Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.2.1968: Ο Τάκης Ευδόκας με αvoικτή επιστoλή τoυ στov Αρχιεπίσκoπo Μακάριo καταγγέλλει τα αθέμιτα πoυ χρησιμoπoιoύv κατά τηv έκφραση τoυ oι υπoστηρικτές τoυ Πρoέδρoυ και τoυ απευθύvει vέα πρόσκληση για αvoικτή συζήτηση.

S-1779

20.2.1968: Ο ΤΑΚΗΣ ΕΥΔΟΚΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΑ ΑΘΕΜΙΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τάκης Ευδόκας: Απηύθυνε πρόσκληση στον Μακάριο για δημόσια συζήτηση από την τηλεόραση των προβλημάτων του κυπριακού λαού

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τάκης Ευδόκας με ανοικτή επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κατάγγελλε τα αθέμιτα μέσα τα οποία χρησμοποιούν, όπως υπστήριζε, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι υποστηρικτές του Μακαρίου για να επιτύχουν την επανεκλογή του Προέδρου.

Ο Τάκης Ευδόκας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον πρόεδρο Μακάριο για δημόσια συζήτηση από την τηλεόραση των προβλημάτων του Κυπριακού λαού.

Ανέφερε στην επιστολή του ο Τάκης Ευδόκας:

Μακαριώτατε,

Εφ' όσον αντισυναγματικώς και αντιδημοκρατικώς εξακολουθείτε να κατέχετε το αξίωμα του Προέδρου, ενώ ταυτοχρόνως είσθε υποψήφιος διά το αξίωμα του Προέδρου και εφ' όσον ήρθητε να ικανοποιήσετε τη λογική και δημοκρατική απαίτησιν μας όπως αι προσεχείς εκλογές διεξαχθούν υπό Υπηρεσιακής Κυβερνήσεως, έχω το διαίωμα να απαιτήσω από Υμάς και την Κυβέρνησιν σας, όπως επιβάλετε εάν βεβαίως τούτο είναι δυνατόν, εις τα όργανα του κράτους, τους ημικρατικούς και τους λοιπούς οργανισμούς, και ανθρώπους, οι οποίοι ευρίσκονται υπό τον έλεγχον σας, ως προέδρου και Αρχιεπισκόπου να τηρήσουν αμερόληπτον στάσιν κατά τας προεδρικάς εκλογάς.

Προς τον σκοπόν τούτον θέτω υπ' όψιν σας τα ακόλουθα και παρακαλώ όπως σεβασθήτε τας αρχάς της δημοκρατίας και λάβετε τα δέοντα μέτρα:

1. Δι' επιστολής μου προς το ραδιοφωνικόν Ιδρυμα Κύπρου (ημερ. 12.2.1968) εζήτησα να επιτραπή εις εμέ να ομιλήσω από το ραδιόφωνον και την τηλεόρασιν, ο Γενικός διευθυντής του ΡΙΚ μας απήντησεν ότι το Ιδρυμα δεν πρόκειται να διαθέση ώρας εις ουδένα εκ των υποψηφίων και ότι δήθεν, θα τηρήση αμερόληπτον στάσιν κατά την προεκλογικήν περίοδον. Διά του τρόπου αυτού το ΡΙΚ, το οποίον συντηρείται εκ των φόρων του Κυπριακού λαού, μου στερεί αυθαιρέτως το διαίωμα να διαφωτίσω τον λαόν επί του πλέον σοβαρού θέματος, το οποίον απασχολεί τον λαόν.

Η προεκλογική εκστρατεία ήρχισεν από της 13ης Ιανουαρίου 1968 και το ΡΙΚ ήσκησεν ασύστολον πολιτικήν προπαγάνδαν υπέρ της υποψηφιότητος σας επί πολλάς ημέρας. Ούτω π.χ., μετέδωσεν ολόκληρον την ομιλίαν του κ. Λέλλου Δημητριάδη την οποίαν εξεφώνησεν εντός του ναού εις Ομορφίταν, η οποία απετέλει προεκλογικήν ομιλίαν, η τηλεόρασις προέβαλε την επίσκεψιν σας εις Αθηαίνου, το ραδιφωνον μετέδιδε συνεχώς ψηφίσματα ποικίλων οργανισμών, διά των οποίων εδηλούτο συμπαράστασις προς το πρόσωπον σας. Πάντα ταύτα συνιστούν στάσιν αμερόληπτον.

