του Παποκαίσαρος. Ογκώδης συγκέντρωσης και μεγάλη διαδήλωσις προχθές εις τας Αθήνας. Γεννάδιος: Ετοιμος διά μαρτύριον.

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η Ενωτική Παράταξις αξιοί δημοκρατικήν αναμέτρησιν, διά να συντρίψη δημοκρατικώς το σαθρόν κατεστημένον. Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΕΑ Στυλιανού Χρηστίδη εις το μνημόσυνον του κ. Μάτση.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Μόνον οι κομμουνισταί εψήφισαν χθες τον ψευδομητροπολίτην (Κείμενο): Μόνον οι κομμουνισταί και μερικοί αρρήκτως συνδεδεμένοι διά της "μάσας" με το Παποκαισαρικόν καθεστώς προσήλθον χθες εις τας κάλπας διά να συμμετάσχουν εις τας "εκλογάς" προς ανάδειξιν ψευδομητροπολίτου "Λεμεσού". Σύσσωμος ο Εθνικόφρων κόσμος περιεφρόνησε τας γελοίας ψευδοεκλογάς και ετήρησεν αγέρωχον στάσιν έναντι των πολυαρίθμων επικουρικών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πόλιν και την ύπαιθρον διά να εξαναγκάσουν όλους τους εγγραφέντας εις τους καταλόγους όπως προσέλθουν και "ψηφίσουν".

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Εκκλησιασμός εις τα ερείπια, 500 πιστοί εις την κατακόμβην Αγίου Ελευθερίου, δέησις διά συγχώρησιν των βεβήλων βομβιστών"- Απεθεώθη χθες ο Γεννάδιος εις Αγρίνιον. Εποχή του Νέρωνος εις Κύπρον.

24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Αρχή του τέλους, εχρεωκόπησεν η πολιτική του "εφικτού". Η Κυβέρνησις ενώπιον σοβαρού διλήμματος, αναζητείται εξιλαστήριον θύμα.

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Παποκαίσαρ ετοιμάζει σατανικήν παγίδα διά τους 3 Μητροπολίτας. Μέτρα απογνώσεως, τέχνασμα διά να εξέλθει της δεινής θέσεως του

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΙΚΗ

Την 1η Μαρτίου 1973 επενεξεδόθη η εφημερίδα "Εθνική" με διευθυντή τον Χαράλαμπο Μ. Χαραλάμπους.

Η έκδοση της συνέβη σε μια περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση τόσο η εκκλησιαστική κρίση όσο και η δράση της ΕΟΚΑ Β.

H "Εθνική" μπήκε δυναμικά με την έκδοση της και τάχθηκε υπέρ της ΕΟΚΑ Β και πολλές φορές παρουσιαζόταν λές και ενημερωνόταν για κάθε ενέργεια της παράνομης οργάνωσης πριν προχωρήσει στην έκδοση της.

Μερικοί τίτλοι της εφημερίδας;

11 ΜΑΡΤΙΟΥ: Σχίσμα και εμφύλιος. Δι' αμφότερα ευθύνεται μόνον ο Μακάριος.

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ο Μακάριος ευθύνετεαι διά την ανωμαλίαν, ως αποδεικνύουν τα γεγονότα της Λάρνακας.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Κρίσις στας διπλωματικάς σχέσεις Κύπρου- Σουηδίας μετά την ανατίναξιν του αυτοκινήτου του κ. Δ. Χαχολιάδη, (προξένου της Σουηδίας στην Κύπρο).

24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Προειδοποίησις της ΕΟΚΑ. (Κείμενο). Ως υστάτη ποειδοποίησις της ΕΟΚΑ χαρακτηρίζεται υπό πολιτικών παρατηρητών της Λευκωσίας αι προψεσιναί δυναμικαί ενέργειαι αι οποίαι συνεκλόνισαν την πρωτεύουσαν".

15 ΙΟΥΛΙΟΥ: 0+0=Μηδεν: (Κείμενο): Μηδέν συν μηδέν ίσον μηδέν. Με την φράσιν αυτήν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Ανθιμος εχαρακτήρισε την χθεσινήν αντικανονικήν άκυρον και φαιδράν "απόφασιν" της ευτελούς παρασυναγωγής του κ. Μούσκου περί δήθεν "καθαιρέσεως" των μελών της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ενώ (ο κ. Πρόεδρος) εζήτησεν από τον Ταφάλ να του παραδώση και τα εισαχθέντα τον Ιανουάριον 1972 τσέχικα, φέρνει και άλλα όπλα. Εξωθεί τον Διγενή εις ανοικτόν πόλεμον - Ως κατήγγειλε χθες ο δικηγόρος κ. Χρηστίδης, το ΡΙΚ μετέδωσεν απόφασιν δικαστηρίου προτού εκδοθή (σχετικά με την αίτηση της αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης του Σταύρου Σταύρου Σύρου).

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Να φύγη η Κυβέρνησις αφού δεν δύναται να μας αντιμετωπίση δημοκρατικώς. Η "Εθνική" στόχος του παρακράτους.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Και οι δικηγόροι ζητούν, όπως συσταθεί Ανακριτική Επιτροπή προς διερεύνησιν των κακοποιήσεων εις τας φυλακάς.

27 NΟΕΜΒΡΙΟΥ: Μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, παρελήφθησαν από της ΕΟΚΑ εκ του μεταλλείου Πλατιών. Η δυναμίτις ανέρχεται εις 29.451 ράβδους.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ:

Εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τασσόταν και η απογευματινή εφημερίδα "Μεσημβρινή".

2 ΜΑΙΟΥ 1973: Ο κ. Μιχαήλ Μούσκος δεν θα αποτολμήση την λήψιν μέτρων εναντίον των τριών Μητροπολιτών. Ισως και να καταβάλη προσπάθειαν προσεγγίσεως".-Συμπαρίστανται του Παπασταύρου. (Κείμενο): Πλήρη συμπαράστασιν προς τον γνωστόν ανά το Πανελλήνιον διά τους θρησκευτικούς και εθνικούς του αγώνας, του αιδ. Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου εκφράζει δι' ανακοινώσεως του ο Γεωργικός Σύλλογος Ομόνοια Αγίας Βάρβάρας. (Ο Παπασταύρος, συνεξόριστος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Σεϋχέλλες, λόγω της κρίσης στην Εκκλησία εκκλησιαστικού θέματος παύθηκε από τη θέση του πρωθιερέα του ιερού Ναού Φανερωμένης).

19 ΜΑΙΟΥ: Οφείλει να παραιτηθεί. Εκαρφώθη εις την καρδίαν του κ. Κληρίδη το Μπούμεραγκ που ο ίδιος έρριψε- Υπό του κράτους... του Θεού, εντείνονται οι διωγμοί των ευσεβών ιερέων μας.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ο Αγιος Παφου κατακεραυνώνει τον κ. Μούσκον. Γεννάδιος: Ηθελε να με εκδικηθή, ουδέν τελικώς θα επιτύχη με την δύναμιν των όπλων- Η Πιτσιλιά καταγγέλει αίσχη των επικουρικών στον Γ. Παπαδόπουλον. Ενθυμίζουν την εποχήν του Νέρωνος, της τουρκοκρατίας και του Χάρτιγκ.