Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.6.1970: Μια ημέρα πριv από τηv υπoβoλή τωv υπoψηφιoτήτωv συγχωvεύovται η Πρooδευτική Παράταξις και τo Πρooδευτικό Κόμμα.

S-1851

24.6.1970: ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Οδ. Ιωαννίδης: Αποφάσισε με τον Νίκο Σαμψών τη συγχώνευση της Δημοκρατικής Παράταξης με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαμψών

Η προεκλογική εκστρατεία αναλώθηκε σχεδόν σε ομιλίες και εκκλήσεις για ενότητα και για εκλογική συνεργασία των διαφόρων κομμάτων που υποστήριζαν τη γραμμή Μακαρίου.

Ωστόσο η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η συνεργασία της Προοδευτικής Παράταξης του Οδυσσέα Ιωαννίδη με το Προοδευτικό Κόμμα του Νίκου Σαμψών. Η συμφωνία δεν πρoέβλεπε απλώς εκλογική συνεργασία αλλά συγχώνευση των δυο κομμάτων .

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 24 Ιουνίου 1970 παραμονή της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 5ης Ιουλίου.

Ο Νίκος Σαμψών είχε κατορθώσει να βρει τους ανθρώπους που θα στελέχωναν το Κόμμα του και τα διάφορα πόστα αλλά οργανωτικά δεν είχε επιτύχει σπουδαία πράγματα. Η οργάνωση ενός κόμματος και η διενέργεια προεκλογικής εκστρατείας απατούσε και χρόνο και χρήματα, πράγματα που ο ίδιος δεν διέθετε λόγω και των ασχολιών του στην εφημερίδα του Η ΜΑΧΗ στην οποία επέμενε πολλές φορές να γράφει ειδήσεις και άρθρα.

Νίκος Σαμψών

Στο ιδρυτικό συνέδριο του Προοδευτικού Κόμματος που έγινε στις 10 Μαϊου 1970 στο Ντιάνα 3, στη Λευκωσία, κύριος ομιλητής ήταν ο Νίκος Σαμψών.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με σύντομη ομλία του οδοντίατρος Ανδρέας Παρισινός, ο οποίος πρότεινε προεδρείο από τους Φειδία Παρασκευαϊδη, Αχιλλεα Αιμιλιανίδη, Ελενίτσα Σεραφείμ-Λοϊζου Χριστάκη Δρουσιώτη, Γιανάκη Δρουσιώτη και Χρίστο Χ" Νικόλα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Σαμψών ο οποίος ανέλυσε τους σκοπούς του Κόμματος ως ακολούθως:

1. Να γκρεμισθούν τα κάστρα της φαυλοκρατίας, ευνοιοκρατίας και των συνωμοτικών καταστάσεων.

2. Να ανοικοδομηθούν νέα κάστρα της καθάρσεως, της εθνικής αναμορφώσεως και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

3. Να μη εγκαταλειφθή ποτέ το απαράγραπτον δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως, μέχρι δε του ποθητού, μέχρι της ευλογημένης ώρας της ενώσεως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πρακτικοί τρόποι για να κάμουμε τη Κύπρο Ελλάδα και την Ελλάδα Κύπρο.

Εναντι των τούρκων ο Νίκος Σαμψών καθώρισε την πολιτική του ως εξής:

"Με τους Τούρκους συνοίκους δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε. Δεν τρέφομεν οιανδήποτε εναντίον των εχθρότητα. Δεν μνησικακούμεν δι' όσα έπραξαν. Το χέρι μας είναι προς αυτούς τεταμένο. Αρκεί να τερματίσουν τους παραλογισμούς, αρκεί να παύσουν αξιούντες τα απαράδεκτα και τα ανεπίτρεπτα, αρκεί να σεβαστούν το κράτος, την ενότητα και την εδαφική του ακεραιότητα και τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Σχετικά με την εκλογική συνεργασία ο Νίκος Σαμψών είπε:

"Οπου υπάρχει σύμπνοια περί του αμετακινήτου των εθνικών μας πόθων, εκεί νοείται και δύναται να υπάρξη και συνεργασία και σύμπραξις. Ημείς ετονίσαμεν ότι επί αυτής της βάσεως, είμεθα έτοιμοι να συνεργασθώμεν και να συμπράξωμεν με την Προοδευτικήν Παράταξιν. Και με όσους άλλους συνεφώνουν με τας ανωτέρω βασικάς προϋποθέσεις. Ποτέ όμως σύμπραξις με αποτυχημένους φαυλοκράτας. Ποτέ συνεργασία με ανθρώπους της συνωμοσίας και της συνθηκολογήσεως. Ουδέποτε σύμπραξις με εθνικούς μειοδότας".

Στη συνέχεια πήραν το λόγο και μίλησαν πάνω σε διάφορα θέματα οι ακόλουθοι:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 25 6 1970

1. Εξωτερική Πολιτική δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, δικηγόρος.

2. Εσωτερική Πολιτική, Φειδίας Παρασκευαϊδης, ιατρός.

3. Παιδεία, Παύλος Ξιούτας, Γυμνασιάρχης.

4. Αγροτικόν, Χρίστος Χατζηνικολάου, δικηγόρος.

5. Οικονομία, Μιχάλης Ιακώβου, δικηγόρος.

6. Βιομηχανία, Χρίστος Γλυκύς, βιομήχανος.

7. Εμπόριο, Ηλίας Παναγίδης, επιχειρηματίας.

8. Υγείας, Κωστάκης Κοσμάς, Οδοντίατρος.

