Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.7.1970: Οι τoυρκoκύπριoι εκλέγoυv, ύστερα από σύvτoμη χωριστή πρoεκλoγική εκστρατεία τoυς vέoυς βoυλευτές και τα vέα μέλη της τoυρκoκυπριακής Κoιvoτικής Συvέλευσης.

S-1856

5.7.1970: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΥΝ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ραούφ Ντενκτάς

Με την απόφαση του Προέδρου Μακαρίου για διενέργεια βουλευτικών εκλογών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κινητοποιήθηκαν και οι τουρκοκύπριοι.

Ο Ραούφ Ντενκτάς συνέχιζε, από την κρίση του 1963, να παίρνει και να προωθεί αποφάσεις παρόμοιες με εκείνες που προωθούσαν οι Ελληνοκύπριοι.

Ετσι προκήρυξε εκλογές για τις 5 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη των 35 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις περιοχές που ήλεγχε το κράτος.

Σε σχετική ερώτηση ο Ραούφ Ντενκτάς έπεστις 12 Μαϊου:

ΑΓΩΝ 5 7 1970

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με την απαιτούμενη ευαισθησία στο χειρισμό του εθνικού ζητήματος. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με αμερόληπτο τρόπο".

Στις 22 Μαϊου 1970 έφθασε διά της κανονικής διπλωματικής οδού ο διευθυντής του τμήματος ελληνικών και τουρκικών υποθέσεων στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Μπουλάκ, ο οποίος συζήτησε με τους τουρκοκύπριους ηγέτες το θέμα της διενέργειας εκλογών ανάμεσα στους τουρκοκύπριους.

Οπως έγραψε ο τουρκοκυπριακός τύπος (Φιλελεύθερος 23.5.1970) σκοπός της καθόδου του Μπουλάκ ήταν "να πείσει τους διάφορους παράγοντες της τουρκικής κοινότητας όπως κατέλθουν στις εκλογές σε κοινό κατάλογο υπό τον κ. Ντενκτάς".

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα μια τέτια ενέργεια χαρακτηρίζεται ως "εκλογές υπό μια ομπρέλλα" που διαβίβασε ο Μπουλάκ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Εξάλλου κατά την εφημερίδα "Σαββάς" επήλθε συμφωνία μεταξύ όλων για τη γραμμή αυτή και ότι " τον καταρτισμό του κοινού προγράμματος ανέλαβε ο Ντενκτάς και όσοι συμφωνούν με τη διαδικασία αυτή μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στον κοινό κατάλογο".

Οτι συμφωνήθηκε με τον Μπουλάκ ανέλαβε να το προωθήσει ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος με δηλώσεις του στις 25 Μαϊου στην εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" ανέφερε ότι θα καταρτίσει εθνικό πρόγραμμα και θα καλέσει την τουρκική κοινότητα να εκλέξει τα πρόσωπα που ευνοεί "για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο"

Υποψηφιότητα βουλευτή, είπε θα μπορεί να εκθέσει οποιοσδήποτε συμφωνεί με τις γενικές γραμμές του εθνικού αυτού προγράμματος ενώ "θα αποτρέψει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε ανεπιθύμητου προσώπου ή μάλλον οποιουδήποτε γνωστού προδότη".

Ανέφερε ακόμη ότι εφόσον δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα μεταξύ της τουρκικής κοινότητας, εάν υποβάλλονταν ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή ανεξάρτητες ομάδες υποψηφίων θα

ΑΓΩΝ 7 7 1970

εμφανιζόταν στη νέα Βουλή συνοθύλευμα προγραμμάτων και ιδεών με αποτέλεσμα να επερχόταν πλήρης σύγχυση".

"Αυτό" πρόσθετε" θα ήταν ανεύθυνος "Φιλελευθερισμός" που "θα αποδιοργάνωνε τη δημιουργία και θα εδημιοργούσε γελοία κατάσταση ιδιαίτερα τώρα που η κοινότητα διεξάγει αγώνα επιβίωσης".

Ο Ντενκτάς είπε τέλος ότι μετά τις εκλογές αυτοί που θα εκλεγούν θα μπορούν να σχηματισθούν σε ομάδες για να εργασθούν όμως στη βάση του κονού εθνικού προγράμματος, το οποίο θα έχει εγκριθεί εκ των προτέρων.

Στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ραούφ Ντενκτάς άρχισε περιοδεία σε τορυκικά χωριά κάλεσε τους τουρκοκύπριους σε ενότητα "για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος".

Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στο λεγόμενο προσφυγικό πρόβλημα και ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επάνοδο των τουρκοκυπρίων στις εστίες τους "τις οποίες εγκατέλειψαν" και για παροχή αποζημιώσεων σε αυτούς.

Τελικά παρά τις εκκλήσεις του Ραούφ Ντενκτάς στις εκλογές κατήλθαν 101 υποψήφιοι για τις 15 έδρες της λεγόμενης Βουλής και 15 για την Κοινοτική Συνέλευση.

Σε αντίθεση με την Κυπριακη Κυβέρνηση, η οποία κατήργησε την Κοινοτική Βουλή και τη μετέτρεψε σε υπουργείο Παιδείας διορίζοντας στη θέση αυτή τον Κωνταντίνο Σπυριδάκι, οι τουρκοκύπριοι διατήρησαν την τουρκοκυπριακή Κοινοτική Συνέλευση.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο αριθμός των τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στη Λευκωσία ήταν 12.113.

Τα στοιχεία δεν ήταν έγκυρα απόλυτα. Νωρίτερα η εφημερίδα Μποζκούρτ έγραψε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στη Λευκωσία έφθανε στις 25.000.

Συνολικά κατά την εφημερίδα (Φιλελεύθερος 8.7.1970) ψήφισε το 80% των εκλογέων. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο ριθμός των εκλογέων ήταν 52.000 ενώ ο ο υπεύθυνος των εκλογών ανέφερεν ότι αυτοί ήσαν 63.500.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου ο Ραούφ Ντενκτάς συνεκέντρωσε το 90% των ψήφων και έλαβε 10.818 ψήφους.

Αναλυτικότερα στοιχεία δεν δόθηκαν.

Οι εκλεγέντες ήσαν:

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Μουσέ Γκιουνέλ, Ρ. Κιαζίμ, Μ. Κουτσιούκ, Ουμίτ Σουλεϊμάν, Κ. Ντενίζ, δρ Ναλπάντογλου, Χ. Γκουνέβερ, Ι. Κοτάκ, Ε. Εσκί, Ε. Αρτζίογλου, δρ Κιαζίμ, Α. Ρασιήτ, Δρ Αβνή, Μ. Κιουρέλ και Μ. Χατζηαχμέτ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ: Ραούφ Ντενκτάς, Ν. Κονούκ, Αλή Σουχά, Ο. Γιασίν, Ν. Κοβζούνογλου, Χ. Σαρντί, Τσ. Αλή, Α. Χαλίλ, Π. Χαλκάν, Α. Κιαζίμ, Τ. Οϊτακούλ, Ι. Μποζκούρτ και Χ. Φικρέτ.

Μετά τα αποτελέσματα αυτά η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρότεινε στην Τουρκία την έγκριση των ακολούθων αλλαγών στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση εφημερίδα "Μποζκούρτ" (16.7):

ΟΣΜΑΝ ΟΡΕΚ: Επί Εξωτερικών σχέσεων και θεμάτων άμυνας.

ΙΣΜΕΤ ΚΟΤΑΚ: Επί Συνεργατικών Υποθέσεων.

ΝΕΤΖΑΚ ΚΟΝΟΥΚ: Παιδείας και Πολιτιστικών υποθέσεων.

ΡΟΥΣΤΕΜ ΤΑΤΑΡ: Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

ΣΙΕΜΣΙ ΚΙΑΖΙΜ: Οικονομίας και Εμπορίου.

ΕΡΟΛ ΚΙΑΖΙΜ: Συγκοινωνιών και Εργων.

ΦΑΖΙΛ ΠΛΟΥΜΕΡ: Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΝΑΛΜΠΑΝΤΟΓΛΟΥ: Υγείας.

ΟΓΟΥΖ ΡΑΜΑΤΑΝ: Εσωτερικών.

ΖΙΓΙΑ ΡΙΖΚΗ: Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης.

Τέλος ο τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φαζίλ Κουτσιούκ σε δηλώσεις στις 15 Ιουλίου 1970 απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου Μακαρίου είπε "ότι τα αποτελέσματα των ιδικών μας εκλογών είμαι τόσο νόμιμα και έγκυρα όσο και εκείνα των εκλογών των ελληνοκυπρίων".