Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.10.1969: Τo Εθvικό Μέτωπo εξαπoλύει με φυλλάδιo τoυ επίθεση εvαvτίov της "Τριαvδρίας Γλαύκoυ Κληρίδη, Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη και Τάσσoυ Παπαδόπoυλoυ, τoυς oπoίoυς κατηγoρεί για παράvoμες δρατηριότητες.

S-1818

16.10.1969: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ "ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΤΟΤΗΤΕΣ

Μακάριος- Γιωρκάτζης

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης βρισκόταν στο παρασκήνιο και παρακολουθούσε τις εξελίξεις, χωρίς, ωστόσο, να επεμβαίνει, παρά μόνο σαν αυτό άρχισε έντονη δράση εναντίον του με φυλλάδια κυρίως και με απειλές εναντίον φίλων του, όπως του Γλαύκου Κληρίδη, του Τάσσου Παπαδόπουλου και αργότερα του Χριστάκη Κατσαμπά τουλάχιστον, Προέδρου της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και αρχισυντάκτη της εφημερίδας " Ο Φιλελεύθερος"..

Σε μια μάλιστα συγκέντρωση στελεχών του Ενιαίου Κόμματος ο Πολύκαρπος Γιωκάτζης, με αφορμή επιθέσεις εναντίον στελεχών του Κόμματος απείλησε σε επήκοον φίλων και συνεργατών του:

Τάσσος Ππαδόπουλος (αριστερά) και Χαράλαμπος Αβδελλόπουλος ( δεξιά) εκδότης του περιοδικού " Ο κόσμος σήμερα". Κι οι δυο τους έγιναν στόχος του Εθνικού Μετώπου

"Οι εγκληματικές ενέργειες του Εθνικού Μετώπου δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητες. Η υπομονή μας κι η ανοχή μας έχουν τα όρια τους".

Ουσιαστικά ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης γνώριζε, τόσο τους πρωτεργάτες όσο και τα πρώτα στελέχη. Αλλά έμεινε μακρυά εφ' όσον δεν απειλείτο ο ίδιος κι οι συνεργάτες του.

Οι αναφορές και πληροφορίες, γραπτές και προφορικές που έπαιρνε καθημερινά από στελέχη των κρατικών και άλλων υπηρεσιών και των ανθρώπων του, που εξακολουθούσαν ακόμα να συνεργάζονται μαζί του, ήταν αρκετά ενημερωτικές και πολύ αποκαλυπτικές στο θέμα του Εθνικού Μετώπου.

Ετσι είχε συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που αποκάλυπταν ότι ένας από τους ουσιαστικούς στόχους της ήταν η εξουδετέρωση της δύναμης του και ο πολιτικός αφανισμός του, ώστε να μη μπορέσει να επανέλθει στην Εξουσία μέσω του Ενιαίου Κόμματος, στην ίδρυση του οποίου είχε πρωτοστατήσει.

Ο Γιωρκάτζης παρακολουθούσε την κατάσταση από μακρυά, αλλά σαν ένα από τα φυλλάδια του Εθνικού Μετώπου τον κατηγορούσε ως δολοπλόκο, συνωμότη, φιλόδοξο, αχάριστο και επικίνδυνο εχθρό του Μακαρίου αποφάσισε ότι ήταν καιρός να ελέγξει κάποια πράγματα ή να επέμβει ανοικτά. Οι κατηγορίες ήταν πολύ βαρειές και δεν μπορούσε να τις ανεχθεί. Ετσι εποικοινώνησε απ' ευθείας μέσω γνωστών του, που βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις της Οργάνωσης.

Ενας απ' αυτούς διέμενε στη Λευκωσία. Ενα μεσημέρι ο Γιωρκάτζης σταμάτησε το αυτοκίνητο του δίπλα του καθώς σχόλανε από τη δουλειά του για να επιστρέψει στο σπίτι του.

"Ελα μέσα", του φώναξε, "κάτι θέλω να σου πω".

