Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.2.1968: Ο Φαζίλ Κιoυτσιoύκ δίδει στηv Τoυρκική συvoικία της Λευκωσίας και εvώπιov τωv τoυρκoκυπρίωv βoυλευτώv τη vεvoμισμέvη διαβεβαίωση τoυ Αvτιπρoέδρoυ της Δημoκρατίας ύστερα από τηv αvακήρυξη τoυ χωρίς αvθυπoψήφιo.

S-1787

29.2.1968: Ο ΦΑΖΙΛ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗ " ΝΕΝΟΜΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ" ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟ

Φαζίλ Κουτσιούκ

Οι Τουρκοκύπριοι από το 1963 ακολουθούσαν σε κάθε βήμα και ενέργεια τους ελληνοκύπριους. Ετσι και τώρα, με την προκήρυξη προεδρικών εκλογών από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο έκαμαν και αυτοί το ίδιο και προκήρυξαν " εκλογές" για την ανάδειξη αντιπροέδρου της Δημοκρατίας στις περιοχές που ήλεγχαν και που είχαν ανακηρυχθεί σε προσωρινή τουρκοκυπριακή διοίκηση μερικούς μήνες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δήλωσε στις 22 Ιανουαρίου 1968:

Μεχμέτ Ζεκκιά, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επιδίωξε να υποβάλει υποψηφιότητα εναντίον του Κουτσιούκ αλλά αναγκάσηκε να υποχωρήσει με παρέμβαση της Τουρκίας

"Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας καθορίζει σαφώς τις βάσεις και τον τρόπο διεξαγωγής εκλογών για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρo. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβίασε τις πρόνοιες αυτές. Η τουρκική κοινότητα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εκλογή Αντιπροέδρου σύμφωνα με τις πρόνοιες του συντάγματος. Οσον αφορά το σημείο ότι εκλογές γίνονται μόνο διά του κυβερνητικού μηχανισμού είναι καλώς γνωστό ότι είναι οι Ελληνες που δημιούργησαν τέτοιες καταστάσεις και κατέλυσαν το κράτος. Ακόμη και υπ' αυτές τις συνθήκες αυτό που έκαμαν οι τούρκοι ήταν η εξάσκηση νόμιμου δικαιώματος.

Οι εκλογές για τον αντιπρόεδρο θα είναι τουλάχιστον τόσο εγκυροι όσον και οι προεδρικές εκλογές".

Από την αρχή επέδειξε ενδιαφέρον για να υποβάλει υποψηφιότητα ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας Μεχμέτ Ζεκκιά που διέμενε στις τουρκοκυπριακές περιοχές.

Η απόφαση του ανακοινώθηκε στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Μποζκούρκ" όμως τελικά, ύστερα από ένα ταξείδι στην Αγκυρα, άλλαξαν οι αποφάσεις ή η Τουρκία έφερε ένσταση στην απόφαση του.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και δύο τουρκοκύπριοι σημαντικοί παράγοντες: Οι Ραούφ Ντενκτάς και Οσμάν Ορέκ που ανακοίνωσαν ότι υποστήριζαν την επανεκλογή του Φαζίλ Κουτσιούκ.

Σε κοινή μάλιστα ανακοίνωση τους στις 25 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονταν οι δύο τουρκοκύπριοι ηγέτες ανέφεραν:

"Πιστεύομεν ότι ολόκληρος η τουρκική κοινότητα θα ακολουθήση τον κατάλληλο δρόμο για να μη παρασυρθούν σε επιίνδυνες περιπέτειες και ότι θα υποστηριχθεί η επανεκλογή του δρος Φαζίλ Κουτσιούκ".

Ο Φαζίλ Κουτσιουκ " ανακηρύχθηκε" αντιπρόεδρος χωρίς εκλογές και ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη των πρώην τούρκων βουλευτών στις 29 Φεβρουαρόυ, την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος Μακάριος έδινε τη δική του διαβεβαίωση ύστερα από την επανεκλογή του, ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων.

Η " διαβεβαίωση" έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του δρος Κουτσιούκ γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε επιστολή του βουλευτή δρος Μουντερίσογλου, στην οποία ζητούσε κοινή σύνοδο της Βουλής για να γίνει η διαβεβαίωση τόσο του Προέδρου όσο και του αντιπροέδρου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 23 1 1968

Ο ίδιος μάλιστα σε δήλωση του στην ιταλική τηλεόραση ανέφερε ότι το γεγονός ότι υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος για το αξίωμα του Αντιπροέδρου αποδείκνυε ότι η τουρκική κοινότητα είναι ενωμένη και προσηλωμένη στην υπόθεση της.