Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.8.1973: Ο Στρατηγός Γρίβας δημοσιοποιεί τις αξιώσεις του για την απαγωγή του υπουργού Χρίστου Βάκη και καλεί μεταξύ άλλων τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να επιλέξει μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικής

S-1953

2.8.1973: Ο ΣΤΡAΤΗΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η καταδίκη της απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης Χρίστου Βάκη ήταν καθολογική.

Μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα τον εκδηλώσεων καταδίκης της ενέργειας του, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β έλυσε για πρώτη φορά την σιωπή του και με ενυπόγραφο φυλλάδιο του σις 2 Αυγούστου 1973 στο οποίο επιβεβαίωνε ότι η απαγωγή ήταν έργο δικό του.

Ταυτόχρονα έθετε τους όρους του για την απόλυση του υπουργού και την αναστολή της δράσης του και ζητούσε πολιτικές όπως τις αποκαλούσε, ελευθερίες, γνήσιες προεδρικές εκλογές, ο Μακάριος να επιδιώξει μεταξύ προεδρίας και εκκλησίας και να χορηγηθεί γενική αμνηστεία στους κρατουμένους.

Αυτό που έκανε ο Γεώργιος Γρίβας ήταν να αποδείξει τον συντονισμό των ενεργειών του με την Χούντα, τους τρεις Μητροπολίτες και την αντιπολίτευση: Και οι τρεις (η χούντα αργότερα ανέκρουσεε πρύμνα) αξίωνε την απομάκρυνση του από την προεδρία.

Τα άλλα ήταν λεπτομέρειες και εύκολα πράγματα για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να τα κάμει. Ομως ο Μακάριος, ο οποίος είχε θυσιάσει τόσα πολλά για την προεδρία και συγκρούστηκε με τους Μητροπολίτες, είχε τώρα, μετά την καθαίρεση των τριών Μητροπολιτών Πάφου Γεννάδιου, Κιτίου Ανθιμου και Κυρηνείας Κυπριανού και τη δρομολόγηση διαδικασιών για την εκλογή νέων Μητροπολιτών, μεγαλύτερη ευχέρεια για να απορρίψει τους όρους του Γρίβα σε σύγκριση με προηγουμένως.

Από τη άλλη τώρα, με την έντονη δράση της ΕΟΚΑ Β τις καταστροφές, και το αίμα που χώρισε τις δυο πλευρές, οι οπαδοί και γενικά η πλειοψηφία του Κυπριακού λαού με κανένα τρόπο δεν θα συμφωνούσε όπως ο Μακάριος παραιτηθεί και αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους αντιπάλους του που επέλεγαν την πορεία προς τν Ενωση καθώς συενχίζονταν οι συνομιλίες για το "εφικτό"

Ανέφερε ο Στρατηγός Γρίβας στο φυλλάδιο του:

Προς τον

Πρόεδρον της Δημοκρατίας,

την Κυπριακήν Κυβέρνησιν.

Ο Υπουργός κ. Χρ. Βάκης απήχθη υφ' ημών, Λυπούμαι διότι ηναγκάσθην να καταφύγω εις το μέσον τούτο διά να δώσω να εννοήσητε ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και να επιζητήσω την επίτευξιν των κατωτέρω λογικών αιτημάτων, καρπών αιματηρών αγώνων λαών διά να ζήσουν εν ελευθερία, ισότητι, και δικαιοσύνη καθώς και τον σεβασμόν προς τους Ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας.

Απαιτούμεν:

1. Να χορηγηθούν πολιτικαί ελευθερίαι εις τον Ελληνικόν Κυπριακόν λαόν, ώστε ούτος να εκφράση ελευθέρως και αβιάστως την θέλησιν του επί του εθνικού ζητήματος. Ουδείς έχει δικαίωμα ερήμην αυτού,να επιβάλη λύσιν.

2. Να διενεργηθούν γνήσιαι εκλογαί προς ανάδειξιν Προέδρου της Δημοκρατίας.

3. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέξη μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικής.

4. Να χορηγηθή γενική αμνηστεία εις τους πολιτικούς καταδίκους και να απολυθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

5. Να επνανέλθουν εις τας θέσεις των οι παυθέντες αστυνομικοί και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι.

Εάν τα ανωτέρω γίνουν αποδεκτά, ο μεν Υπουργός κ. Χρ. Βάκης θα ελευθερωθή, ημείς δε να αναστείλωμεν την δράσιν μας, να υποταχθώμεν δε εις την θέλησιν του κυριάρχου λαού.