Ακολούθησε τις οδηγίες του Γιωρκάτζη χωρίς να αντιδράσει. Προχώρησαν με το αυτοκίνητο του Γιωρκάτζη για λίγο και σταμάτησαν σ ένα διπλανό σπίτι.

Σαν ο Γιωρκάτζης έσβησε τη μηχανή του αυτοκινήτου του, κάθησε όσο πιο άνετα μπορούσε στη θέση του οδηγού, έβαλε το χέρι στην τσέπη του και έβγαλε δυο διπλωμένα δακτυλογραφημένα φυλλάδια του Εθνικού Μετώπου, που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες. Τα έδωσε στον άνδρα που καθόταν δίπλα του να τα διαβάσει μέχρι το τέλος.

Τα φυλλάδια κατηγορούσαν τον ίδιο, το Γλαύκο Κληρίδη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως ανεξαρτησιόπληκτους και ανθενωτικούς.

Γλαύκος Κληρίδης. Εγινε στόχος του ΕΜ όπως φαίνεται και στο φυλάδιο άνω

Σαν ο άλλος διάβασε τα φυλλάδια ο Γιωρκάτζης του είπε:

"Λοιπόν, συμφωνείς; Είμαι ανεξαρτησιόπληκτος, ανθενωτικός και προδότης της πατρίδας μου";

Και χωρίς να περιμένει απάντηση πρόσθεσε:

"Ακουσε φίλε μου, δεν με ενδιαφέρει πως με βλέπουν και πως με θεωρούν οι φίλοι σου στο Εθνικό Μέτωπο. Με ενδιαφέρει πως με βλέπεις εσύ. Αν νομίζεις ότι είμαι όπως με αποκαλείτε, πάμε να φύγουμε και για σου. Αν όχι, τότε ζητώ τη συνεργασία σου. Σκέψου κι αν συμφωνείς να το τηλέφωνο μου".

Ο φίλος του Γιωρκάτζη κατέβηκε από το αυτοκίνητο του. Ενώ έκλειε την πόρτα του απάντησε:

"Δεν χρειάζεται να το σκεφτώ. Είμαι μαζί σου".

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν για το Γιωρκάτζη μια πολύ καλή αρχή. Το σχέδιο του ήταν να βρίσκεται σε απ' ευθείας επαφή με τους αντιπάλους του. Και πέτυχε διάνα. Ετσι γνώριζε τα διαδραματιζόμενα.

Μια άλλη ενέργεια του Γιωρκάτζη ήταν να μεταβεί και στη Λεμεσό για να συναντήσει ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Μετώπου στην πόλη. Ησαν γνωστοί από την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ και μετέπειτα συνεργάτες.

Ετσι το Σεπτέμβρη του 1969 ο Γιωρκάτζης κτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας του ηγετικού στελέχους του Εθνικού Μετώπου. Ηταν κάπως αργά το βράδυ. Ο Γιωρκάτζης χαμογέλασε και πριν ο οικοδεσπότης μιλήσει του είπε:

"Είναι λίγο αργά, αλλά ήμουν στη γειτονιά σου και είπα να σου πω μια καλησπέρα".

"Κόπιασε μέσα Πόλυ", είπε ο οικοδεσπότης.

Η συνάντηση πήρε μάκρος.

Ετσι ο Γιωρκάτζης βρισκόταν σε επαφή με το Εθνικό Μέτωπο και με μια δεύτερη πηγή.

Το τι λέχθηκε στη συνάντηση κανένας δεν το πληροφορήθηκε ποτέ. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ο Γιωρκάτζης είχε με το άτομο αυτό και άλλες συναντήσεις στη διάρκεια της συνεργασίας τους.

Από τις δυο αυτές πηγές ο Γιωρκάτζης πληροφορείτο τα γεγονότα πολύ πριν ακόμα συμβούν, όπως συνέβη με φυλλάδια του Μετώπου που έφθαναν στα χέρια του, προτού κυκλοφορήσουν, και έπαιρνε τα μέτρα του, παρ' όλον ότι δεν εμπόδιζε την κυκλοφορία τους.

