Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.2.1968: Οι δυo παρατάξεις καλoύv τoυς ψηφoφόρoυς vα ψηφίσoυv Μακάριo και Ευδόκα με τηv ελπίδα vα υλoπoιήσoυv τις επιδιώξεις τoυς.

S-1783

25.2.1968: ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΥΔΟΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥΣ

Το ψηφοδέλτιο των εκλογών της 25ης Φεβρουαρίου 1968

Οι προεδρικές εκλογές είχαν προγραμματισθεί για τις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή.

Αυτή την ημέρα ο φιλοκυβερνητικός και αντικυβερντικός τύπος οργίασε σε άρθρα και φωτογραφίες των υποψηφίων προέδρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Τάκη Ευδόκα.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο Φιλομακαριακός " Φιλελεύθερος" δημοσίευε τεράστια φωτογραφία του Μακαρίου που κάλυπτε την πρώτη του σελίδα και κάτω από αυτήν έγραφε με μεγάλα γράμματα "Ψηφίσατε ΜΑΚΑΡΙΟΝ"

Σε σχόλιο του στην τρίτη σελίδα έγραφε:

"Σήμερον ο ελληνικός κυπριακός λαός ευρίσκεται εις ένα προφανή συναγερμόν, διά την εκτέλεσιν ενός και μοναδικού καθήκοντος, του οποίου η πλήρης εκπλήρωσις θα επηρεάση εις μεγάλον βαθμόν το μέλλον του, τας μελλοντικάς εξελίξεις του εθνικού του προβλήματος και των εσωτερικών του πραγμάτων.

Το καθήκον: Να επανεκλεγή κατά τον πλέον πανηγυρικόν τρόπον ο Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εις την θέσιν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επιστρατευθή εκ νέου ο άξιος ηγέτης της Κύπρου διά να δυνηθή με νέαν λαϊκήν πρωτοφανή παλλαϊκήν υποστήριξιν να συνεχίση το ανορθωτικόν του έργον, να δυνηθή να αποκρούση τους κινδύνους που απειλούν την εθνικήν μας υπόστασιν, να δυνηθή να συνεχίση το αναδημιουργικόν έργον του εσωτερικώς διά της περαιτέρω βελτιώσεως της οικονομκής θέσεως όλων των εργαζομένων.

Ολοι σήμερον εις τας κάλπας: Το καθήκον της ανανεώσεως πανηγυρικώτατα της εντολής προς τον Μαικαριώτατον, όπως κυβερνήση εκ νέου την Κύπρον εκτελείται διά της προσελεύσεως των εκλογέων σήμερον εις τας κάλπας. Δεν υποδεικύομεν τι θα πράξη ο εκλογεύς, όταν θα προσέλθη εις τας κάλπας. Διότι είναι καλώς γνωστόν τι θα πράξη. Προσερχόμενος εις τα εκλογικά κέντρα θα ψηφίση Μακάριον και μόνον Μακάριον. Θα ανανεώση την εμπιστοσύνην του προς τον υπεράξιον ηγέτην του. Θα καλέση τον Μακαριώτατον εις επιστράτευσιν, διά να προσφέρη τας ανεκτιμήτους υπηρεσίας του προς την αγωνιζομένην Κύπρον.

Ολοι λοιπόν εις τας κάλπας σήμερον. Ούτε μία αποχή. Ο κόσμος όλος πρέπει να μάθη ότι ο Πρόεδρος Μακάριος τυγχάνει της ολοψύχου παλλαϊκής υποστηρίξεως.

Τα εκλογικά επιτελεία: Επί τη ευκαιρία της σημερινής εκλογής θεωρούμεν υποχρέωσιν να τονίσωμεν ότι όλα τα εκλογικά επιτελεία πρέπει να αναπτύξουν, καθ' όλην την διάρκειαν της λειτουργίας των εκλογικών μέτρων, μίαν πρωτοφανή δραστηριότητα. Σύνθημα των υπευθύνων, οι οποίοι ρίπτονται σήμερον εις τον εκλογικόν αγώνα πρέπει να είναι: Ολοι οι εκλογείς να προσέλθουν εις τας κάλπας.

