Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.2.1968: Τo ΑΚΕΛ ρίχvει όλo τoυ τo βάρoς υπέρ της επαvεκλoγής τoυ Αρχιεπισκόπoυ Μακαρίoυ στηv πρoεδρία της Δημoκρατίας.

S-1784

25.2.1968: ΤΟ ΑΚΕΛ ΡΙΧΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Το κόμμα του έρριξε όλο το βάρος του στην επανεκλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Το ΑΚΕΛ, αντίθετα με τις προεδρικές εκλογές του 1959, τάχθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και από όλες τις πλευρές έδωσε τη μάχη μαζί με τους άλλους υποστηρικτές του Μακαρίου, όπως ήταν το Πατριωτικό Μέτωπο, για την επανεκλογή του.

Ιδιαίτερα η εφημερίδα "Χαραυγή", εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, αποτελούσε φανατικό βήμα της προεκλογικής εκστρατείας θεωρώντας την γραμμή Μακαρίου ως "γνήσια εθνική γραμμή".

Στις 22.2.1968 παραμονές των εκλογών οι τίτλοι της εφημερίδας είχαν ως ακολούθως: "Πόλεις, συνοικίες, χωριά, επαρχίες αμιλλώνται για να δώσει και ο τελευταίος εκλογέας την ψήφο του στον Αρχιεπίσκοπο" και ότι "με ενθουσιασμό εργάζονται τα επιτελεία της Αριστεράς και του Πατριωτικού Μετώπου".

Ανέφερε η εημερίδα σε σχετικό ρεπορτάζ:

"Με σύνθημα που κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη της Κύπρου, σε πόλεις και χωριά, είναι να επανεκλεγεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στο προεδρικό αξίωμα, για να θριαμβεύσει η συνετή και ρεαλιστική εθνική πολιτική και να συντριβούν τα καταχθόνια σχέδια των εχθρών της πατρίδας μας.

Από δεκάδες χωριά καταφθάνουν ενθουσιώδη πατριωτικά μηνύματα, όπου διαδηλώνεται πως ούτε μία ψήφος των κοινοτήτων αυτών δεν πρόκειται να δοθεί στον εκπρόσωπο των γνωστών νατοδούλων κύκλων.

Στο μεταξύ τόσο τα εκλογικά επιτελεία της Αριστεράς όσο και εκείνα του Πατριωτικού Μετώπου στρατολογούν όλο και περισσότερους αγωνιστές και αναπτύσσουν τη διαφωτιστική εκστρατεία τους και οργανωτική εκστρατεία με στόχο να μη μένει ούτε ένας ψηφοφόρος μακρυά από τις κάλπες".

Την επομένη 23 Φεβρουαρίου 1968 απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους η "Χαραυγή" έγραφε:

"Εφιάλτης έγινε για τον ανθυποψήφιο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τους γνωστούς νατόδουλους κύκλους που τον υποστηριζουν, η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής. Η καλύτερη ανακούφιση για τον δρα Ευδόκα θα ήταν να μη ξημέρωνε η μεθαυριανή Κυριακή. Διότι μαζί της θα έρθει όχι μόνο η σαρωτική νίκη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αλλά και ο πολιτικός αφανισμός τους. Και οι κάλπες θα γίνουν οι ταφόπετρες για τον "νεοσύλλεκτον" της λεγόμενης Ενωτικής Παράταξης και της δημαγωγικής ανεύθυνης καταστροφικής για το μέλλον του λαού μας πολιτικής της.

Τον επερχόμενο όλεθρο άρχισε να τον διαισθάνεται και ο κ. Ευδόκας και οι "επιτελείς" του. Γι' αυτό έχουν καταληφθεί από απόγνωση. Ετσι εξηγείται και η επιστράτευση από την αξιολύπητη "Πατρίδα" ενός ανώνυμου και ύποπτου φυλλαδίου που διενεμήθη προχθές στη Λευκωσία και φέρει την υπογρφή "η συνεπής αριστερά".