Εάν δεν γίνουν αποδεκτά, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσωμεν, ανεξαρτήτως θυσιών, την δε ευθύνην θα φέρητε υμείς διά τα συμβησόμενα.

Γ. ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη τους όρους του Γρίβα.

Με δήλωση του στις 3 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:

"Ο Στρατηγός Γρίβας ωμίλησε διά κυκλοφορήσαντος ενυπογράφου φυλλαδίου του διά να είπη ότι η απαγωγή του υπουργού Δικαοσύνης κ. Χρίστου Βάκη έγινε κατ' εντολήν του και διά να θέση όρους διά την απελευθέρωσιν του.

"Καταθλίβομαι διά το κατάντημα του Στρατηγού, όστις εις τον ολισθηρόν δρόμον τον οποίον από καιρού ακολουθεί, δεν εδίστασε να διαπράξη τοιούτου μεγέθους ατιμίαν και να απαγάγη Υπουργόν διά να δυνηθή, ως νομίζει, διά της βδελυράς μεθόδου της ομηρείας να ασκή εκβιασμούς. Υπάρχουν εις την ιστορίαν παραδείγματα στρατιωτικών ανδρών, οίτινες δι' ωρισμένων πράξεων των απεδείχθησαν ανάξιοι της στρατιωτικής τιμής και αποστολής των. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενον εις την ελληνικήν τουλάχιστον ιστορίαν, κατά το οποίον στρατιωτικός οιουδήποτε βαθμού προσέφυγεν εις την μέθοδον απαγωγής και ομηρείας πολιτικών ανδρών διά την εξυπηρέτησιν οιουδήποτε σκοπού.

Μελανόν στίγμα ατιμίας θα παραμείνη η τοιαύτη πράξις του Στρατηγού Γρίβα εις τας σελίδας της ελληνικής ιστορίας.

Ορους θέτει ο Στρατηγός Γρίβας διά την απελευθέρωσιν του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ομιλεί μεταξύ άλλων και περί πολιτικών ελευθεριών και περί σεβασμού της θελήσεως του λαού. Αλλ' εάν ο στρατηγός έτρεφε σεβασμόν προς την θέλησιν του λαού, ουδέποτε θα προσέφευγεν εις την βίαν, την τρομοκρατίαν, τας απαγωγάς και την ομηρείαν. Υπάρχει πάντοτε ο δημοκρατικός τρόπος και μέθοδοι διά την έκφρασιν της λαϊκής θελήσεως, έναντι των οιωνδήποτε θεμάτων ή απόψεων.

Σέβομαι την θέλησιν του λαού. Είμαι φορεύς και εκφραστής της θελήσεως του λαού και επί της θελήσεως του λαού στηρίζομαι. Αντιθέτως ο Γρίβας σχεδιάζει εν κρυπτώ και από κρύπτης κατευθύνει εγκληματικάς δραστηριότητας. Δεν έχει το θάρρος να εμφανισθή ενώπιον του λαού.

Εδήλωσα προσφάτως και επαναλαμβάνω και σήμερον κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε θα ενδώσω εις εκβιασμούς. Αρνούμαι έστω και συζήτησιν οιωνδήποτε εκβιαστικών όρων του Γρίβα. Η τυχόν υποχώρησις εις εκβιασμούς καλλιεργεί κλίμα αναρχίας και ενθαρύνει η προσφυγήν εις τον νόμον της ζούγκλας. Ποίον θα είναι το μέλλον, εάν παραδειγματιζόμενος από τον Γρίβαν, προβάλη και έτερος παράφρων χρησιμοποιών παρομοίας εγκληματικάς μεθόδους, διά να θέση ακολούθως όρους προς επιβολήν των απόψεων του;

Ομιλεί ο Γρίβας διά του φυλλαδίου του περί αποφάσεως του να συνεχίση την δράσιν του ανεξαρτήτως θυσιών. Φαίνεται ότι ο Γρίβας επιδιώκει να ταυτίση το τέλος της ζωής του με την καταστροφήν της Κύπρου, αλλά δεν θα επιτρέψωμεν την καταστροφήν. Κυβέρνησις και λαός θα αντιμετωπίσουν και θα ματαιώσουν τα σχέδια του Γροβα. Ως προς εμέ προσωπικώς και τα κατ' εμού δολοφονικά σχέδια του Γρίβα, λέγω ότι έταξα τον εαυτόν μου εις την υπηρεσίαν του λαού και ουδόλως φείδομαι της ζωής μου υπερασπιζόμενος την ελευθερίαν και τα δικαιώματα του".