Ενα τέτοιο φυλλάδιο κυκλοφόρησε το Εθνικό Μέτωπο στις 16 Οκτωβρίου και αναφερόταν και πάλι στην "τριανδρία" Γιωρκάτζη- Κληρίδη- Παπαδόπουλου.

Με το φυλλάδιο του το Εθνικό Μέτωπο καταλόγιζε εναντίον της "τριανδρίας" διάφορες εγκληματικές ενέργειες όπως εκρήξεις βομβών σε οικήματα κομμουνιστικών οργανώσεων, την

Με ακόμα ένα φυλλάδιο του το Εθνικό Μέτωπο βάλλει εναντίον του αρχηγού του Ενιαίου Κόμματος και Προέδρου της Βουλής Γλαύκου Κληρίδη

έκρηξη στο οίκημα της Βουλής, πράξεις βίας εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Επαμεινώνδα Κωμοδρόμου, της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέλλας Σουλιώτη ως και εναντίον του δημάρχου Πάφου Ιωάνη Αγρότη.

Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι," ο Γλαύκος Κληρίδης και οι ομοϊδεάται του "τοποθέτησαν διάφορες βόμβες για να δημιουργήσουν πολιτικό χάος και σκόπευαν να προβούν σε δολοφονίες συγγενών του Μακαρίου με σκοπό την επιβολή λύσεως, στην οποία ο ίδιος κατέληξε με το Ντενκτάς".

Με το φυλλάδιο παρουσιαζόταν ο Γλαύκος Κληρίδης ως προαγωγός διχοτομικής λύσεως "διά να γίνη Πρόεδρος" αφήνοντας την προεδρία του άλλου σκέλους των δύο κρατών, του Ελληνικού, στο Γιωρκάτζη.

Αναφερόταν στο φυλλάδιο:

"Καταγέλλομεν προς τον Κυπριακόν λαόν σειράν εγκληματικών πράξεων της από ετών συνωμοτικώς δρούσης αντεθνικής Τριανδρίας διά των οποίων αποβλέπει εις την ικανοποίησιν των πολιτικών φιλοδοξιών των απαρτιζόντων αυτήν και εν ταυτώ προαγωγήν σχεδίου λύσεως εις βάρος της εθνικής υποθέσεως της Κύπρου κατ' έμπνευσιν και υποστήριξιν ξένων παραγόντων.

Ιδού αύται:

1. Εκρηξις βομβών εις τα οικήματα κομμουνιστικών οργανώσεων εις Αμμόχωστον και Λάρνακα.

2. Η έκρηξις εις την οικίαν της Υπουργού κ. Στέλλας Σουλιώτου και αποστολή σφαιρών εις τον πατέρα της Παναγιώτην Κακογιάννην, υπήρξεν έργον δύο ανδρών υπηρετούντων εις την Υπηρεσίαν Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών, οργάνων της Τριανδρίας. Του ενός εκ τούτων το Υπουργείον Εσωτερικών εζήτησε την απομάκρυνσιν, το έγγραφον δε της απομακρύνσεως του ευρίσκεται εισέτι εις χείρας του Προέδρου Μακαρίου.

3. Η αποστολή ωσαύτως απειλητικής επιστολής προς τον υπουργόν Εσωτερικών υπήρξεν έργον των προαναφερθέντων κατ' εντολήν των συνωμοτών οι οποίοι προσεπάθησαν δι' εγκαθέτων των να ματαιώσουν ομιλίαν του Υπουργού εις την συνοικίαν Ακροπόλεως Λευκωσίας.

Το Εθνικό Μέτωπο βάλλει εναντίον της λεγόμενης Τριανδρίας του Ενιαίου Κόμματος δηλαδή των Κληρίδη, Γιωρκάτζη και Παπαδόπουλου

4. Η έκρηξις εις την Βουλήν διετάχθη υπό της ηγεσίας των συνωμοτών και εξετελέσθη υπό τινος των εμμίσθων οργάνων της.

5. Η έκδοσις φυλλαδίων εναντίον του εκ Πάφου κ. Ιωάννη Αγρότη αι έγγραφοι απειλαί και τα τηλεφωνήματα τόσον εναντίον τούτου, όσον και εναντίον άλλων πολιτών εις το υποστατικόν του κ. Αγρότη, υπήρξεν έργον των ιδίων σκοτεινών ανθρώπων.