Αλλη ένδειξη για την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιτελείς" του Ευδόκα είναι τα προεκλογικά φυλλάδια τους με τα επαίσχυντα συνθήματα τους όπως "Θέλεις να φορέσης φέσι; ψήφισε Μακάριον", "Θέλεις να γίνεις πρσοφυγας; ψήφισε Μακάριον" και "Μακάριος ο φιμωτής των πνευματικών ανθρώπων".

Η "Πατρίς" εξ άλλου για να προδιαθέσει τα της χούφτας των αναγνωστών της για τον επερχόμενο όλεθρο έγραφε χθες ότι στις εκλογές της Κυριακής θα υπάρξει "καλπονόθευσις". "Ποιος θα τους ίδη, γράφει, ποίος θα τους εκλέξη και ποιός θα μαρτυρήση όταν ούτοι κατά δράκας (Σ.Σ. οι μακαριοκομμουνιστές) ρίψουν εντός των καλπών φηφοδέλτια υπέρ του

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Η ΧΑΡΑΥΓΗ έγραψε στις παραμονές των εκλογών ότι ο Μακάριος θα σάρωνε στις κάλπες ώστε να θριαμβεύσει η συνετη εθνική πολιτική και να συντριβούν τα σχέδια των εχθρών της Κύπρου

Μακαρίου διά να αντισταθμίσουν ούτω την αποχήν του λαού;" Το έντυπο της δημαγωγίας γράφει τα ανωτέρω, ενώ γνωρίζει ότι σε κάθε εκλογικό κέντρο δύνανται βάσει του νόμου να παρίστανται αντιπρόσωποι και των δύο υποψηφίων.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, παραμονή των εκλογών η "Χαραυγή" σε πρωτοσέλιδο πηχιαίο σύνθημα της ανέφερε: "Το συμφέρον της Κύπρου, το υπέρτατο συμφέρον του αγώνα μας για τη ματαίωση των διαμελιστικών σχεδίων, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού μεσω του ΟΗΕ. Επιτάσσουν: Αύριο όλοι στις κάλπες, ούτε μια αποχή. Ολοι οι ψήφοι στον Μακάριο".

Σε πρωτοσέλιδο μάλιστα άρθρο της έγραφε:

"Αύριο ο κυπριακός λαός θα προσέλθει σύσσωμος στις κάλπες για να αναδείξει με καθολογική, μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο στο προεδρικό αξίωμα, για τη θριαμβευτική επανεκλογή του Μακαρίου δεν έχουν ούτε και αυτοί οι νατόδουλοι κύκλοι την παραμικρή αμφιβολία.

Αντικρύζοντας με απόγνωση τη σίγουρη συντριπτική τους ήττα οι νατόδουλοι κύκλοι ρίχνουν όλο το βάρος τους κι εξαντλούν όλη τη δραστηριότητα τους στο να προπαγανδίσουν τη μαζική αποχή από τις κάλπες, αναζητούν στην αποχή ένα είδος σανίδας σωτηρίας, έστω και σάπιας για να μειώσουν μετεκλογικά την παλλαϊκή υποστήριξη του Μακαρίου και τον δικό τους καταποντισμό. Με την ελπίδα ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τον σκοπό τους δημαγωγούν, εξογκώνοντας υπαρκτές ελλείψεις και αδυναμίες της κυβέρνησης, ή εφευρίσκοντας ένα σωρό πλαστές, για να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους και να τους ωθήσουν στην αποχή. Με ξεχωριστή επιμονή στρέφουν την προσοχή τους προς τα αστικά στρώματα και κυρίως προς τους επιστήμονες και διανοούμενους.

Κανένας βέβαια δεν αρνείται ότι τα διάφορα στρώματα του λαού αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ορισμένα μάλιστα σοβαρά. Ομως αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι το εθνικο και πολιτικό μέλλον της Κύπρου, το κύριο ερώτημα είναι: Ποιο θα ήτο το αποτέλεσμα για τον λαό μας στην περίπτωση που από τη μια ελύοντο όλα τα οικονομικά του φρονήματα, αν αυτό είναι δυνατό, και από την άλλη εθνικά και πολιτικά η Κύπρος οδηγείτο στην καταβαράρθρωση; Αυτό θα ήτο κέρδος ή πλήρως καταστροφή για τον κυπριακό λάό; Να γιατί το προέχον θέμα είναι το εθνικό και πολιτικό μέλλον της Κύπρου. Πάνω σ' αυτό το κεφαλαιώδες θέμα κάθε υποψήφιος έχει τη δική του γραμμή.