Κάπως αμερόληπτον στάσιν ήρχισε να τηρεί το ΡΙΚ αφ' ότου ανηγγέλθη η απόφασις μας να κατέλθωμεν εις τας εκλογάς και απαιτήσωμεν να χρησιμοποιήσωμεν και ημείς το ΡΙΚ. Και τούτο δι' ευνοήτους λόγους. Η αμεροληψία όμως του ΡΙΚ και τώρα δεν είναι απόλυτος. Ούτω Θεολόγος, η οποία είναι γνωστή συνεργάτις σας, εις θρησκευτικόν κήρυγμα μεταδοθεν διά του ραδιοφώνου κατεφέρθη εναντίον των δαφωνούντων προς υμάς Μητροπολιτών.

Το παρελθόν Σάββατον και την επομένην Κυριακήν ωμίλησα εις προεκλογικάς συγκεντρώσεις χιλιάδων λαού εις Λεμεσόν και Αμμόχωστον. Το ραδιόφωνον μετέδωσεν απλώς ότι "ο υποψήφιος της αντιπολιτεύσεως κ. Τ. Ευδόκας ωμίλησεν εις προεκλογικήν συγκέντρωσιν

ΠΑΤΡΙΣ 21 2 1968

εις..." χωρίς να αναφέρη ούτε λέξιν εξ όσων είπα. Η τηλεόρασις προέβαλεν όλους τους υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα σας και τον ευρισκόμενον εις το κρεββάτι του διά λόγους ασθενείας. Δεν προέβαλεν όμως όλους τους υποστηρίξαντας την ιδική μου υποψηφιότητα, ούτε ανέφερεν ότι μεταξύ αυτών ήσαν και τομεάρχαι της ΕΟΚΑ ενώ ανέφερεν ότι οι υποστηρίξαντες υμάς είναι γονείς πεσόντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

2). Τα εθνικά μνημόσυνα και οι ιεροί χώροι των ναών χρησιμοποιούνται διά προεκλογικήν υπέρ του προσώπου σας προπαγάνδαν, παράδειγμα: Λ. Δημητριάδης, εις Ομορφίταν και Γλ. Κληρίδης εις Λευκόνοικον.

3). Την παρελθούσαν Πέμπτην (15.2.1968) έδωσα δημοσιαγραφικήν διάσκεψιν. Προσήλθον οι εκπρόσωποι όλων των κυπριακών εφημερίδων αλλ' ουδέν σχεδόν έγραψαν την επομένην. Την προηγουμένην νύκτα (14.2.1968) υπό εκπροσώπων του κόμματος σας εδόθη εις τον τύπον εντολή να μη δημοσιεύη ό,τι έχει σχέσιν με την υποψηφιότητα μου και να διαστρεβλώνη τα λεγόμενα μου.

Μόλις εξηγγέλθη η υποψηφιότης μου δύο εφημερίδες ζήτησαν από εμέ αποκλειστικήν συνέντευξιν, την οποίαν αργότερα εματαίωσαν διά να υπακούσουν εις τας κομματικάς εντολάς σας αποτελούν πάντα ταύτα δημοκρατικήν συμπεριφοράν;.

4). Ονόματα κοινοταρχών δημοσίων υπαλλήλων, γυμνασιαρχών κ.α. ανθρώπων διωρισμένων υπό της Κυβερνήσεως δημοσιεύονται κάτωθεν δηλώσεων υποστηρίξεως της υποψηφιότητος σας. Τούτο δεν αποτελεί ανάμειξιν εκ του εμφανούς εις την πολιτικήν; Επιτρέπουν τούτο οι κυβερνητικοί κανονισμοί;

5). Ηρχισεν η απειλή και ο εκφοβισμός κυρίως εις τα χωριά. Χρησιμοποιείται υπό ανθρώπων- οπαδών σας- το επιχείρημα "εφ' όσον ο Μακάριος θα κερδίση διατί να πάτε εναντίον του και ύστερα να μη σας φέρουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό κτλ".