9. Οικιστική-Πολεοδομία, Χριστάκης Δρουσιώτης, Πολιτικός Μηχανικός.

10. Τουρισμός, Ελενίτσα Σεραφείμ- Λοϊζου, τέως τομεάρχης Λάρνακας.

11. Εργατικό, Ιάκωβος Πελετιές, εμπορευόμενος.

12. Εθνικό, Γιαννάκης Δρουσιώτης, δικηγόρος.

Τέλος το συνέδριο εξέλεξε ως αρχηγό του Κόμματος τον Νίκο Σαμψών και στη συνεδρία εξελέγη το Παγκύπριο Συμβούλιο, το οποίο κατά επαρχία έχει ως εξής:

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Νίκος Σαμψών, Χρίστος Νικολάου, Κυριάκος Θεοχάρους, Ανδρέας Παναγιώτου, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος Νικολάου και Αντωνάκης Μαυρομμάτης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Παύλος Ξιούτας, Ανδρέας Παρισινός, Μιχαλάκης Τροκούδης, Μιχάλης Ιακώβου, Ιάκωβος Πελετιές, Ηλίας Παναγίδης, Κωστάκης Κοσμά, Ανδρέας Πολυβίου και Σπύρος Κυριάκου.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Χριστάκης Δρουσιώτης, Χρίστος Γλυκύς, Ανδρέας Παπαθεοδούλου, Ζήνων Αλευράς, Αλέξανδρος Παπαδούρης, Πάνος Παπαϊωάννου, Ανδρέας Αλιτόπουλος, Θέμης Φραγκεσκίδης και Μιχαλάκης Χρυσάνθου.

ΠΑΦΟΣ: Γιαννάκης Δρουσιώτης, Κλεάνθης Η. Γεωργίου, Μιχάλης Φιλήμης και Χριστόδουλος Καμαρίτης.

ΛΑΡΝΑΞ: Ελενίτσα Σεραφείμ-Λοϊζου, Χριστάκης Γεωργίου και Ανδρέας Νεοφύτου.

ΚΥΡΗΝΕΙΑ: Φειδίας Παρασκευαϊδης, Παναγιώτης Καλαβάς και Γεώργιος Καζέλης.

Στις 15 Μαϊου συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία το Παγκύπριο Συμβούλιο του Κόμματος και ομόφωνα εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο το οποίο αποτελείτο από τους Νίκο Σαμψών, Πρόεδρο, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Γενικό Γραμματέα και μέλη τους Φειδία Παρασκευαϊδη,

ΧΑΡΑΥΓΗ 3 7 1970

Γιαννάκη Δρουσιώτη, Ελενίτσα Σεραφείμ -Λοϊζου, Χριστάκη Δρουσιώτη, Κυριάκο Θεοχάρους και Ανδρέα Παρισινό.

Το Συμβούλιο εξέλεξε επίσης ως Διοικούσα Επιτροπή του Κόμματος τους ακόλουθους: Νίκο Σαμψών Πρόεδρο, Παύλο Ξιούτα, Γενικό Γραμματέα, Ανδρέα Παρισινό, Οργανωτικό Γραμματέα, Ιάκωβο Πολετιέ, Β Οργανωτικό Γραμματέα, Μιχαλάκη Τροκκούδη, Γενικό Ταμία, Χρίστο Χ" Νικολάου υπεύθυνον Τύπου και Διαφώτισης, Μιχαήλ Ιακώβου υπεύθυνο Νεολαίας και μέλη τους Κωστάκη Κοσμά, Ηλία Παναγίδη, Παναγιώτη Καλαβά και Μιχαήλ Φιλήμη.

Για τις εκλογές το Συμβούλιο αποφάσισε "ομοφώνως και εντός ατμοσφαίρας ενθουσιασμού όπως το κόμμα κατέλθη παντοδύναμον εις αυτάς διά να δώση την ευκαιρίαν εις τους Ελληνας της Κύπρου, να επιβάλουν την αλλαγή και την αξιοκρατίαν και να δικαιώσουν τας εθνικάς προσδοκίας του Κυπριακού ελληνισμού".

Ωστόσο τα πράγματα δεν προχωρούσαν όπως ήταν οι φιλοδοξίες των ιδρυτών του και το Κόμμα δέχθηκε τελικά να συγχωνευθεί ύστερα από ένα μήνα με την Προοδευτική Παράταξη του Οδυσσέα Ιωαννίδη.

Η απόφαση λήφθηκε στις 24 Ιουνίου, παραμονή της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές.

Το κόμμα του Νίκου Σαμψών συγχωνεύθηκε με την Προοδευτική Παράταξη που διατήρησε το όνομά της ενώ το Προοδευτικό Κόμμα διαλύθηκε.

Με τη συμφωνία ο Οδυσσέας Ιωαννίδης θα διεκδικούσε έδρα στη Λευκωσία και ο Νίκος Σαμψών στην Αμμόχωστο.

Εκπρόσωπος δήλωσε στις 2 το πρωί της 25ης Ιουνίου 1970 ότι "κατόπιν ολονυκτίου συσκέψεως απεφασίσθη η πλήρης συγχώνευσις της Προοδευτικής Παρατάξεως και του Προοδευτικού Κόμματος εις ένα κόμμα υπό την επωνυμία Προοδευτική Παράταξις των δυνάμεων της αλλαγής".

Σε λίγες ώρες, στις 8 το πρωϊ άρχιζε η υποβολή των υποψηφιοτήτων.