Συνεπώς το κύριο ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση με την ψήφο του ο λαός μας είναι: Σε ποια πολιτική γραμμή δίνει την έγκριση του ο λαός; Σε ποιον από τους δυο υποψηφίους θα εμπιστευθεί τον χειρισμό του εθνικού και πολιτικού προβλήματος του; Στον Αρχιεπίσκοπο που είναι γνώστης όλων των πτυχών του Κυπριακού και έχει αποκτήσει σημαντική πείρα ή στον κ. Ευδόκα ένα άπειρο και νεοσύλλεκτο στην πολτική.

ΕΘΝΙΚΗ 19 2 1968, παραμονές των προεδρικών η εφημερίδα βάλλει ανοικτά εναντίον του Μακαρίου γιατί προτιμά τη λαϊκή εξουσία επικρίνοντας τους Μητροπολίτες ότι δεναντιδρούν. Η συνέχεια στην επομένη σελίδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ομόθυμη υποστήριξη του πατριωτικού λαού της Κύπρου επί χρόνια αποκρούει σθεναρά και αποφασιστικά όλες τις απειλές, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους, που αποβλεπουν στην επιβολή μιας νατοϊκής διαμελιστικής λύσης στο Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε το "ενωτικό" διαμελιστικό σχέδιο Ατσεσον και έσωσε την Κύπρο από την τραγωδία της διχοτόμησης και της υποδούλωσης ενός μέρους της στην Τουρκία και της υπόλοιπης στο ΝΑΤΟ. Μπορεί άραγε να ξεγραφτούν στη συνείδηση του λαού μας αυτές οι πατριωτικές σελίδες ή να μειωθεί η σημασία τους από την τυχόν καθυστέρηση για τη λύση του ενός ή του άλλου οικονομικού προβλήματος;

Οσον αφοά τον κ. Ευδόκα, αυτός σε καμιά από τις δηλώσεις ή τις ομιλίες του δεν ανακήρυξε τα συνωμοτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά με τρόπο υποστήριξε το διαμελιστικό σχέδιο Ατσεσον και εμέμφθη μάλιστα τον Μακάριο και τον λαό μας γιατί ετόλμησαν να το απορρίψουν. Ακόμα εμφανίστηκε μπροστά στους ξένους δημοσιογράφους με το ίδιο επιχείρημα που η χούντα δικαιολογεί το πραξικόπημά της, επισείοντας τον φωτισμένο μπαμπούλα του κομμουνιστικού κινδύνου που διατρέχει, δήθεν η Κύπρος απο την προεδρία του Μακαρίου. Η πολιτική του κ. Ευδόκα εξυπηρετεί ολοκάθαρα τα ιμπεριαλιστικά αντικυπριακά σχέδια και σκοπούς.

Οι μάζες του πατριωτικού κυπριακού λαού καταδικάζουν αποφασιστικά και ανεπιφύλακτα αυτή τη νατόδουλη πολιτική, θα δώσουν αύριο την απάντηση τους στον κ. Ευδόκα. Και θα είναι συντριπτική και για τον ίδιο και για τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους που στέκουν πίσω του και για τη διασπαστική τους πολιτική.

Ο λαός μας θα προσέλθει σύσσωμος στις κάλπες, γιατί κατανοεί ότι αποχή σημαίνει αδιαφορία για το μέλλον της Κύπρου, σημαίνει υποστήριξη στο ιμπεριαλιστικά συνωμωτικά σχέδια. Σημαίνει διχοτόμηση, διπλή Ενωση και υποταγή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Οι γυναίκες που αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν το δικαίωμα της ψήφου, θα αποδείξουν με τη μαζική τους προσέλευση ότι είναι άξιες ενός τέτοιου δικαιώματος. Οι πνευματικοί άνθρωποι δεν πρόκειται να κάμουν το χατήρι του κ. Ευδόκα και του κύκλου του. Θα προσέλθουν και αυτοί μαζικά στις κάλπες, διότι εδιδάχθησαν ότι τον καιρό της αθηναϊκής δημοκρατίας εθεωρείτο ατιμία η αποχή και εχαρακτηρίζονταν άτιμοι εκείνοι που αδιαφορώντας για τα κοινά δεν έκαμναν χρήση του ιερού δικαιώματος της ψήφου.