Συνετοί και κόσμιοι: Ταυτοχρόνως απευθύνομεν προς πάντας θερμήν εκκλησιν διά τη επίδειξιν της αρμοζούσης κοσμίας συμπεριφοράς. Η νίκη του Μακαριωτάτου είναι εξησφαλισμένη. Ουδείς την αμφισβητεί. Ούτε αυτοί οι αντίπαλοι του. Κατά συνέπειαν όλη η εργασία σήμερον πρέπει να διεξαχθή με σύνεσιν, προσοχήν, ψυχραιμίαν, κοσμιότητα. Πάση

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 25 2 1968

θυσία πρέπει να αποφευχθούν εκδηλώσεις που θα δώσουν το πρόσχημα εις τους ολίγους αντιπάλους της υποψηφιότητος και της καθαράς πολιτικής γραμμής του Μακαριωτάτου διά να μειώσουν έστω και κατ' ελάχιστον την σημασίαν της βεβαίας νίκης.

Η ΠΑΤΡΙΣ

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Πατρίς" δημοσίευσε μικρή φωτογραφία του Τάκη Ευδόκα μέσα σε προαγγελία για τα επεισόδια της 23ης Φεβρουαρίου στα οποία υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου διέλυσαν και ματαίωσαν την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου της "Ενωτικής Παράταξης" όπως αποκαλούσε η αντιπολίτευση τον εαυτό της.

Στην προαγγελία κατέληγε η εφημερίδα:

"Ο λαός πρέπει να γνώρισε τους αδίστακτους διαφθορείς οι οποίοι τον υποβίβασαν εις το επίπεδον της ζούγκλας".

Εξ άλλου σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο" με το χέρι εις τη καρδιά σας" καλούσε ους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Τάκη Ευδόκα θέτοντας ένα σταυρό " ένα πανομοιότυπον Σύμβολον, ως εκείνο που είδε ο Μέγας Κωνσταντίνος και που έγραφεν: "Εν τούτω Νίκα".

Εγραφε η εφημερίδα:

"Σήμερον ο Ελληνικός κυπριακός λαός καλείται εις τας κάλπας διά να αναδείξη πρόεδρον, όχι της "δημοκρατίας" αλλά της τρομοκρατίας εις τον τόπον του. Το αποτέλεσμα, όμως, των εκλογών, εκρίθη εκ των προτέρων. Δεν θα το δώσουν οιοιδήποτε αριθμοί, διότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παραπλανητικοί. Διότι τους αριθμούς αυτούς θα συνθέσουν η βία και η τρομοκρατία και ουχί η ελευθερία εκδήλωσις της θελήσεως του λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όπως απέδειξε μια σειρά βαρβάρων και εγκληματικών ενεργειών των αλητών οπαδών του, αποκορύφωμα των οποίων υπήρξαν οι προψεσινοί βανδαλισμοί εις βάρος του ανθυποψηφίου του κ. Τάκη Ευδόκα, δεν τίθεται επικεφαλής του λαού και δεν αντλεί την πολιτικήν του δύναμιν εξ αυτού, αλλά καθίσταται αρχηγός μιας εγκληματικής σπείρας, η οποία εκμεταλλευόμενη την αχαλίνωτον αρχομανίαν του, δρα με όλα τα παράνομα μέσα και με καννιβαλιστικόν αυτόχρημα τρόπον εις βάρος του λαού και της ιεράς του υποθέσεως.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών είναι αποδεδειγμένως νόθον. Και το χαρακτηρίζουν ως τοιούτο, όχι μόνον ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία θα διεξαχθούν σήμερον

ΑΓΩΝ 25 2 1968

εκλογαί, αι οποίαι αποτελούν καθαράν και αδιφιαλονίκητον νόθευσιν του ελεύθερου φρονήματος του λαού και η ταυτόχρονος ευρεία καλπονόθευσις, η οποία ασυδότως θα διαπραχθή, αλλά και ολόκληρος η προηγηθείσα των εκλογών περίοδος, κατά την οποία εξαπελύθη άγριον κύμα τρομοκρατίας κατά του λαού, διά να εξαναγκασθή ούτος να συρθή ως αγέλη εις τας κάλπας και ψηφίση υπέρ του Προέδρου Μακαρίου.