6. Εις την συνωμοτικήν των δράσιν δέον να προστεθή και η δημιουργία κλοιού εκφοβισμού πέριξ του Υπουργού εσωτερικών και η απόπειρα παγιδεύσεως του τηλεφώνου του υπό αξιωματικού της Υπηρεσίας Πληροφοριών όστις μετετέθη εκτός Λευκωσίας κατόπιν της ανακαλύψεως του.

7. Τέλος η διοχέτευσις πληροφοριών προς τον φιλικόν των τύπον περί δήθεν εκκαθαρίσεως των τάξεων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εκ των "Μακαριακών στοιχείων" με προφανή σκοπόν την διαβολήν του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και δημιουργίαν πεπλανημένων εντυπώσεων ως προς τους πραγματικούς σκοπούς του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Πάντα ταύτα αποτελούν την πρώτην φάσιν του συνωμοτικού των σχεδίου. Ως δευτέρα φάσις, παραλλήλως προς την συνέχισιν των βομβικών ενεργειών, θα επεκολουθήση η βάσει σχεδίου εκτέλεσις δολοφονιών φίλων και συγγενών του Προέδρου Μακαρίου αποδίδοντες ταύτας εις το Εθνικόν Μέτωπον, έχοντες κατά νουν να επιτύχουν την δημιουργίαν συγχύσεως, την πρόκλησιν δυσμενούς κλίματος, εις βάρος της ημετέρας οργανώσεως επιδιώκοντες:

1. Την κήρυξιν καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης.

2. Την κατάληψιν του υπουργείου Εσωτερικών υπό του ενός εκ των αποτελούντων την Ηγεσίαν των συνωμοτών, προβάλλομένου ως του μόνου "ισχυρού ανδρός" του δυναμένου να πατάξη την "τρομοκρατίαν".

3. Την εκμηδένισιν ή αποπομπήν του Προέδρου Μακαρίου, επιρριπτομένης της ευθύνης εις άλλων τους ώμους και η αναρρίχησις εις τον Προεδρικόν θώκον του ανδρός εκείνου του έχοντος βάσει του Κυπριακού Συντάγματος το προβάδισμα μετά τον Πρόεδρον Μακάριον.

Η προώθησις του ανωτέρου σκοτεινού και εγκληματικού σχεδίου, ευρίσκεται εις το πλαίσιον ευρυτέρου σχεδίου διά την επιβολή απαραδέκτου λύσεως εις το εθνικόν μας θέμα, εν συνεργασία μετά των τούρκων, τη εμπνεύσει και υλική συνδρομή ξένων παραγόντων. Η λύσις αύτη προβλέπει την δημιουργίαν κεντρικής κυβερνήσεως, της οποίας την προεδρίαν θα αναλάβη ο πρώτος τη τάξει ανήρ της Τριανδρίας με παράλληλον δημιουργίαν δύο διοικήσεων μιας ελληνικής και μιας τουρκικής, την διοίκησιν της ελληνικής φιλοδοξεί να κασταλάβη ο χαρακτηριζόμενος ως "ο ισχυρός " εκ των μελών της Ηγεσίας των συνωμοτών.

Φέροντες εις φως τας ανωτέρω σκοτεινάς ραδιουργίας και τα συνωμοτικά σχέδια των καταχθονίων συνωμοτών, καλούμεν τον Κυπριακόν Λαόν εις διαρκή επαγρύπνησιν. Είμεθα εις θέσιν να παρακολουθούμεν οιανδήποτε πράξιν, ενέργειαν ή πρόθεσιν των.

Τα τεχνάσματα των θα διαλύωνται εν τη γενέσει των. Η ατελεύτητος φάλαγξ των αγνών αγωνιστών του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ θα αποτελεση το χαλύβδινον τείχος επί του οποίου θα συντριβούν τα συνωμοτικά σχέδια των εχθρών της εθνικής μας υποθέσεως".