Ο λαός θα πραγματοποιήσει αύριο το σύνθημα: ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ- ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΧΗ".

Στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα των εκλογών η "Χαραυγή" κυκλοφόρησε με ολοκληρη τη πρώτη της σελίδα αφιερωμένη σε συνθήματα για τις εκλογές και καλώντας τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο του οποίου δημοσίευε και μια μεγάλη φωτογραφία.

Εγραφε:"Σήμερα όλοι στις κάλπες. Να μην υπάρξει ούτε μια αποχή. Ολοι οι ψήφοι στον Μακάριο, για μια πλήρως ανεξάρτητη, αδέσμευτη, ακέραιη, αποστρατικοποιημένη Κύπρο.

Το δεύτερο μέρος του άρθρου της ΕΘΝΙΚΗΣ

Η νίκη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου πρέπει να είναι θριαμβευτική, διότι η σημερινή νίκη:

1. Θα ενισχύσει τη γραμμή της σύνεσης, του ρεαλισμού και της αξιοπρέπειας στην προώθηση του κυπριακού.

2. Θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Κύπρου ν' αντισταθεί έναντι των ιμπεριαλιστικών πιέσεων.

3. Θα ενισχύσει το διεθνές κύρος της Κύπρου στις δύσκολες συνθήκες που περνά το εθνικό πρόβλημα.

4. Θα εδραιώσει ακόμα την τόσο απαραίτητη λαϊκή ενότητα.

5. Θα οδηγήσει σε μεγαλυτερη απομόνωση τους γνωστούς νατόδουλους, προδοτικούς κύκλους.

6. Θα αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα κατά των συνωμοτικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και της ενότητας του.

7. Θα ανοίξει τον δρόμο προς τη διεκδίκηση και εξασφάλιση μιας ανεξάρτητης, αδέσμευτης, εδαφικά ακέραιης, ειρηνικής και αποστρατικοποιημένης Κύπρου.

8. Θα αποτρέψει τους τυχοδιωκτισμούς στην πολιτική που μόνο σε εθνική συμφορά μπορούν να οδηγήσουν.

Για να μετατραπούν όμως οι εκλογές σε θριαμβευτική νίκη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της διακηρυγμένης πατριωτικής γραμμής, επιβάλλεται:

1. Να μετατραπεί σε ιερό χρέος και καθήκον όλων των ψηφοφόρων η προσέλευση στις κάλπες.

2. Να δημιουργηθεί παντού, και στην τελευταία κοινότητα, ατμόσφαιρα κινητοποίησης και αγωνιστικής άμιλλας για την καθολογική προσέλευση στις κάλπες.

3. Να συνειδητοποιηθεί από όλους τους ψηφοφόρους ή αλήθεια, ότι η κάθε αποχή ενισχύει αντικειμενικά το διασπαστικό υπονομευτικό έργο των νατόδουλων κύκλων και των ιμπεριαλιστών αφεντικών τους.

Κάθε ψήφος στον Μακάριο σημαίνει:

* Οχι στον διαμελισμό και τα σχέδια τύπου Ατσεσον.

* Οχι στη νατοϊκή υποδούλωση.

* Οχι στους συνωμότες, εχθρούς της Κύπρου.

* Οχι στην διάσπαση.

* Οχι στην πατριδοκαπηλεία και τη δημοκοπία.

* Οχι στον τυχοδιωκτισμό.

Κάθε ψήφος στον Μακάριο σημαίνει:

* Ναι στη γραμμή για ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσω του ΟΗΕ.

* Ναι στην ομαλότητα.

* Ναι στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία με τους τούρκους συμπατριώτες μας.