Οταν αύριον την πρωϊαν θα εξαγγέλλωνται παμπωδώς τα αποτελέσματα, οι ψεύτικοι αριθμοί θα δίδουν μόνον την νίκην εις τον Μακάριον, διότι κατ' ουσίαν η μεγάλη, η αδιαμφισβήτητος νίκη θα ανήκη εις την αντίπαλον του Ενωτικήν Παράταξιν, η οποία εκέρδισεν ανυπολογίστου σημασίας ηθικήν νίκην, καταρρακώσασα το εγκληματικόν καθεστώς του Μακαρίου και των κομμουνιστών συμμάχων του.

Υπό συνθήκας βίας και τρομοκρατίας θα προσέλθη ο λαός σήμερον εις τας κάλπας. Και ουδεμία υπάρχει αμφλιβολία, ότι μέγα μέρος του λαού, ιδίως εις την ύπαιθρον καταπτοημένον, θα δώση τας ψήφους του εις τον Μακάριον, αλλά θα υπάρξουν και παλλαί χιλιάδες ελευθέρων και αξιοπρεπών ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν ζήτημα τιμής να δώσουν συμφώνως προς την

ΧΑΡΑΥΓΗ 25 2 1968

συνείδησιν των, την ψήφον των, αι ψήφοι αυταί είναι αι μόναι πραγματικαί, διότι αυταί και μόνον αυταί εκφράζουν το γνήσιον φρόνημα του προδομένου Ελληνκού Κυπριακού λαού.

Ούτε ο Πρόεδρος Μακάριος, ούτε η Μακαριακή Εκλογική Επτροπή, την οποίαν κατευθύνει ο Πρόεδρος της ζυριχικής Βουλής κ. Γλαύκος Κληρίδης, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος αθέατος, παρηκολούθει προψές εκ τινος κρυψώνος του τους τραμπουκισμούς των αλητών και την αξιόμεμπτον στάσιν της αστυνομίας του, κατεδέχθησαν να καταδικάσουν, έστω και διά να ρίψουν "στάκτη στα μάτια" του λαού, τους βανδαλισμούς των οργάνων των. Και... φρονίμως ενήργησαν. Διότι, καταδικάζοντες τους βανδαλισμούς τούτους θα κατεδίκαζον τους εαυτούς των, οι οποίοι είναι και ηθικώς υπεύθυνοι δι' όσα διεπράχθησαν. Ας μη νομίζουν, όμως ότι ο λαός, εις την μεγάλην πλειοψηφίαν του, "τρώει κουτόχορτον". Ο λαός αντελήφθη ήδη τα πάντα και κατεδίκασε με όλην την δύναμιν της ψυχής του τους διαπράξαντας τους τραμπουκισμούς αυτούς, καθώς και εκείνους εν ονόματι των οποίων διεπράχθησαν οι βανδαλισμοί.

Με ποίας ψήφους θα αναδειχθή σήμερον "Πρόεδρος" Μακάριος; Πρώτον με τας ψήφους των κομμουνιστών εθνοπροδοτών. Μεγάλη είναι η...τιμή δι' αυτών ότι θα συγκεντρώση

ΧΑΡΑΥΓΗ 24 2 1968

τα 40% περίπου των κομμουνστικών ψήφων, τας χαρίζομεν εις αυτόν με όλην μας την καρδίαν... Δεύτερον, με τας ψήφους των μπράβων και τραμπούκων. Χάρισμα του και αυταί, διότι μόνον εις αυτόν ανήκουν τοιαύται ψήφοι, ασυνειδήτων ανθρώπων και εγκληματιών. Τρίτον με τας ψήφους των παραπλανημένων και των θρησκολήπτων γραιϊδίων. Αλλ' όλαι αυταί αι ψήφοι θα του δώσουν τα έτερα 30%. Αυτά τα 70% τωψν ψήφων θα συγκεντρώση ο Μακάριος, εάν δεν διεξαχθή ευρείας κλίμακας καλπονόνευσις. Διότι έτερα 20% των ψηφοφόρων, είτε απόσχουν των εκλογών, είτε θα ρίψουν εις τας κάλπας ψηδοδέλτιον λευκών, εκδηλούντες ούτω καθεστώς του Μακαρίου. Τα έτερα 10% και ίσως μεγαλύτερον ποσοστόν ψήφων θα συγκεντρώση ο αντίπαλος του κ. Τάκης Ευδόκας. Και ίσως το υπέρ του κ. Ευδόκα ποσοστόν ψήφων να αυξηθή, διότι πολλοί πολίται, και τώρα μακαριακοί, τόσο μεγάλως εξωργίσθησαν εκ των βανδαλισμών των τραμπούκων του Μακαρίου, ώστε να λέγουν μεγαλοφώνως: "Θα εψηφίζαμεν τον Μακάριον. Αλλά τώρα όχι. Τα έκτροπα και αι ασχημίαι των τραμπούκων του έδωσαν ακόμη 2 1/2 χιλιάδες ψήψους εις τον ανθυποψήφιον του".