Εκβιάζονται άνθρωποι διά τα χρέη των και δι' άλλων οικονομικών μέσων. Αν αμφιβάλλετε έχομεν εις την διάθεσιν σας συγκεκριμένα στοιχεία.

6). Ωρίσθησαν υπεύθυνοι ιδίως εις τα χωριά να παρακολοθούν και να καταγράφουν όσους ομιλούν εναντίον σας. Ωρίσθησαν υπεύθυνοι οδών, διά να παρακολουθούν κατά την ημέραν των εκλογών τους δεν μεταβούν να ψηφίσουν, ώστε να τους πιέσουν διά να ψηφίσουν.

7). Μετά το πέρας της προεκλογικής μου ομιλίας εις Λεμεσόν, ενώ όλοι έψαλλον όρθιοι τον Εθνικόν Υμνον, μαθηταί υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα σας εφώναζαν "Μακάριος" και εσφύριζαν. Αποτελεί τούτο ορθήν εθνικήν αγωγήν;

8). Και αυτοί οι γονείς των ηρώων της ΕΟΚΑ φαίνεται ότι εξεβιάσθησαν, διά να υπογράψουν την υποψηφιότητά σας. Οταν ηρωτήθη ο πατήρ του ήρωος Μάτση πως συνέβη να υπογράψη την υποψηφιότητα σας απήντησεν: "Εκουβαλήσαν με γιέ μου, νομίζεις ήρτα μόνος μου;".

Τα περιστατικά ως τα ανωτέρω είναι αναρίθμητα. Παρέθεσα όμως ένα δειγματολόγιον. Και σας ερωτώμεν: Πιστεύετε ότι ο προεκλογικός αυτός αγών διεξάγεται επί ίσοις όροις και συμφώνως προς τας δημοκρατικάς αρχάς; Διατί δεν επιτρέπετε εις τον λαόν να ακούση την

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 8 1968

αλήθειαν; Διατί δεν μας επιτρέπετε να ομιλήσωμεν από το ραδιόφωνον; Φοβάσθε μήπως την αλήθεια;

Αν θέλετε σας προσκαλούμεν εις δημοσίαν από της ουδετέραν διαιτησίαν επί των προβλημάτων του κυπριακού λαού. Εάν πιστεύετε εις τη αλήθειαν και την δημοκρατίαν, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθη ο λαός την αλήθειαν.

Θα δημοσιεύσουν άραγε αι κατευθυνόμεναι εφημερίδες την επιστολήν μας αυτήν, αφού κόπτωνται διά την δημοκρατίαν και την ελευθεροτυπίαν;

Οταν το 1931 εις την Ελλάδα, εν έτος προ της λήξεως της θητείας της Κυβερνήσεως του Μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου μέλη του κόμματος του επίεζον αυτόν να κάμη εκλογάς, αυτός έδωσε την εξής απάντησιν: "Θα ήμην μικρός εάν επωφελούμην της ανυπαρξίας της αντιπολιτεύσεως διά να αναγκάσω τον λαόν να με ψηφίση πάλιν. Πρέπει να περιμένωμεν εν έτος ακόμη διά να δώσωμεν εις την αντιπολίτευσιν τον καιρόν να προετοιμασθή". Και το 1932 έχασε τας ελογάς και αυτοεξωρίσθη.

Ημείς δεν θέλομεν ένα χρόνον. Μόνον δύο μήνες ελευθερίας λόγου και σκέψεως και ουδετέραν κυβέρνησιν, εκ προσώπων κοινής εμπιτοσύνης και τότε βλέπομεν, πως μπορεί να αφυπνισθή και να εύρη τον δρόμον του ο καταπιεσμένος αυτός λαός.

Θέτομεν ταύτα υπ' όψιν σας δι' ανοικτής επιστολής διά να αντιληφθή και ο λαός ποία μέσα μεταχερίζονται τα όργανα σας εναντίον μας".