* Ναι στην πατριωτική ενότητα του λαού μας.

Αδιαφορία για τις εκλογές ισοδυναμεί με αδιαφορία για το μέλλον της Κύπρου.

Κάθε αποχή είναι κέρδος για τους χθρούς της πατρίδας μας.

Το ΑΚΕΛ πανηγύρισε την εκλογική νίκη του Μακαρίου και με το δίκιο του μια και είχε ρίψει όλες του τις δυνάμεις υπέρ της θριαμβευτικής επανεκλογής του.

Σε ένα συντομο τηλεγράφημα της προς τον Μακάριο η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τόνιζε:

ΧΑΡΑΥΓΗ 14 1 1968

"Επί Υμετέρα πανηγυρική επανεκλογή εις το Προεδρικόν αξίωμα η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συγχαίρει Υμάς θερμώς και εύχεται επιτυχίαν εις το δύσκολον έργον Σας.

Ομόθυμος επιθυμία του κυπριακού λαού, εκφρασθείσα διά την εκλογών, είναι προχωρήσετε απροσκόπτως εις την πατριωτικήν σας προσπάθειαν διά μίαν δικαίαν λύσιν του κυπριακού εξασφαλίζουσαν την εδαφικήν ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίση υποστηρίζον την πατριωτικήν σας πολιτικήν και εργαζόμενον διά την ενότητα όλου του λαού εις την ενότητα όλου του λαού εις τον αγώνα δι' εν καλύτερον μέλλον".

Εξ άλλου το Κεντρικό Επιτελείο της Αριστεράς σε διακήρυξη του προς τον Κυπριακό λαό (26.2.1968) ανέφερε:

"Κυπριακέ λαέ,

Η θριαμβευτική επανεκλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προεδρικό αξίωμα αποτελεί μια περιφανή νίκη που κέρδισες με την κυρίαρχο ψήφο σου, μια νίκη αποφασιστική της ομαλότητας και την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

Το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο της Αριστεράς συγχαίρει θερμά ολόκληρο τον πατριωτικό λαό της Κύπρου για το ψηλό πολιτικό του επίπεδο, τη μαχητικότητα, το πνεύμα ενότητας και ευθύνης που επέδειξε στις προεδρικές εκλογές. Ιδιαίτερα συγχαίρει τα στελέχη του και όλους τους δραστήριους πατριώτες που εργάστηκαν ακούραστα με αφοσίωση και αυταπάρνηση για να κινητοποιήσουν τον λαό και να μεταρέψουν την εκλογή σε ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα υπέρ της συνετής πατριωτικής γραμμής του Προέδρου Μακαρίου.

Η Μεγάλη λαϊκή νίκη στις προεδρικές εκλογές και η επανεκλογή του Προέδρου Μακαρίου αποτελούν σταθμό στην πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων χρόνων. Ο πατριωτικός λαός της Κύπρου με την πανηγυρική του νίκη άνοιξε τον δρόμο γα μια συνετή και αποφασιστική πολιτική που θα κατοχυρώσει την αξεξαρτησία, την ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, σαν συνόλου και θα οδηγήσει την Κύπρο στην ειρήνη και την πρόοδο.

Η παλλαϊκή εκλογή του προέδρου Μακαρίου ενίσχυσε την πανεθνική ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων του λαού και κατέφερε συντριπτικό πλήγμα στη διασπαστική και τυχοδιωκτική πολιτική μιας μικρής φανατικής μερίδας.

Με επικεφαλής τον λαοπρόβλητο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίκοπο Μακάριο, με ενωμένες άρρηκτα όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της Κύπρου, ας συνεχίσουμε ακούραστα τον δύσκολο αγώνα μας για μια σύντομη και δίκαιη λύση του κυπριακού, η οποία να βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού, για μια Κύπρο εδαφικά ακέραιη, ειρηνική, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, με τα δικαιώματα των Τούρκων κυπρίων πλήρως εξασφαλισμένα και κατοχυρωμένα για μια Κύπρο ευτυχισμένη, στην οποία ο λαός της θάναι αποκλειστικός κύριος του μέλλοντος του".