Ελληνες αδελφοί,

Αντιλαμβανόμεθα υπό ποίας δυσμενείς συνθήκας προσέρχεσθε σήμερον εις τας κάλπας. Το ιερόν δικαίωμα της ψήφου σας το αρνούνται καταφώρως τα εγκληματικά όργανα του Μακαρίου να το ασκήσετε ελευθέρως και κατά την συνειδησιν σας, αλλ' εάν υποκύψετε εις την βίαν και την τρομοκρατίαν, ουδεμία ελπίς διά σας, δι' όλους τους προσφιλείς σας, και, υπεράνω όλων διά την φιλτάτην ιδιαιτέραν πατρίδα σας. Ο Πρόεδρος Μακάριος θα μεταχειρισθή τας ψήφους σας διά να σας καταπιέση ακόμη περισσότερον, διά να καταπνίξη την φωνήν σας και διά να σας οδηγήση ως πρόβατα επί σφαγήν, παραδίδων σας και τα παιδιά σας και ολόκληρον τον λαόν εις τους τούρκους, διά να διατηρήση το "ανεξαρτησιακόν" διαμελιστικόν κεθεστώς του. Σκεφθήτε εις ποίον εθνικόν όλεθρον σας οδηγεί ο αρχομανής κακή τη μοίρα αρχηγός σας. Θέσατε το χέρι εις τη καρδίαν σας και ρίψατε την ψήφον σας. Αυτή η ψήφος σας αποτελεί το πανίσχυρον όπλον αμύνης σας κατά του συνησπισμένου τουρκομακαριοκομμουνιστικού μετώπου. Με αυτόν τον τρόπον θα σώσει τους εαυτούς σας και την πατριδα σας.

Πλήξατε διά της ψήφου σας τον εχθρόν. Ψηφίσατε ως υπερήφανοι Ελληνες εναντίον της βίας, της τρομοκρατίας, της προδοσίας και υπέρ των εθνικών ιδανικών. Θα εκτελέσετε ούτω το πατριωτικόν σας καθήκον. Η ψήφος σας θα τιμά την αθάνατον πατρίδα μας Ελλάδα. Και η ψήφος σας θα αποτελή την καλυτέραν ελπίδα διά την αύριον: Διά την Ενωσιν της Κύπρου μας, την οποίαν ούτε ο Μακάριος, ούτε οι σύμμαχοι του κομμουνισταί ούτε οι σωβινισταί τούρκοι δύνανται να αποτρέψουν. Μείνατε πιστοί εις την ένωσιν και την Ελλάδα. Και ο Θεός θα ευλογή την ψήφον σας.

Ελληνες αδελφοί,

Εμπρός όλοι διά μίαν ελληνικήν Κύπρον. Κρατήσατε υψηλά την Σημαίαν της Ελλάδος και της Ενωσεως. Και μετατρέψατε την ψήφον σας εις εθνικόν σύμβολον και ακοταμάχητον όπλον διά να πλήξετε όλους τους παντοειδείς εχθρούς του εθνικοαπελευεθερωτικού σας αγώνος.

Εις το γαλάζιο μέρος του ψηφοδελτίου θέσατε ένα σταυρόν. Ενα νέον και πανομοιότυπον Σύμβολον, ως εκείνο που είδε ο Μέγας Κωνσταντίνος και που έγραφεν: "Εν τούτω Νίκα".